Pyszne, szybkie racuchy na sodzie i kefirze z dodatkiem startych jabłek. Idealne na szybki deser, na drugie śniadanie dla dzieci, ale nie tylko, u mnie zajadają się nimi wszyscy, bez wyjątku. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. U mnie w dwóch wersjach, z samymi startymi jabłkami i z jabłkami i cynamonem...mmmm... pychotka... :-). Do białej mąki dodałam(...)250ml kefiru) - 4 łyżki ksylitolu (lub cukru, np.trzcinowego) - 2 jajka - 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki sody (8g) - 1/2 łyżeczki soli himalajskiej - 2 większe jabłka - 2 łyżeczki cynamonu (nie trzeba) Dodatkowo: - olej kokosowy (bezzapachowy) lub dowolny inny do smażenia - puder trzcinowy lub mielony ksylitol do posypania - płynny miód - płatki migdałów Jajka roztrzepać w misie miksera razem z ksylitolem, dodać kefir. Następnie
Smaczne ZdroweJak wiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju racuchy i kotleciki.Z kaszy … z ryżu … z ciasta naleśnikowego czy też warzyw.Dziś mam dla Was przepis na nietypową
Ostra na Słodkobędą użyte przez Was jabłka, możecie dopasować ilość cukru dodanego do masy jogurtowo-śmietankowej lub galaretki jabłkowej do własnych preferencji smakowych. Do przyrządzenia ciasta wykorzystałam formę o wymiarach 24x24cm. Jabłecznik na zimno Składniki: biszkopt 4 jajka 120g cukru (u mnie 100g cukru i 20g domowego cukru waniliowego) 100g mąki pszennej 40g mąki ziemniaczanej masa jogurtowo-śmietankowa 400g jogurtu greckiego 300ml(...)gotowaniu jabłek lub soku jabłkowego opcjonalnie 1 łyżka cukru Wykonanie: BISZKOPT - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - formę wyłożyć tylko na dnie kawałkiem papieru do pieczenia, boki pozostawić bez niczego - piekarnik nastawić na 170-180 stopni - białka oddzielić od żółtek - białka ubić w czystym, najlepiej szklanym naczyniu, na sztywną pianę - pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, po każdej łyżce
Smakołyki BerenikiZbyt późno zaczęłam szukać przepisów na Bożonarodzeniowe wypieki...Długo siedziałam przed laptopem, aż w końcu znalazłam przepis na ten sernik na Kwestii Smaku . Od razu wiedziałam
chili & sugarPewnie większość z Was wypróbowała już przepis na śnieżny puch a ja przyznaję, że zrobiłam to ciasto po raz pierwszy (choć z pewnością nie ostatni). Wbrew
babka w formiesporych marchewek, 1 dużej cebuli, 2 ząbków czosnku, 500 gram mąki pszennej, 50 gram margaryny, 250 ml mleka, 20 gram drożdży, cukru, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, 2 jajek, oliwy, kminku, ziela angielskiego, lubczyku. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania grzybów, które zamoczyłem w zimnej wodzie o ustawiłem na gazie celem zagotowania. Po zagotowaniu grzybów gotowałem wywar przez około 20 minut(...)przygotowanych składników wyrobiłem ciasto, aż stało się zwarte i przestało przyklejać się do ręki. Ciasto lekko opruszyłem mąką i odstawiłem w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia. Kiedy kapusta już zmiękła zdjąłem ją z ognia i odstawiłem w chłodne miejsce w celu przestudzenia. Kiedy przestała być gorąca dodałem do niej 1 jajko i dokładnie wymieszałem. Po wyrośnięciu ciasta
Wyprawy kulinarneTarta z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i suszoną żurawiną to prosta wegetariańska potrawa smaczna zarówno na zimno jak i po podgrzaniu.Składniki:1 płat ciasta
