Świętujemy! Muffiny z konfiturą z malin i czekolady :))) 197miseczki wbijamy jajko dodajemy jogurt, mleko i ostudzoną margarynę. Mieszamy aż powstanie jednolita masa. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek, sodę i wiórki i również wszystko mieszamy. Następnie łączymy delikatnie wszystkie składniki (mokre i suche) aż powstanie nam ciasto o średnio-gęstej konsystencji.Do formy silikonowej wkładamy papilotki i do każdej nakładamy jedną łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę konfitury i ponownie(...)przykrywamy łyżką ciasta, aż do skończenia wszystkich składników.Piekarnik nagrzewamy do 180C i wstawiamy muffiny na ok. 30 minut.Po wyciągnięciu upieczonych muffinek zostawiamy je do ostygnięcia i następnie posypujemy cukrem pudrem (ale i bez tego dodatku są szalenie słodkie!). Smacznego! Dzięki, że jesteście
Emcia Pichci
Czas wlozyc korone czyli Galettes des rois 187takie jak przed rokiem tylko z innego przepisu, za to zamiast jednego duzego ciasta zrobilam kilka malych ciasteczek i w jedynm z nich ukrylam feve. Korona czeka, choc i bez feve jest na nia juz jedna chetna ;)Ten wypiek jest tez ostatnim jaki zrobilam w mojej kuchni. Za dwa tygodnie czeka mnie wielka przeprowadzka i juz zaczynam pakowanie(...)odnajde i bede gotowac z taka sama przyjemnoscia jak tu. Galettes des rois - wersja miniskladniki:2 opakowania ciasta francuskiegp125g miekkiego masla125g cukru125g zmielonych migdalow0,5 lyzeczki maki ziemniaczanej3 jajka1 lyzka Amaretto1 zoltko do smarowaniawykonanie:Cukier ucieramy z maslem do bialosci. Dodajemy jajka, migdaly i make ziemniaczana. Ucieramy. Na koncu dodajemy Amaretto.Z ciasta francuskiego wycinamy kola, mozna to zrobic za pomoca
Przysmaki Karolki
Knedle z morelami II 189przepisu. Kiedyś testowałam przepis z gotowanymi ziemniakami i twarogiem, tym pozostałam tylko przy gotowanych ziemniakach. Pierwszy przepis można znaleźć TUTAJ , a ten jest autorstwa Magdy Gessler. W mojej ocenie, ciasto bez twarogu jest o wiele bardziej elastyczne i miękkie. Knedle jem tylko na słodko i najczęściej raz w roku. Z morelami właśnie albo ze śliwkami. O tej porze roku(...)ostudzenia. W czasie, kiedy ziemniaki stygną, myjemy owoce. Następnie rozkrawamy i usuwamy pestki. Na stolnicę przesypujemy mąkę, robimy dołek i przekładamy do niego ziemniaki. Wbijamy jajka, dodajemy sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto kroimy na 3 lub 4 równe części. Z każdej formujemy grubszy wałek, który tniemy na kawałki (ok. 3-4 cm). Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoni na okrągły
bistro mama
Brownie kokosowe 237Brownie kokosowe to idealne połączenie pysznego ciasta czekoladowe z delikatnie słodką masą kokosową. Ciasto w wykonaniu Madzi wyszło przepyszne. Koniecznie musicie go spróbować :) Listę składników i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto czekoladowo - orzechowe z pikantną galaretką malinowo - czekoladową 256nóżkę w szybkowarze gotuj zgodnie z przepisem po ugotowaniu wyjmij foremkę i pozostaw do chłodzenia na ok. 10 minut po tym czasie wyjmij ciasto z foremki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia ostudzone ciasto przetnij na dwa równe krążki (blaty) Pikantny sos malinowo - czekoladowy z płatkami chili Składniki 500 g mrożonych malin lub świeżych 5 czubatych łyżek cukru(...)przez sitko do otrzymanego syropu dolej 100 lub 150 ml przegotowanej wody wymieszaj i ostudź do gotowego syropu dolej wódkę, wymieszaj i ostudź Od lewej składniki na ciasto: orzechy pekan, jajko, masło, mąka biała, kakao, cukier. Po prawej składniki na sos: czekolada gorzka 76%, płatki chili, mrożone maliny. Foremka na ciasto: dno wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj
Szybko Szybkowar
CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI 218Miało być ciasto orzechowe ze śliwkami, ale jak to w życiu bywa...powstało ciasto migdałowe..., z braku mielonych orzechów. Ucierane, sezonowe, migdałowe ciacho z
Smaczne Zdrowe
Czekoladowe ciasto migdałowe Cookie Monster | bez glutenu / mąki / białego cukru | 217Dla Was kobietki! Wszystkiego najlepszego w dniu naszego Święta :) Przepis wymyślony pod wpływem chwili, natchniona dopiero co zakupionymi migdałami stworzyłam POTWORA...Ciasteczkowego Potwora :) Ciasto
Czarnawisienka
