Długo męczyłam się z biszkoptem kakaowym. Nie chciał mi wyrastać tak pięknie jak biszkopt jasny. Wychodził zbity i niższy. Aż pewnego dnia pewna miła Pani zdradziła
Słodki Pomysłbudyniem wiśniowym i proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę - lekko wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z budyniem wiśniowym i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta wlać ciasto. Piec 45 minut w temperaturze
Ciastka - domowe słodkościmorskiej 2 jajka 100ml wody 100ml mleka 60g masła masło do wysmarowania keksówki Pasta czosnkowa: 50ml oliwy z oliwek extra 4 ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz szczypta soli Dodatkowo: 110g czarnych oliwek 100g suszonych pomidorów Wykonanie: 1. Mąki przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól, jajka i rozpuszczone masło w mleku i wodzie (ciepłe). Ciasto zagnieść do uzyskania
Szalona Kuchnia Ewelinysię prezentuje i rewelacyjnie smakuje, więc domownicy i goście powinni być zachwyceni. Sernik bardzo łatwo się przygotowuje, gdyż spód wykonany jest z herbatników. Sernik z bezą kokosową to idealne ciasto na święta, gdyż wspaniale smakuje, a do tego pięknie wygląda. Taki sernik, powinno się robić z dobrej jakości białego sera twarogowego półtłustego lub tłustego, rzadkie sery wiaderkowe w tym przypadku(...)przygotowujecie. Sernik u mnie musi być przy każdej uroczystości, a świąt wręcz bez niego nie wyobrażam. Zobaczcie również: najlepsze serniki . Składniki: (foremka o średnicy 28 cm) 750 - 1000 g białego sera twarogowego tłustego lub półtłustego 100 g masła 200 g cukru pudru 5 żółtek 1 jajko 500 ml mleka 2 łyżki śmietany 2 budynie śmietankowe w proszku
Kuchcik gotujeNa pewno zorientowaliście się, że jestem pasjonatką mąki kokosowej w wypiekach :-) Przepis na bezglutenowy biszkopt kokosowy zamieściłam tutaj klik . Ponieważ święta za pasem a w
Marta próbujewydłużyłam czas pieczenia . Pierwszy raz piekłam sernik. Niestety opadł ale nadrabia to smakiem. Jest bardzo delikatny i gładki. Złoty z wierzchu. Szybko znika. 400 g jogurtu greckiego 2 jajka 0,5 szklanki cukru( mniej jeśli budyń jest z cukrem) 0,5 łyżki cukru waniliowego 1/4 szklanki oleju 45 g budyniu herbatniki do wyłożenia blachy 20 na 20 cm około(...)pozostałym cukrem. Piane dodaj do pozostałych składników. Delikatnie wymieszaj. Przygotuj formę posmaruj ją masłem obsyp mąką i wyłóż herbatnikami. Wlej ciasto. Wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz około 50 minut bez termoobiegu. Pozostaw w piekarniku do wystygnięcia. Smacznego
cukrem pudrem posypanemocy ok. 2-3) lub w kuchence mikrofalowej (na małej mocy). Mieszamy do połączenia. Dodajemy alkohol (u mnie amaretto) i dżem – mieszamy. Na końcu wbijamy lekko roztrzepane widelcem jajka i intensywnie mieszamy. W okrągłym naczyniu żaroodpornym (lub plastikowej misce do mikrofali – średnica ok. 20 cm) łączymy składniki suche: mąkę, sodę, cukier i sól. Wlewamy do nich składniki mokre(...)czasie wbijamy w środek wykałaczkę – jeśli ciasto jest surowe, pieczemy jeszcze dodatkową minutę. Odczekujemy ok. dwie minuty i wyjmujemy z naczynia (najpierw należy odkroić nożem brzegi). Dekorujemy (np. kajmakiem z tubki i bananami, czy tak jak ja – białą czekoladą i jeżynami – można też podać ciasto bez żadnych dodatków). Ciasto w 15 minut gotowe. Znika zazwyczaj
Poezja smakuwyobrażam sobie choinki bez domowych ciasteczek. Ich przygotowanie co prawda nie jest szybką sprawą ale to ogromna frajda zwłaszcza dla dzieci. Jednym z moich najlepszych wspomnień z dzieciństwa jest pieczenie z mamą świątecznych ciasteczek, dlatego też zawsze angażuję w to moją córeczkę. Kiedy w domu czuć już zapach pierniczków to znaczy, że Święta tuż-tuż:) Do tej pory(...)roku postanowiłam pobawić się masą cukrową. Użyłam białej masy kupionej w sklepie moja-cukiernia.pl i zabarwiłam ją barwnikami. Składniki na około 25 dużych ciastek: na ciasto: 210 g mąki 1 jajko 50 g cukru pudru 90 g miodu 25 g masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika na dekorację: około 150 g białej masy
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDzisiaj chciałbym Wam przedstawić pomysł na zdrową potrawę. Tarty na słodko są nam bardzo dobrze znane, jednak wytrawne są równie smaczne i nadają się na pełnowartościowy
Ania i Marcin gotująskładniki na biszkopt: 4 jajka 100 g mąki 145 g cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Dodajemy wodę, olej i mieszamy np. drewnianą łyżką(...)koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, wszystko mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy przez ok. 30 min w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem budyniowy z czekoladą: 2 budynie waniliowe bez cukru 500 ml mleka 200 g masła, w temperaturze pokojowej 4 łyżki cukru
Domowy Smak Jedzeniaprzepis na ciasto z cynamonowym jabłkiem. Ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, wykonuje się je bez użycia miksera. Wystarczy drewniana łyżka i troszkę chęci Jabłoń na działce obrodziła w tym roku, więc u mnie będzie sporo wypieków z ukochanymi jabłkami. Ciasto przygotowałam dziś na przyjęcie urodzinowe męża. Mam nadzieję, że będzie wszystkim smakowało Polecam Wam ten przepis również(...)łyżeczki krojonej skórki cytryny (u mnie gotowa sklepowa) 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 większe jajka 1 szklanka oleju (u mnie ryżowy, albo możecie użyć dowolnego) Uwaga! Składniki jajka i jogurt muszą być w temperaturze pokojowej Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie przekładamy do miski posypujemy