wyzwania kuchenneopakowanie kisielu cytrynowego bez cukru (58g) Delecta 370 g mąki pszennej 1,5 łyżki proszku do pieczenia 4 jajka 220 g margaryny 250 g jogurtu naturalnego 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka ciemnego kakao Przygotowanie: Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z kisielem i proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem cytrynowym(...)dodać jogurt, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z kisielem i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Do tortownicy z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą wlać 3/4 ciasta, zaś do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać. Ciasto kakaowe wylać na środek jasnego ciasta. Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkościsiekamy je). Następnie wbijamy całe jajko, dodajemy cukier puder i szybko zagniatamy składniki. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez około 60 minut. Ciasto wyciągamy z lodówki, szybko rozwałkowujemy na macie silikonowej lub obsypanym mąką blacie. Ciasto przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Zawijamy boki, nadmiar ciasta można obciąć i dokleić(...)boków. Spód nakłuwamy widelcem, boki można ozdobić np. przyciskając do nich widelec. Ciasto w formie wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół z termoobiegiem) lub do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto wyciągamy z lodówki, na spód wysypujemy np. groch lub obciążamy w inny sposób. Pieczemy na środkowym poziomie około
Słodkie okruszkimięsa. Następnie do masy wbić jajka, dodać śmietanę oraz przyprawę. Wszystko razem dokładnie wymieszać i doprawić solą do smaku. Formy wysmarować olejem (oprócz aluminiowych) i napełnić farszem - do 2/3 ich wysokości. Wierzch pasztetów przykryć folią aluminiową. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 1,5 godziny w 180 stopniach - ostatnie 10-15 minut bez folii. (*) Piekłam(...)wysokość - 5,5 cm). Dużym plusem foremki Stella jest to, że nie musimy używać tłuszczu, jest wysłana papierem do pieczenia. Ładnie formuje każdy wypiek i równomiernie rozprowadza ciepło. Wszelkie ciasta, czy pasztety idealnie odchodzą od foremki i nie przypalają się podczas pieczenia. Polecam też folię aluminiową Stella . Dzięki specjalnie tłoczonej powierzchni jest wyjątkowo wytrzymała i żaroodporna
Di gotujeniedzielę :) Wówczas ekipa ma czas na śniadanie, a nie płatki z mlekiem, kanapka + woda i bieg do szkoły. Domowe, pszenne, wyrośnięte, wypieczone i bez dodatków, trochę krzywe ale dobre :) Ciasto: mąka typ 650, ale robię z różnych...zależy co akurat jest w domu :) Mąka 1 kg, drożdże pół kostki, łyżka soli, łyżeczka cukru, ciepła woda(...)żeby też wmieszać trochę mąki...zakrywamy i odstawiamy na 15min w ciepłe miejsce. . Potem wyrabiamy ciasto, dodając wodę, olej, sól...znowu zakrywamy i odstawiamy na minimum pół godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy i "kulamy" bułki. Wykładamy na blaszkę, smarujemy rozbitym jajkiem, jeżeli nie to wodą z cukrem i nacinamy. Tak przygotowane buły pieczemy 30 min w 200st
chleba naszegoZazwyczaj smażę placki ziemniaczane bez jakichkolwiek dodatków. Dzieciakom najbardziej smakują obsypane cukrem. Tym razem przygotowałam wersję z nadzieniem pieczarkowo-serowym. Zakładałam, że za farsz będą robić wyłącznie pieczarki, ale już w trakcie smażenia pomyślałam, że pasowałby tu także starty ser. Pomysł był trafiony :) Miałam też wątpliwości co do przekładania placuszków na drugą stronę. Bałam się, że się rozpadną(...)się nie stało. Być może kluczem jest tu energiczny ruch. Tak tu potrzeba zdecydowanej ręki ;) ;) Polecam, jak dla mnie ta wersja placków ziemniaczanych jest super. Składniki: Ciasto: 1 kg ziemniaków (odmiana mączysta) 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej sól pieprz olej do smażenia Nadzienie: 350 g pieczarek 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki sól pieprz garść tartej mozzarelli (lub innego
