ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:473/867)

Sirocco Sabriny Ghayour. Ciasto - mus z gorzkiej czekolady z kawą i kardamonem. 192

być ciekawym akcentem na świątecznym stole :). Ciasto - mus z gorzkiej czekolady z kawą i kardamonem. Przepis z książki "Sirocco" Sabriny Ghayour Porcje:   8-10 Składniki: 200 g gorzkiej czekolady  175 ml oliwy  3 porcje mocnego espresso  nasiona z 8 strączków kardamonu zielonego, u uczone w moździerzu  5 jajek, żółtka i białka osobno

SzczyptaSmaQ
WILGOTNA BABKA SEROWO-CYTRYNOWA 152

sparzonej cytryny 2,5 szklanki mąki 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g margaryny o temp. pokojowej 150 g rodzynek (namoczonych i odciśniętych) Wykonanie:  Miękką margarynę (najlepiej wyjąć poprzedniego dnia z lodówki) ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 jajku. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno po łyżce  serek homogenizowany(...)końcu dorzucamy rodzynki (po odciśnięciu i wysuszeniu na ręczniczku papierowym, posypujemy je odrobiną mąki) i całość mieszamy łyżką.  Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i obsypujemy  odrobiną mąki. Ciasto wlewamy do foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 45 minut. Po wystudzeniu lukrujemy

Walijskie Pichcenie
Tarta z czereśniami, budyniem i galaretką 183

wanilinowy, jajko oraz łyżkę zimnego mleka. Ciasto energicznie zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowujemy formę do tarty o średnicy 30 cm, smarujemy ją masłem i wyklejamy dokładnie ciastem. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wsypujemy surowy ryż/groch/fasolę (obciążnik, aby ciasto się nie unosiło. Takie obciążniki można używać wielokrotnie) Ciasto(...)obciążnikiem pieczemy ok. 12 minut w temp. 170 stopni Celsjusza, a następnie ściągamy papier z ryżem i pieczemy 8 minut, aż ciasto będzie lekko przypieczone. Masa budyniowa:  -60g budyniu śmietankowego bez cukru -650 ml mleka -4 łyżki cukru -1 łyżeczka mąki pszennej -25g zimnego masła Z przygotowanego mleka odlewamy 3/4 szklanki i rozpuszczamy w niej budyń

Receptura smaku
Ciasto kokosowe ze śliwkami 143

pszenną i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć. P rzygotowanie : W misie miksera umieścić masło z cukrem. Utrzeć do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut.  Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt cytrynowy i zmiksować.  Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe na zmianę z jogurtem greckim/kwa(...)Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. W ciasto powciskać przepołowione śliwki (można je ułożyć na wierzchu rozcięciami ku górze lub jak ja - powkładać bokiem w ciasto). Piec w temperaturze 160- 180*C bez termoobiegu przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, polukrować, kroić

Proste Potrawy
SZYBKIE PĄCZKI Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO 814

serka homogenizowanego (waniliowy) * 3 jajka * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 szklanki mąki pszennej * szczypta soli * olej do smażenia Wykonanie: Jajka wymieszać mikserem z serkiem homogenizowanym. Dodać sól, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. W garnku rozgrzać olej (oleju powinno być tyle by pączki mogły swobodnie się piec), łyżeczką nakładać porcje ciasta na dobrze rozgrzany olej

Zrób to smacznie
Naleśniki z Białym Serem i Jagodami 137

danie. Dodatek serka homogenizowane go do twarogu nadaje mu jeszcze większej delikatności, a razem z aromatycznymi jagodami i puszystym ciastem naleśnikowym stanowi ą interesującą wersj e smakowitych naleśni czków .   Naleśniki z Białym Serem i Jagodami - Składniki: ciasto: 2 jajka szklanka mleka (250 ml) szklanka wody gazowanej (250 ml) 1,5 szklanki mąki pszennej łyżka oleju szczypta soli(...)Białym Serem i Jagodami - Sposób przygotowania: Białka oddzielić od żółtek, ubić z nich pianę i odstawić na bok ( dzięki temu naleśniki będą bardziej puszyste - możemy jednak dodać całe jajka , bez oddziel ania ) . Wszystkie pozostałe składniki łączy my ze sobą za pomocą miksera na gładką masę. Tuż przed smażeniem dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Naleśniki smażymy pojedynczo