Słodkie okruszkiNajwięcej obiadów na słodko robimy chyba w sezonie truskawkowym. Paruchy z truskawkami , pierogi z truskawkami i knedle z truskawkami muszą choć raz pojawić się na stole
Monia miesza i gotujeciasto 250 g mąki pszennej 130 g zimnego masła 2 żółtka łyżeczka soli 2 łyżki lodowatej wody Wykonanie ciasta: Mąkę, masło, żółtko i sól wyrobić w maszynie, tak aby ciasto wyglądało jak sypki, lekko wilgotny piasek. Nie przerywając mieszania, dodać wodę. Chwilę jeszcze wyrabiać. Wyłożyć na stolnicę, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć(...)tarty: 200 g wędzonego dorsza (można zastąpić wędzoną makrelą), oczyszczonego – bez ości, skóry 100 g świeżego szpinaku 1 pieczony burak typ podłużny (ale oczywiście może być jak najbardziej okrągły duży) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula łyżka masła 200 ml śmietanki 30% 3 jajka ok. 60 g sera żółtego carskiego twardego (świetny, polski i tańszy zamiennik parmezanu) przyprawy
gutfutKrokiety to pyszne danie, trochę pracochłonne ale bardzo pożywne. Na wierzchu chrupiące a w środku nadziane pysznym farszem. Najlepiej smakują z filiżanką czerwonego barszczu. składniki
Monia miesza i gotujeBiszkopt 5 jajek 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. mąki tortowej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka kakao + do nasączenia (1/2
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...Biszkopt 5 jajek 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. mąki tortowej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka kakao + do nasączenia (1/2
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...ciasto: 400 g mąki 1 jajko 200 g masła szczypta soli na solony karmel: 2 łyżki cukru 30 ml wody 3 łyżki śmietanki kremówki łyżka masła 1/4 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej dodatkowo: 200 g kajmaku ewentualnie odrobina soli gruboziarnistej Składniki ciasta zagnieść, owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką i kieliszkiem(...)minut aż zaczną się rumienić. Kajmak przełożyć do szprycy z szeroką końcówką i wyciskać go na połowę ciastek, przykryć pozostałymi. Cukier wsypać do małego rondelka i bez mieszania zrumienić. Następnie wlać wodę i mieszać aż karmel się rozpuści. Dolać śmietankę, gotować około trzech minut a następnie dodać dól i masło, wymieszać. Zdjąć z ognia. Karmel stygnąc będzie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajogurt naturalny lub maślanka) 1 całe jajko gotowa masa toffi (lub puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowanego trzy godziny) Przygotowujemy dwie miski. W jednej z nich mieszamy składniki suche, tj. mąka, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej mleko, jajko i olej, następnie łączymy składniki z obu misek i mieszamy łyżką, ciasto dzielimy na pół. Do jednej miski dodajmy
Słodka Kraina WypiekówTrudno wyobrazić sobie wizytę w indyjskiej restauracji bez spróbowania świeżo upieczonych, pachnących chlebków zwanych naan. Podłużne placki, wyrabiane z drożdżowego ciasta, tradycyjnie wypiekane są w glinianym piecu tandoor i podawane jeszcze ciepłe jako dodatek do różnych indyjskich dań. Nawet nie dysponując specjalnym piecem, z powodzeniem możemy przygotować pyszne i aromatyczne naany w zwykłym, domowym piekarniku. Chleb naan można wzbogacić(...)gęstymi warzywnymi sosami oraz mięsnymi potrawkami. Składniki: 250 g mąki 100 ml mleka 1 łyżeczka suszonych drożdży 1 łyżeczka czarnuszki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 jajko, roztrzepane 1 łyżka oliwy 100 ml gęstego jogurtu naturalnego Przygotowanie: Mąkę mieszamy w dużej misce z drożdżami, czarnuszką, proszkiem do pieczenia oraz solą. W drugiej misce mieszamy jajko, oliwę
Smakowity Blog Kulinarnyprzygotowujemy ciasto czekoladowe. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, studzimy. Jajka i żółtko ubijamy na puszystą masę dodając po łyżce cukru. Następnie do masy jajecznej dodajemy czekoladę, proszek do pieczenia wymieszany z kakaem i mielonymi orzechami, dokładnie mieszamy. Podpieczone kruche ciasto wyjmujemy z piekarnika, chwilę studzimy. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do około(...)przekładamy na lekko przestudzony spód. Na masę karmelową wykładamy ciasto czekoladowe i wkładamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy 35-45 minut, przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy na pewno się upiekło. Studzimy. Przestudzone ciasto przecinamy na pół (nie jest to konieczne, często podaję bez nadzienia), smarujemy nadzieniem i składamy. Pozostały sos mieszamy z fistaszkami i polewamy
Rozpustne gotowaniemięsa mielonego - 1 puszka fasolki czerwonej - 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego - pieprz, sól, czerwona papryka - sos pomidorowy Składniki na naleśniki: - 150 g mąki - 1 szklanka mleka - 1 jajko - 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej - szczypta soli - szczypta proszku do pieczenia - olej do smażenia W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz do naleśników. Najpierw kroimy cebulę na piórka i smażymy na łyżce oleju(...)czerwoną fasolkę i mieszamy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku. W międzyczasie kiedy nam farsz stygnie robimy ciasto na naleśniki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą na jednolitą masę. Ciasto musi być lejące i bez grudek. Teraz zaczynamy smażyć naleśniki. Na dobrze rozgrzaną patelnię nalewany odrobinę oleju i chochelką równomiernie nalewamy ciasto i smażymy naleśniki
Kuchenne Wariacjeznalazłem. Formułę mocno zmodyfikowałem i mam nowy przepis :) Do tego stopnia pozmieniałem, że wymyśliłem wszystko od nowa, ale faktem jest, że zainspirowałem się właśnie tym blogiem. Piszę szybko i bez zbędnego smęcenia, bo zaraz Madzia z pracy wraca, a ja w totalnej rozsypce jestem, kuchnia wygląda jakby tornado przeszło. Piszę więc szybko i lecę sprzątać :) 150 g mąki pszennej(...)około 250 g przed ugotowaniem i obraniem) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 3 łyżeczki kawy rozpuszczanej Najpierw gotujemy ziemniaki, potem je odlewamy i porządnie gnieciemy na papkę i czekamy aż wystygną. A jak wystygną do wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto. Korzystając z energii kinetycznej przy pomocy rąk własnych (lub cudzych) wyrabiamy ciasto około
Marder&Marder Manufacturedodać cukier skórkę pomarańczową oraz orzechy chwilę przesmażyć, wystudzić masę, wbić jajko dodać miód i wymieszać. 2. Ciasto: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wbić jajko wlewać stopniowo tyle ciepłej wody aby otrzymać masę o konsystencji ciasta pierogowego, dobrze zagnieść, odłożyć na 5 minut aby „odpoczęło” następnie rozwałkować i szklanką o średnicy około 8 cm wycinać kółeczka nakładać po małej łyżeczce(...)wyciskarce do cytrusów. Cukier lekko skarmelizować w rondelku wlać sok z pomarańczy i gotować aż do momentu zredukowania się sos-lekko zgęstnieje pod koniec wrzucić paseczki pokrojonej skórki pomarańczowej bez białej błonki gotować jedną minutę , odstawić na chwilę polać gorące pierożki na talerzach posypać odrobiną suchego maku i podawać
Wanilia i Kardamonświeżego tymianku, posiekanego 25 g masła 30 g mąki pszennej 250 ml piwa 2 łyżeczki musztardy Dijon 250 ml bulionu drobiowego (może być z kostki) 1 jajko, białko oddzielone od żółtka ciasto francuskie sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W misce mieszamy cebulę, szalotki, pieczarki, tymianek i mąkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy zawartość miski(...)gotujemy przez 2 minuty. Dodajemy zawartość patelni, resztkę bulionu, doprawiamy pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy 3 godziny - 2 godziny pod przykryciem, a następnie 1 godzinę bez, od czasu do czasu mieszamy. Gotowy gulasz przekładamy do dwóch żaroodpornych miseczek i odstawiamy do przestygnięcia. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Z ciasta francuskiego wykrawamy 2 kółka odrobinę
My Culinary Artmasła 1 jajko L 3/4 łyżeczki soli 1 op. drożdży instant dodatkowo: dżem jeżynowy lub powidła 1 żółtko+1 łyżka mleka 1 łyżka brązowego cukru Wykonanie: mleko podgrzej w rondelku, dorzuć do mleka masło pokrojone w małe kawałki. Mąkę, sól, cukier i drożdże wsyp do miski. Dodaj jajko, wlej mleko z masłem i zagnieć elestyczne, błyszczące ciasto. Przykryj ściereczką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jajka, 2 łyżki kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli. dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady, cukrowe perełki. Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem na białą, puszystą masę (ok. 5 minut). Dodajemy stopniowe przesiane mąki z proszkiem do pieczenie i miksujemy na małych obrotach. Dodajemy szczyptę soli i wolnym strumieniem wlewamy roztopione, ostudzone masło (cały czas miksujemy). 2/3 ciasta przelewamy
Aga w kuchnitradycyjnego pączka z różaną konfiturą. O smażeniu prawdziwych pączków mogę sobie w tej chwili tylko pomarzyć, a więc również w tym roku mini pączusie z kremem /lub bez muszą mi wystarczyć. Smażone na głębokim tłuszczu, posypane cukrem lub nasączone likierem np. Alchermes. ........w ubiegłym roku smazyłam podobne / zobacz Składniki: ok. 250 ml wody(...)/kryształ/do posypania Wykonanie: -Zagotować wodę z masłem, dodać szczyptę soli. -Wsypać mąkę i mieszając drewnianą łyżką gotować ok. 2 min. -Ciasto przełożyć do miski, a kiedy przestygnie dodać aromat i stopniowo po jednym jajku /energicznie mieszając/, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. -Rozgrzać olej. -Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego / z ozdobną końcówką/. -Na papier pergaminowy wyciskać
Zakamarki mojej kuchniłyżeczki soli Ponadto: 1 jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania kilka łyżek maku do posypania W przypadku świeżych drożdży przygotować rozczyn z 260 gramów mąki, letniej wody, cukru i świeżych drożdży. Wszystko wymieszać w misce i zostawić w cieple na 15 minut Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wyrobić aż ciasto będzie gładkie. Następnie uformować kulę i najlepiej
Na słodko lub wytrawnieBoże Narodzenie bez piernika, makowca? Jakoś dziwnie to brzmi. Fakt, że istota świąt tkwi w zupełni innym wymiarze i to on jest najważniejszy.Jednak oprawę wszystkiego stanowią różne zwyczaje, obrzędy, tradycje.Dlatego na stole świątecznym nie powinno zabraknąć piernika. Prawdziwy dojrzewający przygotowujemy na miesiąc przed świętami. Dzisiaj proponuję dość szybki, smaczny i dobry do jedzenia zaraz po upieczeniu. Dodatek suszonych(...)śliwek i powidła śliwkowe, nadają ciastu prawdziwy piernikowy smak.SKŁADNIKINa długą keksówkę.250 g mąki pszennej 200 g suszonych śliwek150 g cukru120 g miodu120 g masła50 ml mleka80 g białej czekolady4 jajkaprzyprawa do piernikówotarta skórka z jednej pomarańczy1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowegopół słoika powideł śliwkowych1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejPolewa:100 g czekolady deserowej3-4 łyżki mlekagarść
