ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:501/867)

Przedświąteczne zwariowanie i sernik dyniowy 175

Mam zaległości. Straszliwe. I przeraża mnie to nie na żarty.Nie mam pojęcia, jak to się stało. I nie wiem, jak nad tym zapanować.Wszyscy już

Pożeraczka, czyli raz adobrze
TORCIK KAWOWO-MIGDAŁOWY Z NUTKĄ MARCEPANU (Bezglutenowy) 200

jest pole do popisu. Ciasta, desery, masy... ale i dania wytrawne! Genialny jako zdrowe zastępstwo dla mąk. Czarujcie! Z takim "zaklęciem" wszystko wyjdzie.SKŁADNIKI NA TORCIK KAWOWO-MIGDAŁOWY:* Biszkopt - - białka, 4- cukier puder (1/2 szklanki),- mąka ziemniaczana (1 łyżka)- proszek budyniowy mały,- szczypta proszku do pieczenia (bg),* Beza - - białka - 4- cukier - 3/4 szklanki- sól - odrobinka* Masy kawowa(...)kawa marcepanowa, do smaku (tu ją kupisz),- migdały mielone, do smaku (tu je kupisz),- serek mascarpone, 250 g+ 3-4 kostki mlecznej czekolady i płatki migdałowe.WYKONANIE:* biszkopt:Ubijamy jajka z cukrem, następnie dodajemy proszek budyniowy, mąkę i proszek do pieczenia, cały czas ubijając. Pieczemy w temp 180 stopni (góra-dół, termoobieg) przez 30 minut* beza:Ubijamy białka ze szczyptą

Wypisz Wymaluj
Sernik cytrynowy z borówkami 429

miski, dodać cukier i przesiane mąki, krótko zmiksować- do masy wbijać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując - cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok- do masy serowej dodać skórkę z cytryny oraz przecedzony przez sitko sok, składniki wymieszać łyżką- borówki oczyścić, osuszyć- na podpieczony spód z ciasta wyłożyć gęsto obok siebie połowę borówek, na owoce wylać masę serową (będzie dość(...)momentu ścięcia się masy (wierzch będzie ścięty i sprężysty)- studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach- po ostudzenie sernik wyjąć z formy, schłodzić i przechowywać w lodówce Sernik można piec bez postawionego w piekarniku naczynia z wodą, choć polecam ten sposób, gdyż para wodna sprawia, że sernik piecze się bardziej równomiernie. Jeśli do pieczenia wykorzystamy tortownicę o średnicy 18cm, masa

Smakołyki Bereniki
Klasyczny tort z kremem czekoladowym 291

trosze mąki.Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o średnicy 27cm.Piec ok. 40 minut w temp. 175st.Ostudzić i przekroić na 3 równe części.Nasączyć 1/4 szklanką wody oraz 1/2 szk. likieru czekoladowego.Krem czekoladowy:  400g masła,  7 jajek,  szklanka cukru,  150g gorzkiej czekolady,  łyżka cukru waniliowego,  2 czubate łyżki kakao.   Jajka ubijać na parze(...)posiekaną czekoladę i ubijać na parze jeszcze przez 5 minut. Przestudzić.  Masło utrzeć z cukrem waniliowym, powoli dodawać utarte jajka. Na koniec dodać kakao.  Masą przełożyć blaty tortu, wierzch udekorować przy pomocy szprycy. Boki oprószyć pokruszoną bezą

Z miłości do słodkości
Rogale Świętomarcińskie 189

masło oraz kogel mogel. Ciasto zagniataj, tak aby było gładkie i elastyczne. Powinno dobrze odchodzić od rąk. Gotowe ciasto przełóż do miski i wstaw do lodówki na ok. 60 minut. Następnie wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż je na blat obsypany mąką i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 60 cm x 30 cm. Na 2/3 powierzchni ciasta wyłóż 100 g masła(...)między nimi. Ciasto złóż do środka zaczynając od 1/3 części ciasta bez masła. Tak przygotowane ciasto ponownie włóż do lodówki na ok. 1h. Proces wałkowania i składania powtórz 3 razy za każdym razem obracając ciasto i chłodząc je między wałkowaniami przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawiń w folię i włóż do lodówki, najlepiej

365 dni dookoła kuchni
"Tego tutaj chcę podwójnie..." - rabarbarowy pleśniak 192

sklepu obieram. Dodaję cukier wanilinowy i 2 łyżki cukru. Mieszam i odstawiam, żeby puścił sok. Teraz czas na ciasto. W mącznym wulkanie umieszczam żółtka. Dokładam zimne masło, kostkę 200g. Siekam, a następnie szybko zagniatam na jednolite ciasto. Utoczony walec z ciasta dzielę na 3 w miarę równe części. Jedną rozwałkowuję i umieszczam w blaszce wysmarowanej masłem. Używam blachy o wielkości(...)jest dobrze. Do drugiej części dodaję kakao, trzecią najlepiej umieścić w lodówce. Zagniatam ciasto z kakao, do uzyskania brązowej jednolitej barwy. Dobrze już teraz włączyć piekarnik i rozgrzewać do 180 stopni. Zanim przyjdzie pora rozłożenia rabarbaru na cieście, ubijam białka dodając stopniowo cukier. Kiedy beza jest ubita, wykładam rabarbar i na niego  porwane kawałeczki ciemnego ciasta