Słodka Strona
Muffinki z porzeczkami - "minecraftowe" 230

olej (małym strumykiem) ciągle ubijając. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy ją do jajek stopniowo, mieszając cały czas mikserem na wolnych obrotach. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie łyżką lub inną łopatką ( nie używamy już miksera). Ciasto nakładamy do papilotek 2/3 objętości, na koniec układamy owoce i do piekarnika.. nagrzanego(...)papilotek ułożonych na blaszce, brałam po 2 szt. na jedno ciastko. Z tego samego powodu większość z nich straciła swój kształt ...  i są kwadratowe..  Syn stwierdził bez zastanowienia: muffinki minecraftowe :) Z takiej porcji ciasta wychodzi ok. 30 ciastek. Lub blaszka ciasta z owocami o wym 23x38 W ramach ciekawostki dodam (jeśli ktoś jeszcze tego

Lubię to gotuję
Gdynia i Sopot kulinarnie. Gdzie warto zjeść ? 183

kocham. Brawo za świetną lemoniadę gruszkową z szałwią. Była przepyszna ! Zamówiłam pizzę Pancetta e uovo (pomidory san marzano, mozzarella di bufala, pancetta, jajko). Pizza naprawdę pyszna ale minus za jajko. Białko niestety nie ścięło się. Jedynie warstwa na wierzchu. A szkoda ! Dam Serio jeszcze jedną szansę i następnym razem wybiorę się na ręcznie robione makarony. Mikroklimat Przyznam się odrazu(...)przy ul. Abrahama 26. Wystrój przyciąga uwagę. Niby minimalistyczny a jednak wiele świetnych detali. Przejdźmy do najważniejszego, czyli do jedzenia ! Znajdziecie tu desery w słoiczkach, domowe ciasta i pyszną kawę. Menu bez sztucznych składników i ulepszaczy. Wybór był trudny. Wybrałam słoik: panna cotta z malinami. Deser bardzo mi smakował. Odrazu dostałam kopa pozytywnej energii do dalszego zwieszania Gdyni Śródmieście

Moja pasja smaku
MUFFINKI CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI 158

wierzchu i orzechami włoskimi w środku. Super szybkie do zrobienia, ładnie wyrastają i długo zachowują świeżość. Ciasta wychodzi dużo i  jest dosyć rzadkie, dzięki czemu do jednej papilotki  nakładamy nawet 4-5 łyżek masy. Jednak bez obaw, podczas pieczenia ciasto nie wypływa z formy, lecz mocno rośnie w górę. Dzięki temu muffiny wychodzą duże, z piękną "górą(...)robić to krótko, tylko do połączenia składników. Masa powinna pozostać grudkowata, jednak bez widocznych surowych części mąki. SKŁADNIKI 100 g gorzkiej czekolady/ drobno pokrojonej 150 g masła 300 g mąki pszennej (2 szklanki) ³⁄₄ szklanki mleka  ³⁄₄ szklanki cukru  3 łyżki kakao 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich * szczypta soli * wcześniej uprażonych

cool and minty
Różki francuskie z jabłkami, twarogiem i orzechami włoskimi 125

przygotowania tych trójkącików potrzebne nam jest ciasto francuskie. Jak wiecie, jakiś czas temu opublikowałam na blogu przepis na to właśnie ciasto (klik), które bez problemu można zrobić samemu w domu. Jeśli jednak nie mamy zbyt dużo czasu, możemy sięgnąć po kupne. Dzisiejszy przepis jest dla osób, które nie lubią spędzać godzinami w kuchni. Proste w przygotowaniu różki(...)niezapowiedzianych gości. Polecam! :)     Składniki: (na 12 sztuk)   Różki: 1 arkusz (275 g) ciasta francuskiego (polecam domowej roboty ) 2 jabłka 100 g twarogu półtłustego 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki cynamonu   Lukier: 3/4 szkl cukru pudru 2 łyżki wody   Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka garść orzechów włoskich       Przygotowanie:   Różki: Jabłka

Nastoletnie Wypiekanie
Sernik chałwowy z espresso i musem truskawkowym 235

SKŁADNIKI: 1 kg sera twarogowego (zmielonego) 4 jajka 300 g chałwy 1/2 szklanki espresso 2 łyżki (płaskie) mąki ziemniaczanej aromat waniliowy 10 g proszku do pieczenia

ClauditteMissCooking
Kobiecy sernik z orzechami włoskimi w karmelu! 170

blaszkę: NA CIASTO KRUCHE: -  350 g mąki krupcztaki - 170 g masła - 2 łyżki lodowatej wody - cukier o smaku cytrynowym Delecta - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta - 4 żółtka - 120 g cukru pudru  Z w/w składników energicznie zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy do torebki foliowej i schładzamy przez 20 minut w lodówce. MASA SEROWA: - 2 całe jajka - 1 kg sera

SMYKWKUCHNI
Placki z cukinii bez mąki (z serem i płatkami owsianymi) 200

Chyba to o czymś świadczy. Placuszki są naprawdę rewelacyjne, lekkie i znikają dosłownie "w oka mgnieniu". Idealne na ciepło, jak i po ostygnięciu, z sosem lub bez. 400-420g cukinii 2 jajka 1 cebula (średnia; użyłam czerwonej) 20g żółtego sera 1 łyżka serka śmietankowego 3 łyżki płatków owsianych (płaskie; błyskawicznych) sól, pieprz Dodatkowo: olej do smażenia (*)  Cukinię(...)smaku. Placki smażyć (na średnim ogniu) z obu stron na rumiano. (W międzyczasie - w misce będzie wytwarzał się sok z cukinii, więc na patelnię należy wykładać gęste porcje ciasta, a sok zlać.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym. (*) Użyłam oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia Olejowe Smaki - można go nabyć na www.olejowesmaki.pl lub stacjonarnie w Białymstoku na Al. Jana Pawła

Di gotuje
Mazurek migdałowy z malinami i czekoladą 147

przygotowuję mazurki dla znajomych i przyjaciół. Co roku mazurek jest inny. Tym razem bez mąki i tradycyjnego cukru. Za to są migdały i maliny i gorzka czekolada. Cudowne zestawienie smaków. Mazurek migdałowy z malinami i czekoladą składniki na spód: 200 g mielonych migdałów 1 jajko 1 łyżka masła 1 łyżka miodu składniki na masę malinową: 2 garście malin mrożonych(...)żelatyny składniki na masę czekoladową: 100 g gorzkiej czekolady (70% kakao) 1 łyżka masła 1 łyżka serka mascarpone do dekoracji: maliny migdały w płatkach wykonanie:  Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem na gładkie ciasto. Formujemy kulkę i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy blaszkę wysmarowaną masłem. Ciasto jest elastyczne i można nim spokojnie wykleić

Przysmaki Karolki
Dietetyczne kotleciki z czerwonej soczewicy 124

szklanka czerwonej soczewicy 16 łyżek otrębów (ja dałam żytnie) 4 jajka cebula sól pieprz majeranek papryka słodka Przygotowanie: Soczewicę przepłukaj, a następnie włóż do gotującej się wody. Gotuj pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj otręby, przykryj i poczekaj, aż woda się wchłonie. Dodaj jajka i przyprawy. Wymieszaj (ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą od masy na placki ziemniaczane

Smiling Shrimp
Tarta 3B- Brokuł, Boczek i Boryj (po polsku nie będzie 3B ;) ) 147

Tarty robia łod 1 jakegojś czasu. Niy biere 2 to kans 3 czasu, na wiyrch 4 idzie powciepować 5 roztomajte 6 rzeczy i do tego wcale

Chop w kuchni
Słodki Chleb z Cukinią à la Ciasto 189

cukinią: Do miski daję jajka dodaję cukier i miksuję przez chwilę aby składniki się połączył. Następnie dodaję stopniowo mąkę, olej, dodaję proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól, kilka kropli olejku waniliowego i miksuję do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Do tak przygotowanego ciasta dodaję zmielone orzechy, cukinię, jabłka i całość dokładnie mieszam łyżką. Teraz ciasto przekładam do foremek wyłożonych papierem(...)Pieczenie chlebka z cukinią: Foremki wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 90 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Chleb z cukinią jest gotowy, pięknie pachnie a jeszcze lepiej smakuje:). Życzę udanych wypieków i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Migdałowe kule z amaretto 142

klepie: ja chcę piec pierniczki, ja chcę! Mówię: no dobrze, idźcie się pobawić, ja zagniotę ciasto i pieczemy. Jakie tam bawić się! Nie ma lepszej zabawy niż stolnica w kuchni, na niej wulkan mąki, a z niego płynąca lawa z miodu i jajek! Kiedy już udało się upiec pierniczki, od razu musieli je dekorować. Stół przykryłam folią malarską, powyciągałam wszystkie

bistro mama
Focaccia z parmezanem i pomidorami 90

Pyszna, miękka a z zewnątrz chrupiąca focaccia to rodzaj pieczywa pochodzącego z kuchni włoskiej, będącego podstawą do pizzy. Może być z dodatkami: pomidorami, oliwkami, ziołami lub bez. Podaje się ją na ciepło lub na zimno z dodatkiem oliwy z oliwek. Będąc we Włoszech zajadłam się nią każdego dnia, bardzo mi smakowała. Postanowiłam tym razem przygotować własną. Moja focaccia jest(...)dodatki: pomidor i parmezan sprowadzają nas na ziemię a ostatecznie całość jest słodko- wytrawna. Składniki (na formę 20x20 cm) Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej 30 gram rozpuszczonego masła 5 gram suchych drożdży lub 15 gram świeżych 1 jajko 1 łyżeczka cukru 75 ml ciepłej wody 100 ml maślanki o temp. pokojowej 1 łyżeczka soli 4-5 plastrów

Mango Papaja
kolorek 192

zapraszam na ciasto bez pieczenia, osadzone na biszkoptach a składające się z warstw ptasiego mleczka przekładanych warstwami galaretki. Ciasto wyglądało apetycznie i kolorowo, ale jakoś nie udało mi się tego złapać na zdjęciu, może dlatego, że robiłam fotki wieczorem. To ciasto pokrojone na małe kawałeczki świetnie sprawdzi się np. na dziecięcych przyjęciach.  Uwaga: ciasto trzeba przygotować szybko(...)jednym razem, bo masy dość szybko tężeją. Ja posłużyłam się zamrażalnikiem, wkładając ciasto na kilka minut po wylaniu każdej kolejnej warstwy.  *foremka 23*28 cm Składniki: na masę bazową do ptasiego mleczka: 5 jajek 500 ml mleka 4 łyżki żelatyny 200 g masła 3/4 szklanki cukru pudru dodatkowo: 20 podłużnych biszkoptów ladyfingers 2 łyżki kakao łyżka żelatyny galaretka zielona

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makowiec najłatwiejszy 238

łyżek oleju 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego Kruszonka: 1/4 kostki margaryny (roztopić) 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru 1łyżeczka cukru wanilinowego 1żółtko Dodatkowo: 1 puszka masy makowej 1 łyżka miodu 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego 1 białko kilka kropel aromatu migdałowego Wszystkie składniki ciasta dobrze wymieszać łyżką, do uzyskania jednolitej(...)konsystencji. Wylać na blaszkę (24x36) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć łyżeczką nieregularnie małe porcje masy makowej (wymieszanej z pozostałymi składnikami). Można oczywiście użyć gotowej masy makowej bez proponowanej "poprawki". Wymieszać sypkie składniki kruszonki, dodać żółtko oraz roztopioną i ostudzoną margarynę. Zagnieść palcami. W razie potrzeby dodać trochę mąki. Ciasto posypać gotową kruszonką, Piec około 50 minut

Praktyczna pl
Ciasto bananowe z górskimi płatkami owsianymi 129

Gotowe ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po ok 30 minutach przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy kolejne 30 minut (aż do suchego patyczka). Po tym czasie ciasto zostawiamy ok 15 minut w formie w piekarniku (już bez folii) a następnie przekładamy na kratkę i podajemy dopiero po przestudzeniu np z kubkiem mleka. Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Plum pie, czyli tarta ze śliwkami 113

gram mąki - 200 gram masła - 100 gram cukru pudru - 1 jajko Przygotowanie ciasta: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i łączymy składniki. Na końcu dodajemy jajko i zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy w kulę, pokrywamy folią i zamykamy w lodówce. Składniki na nadzienie: - 1-1,5 kilograma śliwek (waga po oczyszczeniu) - 1 łyżeczka mielonych goździków(...)Śliwki umyć i pozbawić pestek. W misce wymieszać owoce ze wszystkimi przyprawami i cukrem. Zostawić na godzinę pod przykryciem do zamarynowania. Ciastem wyłożyć formę, zostawiając jego część do późniejszego uformowania kratki. Nałożyć na wierzch śliwki, ale bez soku, który się z nich wytrącił. Uformować kratkę, posmarować ją żółtkiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 180 stopni, przez około

Życie zamknięte w smaku
Babka zebra 170

Pewnie już pisałam, że w mojej rodzinie nie przepada się za "suchymi" (bez kremów) ciastami. O babkę, chociaż superwilgotną, musiałam stoczyć poważny bój. No może nie tak poważny, w końcu to ja jestem domowym cukiernikiem ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); BABKA ZEBRA Składniki:   - 5 jajek - 1 szklanka cukru - 1 szklanka oranżady - 2 szklanki mąki + 3 łyżki - 250 gram masła rozpuszczonego (lub olej) - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia - aromat waniliowy

Życie zamknięte w smaku
Andrut Pychotka - pyszne wafle orzechowo-kakaowe 221

Przepyszne wafle z masą orzechową i kakaową oraz masą kajmakową. Są tak smaczne i efektowne, że z powodzeniem zastąpią ciasto na niedzielę czy różne uroczystości. Sama

Kto ugości moich gości?
OWSIANO-ŻYTNI OMLET Z OWOCAMI LEŚNYMI 211

omlet: 2 jajka łyżka mąki żytniej łyżka płatków owsianych łyżeczka otrębów pszennych łyżeczka łuskanego słonecznika szczypta soli garść owoców leśnych (jeżyny, maliny, jagody, poziomki) Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać płatki, otręby i słonecznik, wymieszać. Na koniec dodać owoce i delikatnie wmieszać je w ciasto. Smażyć(...)wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Co jakiś czas sprawdzać czy nasz omlet się nie przypala, jęli potrzeba - zmniejszyć ogień. Smacznego :) PS - My preferujemy omlet bez dodatków, bo tak duża ilość owoców zapewnia idealny smak. Jednak każdy z was może udekorować go na swój sposób

Banana Smiles
Proste i szybkie naleśniki na słodko 134

pierwszy naleśnik się nie udaje. Raczej bywa odwrotnie. Najlepiej smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Kiedyś bardzo nie lubiłam ani smażyć ani jeść naleśników. Odkryłam jednak przepis, który mnie zachwycił i od tamtej pory naleśniki zostały wprowadzone do jadłospisu. Ciasto na naleśniki wychodzi mi zawsze z mąką typu 650 nie wiem, czemu, bo to przecież bardziej(...)Biedronki, ale pewnie każdy ma swoją sprawdzoną. Z tego przepisu naleśniki wychodzą bardzo elastyczne, miękkie.   Przepis na około 15 naleśników: Szklanka i 2 czubate łyżki mąki pszennej * 2 jajka Szczypta soli 1i1/3 szklanki mleka 2/3 szklanki wody Łyżka cukru waniliowego** 1/3 szklanki oleju Wykonanie : Mleko, wodę, jajka, sól i cukier umieścić w dużej misce - dobrze zmiksować, aż wszystkie składniki

apetytnapieczenie
Lasagne z groszkowych naleśników, z warzywami w sosie porowym pod serową kołderką 132

moja ulubiona warzywna, wiosenna naleśnikowa lasagne. Jeśli myślicie, że potrawa bez mięsa nie ma charakteru i po prostu czegoś jej brakuje, koniecznie musicie spróbować tego posiłku. Smakuje i wygląda rewelacyjnie. Naleśniczki groszkowe o pięknej zielonej barwie,  grillowane warzywa, świeże pachnące zioła, a wszystko to pod kołderką  cudownego zapieczonego na złoto sera oraz   sosu porowego(...)bazie beszamelu.  Składniki: (naczynie żaroodporne o średnicy około 20-22 cm/ na 4-5 porcji) Ciasto groszkowe: 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki wody sól i pieprz do smaku 4 łyżki groszku gotowanego na parze Bonduelle 1/4 awokado 2 jajka odrobina posiekanej świeżej bazylii odrobina oliwy do smażenia Uwaga:  Z podanych powyżej proporcji wyszło około

KreatywnePiny
Słowo wstępu i placuszki dyniowe z trzcinowym cukrem pudrem. 140

umieszczamy w kielichu blendera wraz z maślanką, jajkami, olejem, cukrem, cynamonem i solą. Blendujemy przez kilka minut na gładką masę. Następnie przelewamy masę do dużego naczynia i dodajemy przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy krótko łyżką, aby powstało gęste ciasto. Nakładamy 1-2 łyżki ciasta na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię i smażymy  do czasu(...)następnie przewracamy na drugą stronę. Placuszki powinny być przyrumienione i puszyste. Lekko ostudzone placuszki dekorujemy cukrem pudrem i ulubionym dżemem lub świeżymi owocami. *Pieczona dynia-dynię wraz ze skórą, bez pestek kroimy w plastry, układamy na blaszce do pieczenia i skrapiamy oliwą. Pieczemy w 200 st C przez 30-60 minut w zależności od grubości kawałków. Upieczona dynia powinna

Zawsze głodna!
Choinki z piernika 171

najmłodszych. Moje choinki są z pierniczków prawie gryczanych - zabrakło mi mąki gryczanej, i dosypałam nieco orkiszowej. Jednak można je przygotować bez tego dodatku, i wtedy będą bezglutenowe. Można też choinki zrobić z innego pierniczkowego ciasta, a ciasto gryczane powykrawać w dowolne kształty. Ja miałam ochotę wypróbować i jedno, i drugie, więc połączyłam to w całość.Przepis na gryczane(...)przesiać, wymieszać z przyprawą do piernika i sodą.Masło, melasę i cukier umieścić w rondelku, podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i dobrze połączą. Ostudzić.Do sotudzonej mieszanki wbić jajko, wymieszać. Wlać do suchych składników, wymieszać drewnianą łyżką, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę (można przez noc).Schłodzone ciasto rozwałkować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Duńskie pierniczki, czyli orzeszki z pieprzem 184