W kuchennym oknie Ewyłyżeczki proszku do pieczenia,1/5 kostki masła.Jajka roztrzepać z mlekiem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Na koniec dodać stopione i przestudzone masło - dokładnie wszystko połączyć i odstawić na kilka minut.Placuszki pieczemy na suchej patelni, najlepiej na teflonowej. Nakładamy niezbyt cienką warstwę ciasta i pieczemy do czasu wystąpienia widocznych pęcherzyków powietrza(...)miodem; albo z sezonowymi owocami i bitą śmietaną. Można również przygotować twarożek z dodatkiem cukru waniliowego lub po prostu polać je jogurtem. Doskonale smakują również same, bez żadnych dodatków. Smażone bez tłuszczu są lekkie, delikatne i nie brudzą rąk, więc można je ułożyć w piramidkę i podjadać przed telewizorem :)Smacznego!p.s. jeśli dodacie trochę więcej
Codzienna kuchnia niecodziennaOstatnio najlepiej piecze mi się drożdżowe. Choć przy ciepłej, słonecznej pogodzie wyrastają najlepiej, to teraz wspaniale poprawiają humor. Bo czyż można być nieszczęśliwym, gdy z piekarnika
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCukinia zapiekana z pomidorową passatą Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Frittata z cukinią i oregano
Moja smaczna kuchniawycieczkę za miasto. Sezon wakacyjny trwa, więc przydadzą się nie jednemu miłośnikowi wypraw i to bez względu, czy lubi ruch czy leżeć plackiem na plaży:) Do tego te ciach tworzą duet idealny, czyli łącza w sobie wszystko, co lubię - lekko słodkie ciasto i kwaśne owoce. Och, do takiego zestawu to długo nie trzeba mnie namawiać!Swoje paszteciki zrobiłam(...)świetne, choć prędzej znikły te z wiśniami. Składniki na 21 sztuk (wycinałam koła o wielkości zwykłego kubka): Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 200g masła 3 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie: Całość wrzucamy do miski, masło siekamy nożem i łączymy
Fabryka pomysłówrazem głównymi składnikami na nasze trzy po trzy były szpinak, jajka i cytryna. Hmm... Klasyczne zestawienie, spotykane dość często, więc wybór duży, choć nieoczywisty. Wymyśliłam sobie bowiem, że tym razem musi być na słodko...U Mirabelki znalazłam szpinakowe ciasto, które wydało mi się idealne. Postanowiłam je jednak upiec w wersji mini, czyli w formie na muffiny. Zmniejszyłam proporcje(...)babeczki będą idealne!Kremu trochę mi zostało, ale jeśli będziecie dekorować szprycą, a nie tylko nałożycie je nożem, jak ja, powinno być akurat.Oczywiście nie byłoby wspólnego gotowania bez cudownego towarzystwa. Tym razem wyzwanie podjęły również Panna Malwinna, Maggie i Siankoo. Koniecznie sprawdźcie, co za cuda przygotowały!Babeczki szpinakowe z cytrynową nutąSkładniki:(na 6 sztuk
Pożeraczka, czyli raz adobrzePo świątecznym jedzeniu (trochę duńskim, trochę polskim) i sylwestrowych pysznościach, powoli wracam do normalności. Pisałam, że planuję wyhodować zakwas, to jednak zajmie mi nieco czasu, póki
Pożeraczka, czyli raz adobrzefinansowych i czasowych. Zdecydowanie ten rok można posumować jak na razie bardzo dużymi wydatkami, aż się boję co będzie w grudniu:P Na szczęście nie są to tylko inwestycje bez zwrotne i mam nadzieje, że zakiełkują jakimiś pozytywnymi zmianami w przyszłym roku:)W takim pozytywnym oczekiwaniu postanowiłam wypróbować mój nowy nabytek a mianowicie maszynkę do ciastek:) Kupiłam(...)Składniki na około 50 ciasteczek: 0,5 kg mąki pszennej 2 jajka 200 g masła 80 g cukru 3 łyżki śmietany 18% łyżeczka sody oczyszczonej tabliczka czekolady mlecznej Wykonanie:Do miski przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną. Dodajemy masło oraz roztrzepane trzepaczką jajka i wszystko razem zagniatamy w jednolite ciasto. Gotowe wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie czasie
ciastkarnia na kruchym spodziemiód – 1 łyżka MASA SEROWA: * twaróg 3x mielony – 500 g * cukier drobny – 100 g * duże jajko – 1 szt * kakao – 40 g * wanilia – 11 laska * wafelki Lusette mleczne – 6 szt * rozbełtane jajko – 1 szt GÓRNA WARSTWA: * czekolada mleczna – 100 g * śmietana 36% – 100 ml * biała czekolada – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)cieniutką warstwą rozbełtanego jajka, równomiernie, przez środek rozkładamy wafelki Lusette ( dociskamy do ciasteczkowego spodu ), wstawiamy do lodówki. Ser ucieramy ( na najmniejszych obrotach miksera albo rózgą ) z cukrem, kakao, jajkiem i ziarenkami wanilii, wylewamy na schłodzone ciasteczka , wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego a 180C piekarnika ( z termoobiegem ) i pieczemy ok. 50 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto w środku
Ostra na Słodkokonfitury malinowej 100 g małych bez ulubione owoce do dekoracji, np. truskawki i jeżyny * PRZYGOTOWANIE Biszkopt Upiecz biszkopt z 5 jajek wg tego przepisu . Pamiętaj, aby pokryć spód foremki papierem do pieczenia (szczególnie jeśli korzystasz z formy bez rantu, np. w kształcie serca). Upieczony i przestudzony biszkopt przekrój na pół. Krem z białej czekolady Dzień wcześniej kremówkę podgrzej(...)kremem, używając rękawa cukierniczego lub szprycy z okrągłą tylką. Tort wstaw do lodówki na minimum 2-3 h. Przed samym podaniem górę ozdób świeżymi owocami oraz pokruszoną bezą, zaś na boku ciasta zamocuj bezy