I tu będę miała takie te
Makowiec 157

tutaj mowy o niedociągnięciach i pośpiechu. Tak, pośpiechu! Warto poświęcić więcej czasu i zrobić wszystko domowym sposobem, bez kupnej masy makowej, a do tego proponuję wersję bez cukru i nadprogramowej ilości tłuszczu. Obiecuję, że i tak będzie pysznie! A domową masę makową można spokojnie zrobić wcześniej i zamrozić albo użyć zmielonego maku, który dostępny jest w sklepach. Makowiec(...)Mleko podgrzewamy z masłem i ksylitolem (nie zagotowujemy, mleko ma być ciepłe). Dodajemy do mleka pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy i łączymy z jajkami. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy do niej rozczyn drożdżowy. Ciasto zagniatamy dokładnie. Polewamy odrobiną oleju, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. W tym czasie zabieramy się za masę makową

rabarbarowo
Zbójcy w Pałacu i Tydzień Restauracji Groupon 194

chrupiące , lekko maślane …. ale warzywa zdecydowanie zbyt tłuste i polane zbyt dużą ilością oliwy, w której niestety utonęły.A potem pierożki!Domowe ,  świeżo robione , niesamowicie chrupiące  , w cienkim cieście , wypełnione 4 różnymi farszami.Razem z T. zdecydowanie zachwyciliśmy się tymi z mięsem i wybraliśmy numerem 1 – polecam!Ruskie i ze szpinakiem jak dla mnie zbyt mało wyraziste w smaku.Po(...)takie jak schabowy , żeberka na ostro , kurczak – ok, ale bez rewelacji.Za to surówki przepyszne – domowe , świeże , fajnie doprawione!Nie mieliśmy już siły na deser , a wiedzieliśmy , że to nas nie ominie.Szalotka i sernik pojawiły się na stole.edit. wieeeeeelka szarlotka i jeszcze większy sernik.Czuć , że ciasta świeże , domowe …Szarlotka z dużą ilością jabłek na przepysznym kruchym

Ostra na Słodko
Bezglutenowe kluski półfrancuskie 427

Normalnie zakochałam się w kluseczkach francuskich!  Są banalnie proste w wykonaniu, szybkie i nie trzeba brudzić rąk. Do tego są miękkie, pulchne i smakowite. 

Ze smakiem bez glutenu
Śmietankowa Charlotta z malinami i borówkami 147

Już od dawna chodził za mną ten deser ale zawsze bałam się ciast z dodatkiem żelatyny. Okazało się, że zupełnie niepotrzebnie więc zachęcam bardzo gorąco wszystkich

Pieguskowa Kuchnia
CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 279

  To świetne ciasto na rodzinne imprezy, do popołudniowej kawki ale również na drugie śniadanie do pracy, szkoły... Rzadko piekę ciasta ucierane, to skusiło mnie wyglądem

Smaczne Zdrowe
Bezglutenowe bułeczki ryżowe 220

Kolejny, przetestowany przeze mnie przepis  z książki 120 przepisów bezglutenowych Beaty Połatyńskiej.  I kolejny udany i smaczny wypiek:-) Bułeczki są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu

Ze smakiem bez glutenu
Pancakes z malinami 226

Mam nadzieję, że każdy lubi słodycze! Ja chyba nie znam osoby, która odmawia by zjedzenia placków lub naleśników. Uwielbiam je! Nie muszą być idealnie kształtne, mają

Niezły Młynek
Naleśniki z truskawkami - słodkie śniadanie dla dzieci 181

Naleśniki to takie wdzięczne danie dla dzieci, że właściwie każdemu z osobna można dogodzić, podając słodki rulonik z jego ulubionym dżemem, kremem, serem, czy nawet bez niczego. Samymi naleśnikami również możemy dzieci oczarować nadając im kolor, mogą być różowe, czerwone, zielone i pewnie wiele, wiele innych. Widziałaś już nowy numer letniego Aromatu ? Tam wiele, wiele innych wspaniałych przekąsek(...)mleka 300 ml wody  2 jajka 1 łyżka cukru szczypta soli 20 ml oleju dodatkowo: ulubiony dżem lub krem dzieciaków kilka truskawek zmiksowanych na mus oraz kilka w całości na wierzch Przygotowanie: Jajka miksujemy, dodajemy sól, mleko, wodę, olej. Cały czas miksując dodajemy stopniowo mąkę, aż do powstania jednolitej masy. Ciasto odstawiamy na 10 minut, jeśli uważamy, że wyszło

Życie zaczyna się w kuchni
Pączki jogurtowe – Fritule 260

startą skórkę z cytryny – mieszamy. Jogurt, jajka, cukier, cukier waniliowy i rum mieszamy rózgą do połączenia składników. Dodajemy suche składniki – dokładnie wyrabiamy ciasto. Rozgrzewamy olej do temperatury 170°C. Łyżeczką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej wkładamy do gorącego tłuszczu. Łyżeczki odkładamy do miseczki z zimnym olejem, co zapobiegnie przyklejaniu się ciasta. Pączki smażymy na złoty kolor, na średnim(...)umilacze do kawy, herbaty, czy dla niespodziewanych gości. Najlepsze są zaraz po usmażeniu. Aromatyczne, delikatne i mięciutkie wewnątrz, z chrupiącą skórką. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, do zrobienia bez wyciągania robota. Oczywiście ilość pączków zależy od ich wielkości, więc każdemu wyjdzie inna. Z powyższych proporcji na pewno będzie za mało. Gorąco polecam i życzę smacznego. Przepis znaleziony

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania