ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:471/867)

Knedle z truskawkami 198

roku nie rozpieszcza zbytnio słońcem i nie wszystkie owoce są tak słodkie, jak bym chciała. Cóż, trzeba brać to co daje natura. Na działce już dawno przekwitł bez, piwonie a teraz róża. Z tej ostatniej zrobiłam spore zapasy w słoiczki. Truskawkowe przetwory też na zimę zrobione, żeby mieć w te mroźne dni namiastkę lata. A co do knedli(...)roku, polecam. Składniki: 500 g ziemniaków 2/3 szklanki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka masła szczypta soli truskawki, cukier, śmietana Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, ugotować i jeszcze ciepłe rozgnieść. Dodać jajko i oba rodzaje mąki oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto na gładką masę. Formować w ręku kulki z ciasta i zawijać w nich truskawki. Gotowe wrzucać

Gosia gotuje
Drożdżowe ślimaczki (bułeczki) z rabarbarem 238

jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa: Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tarta z rabarbarem Ciasto rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik(...)rabarbaru Lemoniada z rabarbaru ------------------------------------------------------------- Ślimaczki (bułeczki) drożdżowe z rabarbarem Proporcje:  2 x foremka o wymiarach Składniki Ciasto: 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 50 g rozpuszczonej masła 40 g cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka   domowej esencji waniliow ej mleko do pomalowania bułeczek Nadzienie rabarbarowe: 150 g cukru 3 łyżki masła

Kulinarne przygody Gatity
Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem, suszonymi śliwkami i płatkami czekoladowymi 200

bohaterem tego przepisu. Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem, suszonymi śliwkami płatkami czekoladowymi to propozycja na pyszne śniadanie. Składniki 200 g białego sera 150 g otrębów owsianych 80 g suszonych śliwek 200 ml mleka 2 łyżki  dżemu z czarnego bzu Łowicz 2 łyżki płatków czekoladowych 2 łyżki syropu klonowego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO 1 łyżeczka(...)delikatnie mieszamy z masą otrębową. Z powstałego ciasta dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynki i umieszczamy w foremkach do muffin. Każdą bułeczkę smarujemy z wierzchu syropem klonowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut, ale można zostawić je jeszcze na kwadrans w ciepłym piekarniku. Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem i suszonymi śliwkami podajemy jeszcze ciepłe

My Chcemy Jeść
torcik michałkowy 193

smakach- jasne i ciemne. Krem zrobiony na ich bazie jest bardzo smaczny ale dość słodki, dlatego całość przełamałam kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Ciacho smakuje i wygląda dość wykwintnie, bez obaw można więc je podać na jakąś większa uroczystość.  A żeby tort ładnie się prezentował warto podać go na pięknej paterze Flower Cake od Brandani , którą możecie kupić(...)najlepszej cukierni. Warto zainwestować, patera jest duża (31 cm) więc będzie idealna, żeby podać na niej nie tylko torty ale też świąteczne ciasta.   *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na kremy michałkowe: 600 ml śmietanki kremówki  po 15 cukierków

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Cieciorkowy chleb 161

gęsta i nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta. Chleb jest puszysty, ma wyjątkowy smak ciecierzycy, a chrupiące ziarna sprawiają, że można go zajadać jak ciasto. Od razu mogę powiedzieć, że wyjątkowo smakuje ze śliwkową marmoladą bez cukru – sprawdzałam :D {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Cieciorkowy chleb","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished(...)oliwek","250 g m\u0105ka z ciecierzycy","100 g maka z migda\u0142\u00f3w","50 g siemi\u0119 lniane","100 g ziarna (np. s\u0142onecznika, dyni, sezamu)","4 szt jajko","1\/2 \u0142y\u017ceczka s\u00f3l"],"recipeInstructions":["Wszystkie sk\u0142adniki mieszamy dok\u0142adnie, a\u017c uzyskamy mas\u0119 bez grudek. Mas\u0119 wylewamy do wy\u0142o\u017conej papierem