Food Squarepączkowych problemów. Oprócz standardowego, czy wrośnie nam ciasto, są inne np. kwestia odpowiedniego nadziania pączków. Jeśli decydujemy się smażyć pączki już z nadzieniem, może się okazać, że w czasie smażenia rozdzielą się nam boczki pączka, nadzienie wypłynie i cały tłuszcz będzie do wymiany. Jeśli to są Twoje pierwsze pączki, to smaż je bez nadzienia, nadziej dopiero na sam koniec(...)tyle cukru pudru, aby lukier miał odpowiednią konsystencję. Drukuj Pączki z ziemniakami i marmoladą Składniki 500 g ziemniaków 60 ml mleka 50 g drożdży 3 łyżki cukru 2 jajka 500 g mąki pszennej tortowej (dałam 550) 1 łyżka wódki 60 g roztopionego masła Konfitura lub marmolada z róży Lukier: 2 łyżki śmietany, kilka kropel aromatu z róży, cukier puder
Mieszam w Garnkusportowców to, że są bez cukru. Zastąpiłam go słodzikiem, nawet do drożdży dałam ksylitol i ładnie wyrosły. Wykonałam je w formie małych kuleczek, przez co ciekawiej wyglądają (3 pączusie odpowiadają jednemu dużemu). Jeśli chodzi o przygotowanie, też delikatnie różni się od standardowego, ale jeśli chodzi o czas, to mniej więcej ten sam, bo ciasto jest drożdżowe i będzie odstawiane(...)drożdże podrosną, dodajemy sól, cukier/słodzik wedle uznania, resztę mleka i zagniatamy ręcznie lub robotem kuchennym wszystko razem. Następnie dodajemy żółtko i po jednym jajku cały czas wyrabiając. Na koniec dolewamy stopniowo roztopione masło i zagniatamy do powstania jednolitego elastycznego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (ok 1 godz.) 3. Na oprószony blat mąką wykładamy ciasto, lekko
Zdrowie i pysznie na talerzuPachnący aromatyczną mieszanką przypraw korzennych, miękki i słodki wypiek na Boże Narodzenie. Oczywiście może być też zwykłym ciastem weekendowym 😊 No i nie trzeba czekać
Ze smakiem bez glutenuPyszne pełnowartościowe ciasteczka do schrupania przy kawie czy herbacie. Wystarczająco słodkie z wyczuwalną orzechową nuta, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Naprawdę warto spróbować, sama
Ze smakiem i z pasjąJeśli ktoś jeszcze nie ma pomysłu co przygotować na Tłusty Czwartek niech koniecznie skorzysta z tego przepisu. Aromatyczne oponki serowo-cytrynowe z powodzeniem zastąpią nudne pączki
Ze smakiem i z pasjąszklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu Do miski przesiewamy mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. Wsypujemy cukier, wbijamy jajko. Na końcu dodajemy pokrojoną margarynę. Całość siekamy nożem tak długo aż powstanie kruszonka. Następnie całość wysypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę (tylko spód). Ciasto dogniatamy ręką tak aby nie było żadnych luk. Foremkę wstawiamy do lodówki na 15 minut(...)Jabłka przekładamy na przygotowany spód. W osobnej misce robimy kruszonkę. Palcami rozcieramy ze sobą mąkę, cukier, cynamon i margarynę. Wysypujemy na jabłka. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 60 minut. Pieczemy bez termoobiegu. Po upieczeniu studzimy i obsypujemy cukrem pudrem
VioletoweKucharzeniemleka 4 jajka 2 łyżeczki esencji waniliowej WYKONANIE: zalewam daktyle wrzątkiem, powinny się moczyć ok. 20 minut nastawiam piekarnik na 180 stopni C blenduję płatki owsiane blenduję daktyle, tak by powstała papka, dodaję miód, jajka, mleko, olej i esencję waniliową, blenduję do połączenia składników dosypuję mączkę owsianą, mąkę, sodę i kakao włączam jeszcze na chwilę blender nakładam ciasto do foremek
Upiecz sobie babeczkędziewczynki dominuje kolor różowy. Poza tym, tak jak w poprzednim jest masa z bitej śmietany oraz konfitura z róży . SKŁADNIKI (tortownica 22cm) Biszkopt idealny 8 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Bita śmietana litr śmietany 36% 4 łyżeczki żelatyny Duży cukier waniliowy 2- 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo Słoiczek konfitury z róży listki(...)dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto
RAROSSAprostu bez okazji Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu i myślę, że spokojnie każdy sobie z nim poradzi. Przepis na wilgotne ciasto z makiem do tej pory udaje się każdemu komu go przekażę. Moje koleżanki i sąsiadki są zachwycone. Prostota i smak Polecam dziś to ciasto również Wam. Spróbujcie. Do przygotowania ciasta użyłam masła klarowanego Sertop , nadało mu wyjątkowego(...)Składniki: (na keksówkę) 1 szklanka niebieskiego maku 1/3 szklanki mleka 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 250 g masła klarowanego – polecam Sertop 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu migdałowego (około 6) cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Masło przekładamy do miski i dokładnie miksujemy z jajkami. Następnie powoli dosypujemy cukier
Słodkie okruszkiCukry i jajka ubijamy w mikserze 2-3 minuty, potem dodajemy olej i mleko... kolejne 2 minuty. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem i ubijamy jeszcze 2 minuty. Potem odlewamy część ubitego ciasta, a pozostałe mieszamy dalej dodając kakao. Jak masa będzie za gęsta po wsypaniu kakao, to dodajemy kapkę mleka. Smarujemy formę masłem i nalewamy przygotowane ciasto... wg uznania(...)potem w 155 st. C ~25 min. do suchego patyczka. Po wystudzeniu wyjmujemy z formy i ozdabiamy lukrem czy jakąś polewą lub nie, bo babka będzie dobra również bez dodatków, można np. posypać lekko cukrem pudrem. -- -- Smacznego