Takich lodów jeszcze nie jedliście! Chyba... 219Ha! Jeśli ktoś, zerkając tylko na miniaturkę, zgadł smak lodów, które przygotowałam, to pełen szacun, jak mawia Tatuś. No dobrze... Jeszcze jedna szansa - zerknijcie na zdjęcie
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pavlova zielona; Mięta-kiwi-czekolada 148jajek- miejcie to na uwadze :)) Piec: 30 minut w 120 stopniach, następnie zmniejszyć gaz do 100 stopi i piec jeszcze 2 godziny, następnie wyłączyć piekarnik, nie otwierając go pozwolić bezie wystygnąć (należy uważać na temperaturę ponieważ każdy piekarnik jest inny a beza jest bardzo delikatna i bardzo łatwo ją przypalić, jeśli przez pierwsze 30 minut zauważysz ze beza nienaturalnie(...)bardziej intensywny. Wymieszać mascarpone z cukrem pudrem. Na ostudzoną bezę położyć mascarpone. Dekorować plasterkami kiwi i posiekaną deserową czekoladą. Przygotować sos. Na rozgrzaną patelnię,(na małym gazie) położyć miód, dodać kilka kropli whisky i posiekaną miętę. Poczekać aż miód połączy się z alkoholem i będzie płynny. Jeszcze ciepłym sosem polewać ciasto. Przygotować karmelki: Na patelnię położyć cukier, poczekać aż się
KreatywnePiny
Kruche Ciasteczka Z Tahini I Orzechami / Bez Jajek 177Przepyszne, kruche ciasteczka o smaku chałwy i co najważniejsze, cudownie kruche :) Składniki na około 25-30 ciasteczek: 1 i 1/2 szkl mąki 1/2 szkl tahini 120
Gotowanie...to proste !
Bułki pieczone metodą solno-drożdżową. 238Bułki pieczone metodą solno-drożdżową na wspólne pieczenie wybrała Ania, twórczyni Piekarni Amber . Przepis pochodzi w bloga Zorry. Bułki pięknie się upiekły, miają cieniutką, chrupiącą skórkę
Codziennik Kuchenny
Chleb tostowy 216Weekend się zbliża więc jest to idealna okazja aby na śniadanko upiec sobie pyszny chleb, a taki jest właśnie ten pszenny chleb tostowy Przepis pochodzi z
Kuchenne Wariacje
Słodkie pizze z dżemem i kruszonką 214mąki dodać cukier waniliowy, wymieszać. Następnie dodać rozczyn, jajka i zacząć zagniatać ciasto. Dodać masło. Dokładnie wyrobić ciasto, jak będzie za rzadkie dodać mąki. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Następnie pozostawić do wyrośnięcia. Minimum na godzinę.Kruszonka:Wszystkie składnie ze sobą wymieszać. Powinna mieć konsystencje piasku, z trochę większymi grudkami.Kiedy ciasto nam już ładnie wyrośnie dzielimy(...)Śniadanie - na słodko czy na słono?- Na słodko, ale też bez przesady :)2.Czy w swoich przepisach stosujesz się do jakiejś "diety", np. zawsze bezglutenowo albo bez mięsa?-Raczej nie, używam jedynie mniej cukru, wolę upiec lub udusić niż usmażyć.3.Jakie składniki zawsze znajdziesz w swojej lodówce?- Jajka, mleko, drożdże,4.Jaka była Twoja pierwsza własnoręcznie wykonana potrawa/ciasto?- Dawno już
Moje pyszne gotowanie
Piernik ekspresowy 143pysznie. szybki piernik, miękki piernik, Boże Narodzenie, pierniki, ciasta na święta polska Ilość: 1 Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Piernik ekspresowy Pyszny piernik, który nie musi leżakować. Do upieczenia w ostatniej chwili. przygotowanie: 15 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 45 min czas całkowity: 1 godzina Składniki: Ciasto 125g masła 80g miodu 175g cukru trzcinowego(...)przyprawę do piernika przełożyć do garnka. Podgrzewać mieszając, aż składniki się połączą a cukier rozpuści. Odstawić do przestudzenia. Mąkę przesiać z sodą, odstawić na bok. Maślankę rozmieszać z jajkami, powidłami i solą. Dodać do przestudzonej masy miodowej, wymieszać. Następnie dodać mąkę z solą. Wszystko razem krótko wymieszać. Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Do przygotowanej formy przełożyć ciasto. Piec
Pełny talerz
Naleśnik owsiany z bananem i serem żółtym 188dojrzały banan (u mnie 100g po obraniu) – 20g mąki owsianej – 1 jajko – 40ml mleka (u mnie 3,2%) – 15g żółtego sera (u mnie gouda) – 5g masła – 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia – 1/4 łyżeczki cynamonu Jajko rozbełtać z mlekiem i cynamonem, dodać mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Banana pokroić(...)cienkie plasterki. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, posmarować masłem, wyłożyć plasterki banana i smażyć na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, następnie wlać ciasto tak, by równomiernie pokryło banany i smażyć pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie, wyłożyć ser starty na tarce na drobnych oczkach, złożyć naleśnika na pół i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Gotowy naleśnik
Smaki Armine