zadanie-gotowanieWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki na naleśniki: 300 g mąki, jajko, 250 ml mleka, 1/2 szklanki wody, pomidor (najlepiej malinowy), łyżka oleju, sól, 1/2 łyżki majeranku. Składniki na farsz: 30 dag pieczarek, 30 dag tartego sera żółtego, 10 dag wędliny, duża śmietana (u mnie 12%), rozmaryn, oregano, sól(...)wody. Dodatkowo: kilka listków bazylii. Przygotowanie: Pomidora sparzam, obieram ze skórki miksuję. Ze wszystkich składników (także pomidorów) przygotowuję ciasto na naleśniki (ilość wody i mleka dobieram do mąki tak, aby wyszło odpowiedniej konsystencji ciasto). Smażę cienkie naleśniki (na dobrej patelni - bez dodatku tłuszczu). Na maśle podsmażam pokrojone w plasterki pieczarki, szynkę oraz cebulę w kostce (z dodatkiem przypraw). Śmietanę
JejKuchniaprzepisem. W puchate ciasto drożdżowe została wpleciona domowa masa makowa pełna bakalii, pachnąca migdałami i pomarańczą, tworząc finezyjny wieniec pokryty cieniutką warstwą śnieżnego lukru. Przygotujcie koniecznie! To będzie hit podczas Waszej wigilijnej kolacji! * SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej 75 g cukru 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych) 2 całe jajka 100 g rozpuszczonego masła
Food Squareherbaty, na pewno umilą Wam jesienne wieczory :) Bardzo proste i szybkie, do zrobienia bez użycia miksera. Jeśli nie możecie dostać groszków z białej czekolady, kupcie po prostu zwykłą białą czekoladę i posiekajcie ją w drobną kosteczkę. Muffinki są mocno wilgotne i raczej cięższe, jak to ciasto na maślance lub jogurcie. Kwaskowatość żurawiny i słodycz białej czekolady idealnie się uzupełniają(...)SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 8 g lub z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 0,75 szklanki maślanki 0,5 szklanki oleju DODATKOWO: 200 - 250 g świeżej lub mrożonej żurawiny 100 g groszków z białej czekolady lub białej czekolady posiekanej w kosteczkę WYKONANIE: Piekarnik
Słodko-Słony Świat IlonyKolejne letnie ciasto z owoców które przyniosłam z ogrodu biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl. cukru 1 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę tortową i proszek do pieczenia zmieszałam razem i przesiałam przez sito. Żółtka oddzieliłam od białek do osobnej miseczki, do białek dodałam cukier i ubiłam na sztywną pianę,po czym dodawałam po jednym żółtku cały czas(...)masy stopniowo przesiałam mąkę powoli i delikatnie wymieszałam tylko za pomocą łopatki. Gotowe ciasto przelałam do tortownicy (kwadratowa o śred. 25 cm) wyłożonej (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiłam do wy stygnięcia po czym przecięłam na dwa placki. Do tego torciku
Kolorowa kuchnia ElkiBorówki obficie obrodziły w moim ogrodzie więc zajadamy się nimi do oporu. Nie może zabraknąć też ciasta z tymi pysznymi owocami zapraszam zatem na śmietankową chmurkę. biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl. cukru 1 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę tortową i proszek do pieczenia zmieszałam razem i przesiałam przez sito. Żółtka oddzieliłam od białek do osobnej(...)masy stopniowo przesiałam mąkę powoli i delikatnie wymieszałam tylko za pomocą łopatki. Gotowe ciasto przelałam na blaszkę o wym. 26/36 cm wyłożoną wcześniej (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiłam do wy stygnięcia. 500 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe
Kolorowa kuchnia Elkiprzepisów fit, choć uczciwie trzeba przyznać, że podchodziłam do ich przepisów ze sporą dozą nieufności – bo czy ciasto bez cukru może być smaczne? Śpieszę donieść, że owszem :) Dziś mam dla Was przepis z książki Kasi na bezglutenowe ciasto marchewkowe. Ale, ale! to nie koniec przyjemności! Wraz z wydawnictwem Samo Sedno przygotowaliśmy dla Was konkurs: pochwalcie się własnymi zdrowymi(...)konkursu znajdziecie w regulaminie :) Czas trwania konkursu: 07.10 – rozpoczęcie konkursu 15.10 – zakończenie konkursu (do 15.10 włącznie czekam na Wasze zdjęcia i komentarze :) ) 16.10 – ogłoszenie wyników konkursów Składniki na ciasto marchewkowe: 3 jajka 100 g ksylitolu 80 ml oleju rzepakowego 150 g mąki ryżowej 50 g mąki kukurydzianej 40 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu
Ciastkozercyorkiszowej razowej typ. 2000 100 gram masła 1 jajko 2 łyżki ksylitolu 2 łyżeczki cynamonu Szczypta soli Wałek ze wzorem do dekoracji MyGiftDna Foremka w kształcie serduszka do wycinania ciastek Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło, jajko oraz pozostałe składniki. Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto, zawijamy w torebkę foliową i wstawiamy na godzinę
Bajeczna KuchniaBezglutenowe racuchy z morelami - puszyste, delikatne i przepyszne! Smażone bez tłuszczu na patelni teflonowej. Idealne na letnie śniadanie lub podwieczorek. Polecam gorąco! SKŁADNIKI na 2 porcje: 50 g mąki gryczanej białej 100 g mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 12 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 jajo 3/4 szklanki letniego mleka - użyłam migdałowego morele Drożdże pokrusz, wymieszaj(...)mleka i cukrem. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Mąki wymieszaj wlej resztę mleka, zaczyn drożdżowy i wbij jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżka. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Morele wypestkuj. Wyrośnięte ciasto wymieszaj. Patelnie teflonową dobrze rozgrzej. Morele obtaczaj obficie w cieście drożdżowym i kładź na rozgrzaną patelnie. Smaż z obu stron
Kuchnia bezglutenowatyndalizacja:), a kotlety robiłam ot tak na " oko ".Wiadomo chłop zmarł na oko , a kotlety nie mogły wyjść smaczne, chrupkie i gdy wystygly do zjedzenia ,były twarde ,ochydne i bez smaku ha ha ...Od tamtej chwili minęło ponad 30 lat jak je robiłam, gdyby nie blog na pewno bym nie powtórzyła tgo Dania, ale cóż zrobiłam to.I ku mojemu(...)tylko podkreślił ich smak i wyjątkowe walory.Polecam. 1 kg.ugotowanych ziemniaków ok.30 dag.pieczarek mąka 1 jajko 1 śmietana pietruszka-natka czosnek vegeta szczypiorek sól pieprz olej 1 cebula ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ziemniaki rozgniatamy.Doprawiamy solą i pieprzem.Wbijamy jajko,dodajemy posiekaną zieleninę i tyle mąki aby zagnieść ciasto jak na kopytka. Formujemy kotlety i smażymy na złoty kolor.Pieczarki czyścimy,kroimy na grubsze plastry.Podsmażamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiśrodku. W końcu, dlaczego knedle mają być tylko ze śliwkami? Jeśli próbowaliście knedli truskawkowych, w tych też się zakochacie. To co ja cenię w knedlach, to właśnie gruba warstwa ciasta i ukryty w nich słodki środek. Kto by się spodziewał po takiej solidnej kuli, takiego pysznego środka? U mnie standardowo knedle z bułeczką tartą i masłem. Jeśli lubicie, posypcie dodatkowo(...)Jeśli nie potrzebujecie cukru, morelę czy śliwkę owijacie po prostu grubszą warstwą ciasta. Przepis na ciasto jest nieco inny niż w wypadku knedli z truskawkami . Występuje tu mąka ziemniaczana. Ogólnie, przepisów na ciasto do knedli jest masę, ale ja preferuję te na ziemniakach. Są przepisy na ciasto, które wychodzi podobnie do tego na kluski śląskie…co kto lubi. Drukuj