chleba naszegoPostanowiłam troszkę "odchudzić" tradycyjny przepis i upiec ten chlebek w wersji FIT z samych zdrowych składników bez mąki pszennej i białego cukru. Wyszło bardzo smacznie i muszę przyznać, że osobiście wolę tę lżejszą wersję. Składniki: 2 miękkie duże banany szklanka płatków owsianych jajko 3 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta mielonego imbiru łyżka miodu(...)kokosowym. Płatki owsiane zmielić w blenderze na pył. Dodać sodę, cynamon, imbir i wymieszać. Banany rozdrobnić widelcem. Dodać jajko, cukier, roztopiony olej kokosowy i miód, wymieszać. Wsypać suche składniki i całość połączyć łyżką lub rózgą. Przelać ciasto do keksówki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do suchego patyczka około 35 minut. Wyjąć i wystudzić
wyzwania kuchenneAromatyczne babeczki na soku jabłkowym (w lżejszej bezmlecznej wersji). To taka nasza mniejsza wersja ciasta jabłkowego. Zdecydowanie Wam je polecam. Pyszne, aromatyczne, bez dodatku mleka. Całego smaku nadaje im naturalnie mętny sok z jabłek Smaki Victorii. Idealne dla dzieci, wspaniałe do filiżanki ulubionego soku czy herbaty. U nas znikają w mgnieniu oka. W przygotowaniu babeczek mogą Wam pomagać(...)trzcinową 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 szklanki naturalnie mętnego soku z jabłek Smaki Victorii 1/3 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego) 1 jajko 1 jabłko Przygotowanie: Do jednej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier z melasą trzcinową, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia. Mieszamy składniki łyżką. W drugiej misce mieszamy ręczną trzepaczką
Słodkie okruszkijajka (żółtka i białka osobno) pół szklanki cukru pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli cukier puder Wykonanie: 1. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy, nie może być gorące. 2. Suche składniki (mąki, cukier, soda) mieszamy w misce. 3. Dodajemy dwa żółtka i stopniowo wlewamy mleko, roztopione i wystudzone masło, mieszamy mieszadłem. 4. Następnie sparzamy cytrynę, i do ciasta dodajemy skórkę(...)połowy cytryny, druga połowa będzie potrzebna do lukru. Mieszamy. 5. Z pozostałych białek ubijamy pianę na sztywno (z odrobiną soli) i mieszamy z ciastem. 6. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (mikroobieg, bez mikroobiegu do 200 stopni). Przygotowujemy papilotki i napełniamy je ciastem do 2/3 wysokości. 7. Wkładamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczmy ok. 25 minut na drugim
Kawa z mlekiemwiększą częstotliwością – naleśniki wytrawne. Moje naleśniki powstają z pełnych zbóż, a za ich nadzienie zwykle służą różnorodne warzywa. Jak dzisiaj, kiedy przygotowałam naleśniki gryczane bez dodatku jajek czy mleka, smażone bez tłuszczu i podawane z rukolą oraz pieczonymi paprykami, cukiniami i marchewką, wszystko polewając sosami jogurtowymi. W ten nieskomplikowany sposób zaserwowałam proste, zdrowe i odżywcze danie, które kusiło(...)czarnuszki (opcjonalnie) odrobina oleju do smażenia (opcjonalnie) Mąki i sól wraz z czarnuszką przesypać do miski, wymieszać dokładnie trzepaczką. Stopniowo dodawać wodę, energicznie mieszając całość trzepaczką do otrzymania gładkiego ciasta naleśnikowego o konsystencji śmietany. Ciasto odstawić na 15 – 30 minut. Patelnię z nieprzywierającą powłoką bardzo dobrze rozgrzać (to ważne). Przed smażeniem pierwszego naleśnika na powierzchni patelni można rozprowadzić odrobinę oleju
Even Better FoodMarzenki ..ja co prawda dałam truskawki, ale to bez znaczenia jakie owoce dodamy, w sumie bez owoców też można zrobić. 250 g mąki pszennej 80 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g oleju 2 jajka 130 g jogurtu naturalnego 30 g mleka dowolne owoce [ u mnie kilka truskawek] budyń waniliowy(...)pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka. Gotowy budyń wystudzić. Jajka z cukrem utrzeć, następnie dodać jogurt i mleko oraz olej. Na koniec wsypać łyżką mąkę i proszek, zmiksować na gładką masę. Do foremek na muffinki nakładać po łyżeczce ciasta, następnie nałożyć łyżkę budyniu oraz pokrojone truskawki. Warstwę budyniu z owocami przykryć łyżeczką ciasta
Moje domowe kucharzenieBardzo często w wiadomościach prosicie mnie o słodkości wegańskie, bezglutenowe i bezlaktozowe. A w dodatku FIT. Postanowiłam sprostać Waszym prośbom i obiecuję, że na blogu pojawiać
Ostra na Słodkopomarańczy. Nie chciałam dodawać barwnika - dla uzyskania pięknego koloru, więc całość wyszła 100% naturalna i bez zbędnego upiększania. Koniecznie spróbujcie! (5 sztuk) 125g mąki pszennej 50g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 szczypta sody 1 szczypta soli 1 jajko 75 ml oleju 50 ml mleka 50 ml soku mandarynkowego (u mnie 100% Victoria Cymes ; można użyć(...)łyżki soku mandarynkowego W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę, w drugiej - jajko, olej, mleko oraz sok. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać skórkę z pomarańczy. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek
Di gotujejajko ¼ oleju koksowego (rozpuszczonego) szczypta soli Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W misce mieszamy suche składniki następnie dodajemy jajko, miód i olej kokosowy. Lepimy ciasto (jeśli jest zbyt mokre i nie chce się uformować dosypujemy trochę mąki kokosowej). Rozkładamy ciasto na papierze do pieczenia, przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wałkujemy, aby uzyskać dość cienki naleśnik. Po rozwałkowaniu kroimy(...)nadal nasze paleo płatki śniadaniowe są zbyt miękkie, to możemy wrzucić je do piekarnika ustawionego na 50 stopni, aby jeszcze trochę je podsuszyć. Po wyciągnięciu czekamy aż ostygną. Przechowujemy bez dostępu powietrza do tygodnia czasu. Paleo płatki śniadaniowe można podawać również z owocami. Smacznego! Artykuł Paleo płatki śniadaniowe cini minis (bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeteraz i w ciepłym miejscu pozwalam mu rosnąć do podwojenia objętości, mniej więcej 1,5 godziny. Po tym czasie dzielę ciasto na stolnicy na dwie części. Jedną ponownie przykrywam. Ciasto rozwałkowuję ma pół centymetra starając się jak najmniej podsypywać mąką, by zachować delikatność wypieku. Następnie kroję trójkąty, z których powstaną zawiniątka rogalików. U mnie będzie ich 16, mają wówczas około(...)wzrostu. W połowie wyrastania rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Krótko przed pieczeniem smaruję rogaliki roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem i makiem. Piekę równocześnie dwie blaszki. Po 10 minutach zamieniam je miejscami, górna ląduje na dolnej półce piekarnika i odwrotnie. Piekę oczywiście bez nawiewów. Potem tylko chwilka na przestudzenie rogali i już można nakrywać do stołu śniadaniowego. Smakują wybornie zarówno
I tu będę miała takie tebabeczki jagodowe. Babeczki jagodowe bardzo delikatne piekłam w formie muffinkowej z kominkiem. Do ciasta możecie z powodzeniem użyć mrożonych jagód. Pamiętajcie jednak aby ich nie rozmrażać, bo zafarbują całe ciasto. Lubię babeczki z owocami, jak te z jagodami. Nie mogę doczekać się lata i wypieków ze świeżymi owocami. Najlepsza pora roku, kiedy to sezon na jedno owoce się kończy(...)mąki 150 g cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 50 ml mleka 80 ml oleju 2 jajka 300 g jagód, mrożonych lub świeżych Piekarnik nastaw na 175ºC , u mnie termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Formę do muffinków wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Babeczki można też upiec w muffinkowych papilotach
codojedzeniażółtka ,4 białka 10 Kropli Olejku Waniliowego 10 ml soku z Cytryny 150 g Mąki Tortowej 200 g Mąki Pszennej Szczypta soli PRZYGOTOWANIE: •Rozdzielić Jajka na żółtko i białko i wlać osobno do 2 misek •Masłowłożyć do odzielnej miski i miksować na najwyższych obrotach aż uzyskamy jednolitą masę. •Do ubitej masy dodajemy stopniowo cały cukier dalej miksując(...)Masą dodajemy oba rodzaje mąki. Całość lekko miksujemy żeby produkty się połączyły. •Do zmiksowanego ciasta dodajemy białko .Całość mieszamy łyżką bardzo delikatnie. •Foremki smarujemy cienką warstwą oliwy lub oleju. •Do rozgrzanego piekarnika 160°C wkładamy formę i pieczemy ok.20 minut ( ja piekę bez nawiewu góra –dół). •Po upieczeniu babeczki pozostawiamy w foremkach aż wystygnie
Gotowanie Patkiozdobą stołu wielkanocnego. Oto uniwersalna babka dwukolorowa, bo i dla smakoszy jasnych i czekoladowych wypieków. Dzięki dodatkowi oleju i jogurtu nie należy do rodzaju suchych, dławiących babek, co to bez kubka herbaty ani rusz. Im starsza, tym wilgotniejsza. Składniki: 250 g mąki pszennej 4 jaja L 150 g cukru/ksylitolu 150 ml oleju 150 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki proszku(...)migdałki do dekoracji Wykonanie: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia jajka ubić na puszysty kogel-mogel, aż masa potroi objętość. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian mąkę z olejem i jogurtem. Część masy odłożyć do odzielnej miseczki, przesiać na sitku kakao i wymieszać mikserem wyłożyć białe ciasto do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub grysikiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wlewamy śmietankę i ponownie miksujemy do momentu, aż masa będzie jednolita, gładka. Masę serowo jajeczną przelewamy na przestudzone ciasto, dodajemy w dowolnej kompozycji jajka, posypujemy szczyptą pieprzu i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Wierzch przykrywamy papierem do pieczenia, żeby jajka z wierzchu się nie spiekły. Pieczemy max 20 min do suchego patyczka. Pod koniec można ściągnąć papier, żeby(...)porównaniu do kurzych więcej aminokwasów i mikroelementów, np. żelaza, miedzi, cynku oraz witamin z grupy B. Zawiera także fosfor, którego nie znajdziemy w jajku kury. Zawierają mniej tłuszczu, można je zjadać bez obaw o cholesterol i kalorie. Nieocenionym plusem jest fakt, że jajka przepiórki nie uczulają. Jajka przepiórcze mają stosunkowo duże żółtko i bogate walory smakowe. Nawet
Moniki Smakołyki*składniki 5 jajek 1 mała makrela wędzona 2 łyżki majonezu pierz szczypiorek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekrawamy wzdłuż. Delikatnie
Domowy Smak JedzeniaZapraszam dziś na placuszki! Są przepyszne, nie można przestać ich jeść. Smak bananów a na wierzchu chrupiąca skórka! Kto chętny? Składniki; 1 jajko 8 łyżek mąki pszennej 2- 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju ok. 1/3 szkl. mleka 2 banany (dobrze dojrzałe) garść orzechów włoskich Do dekoracji; świeże owoce syrop klonowy Przygotowanie. Do miski(...)miksujemy składniki z drugiej miski zaledwie do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy łyżką. Orzechy rozdrabniamy. Patelnie rozgrzewamy. najlepiej bez oleju ale delikatnie możemy ją posmarować. Wykładamy porcje ciasta (około 2 łyżki) tworząc placuszka. Po wierzchu posypujemy obficie drobnymi orzechami. Smażymy z obu stron na rumiano na niezbyt dużym płomieniu. Możemy udekorować świeżymi owocami