Kucharzyca
Tort migdałowy z malinami i mango 481

wylepić ciastem, ponakłuwać widelcem i upiec w 200`C przez 15-20 minut  jajka ubić na puszysty kogel-mogel. Jaja powinny potroić objętość. Wymieszać delikatnie szpatułką z wymieszanymi mąkami: orkiszową i ziemniaczaną. Do foremki o średnicy 20 cm wylożonej papierem do pieczenia wylać ciasto. Piec w 160`-180`C około 30-35 minut - do suchego patyczka. Góra powinna się(...)pestki, następnie z dodatkiem cukru zmiksować na gładką masę. W międzyczasie 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Połączyć z musem owocowym podprażyć płatki migdałowe na patelni bez tłuszczu, na nie za wielkim ogniu, by nie przypalić migdałów mascarpone ubić z cukrem, następnie dodawać porcjami śmietanę kremówkę i ubijać kilka minut, aż krem zwiększy objętość i stanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Razowe ciasto ucierane z rabarbarem 234

mojprzepisna.pl | Razowe ciasto ucierane z rabarbarem Witam po krótkiej przerwie wakacyjnej. Mam dla Was ciasto troszkę zdrowsze, bez dodatku zwykłej pszennej mąki, bez mleka i jego przetworów, z dużą ilością błonnika i rabarbaru. Ciasto wyłącznie z mąki żytniej razowej, ucierane, mięciutkie, wilgotne, długo zostaje świeże, z lekką nutą cynamonu, o dziwo nie smakuje jak chleb. Polecam dla osób(...)łyżeczki proszku do pieczenia 150 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki lub więcej do smaku cukru brązowego (im drobniejszy tym lepiej) 4 jajka rozmiar L 1 szklanka mleka sojowego lub innego szczypta soli 400-800 g rabarbaru pociętego na 2 cm kawałki cynamon cukier puder do oprószenia Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Formę do pieczenia wysmarować

moj przepis na
Bezglutenowe, dietetyczne naleśniki deserowe z quinoą 171

ociekały tłuszczem. Domownik porównał ich smak do andrutów i coś w tym chyba jest :) Idealne do podania na słodko z ulubionymi domowymi dżemami bez cukru :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2 jajka 2 szklanki napoju z quinoa 3/4 szklanki skrobi kukurydzianej pół szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki z żołędzi (opcjonalnie, można zastąpić inną bezglutenową) 1 łyżka miodu(...)quinoę z jedną szklanką napoju miksujemy blenderem ręcznym, łączymy z resztą składników i mieszamy mikserem. Patelnię z powłoką teflonową smarujemy niewielką ilością tłuszczu i rozgrzewamy. Nalewamy na środek trochę ciasta i rozlewamy po całej powierzchni (naleśnik nie może być zbyt gruby). Smażymy go z jednej strony na złoty kolor, jednocześnie podważając brzegi, żeby się za bardzo nie spiekły. Gdy wierzch

Quinoa Raz!
Pączki z serka homogenizowanego (pączki angielskie) 197

cukru pudru 1-2 łyżek soku z cytryny Wykonanie: Serek homo wymieszać z jajkami. Dodać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszać. W płaskim płaskim garnku/rondlu rozgrzać olej (do temperatury 175 stopni). Nakładać ciasto na rozgrzany olej za pomocą małej łyżeczki. By ciasto nie przyklejało się do łyżki można maczać ją w oleju. Smażyć pączki(...)cukrze lub polać lukrem. Lukier cytrynowy lepiej pasuje do pączków zrobionych z serka homo naturalnego. Jeśli wykonywałaś/eś pączki z serka waniliowego to lepiej będzie zrobić zwykły lukier bez soku cytrynowego (zamiast soku cytrynowego dodaj wody).  Przepis pochodzi z bloga "Wypiecz Wymaluj

Mania Wypiekania
Ciasto jogurtowe z truskawkami i polewą, tzw. 'kubeczkowe' 214

sezonie truskawkowym! ;) Ciasto: * jogurt naturalny- duży kubeczek, 370 g (użyłam firmy Zott) * mąka- 2 kubeczki * cukier- 1/2 kubeczka * olej- 1/3 kubeczka * proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki * aromat waniliowy- kilka kropli * truskawki- około 200 g Dodatkowo: * czekolada- 60 g * mleko- 1 łyżka Ciasto: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Jogurt przelać do miski (kubeczek wymyć), dodać jajka, odmierzony kubeczkiem cukier oraz

Kraina Miodem Płynąca
Knedle z całymi owocami. Idealny obiad czy podwieczorek na letnie dni. Bez glutenu do tego. 174

lekko osolonej wodzie. Tłuczemy je na miałko. Po ostygnięciu wyrabiamy z jajkiem i rozgniecionym gotowanym ryżem na jednolita masę. Doprawiamy odrobiną cukru i soli do smaku. Dodajemy tyle maki ziemniaczanej ile będzie potrzebne do wyrobienia gładkiego, nielepiącego się do ręki ciasta (jak na śląskie).  Formujemy małe kulki ciasta. Rozgniatamy je na placuszki i zawijamy w nie truskawki. Jedna truskawka(...)minuty od czasu wypłynięcia. Ja podałam ze słodzoną śmietaną. Pyszne... brak słów, zachwyt był i to duży - u wszystkich spożywających. Pełen sukces, biorąc pod uwagę, że danie bez glutenu, z którym jak się okazuje mi nie po drodze. A jeśli zapomnimy o cukrze i zamiast śmietany użyjemy kefiru to danie można zaliczyć nawet do dietetycznych

Kuchnia po mojemu
Wieniec Drożdżowy z Pistacjami 207

masła 1 jajko 4 łyżki pistacji 3-4 łyżki konfitury pomarańczowej Mąkę wsypujemy do miski, robimy dołeczek. Wsypujemy cukier, sól i rozkruszone drożdże. Zalewamy odrobiną ciepłego mleka. Zasypujemy lekko mąką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, około 15 minut. Drożdże po tym czasie powinny zacząć się pienić. Wlewamy pozostałe ciepłe mleko, rozpuszczony tłuszcz, jajko i zagniatamy ciasto drożdżowe. Ponownie

Made By Mom And Son
PANETTONE BREAD PUDDING - NOWE OBLICZE ZAJĄCZKA :) 223

zająca powstał wspaniały, kuszący czekoladą  i likierem panettone bread pudding . I choć większość źródeł umieszcza bread pudding w dziale DESERY, my z wielką ochotą i bez  żadnych wyrzutów sumienia zjedliśmy go na śniadanie:)   Panettone można zastąpić brioszką lub po prostu babką drożdżową, więc obecność zająca nie jest obowiązkowa i nie powinna Was w żadnym wypadku(...)Chwilę po jego przygotowaniu i podaniu, dotarła do nas jednak wiadomość o tragedii pod Smoleńskiem...  SKŁADNIKI NA 5 PORCJI 1 zając z ciasta panettone :)  (oczywiście można zastąpić brioche lub babką drożdżową) 2 jajka szklanka mleka 3 łyżki likieru Grand Marnier (zastąpiłam domową pomarańczówką i dałam więcej:) 1 łyżka dropsików z gorzkiej czekolady (jeśli nie macie, można zastąpić drobno

KUCHARNIA
Ekspresowe pączki bananowe 1589

PRZYGOTOWANIE Banany miksujemy. Dodajemy mleko i jajko i znów mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek, sodę i sól. Miksujemy do otrzymania gęstego ciasta.  W garnku rozgrzewamy olej. Kładziemy pączki na tłuszcz za pomocą łyżeczki. Najlepiej pomóc sobie drugą i spychać energicznie ciasto na olej. Co jakiś czas maczamy łyżeczki w oleju, a gdy ciasto się do nich poprzykleja - myjemy(...)Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Zajadamy, nie przejmując się, gdy nie wyjdą okrąglutkie - do tego potrzeba wprawy :) W każdym razie pączki są przepyszne bez względu na kształt ;) Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Tarta migdałowa z owocami (bez mąki i cukru) 206

równie pyszny i na pewno zdrowszy, polecam wypróbować. Składniki na tartę o średnicy 28 cm:biszkopt: 4 jajka 100 g drobno zmielonych migdałów lub płatków migdałowych 1-2 łyżki miodu drahimskiego  Nadzienie: 2-3 łyżki ulubionego dżemu lub musu owocowego bez cukru (można po prostu rozpuścić w garnku owoce takie jak maliny, truskawki, czereśnie, wiśnie, jeżyny(...)stopni. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie miksując na małych obrotach dodawać stopniowo żółtka i miód. Zmielone migdały delikatnie wmieszać w masę szpatułką. Ciasto przelać do formy na tartę o średnicy 28 cm. Jeśli foremka jest silikonowa nie natłuszczamy jej. Piec 12-15 min aż biszkopt się zarumieni. NADZIENIE: Śmietanę ubić, można posłodzić wg.uznania.  Ostudzony

Ze smakiem i z pasją