Jeśli więc szukacie przepisu na oryginalne, piernikopodobne ciasteczka, te z pewnością Was zadowolą. Ja za nimi szaleję, a i akceptację Duńczyków zyskały.Przepis z Alletiders Kogebog. Autorka piekła je bez dodatku imbiru, ale skoro figuruje on na liście składników - dodałam. Bo lubię. Wyszły pyszne.Orzeszki z pieprzemSkładniki:(na 85-90 sztuk)125 g miękkiego masła125 g cukru1 jajko1 łyżeczka sody(...)łyżeczki mielonego białego pieprzu275 g mąki orkiszowejMąkę przesiać, wymieszać z sodą i przyprawami.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, połączyć. Partiami dodawać suche składniki, miksując na najniższych obrotach miksera. Z gotowego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego, układać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
KOPYTKA DYNIOWE 142

Dyniowe serniki … ciasta .. desery … racuchy czy też zupy co roku goszczą na moim stole.Nie mogę się doczekać , kiedy to targi i stragany wypełnią się

Ostra na Słodko
Zupa zacierkowa 149

gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.W międzyczasie przygotować zacierki. Do miseczki wbić jajko, dodać mąkę (tyle żeby ciasto się dobrze rozwarstwiało, tak jak do kruszonki) i wyrabiać zacierki, rozcierając w palcach mąkę z jajkiem.  Zacierki powinny się same formułować pod palcami.Do ugotowanego wywaru z ziemniakami dodać zacierki, wymieszać, żeby się nie posklejały i chwilę razem pogotować(...)podsmażyć cebulę, dodać boczek i podsmażać, aż cebula będzie lekko brązowa, a z boczku powstaną skwarki. Podsmażoną cebulę z boczkiem lekko wystudzić, przecedzić przez sito i dodać do zupy (bez tłuszczu).Koperek drobno posiekać, dodać do zupy.Zupę wymieszać, jeszcze chwilę pogotować i podawać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Cebulę należy bardzo dobrze podsmażyć, tak aby miała lekko brązowy kolor

Gospodyni Miejska
Ciasto orzechowo - budyniowe 312

150g masła, 2/3 szklanki cukru, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną, dodać cukier. Wbić jajka, dodać miód i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto.Podzielić na dwie części. Każdą częścią wylepić dno natłuszczonej formy o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem. Jedną część piec 10 minut w temp(...)posiekać. Masło stopić wraz z cukrem i miodem, dodać orzechy. Wymieszać i ciepłą masę wyłożyć na nieupieczony blat ciasta. Piec około 10-15 minut w temp. 180st. Ostudzić.Krem budyniowy:3 szklanki mleka, szklanka cukru, 2 budynie śmietankowe bez cukru, 250g masła. W 1/2 szklance mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem

Z miłości do słodkości
Sękacz domowy- przepis podstawowy 307

przygotowuje a J. próbuje i w razie konieczności doprawia po swojemu...Choć czasami zdarzy mi się skubnąć mały kęs ale szybko pojawiają się skutki mojej słabości... Składniki: 5 jajek 250 gram masła 1 szklanka mąki krupczatki 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki cukru ( użyłam szklanki pojemności 250 ml,) 15 gram proszku do pieczenia Wykonanie: Masło wraz(...)oraz proszek do pieczenia mieszamy razem i dodajemy do utartego masła.Białka ubijamy na sztywną pianę i przekładamy do naszego ciasta delikatnie mieszamy (nie miksujemy)Piekarnik rozgrzewamy do 200- 210 stopni ważne żeby piekarnik ustawić na górne ogrzewanie bez termoobiegu.Tortownice (ja użyłam o średnicy 24 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.3 łyżki naszego ciasta wykładamy do tortownicy

NaKońcuJęzyka
NALEŚNIKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 171

Pyszne, delikatne-bardzo puszyste, szybko znikające.  Polecam podawać z konfiturą jagodową, malinową lub morelową lub tylko posypane ksylitolem. A w sezonie letnim wystarczy rozdrobnić

Smaczne Zdrowe
DOUGHNUT'S NA MĄCE ORKISZOWEJ 208

Dla urozmaicenia , dla wielbicieli drożdżowych wypieków- pączusie z dziurką , tzw.noughnut's. Ciasteczka uwielbiane przez dzieci, myślę, że nie tylko moje. U mnie mąż z dziećmi