Mieszam w Garnkufarmy na ryneczek. Jajka, ser oraz śmietana w jej koszyku pomieszały się na skutek upadku, a w desperacji kobieta pobiegła do znajomej, która akurat przyrządzała ciasto na chleb. Pomieszane składniki połączono z ciastem i zapieczono. Belgijskie i francuskie wersje flamiche nieco różnią się od siebie, w przepisach znajdziemy różne rodzaje ciasta (od ciasta drożdżowego, przez ciasto na brioszki, kruche(...)żółtka, creme fraiche, ser, pory, i boczek). We Francji tradycyjnym nadzieniem są właśnie pory i śmietana, a wierzch potrawy często nakrywany jest drugą porcją ciasta. Z kolei w grze flamiche przedstawione jest bez wierzchniej warstwy ciasta i wygląda bardziej jak „biała pizza”. Z powodu tych różnic długo zastanawialiśmy się, w którym kierunku pójść, ale zdecydowaliśmy się na ciasto chlebowe
Nerds Kitchenminut wsołdźcie 13 do pieca. Reszta ciasta bez tyn czas mogecie dać do lod ōwki. Jak już tyn spodek sie trocha przibr ōnołci 14 , to go wyciōngcie i wciepcie na gōra pokr ōne banany , na wiyrch poukłołdejcie reszta ciasta i wrojście 15 do pieca na 40 minut- dejcie pozōr, żeby sie niy przipołlōło. 16 Jak sie upiecze, to idzie(...)lodami cytrynowymi i tyn zestaw b ōł richtig dobry- na lato nawet idealny. Smacznego 1 kawałek 2 marnować czas, trudzić 3 teraz 4 truskawki 5 gotowe 6 oko 7 jajko 8 szklanka 9 mąki pszennej 10 wstaw 11 włączcie 12 pół 13 wstawcie 14 przypiecze 15 włożcie 16 uważajcie, żeby się nie przypaliło Artykuł Mirbetajg ze bananōma (Kruche z bananami
Chop w kuchnitemperaturze pokojowej pół szklanki oliwy lub oleju roślinnego 1 jajko liście z jednego pęczka rzodkiewek (możecie też dać pęczek botwinki bez buraczków lub szpinak) 100 g sera feta ew. do smaku trochę chilli, pieprzu, szczypta soli roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu bułeczek ziarna do posypania bułeczek - sezam, mak, czarnuszka lub siemię lniane Przygotowanie bułeczek piknikowych: Drożdże pokrusz do miseczki(...)będzie za mała. Ja dałam mały pojemniczek i drożdże mi z niego wypłynęły :) W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj drożdże, jogurt, olej i roztrzepane jajko. Najpierw wymieszaj łyżką, następnie przełóż ciasto na blat podsypany mąką i wyrabiaj aż uzyskasz gładkie, elastyczne ciasto. Twa to ok. 8-10 minut. Ciasto jest dość tłuste i łatwo odchodzi od ręki
Chilli Czosnek i Oliwazrobić z innym farszem lub wcale bez farszu. 35 dkg mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 200 ml ciepłego mleka 4 g drożdży suchych lub 8 g świeżych 50 g masła 0,5 łyżeczki soli pieczarki cebula parówki sos cygański papryka sól, pieprz Do miski wsypać mąkę, drożdże i sól. Dodać jajko, masło, dobrze wymieszać. Dodać ciepłe mleko(...)wyrośnięcia. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną paprykę i pieczarki , parówki,kilka minut razem smażyć.Dodać sos , doprawić do smaku.Zagotować i wystudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na części.Każdą część nadziać farszem i formować bułeczki.Następnie układać na blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed
Moje domowe kucharzenierozkruszamy. Kapelusze delikatnie wydrążamy (robimy tylko mały dołek na ogonek). Do rozkruszonego ciasta dodajemy masło orzechowe i serek mascarpone (najpierw jedną łyżkę, potem ewentualnie drugą). Masa ma zwarta i nie może być za miękka. Z masy formujemy 12 grubych wałeczków (ogonków) i ustawiamy pionowo. Białko jajka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukier puder. Każdy wałeczek(...)tworząc grzybki. Układamy na stojąco na blaszce do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150st na kilka minut, aby białko zaschło. Z reszty białka możemy upiec bezy. Temperatura pieczenia 110st przez około 1,5 godziny
Gotowanie moimi oczamitrakcie zbieramy szumowiny. Gdy rosół pogotuje się ok 15 minut dodajemy liście laurowe, selera, ziela angielskie, marchewkę i pietruszkę. Cebulę przekrawamy na pół i smażymy na intensywny, ciemny kolor bez dodatku tłuszczu - najlepiej na płycie żeliwnej lub małej patelce i dodajemy do rosołu. Gotujemy ok godzinę, doprawiamy i pozostawiamy jeszcze na małym ogniu na ok 5 minut. Przecedzamy(...)Mąkę dobrej jakości przesiewamy na blat lub stolnicę. Robimy w środku wgłębienie i wbijamy jajka. Solimy. Nożem siekamy wszystko dokładnie. Jeżeli jest zbyt twarde dodajemy odrobinkę ciepłej wody (ok 1/5 szklanki), jeżeli miękkie, dodajemy mąkę. Ja zazwyczaj nie dodaję niczego. Jest twarde- ale czym twardsze ciasto tym makaron później bardziej mi smakuje. Wszystko razem zagniatamy. By łatwiej się wałkowało, dzielę
Kuchnia w czekoladziechcemy mieć ciasto na górze. Wykładamy blachę ciastem, posypujemy kakao, wykładamy jabłka, posypujemy cynamonem i jeżeli zostawiliśmy ciasto to dowolnie układamy na jabłkach. Można zetrzeć ciasto na grubej tarce lub gładko wywałkowane położyć na jabłkach. Jeżeli chcemy zrobić piankę to pieczemy szarlotkę bez górnej warstwy a pianą smarujemy wyjmując ciasto 5 minut przed końcem pieczenia. Pianę ubijamy z cukrem
harrisaaromatem cytryny stanowi idealny podkład pod masę. Z tortownicy o średnicy 24 i 26 cm bez trudu wychodzi wysoki tak, aby można go było przeciąć na trzy blaty. Ważne! Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, a mąka przesiana. Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru skórka z całej cytryny 2 łyżki(...)jest sztywna dodajemy po łyżce cukru dokładnie miksując. Kiedy składniki się połączą dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce. Wyciskamy do ciasta sok z cytryny i dodajemy starta skórkę, mieszamy. Przesiewamy mąki i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy delikatnie drewniana szpatułką ( krótko, aby ciasto nam ładnie wyrosło). Wylewamy masę do wysmarowanej tłuszczem
ChilliJemyciepłe. Jajka ubijamy w osobnej misce z resztą cukru na puszystą pianę i dodajemy do ciasta – wymieszać. Teraz dodajemy porcjami roztopione masło i wyrabiamy ciasto do końca. Powinno być elastyczne, ale nie klejące. Jeśli wyrabialiśmy je na stolnicy, wkładamy do miski i zostawiamy na około 3-40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (przykryte wilgotną ściereczką). Ciasto wykładamy(...)rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Zamrożone masło ścieramy na tarce (duże oczka) i posypujemy nim 2/3 prostokąta. Teraz ciasto trzeba złożyć na 3 – najpierw składamy do środka cześć bez masła. A teraz składamy pozostałą cześć: Ciasto ponownie wałkujemy na grubość 0,5 cm w kształt prostokąta i powtarzamy składanie (już bez masła). Złożone