Smaczne Zdrowe
Delikatnie cytrynowa babka. Szybkie, łatwe i bardzo puszyste ciasto dla każdego. 1899

przepis na wspaniałą delikatnie cytrynową babkę. Upiekłam ją, aby osłodzić domownikom (i sobie) dni zmagania się z chorobą. Choć zmęczenie doskwiera nie umiem obyć się jednak bez gotowania lub pieczenia. Niedziela, kawa lub herbata, ukochana rodzina i słodki wypiek. Spróbujcie. Taką babkę przygotowuje się naprawdę szybko i łatwo, nie potrzebujemy do niej nawet miksera, a jej delikatnie cytrynowy smak(...)być ciepła, ale nie gorąca! Do miski ze składnikami wbijamy 3 całe jajka, mieszamy całość kuchenną trzepaczką. Następnie wlewamy ciepłą (! nie gorącą) rozpuszczoną margarynę. Wszystko razem mieszamy trzepaczką, aż do połączenia składników (jednolita, płynna masa). Gotową masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i dobrze obsypanej kaszą manną keksówki. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom . Pieczemy

Słodkie okruszki
Empanadillas: Post Scriptum 201

piec w piekarniku - pieczemy je ok. 15-20 minut, w temperaturze 190-200 stopni, do momentu aż staną się złociste. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem rozbełtanym z 1-2 łyżkami mleka.  Smalec potrzebny do przygotowania ciasta można zastąpić masłem, ale w trakcie smażenia pierożki szybciej się przypiekają, trzeba zatem smażyć tylko kilka naraz, by nadążyć z ich odwracaniem i zdejmowaniem(...)smaku i odstawić do ostudzenia.  EMPANADILLAS Z SZYNKĄ I OLIWKAMI 2 jajka ugotowane na twardo 40 g posiekanych zielonych oliwek 95 g drobno posiekanej szynki 30 g żółtego sera, startego Wszystkie składniki wymieszać, jeśli konieczne doprawić do smaku i nakładać na wycięte z ciasta pierogi. Ta wersja nie była przeze mnie testowana, ale wydaje mi się, że lepiej sprawdzi

KUCHARNIA
Keks czekoladowy 184

keks to specjalność mojej szwagierki.  Jest niezwykle wilgotny i bardzo, ale to bardzo aromatyczny.  Do tego banalny w przygotowaniu.  Spokojnie można obejść się bez robota.  U szwagierki jadaliśmy zawsze wersję z całej porcji, pieczoną w 24 cm tortownicy.  Ja tym razem przygotowałam z połowy, w 18 cm formie.  Podaję dwie wersje(...)jajka / 1 jajko  Wykonanie: W garnku zagotować owoce, masło, cukier, miód, likier, sok i skórkę z pomarańczy, przyprawę i kakao.  Jak całość zacznie wrzeć zmniejszyć ogień i gotować na małym przez 10 minut.  Odstawić do przestudzenia na około 30 minut.  Dodać jajka, mąkę, migdały, proszek i sodę i wymieszać (można to zrobić łyżką). Ciasto przelać

Sto kolorów kuchni
Tort truskawkowy z kolorowym biszkoptem 171

koniec na wolnych obrotach miksera dodaję przesiane   mąki. Teraz dzielę zrobione ciasto na 4 części i do każdego dodaję inny barwnik. Wykładam papier do pieczenia TYLKO na spód blachy i wylewam po kolei ubarwione ciasta. Staram się żeby każda warstwa kolorowego ciasta była rozłożona  równomiernie na całą powierzchnię blachy. Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni(...)minut, zależy od piekarnika. Zawsze należy sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już upieczone (gdy będzie suchy patyk). Po skończeniu pieczenia zrzucam ciasto w blaszce na podłogę (wyłożoną np. ściereczkami) z odległości ok 50-60 cm. a następnie wstawiam do otwartego piekarnika do wystygnięcia.  Śmietankę dziele na dwie części, jedna 400 ml a druga 600 ml. Najpierw ubijam

Kuchnia Viki
Sposoby na przetrwanie jesieni 149

zapiekamy przez 20 minut w piekarniku. I gotowe! Zapach cynamonu w domu, to najlepszy uszczęśliwiacz wszystkich, zaraz wszyscy są w kuchni ;-). Zdrowsze wersje prostych ciast jak ciasto marchewkowe z grubą warstwą czekolady. Ciasto marchewkowe to dla mnie nieodłączny element jesieni, i pomyśleć, że jeszcze cztery lata temu nie wiedziałam jak smakuje i jak je się robi.... Muffiny marchewkowo-cynamonowe, które(...)miodu, 1/2 łyżeczki cynamonu i połowę szklanki wody, jabłka duś na patelni aż się rozprażą. W osobnej misce wymieszaj szklankę mleka, 2 jajka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, nie pełną szklankę mąki pszennej, 3 łyżki cukru. Z ciasta usmaż naleśniki na wysmarowanej masłem patelni i przełóż gorącymi jabłkami. Całość oprósz cynamonem a jeśli miałaś na prawdę ciężki dzień dołóż łyżkę

SMYKWKUCHNI
Bułeczkowe miseczki 155

rozmyslania o wyjadaniu rozmoczonego miąższu z jadalnej miseczki, o odrywaniu po kawałku brzegu chlebka aby później zamoczyć go w sosie lub zupie i smacznie zjeść. I to wszystko prawie bez zmywania naczyń Kiedyś na weselu przyjaciółki jadłam cudowny gulasz który właśnie był nalany do chlebowych miseczek i od tamtej pory zaczęła się moja mania miseczkowa - jednak brak odwagi powstrzymywał(...)jedno rozbełtane jajko do posmarowania kilka łyżek mleka - ok 3 Do dzieła!!! W przypadku świeżych drożdży - podgrzewamy delikatnie mleko i dokładnie mieszamy w nim drożdże z odrobiną mąki, szczyptą cukru i soli - konsystencją ma przypominać śmietanę - odstawiamy aby wyrosło - taka mieszanka powinna bardzo szybko urosnąć. Mieszamy wyrośnięte drożdże z resztą mąki, wodą, solą, oliwą - dokładnie zagniatamy aż ciasto będzie odchodzić

sierotka maRysia w kuchni
Placki z cukinii ze świeżymi ziołami. 122

łyżki oliwy jeśli pieczemy w piekarniku lub olej do smażenia na patelni   Przygotowanie: Cukinie zetrzeć na grubych oczkach tarki i delikatnie odsączyć z soku, który powstanie. Dodać jajko i dokładnie wymieszać, po czym dosypywać po łyżce mąki, cały czas mieszając. Czosnek i zieloną część zieloną dymki (liście) kroimy w cienkie plasterki(2-3 mm), a cebulę z dymki(...)najlepiej dodać do ciasta oliwę lub olej, my dodajemy 3 łyżki, można też mniej. W piekarniku pieczemy na papierze do pieczenia, pod spód papieru można wyłożyć folie aluminiową – będzie mniej sprzątania Placki pieczemy w pierwszej fazie w 220°C z termoobiegiem przez 6-7 minut, po czym zmniejszamy do 180°C i już bez termoobiegu pieczemy jeszcze przez

rozgotowana
A jednak smażyłam... 184

sprawdzić pocztę (tatuś odgrażał się emaliami), i tak jakoś zawędrowałam na blog Daktyle w czekoladzie. I, proszę Państwa, przepadłam, kiedy ujrzałam te słodkie maleństwa. Zakochałam się od razu, bez pamięci. Nagle pomysł z kupowaniem pączka wydał mi się całkowicie niedorzeczny - no bo jak to tak...? To przecież pierwszy Tłusty Czwartek C., biedak nie może kojarzyć go ze sklepowym(...)dodać resztę cukru i mleka, wodę wbić jajko, wsypać sól i zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać do ciasta, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, następnie rozwałkować na grubość 1,5 cm. Jeśli będzie się mocno kleiło, podsypać mąką. Z ciasta wycinać niewielkie kółka, na przykład kieliszkiem, układać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kwadratowe pączusie - Schmalzgeback 141

nuda dla mających ochotę na karnawałowe obżarstwo dla lubiących drożdżowe wypieki Składniki: 280g mąki (nawet do 300g) 70g cukru łyżeczka cukru waniliowego 20g świeżych drożdży 50g smalcu 180ml mleka jajko łyżeczka skórki otartej z cytryny (opcjonalnie) olej i smalec (do smażenia) cukier puder (do posypania) Wykonanie: Mleko podgrzać (ma być ciepłe, ale nie gorące). Mąkę przesiać do miski i zrobić(...)minutach dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące dodać mąki (ja dodaję, aż do momentu gdy przy wyrabianiu zaczyna odchodzić choć trochę od ręki). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na minimum 30 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto lekko urośnie. Po tym czasie wyciągnąć ciasto na stolnicę i rozwałkować na grubość palca

Mania Wypiekania