Pociąg Do KuchniTydzień bez naleśników, to u nas tydzień zmarnowany. A tak poważnie, to naleśniki to u nas opcja awaryjna, robimy wtedy kiedy nam się nic nie chce. Kto robi? Czasami dziecko, czasami ja. Co mamy na talerzu? Naleśnik z Musem Truskawkowym i malinowym serem. Co się stanie jak wrzucimy kostkę białego sera do malaksera i będziemy miksować za długo(...)powstanie taki oto ser jaki widać na zdjęciu, za rzadki aby posmarować naleśnika, ale idealny aby jeść naleśniki w takiej formie łyżką. Całkiem przypadkiem wyszło coś pysznego :) Ciasto na naleśniki (najprostsze): 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej kawałek masła roztopionego ( u mnie była to kostka o boku ok. 1,5 cm) szczypta soli 2 łyżeczki cukru
Blondynka Gotujezwiązku z tym, że dziś nie musiałam wcześnie wstawać, mogłam sobie pozwolić na miksowanie, bez obaw, że obudzę domowników ;) Składniki (placek): 1 jajko 1 łyżeczka serka homogenizowanego szczypta proszku do pieczenia przyprawy: sól, pieprz, papryka, oregano Co do środka (wg. upodobań), ja dałam: 1 jajko (ugotowane) biały twarożek (łatwy do rozsmarowania, ja użyłam Emilki) 0,5 pomidora opcjonalnie domowy(...)mieszając łączymy białka z żółtkiem talerz z mikrofalówki wykładamy papierem do pieczenia (wycinamy papier na kształt talerza) na papierze rozsmarowujemy nasze ciasto wstawiamy na około 3 minuty do mikrofali delikatnie odklejamy upieczony placek od papieru smarujemy tortillę twarożkiem (na całości), na środku wykładamy pokrojonego w plastry pomidora, jajko posypujemy solą i pieprzem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpiekarniku, a klopsiki z pieczarkami są już ostatecznie przygotowane, zwarte i gotowe czekają na sylwestrowy wieczór. Na jutrzejszy dzień zostawiam m. in ciasto, będzie to znana już z bloga gostyńska krówka z dżemem porzeczkowym bez pieczenia (przy okazji postaram się ładniej ją sfotografować, bo dotychczasowe zdjęcie raczej odstrasza, no cóż wykonywane było tuż przed zniknięciem ostatniego kawałeczka(...)już wkrótce pojawią się na blogu również sylwestrowe drinki. A jak wyglądają Wasze przygotowania kochani? Składniki 70 dag schabu bez kości 30 dag pieczarek 2 cebule 2 łyżki masła sól pieprz tłuszcz do smażenia Panierka 2 jajka mąka bułka tarta Sposób Schab pokroić na plastry, rozbić, doprawić. Cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę, przyprawić solą
Kuchenne aromatyJak wiecie uwielbiam ciasta budyniowe , ale budynie wykorzystuję absolutnie nie tylko do ciast. Robię z nich również desery i smakołyki na obiad czy też podwieczorek. Dziś
Ostra na Słodkomiski z mąką wlewamy drożdże, roztopione masło, cukier, jajka, żółtka i sól. Mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ręcznie. Ciasto ma być jednolite i nie może kleić się do rąk. Takie ciasto przekładamy na godzinę do miski, przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu. Wyciągamy ciasto i jeszcze raz wyrabiamy ręcznie, rozwałkujemy go na placek(...)Zawijamy w roladę i kroimy plastry około 2 cm szerokości. Ślimaczki układamy na mocno natłuszczonej formie i smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu: góra - dół.Są pyszne
Lawendowe NieboZdrowa i smaczna przegryzka owsiana.Upieczona w calosci na blaszce,nie tradycyjnie w formie ciasteczek.Dzieki temu mniej przy nich pracy.Efekt ocencie sami.Owsiane kwadraciki sa uzalezniajace.Upieczone pierwszego dnia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!