Radość kipiąca uśmiechem.powoduje, żę ciasto staje się bardziej wytrawne. Zródło "moje wypieki" Składniki na masę serową: 500 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 3 jajka 125 g drobnego cukru do wypieków- dałam 1 szkl. cukru pudru 1 łyżeczka olejku waniliowego 200 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować do połączenia(...)miałam 26 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać masę serową, wstrząsnąć do wyrównania (masa serowa będzie o rzadkiej konsystencji). Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 45 minut. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Trufla czekoladowa z Bailey's: 500 ml śmietany kremówki
Kubki smakubiały ser i rozkruszam widelcem. Następnie dodaję wystudzony szpinak, jajka, dodaję 2 garstki sera (resztą sera posypię tartę pod koniec pieczenia), gałkę muszkatołową i doprawiam solą, pieprzem. Całość dokładnie mieszam – farsz jest gotowy. Pieczenie tarty: Foremkę na tartę smaruję niewielką ilością oleju i wyklejam ciastem francuskim razem z bokami. Na ciasto nakładam farsz i wyrównuję. Foremkę z tartą wstawiam(...)wystawiam tartę i posypuję obficie żółtym serem i ponownie wstawiam do piekarnika aby ser ładnie się roztopił – tarta z szpinakiem jest gotowa. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Po upieczeniu tartę odstawiam na chwilę do przestudzenia i dopiero wtedy kroję i podaję. Tarta ze szpinakiem i białym serem jest gotowa można podawać na ciepło
Uwaga Babcia Gotujefasoli – w celu obciążenia ciasta, żeby nam nie falowało podczas pieczenia. Wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st. Wstawić do nagrzanego piekarnika, na 15 min, po 10 min zdjąć fasolę i papier i piec jeszcze 5 min bez obciążenia. W czasie gdy spód się piecze przygotować masę serową(...)oryginalnym przepisie był ser półtłusty lub tłusty) 250 gr jogurtu naturalnego (w oryginalnym przepisie była 1 szklanka kremówki) 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 duże jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Ser i jogurt wrzucić do malaksera, zmielić. Dodać resztę składników, zmielić. Wylać na podpieczony spód. Na masę serową malutką łyżeczką wyłożyć mus jeżynowy
moj przepis nawciąż są bezglutenowe, paleo i bez kazeiny (mleka). Paleo naleśniki – bananowe z mąką kokosową , przepis : banany – 2 bardzo dojrzałe jajka – 3 sztuki mąka kokosowa – 2 łyżki miód – 2 łyżki cynamon – pół łyżeczki ekstrakt z wanilii – pół łyżeczki olej kokosowy do smażenia Rozgnieć banany i wymieszaj z jajkami, możesz użyć widelca, ale najprościej(...)małym ogniu . U mnie najlepiej się sprawdza duża patelnia i na niej maksymalnie 3 lub 4 naleśniki, ale można też zrobić dużo okrągłych naleśniczków, każdy z jednej łyżki ciasta – jest je dużo łatwiej obrócić . Dzieci uwielbiają te naleśniki , ale dla całkowitych niejadków można je uatrakcyjnić – na zdjęciu powyżej jeden z naleśników przypomina pieska i używając kakao albo wiórków
PaleoSMAKGofio stanowiło główny posiłek Guanczów - dawnych mieszkańców Wysp Kanaryjskich. Obecnie jest obowiązkowym składnikiem wielu potraw w kuchni kanaryjskiej. Gofio to rodzaj mąki, którą przygotowuje się z
My Chcemy Jeśćpomyślałam o czymś zdrowym i jednocześnie smacznym. Długo świeże, miękkie, bez glutenu - muffinki dyniowe:) Składniki na około 8 sztuk : 125 g. mąki owsianej ( można użyć zmielonych płatków owsianych) łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 łyżki cukru waniliowego ( ja użyłam takiego z ziarenkami wanilii) szczypta cynamonu ( opcjonalnie) 1 jajko średnie 200 .g puree z dyni ( pokrojoną w kostkę należy ugotować(...)piekarnik, ustawiłam na 180 stopni. Następnie w rondelku stopiłam masło. W niedużej misce umieściłam mąkę, sól, cynamon - wymieszałam. Dodałam mokre składniki : jajko, puree z dyni - wymieszałam na gładką masę. Na końcu wlałam stopione masło i wymieszałam do połączenia. Ciasto jest gęste. Papilotki wypełniłam ciastem do około 3/4 wysokości i wstawiłam do piekarnika. Piec na zloty kolor. Muffinki należy wystudzić
apetytnapieczenieniespodziewanie najdzie ochota na ,,coś słodkiego". :) Nawet jeśli nie mamy w domu specjalnych papilotek, bez problemu można je samodzielnie wykonać z papieru do pieczenia - wyciąć kwadraty, zgiąć wzdłuż przekątnych, włożyć w dołek w formie do muffin i docisnąć. Dzisiaj prezentuję pyszne połączenie kakaowego ciasta z naturalnym serkiem i śliwkami - węgierkami w nadzieniu.Śliwek u mnie pod dostatkiem, więc(...)wilgotne, bardzo kakaowe... po prostu rewelacyjne! :) Składniki (na ok. 16 muffinek) : kakaowe ciasto 250 g mąki (u mnie 150 g tortowej i 100 g pełnoziarnistej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 łyżki kakao 2/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2 jajka mały jogurt naturalny Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, proszek
Kuchnia Ellieoczywiście czas oczekiwania na ten pyszny serniczek). Truskawki możemy zalać tężejącą galaretką, polać specjalna polewą do owoców zapobiegającą wysuszeniu owoców (ja tak właśnie zrobiłam, ale niepotrzebnie, bo do wieczora ciasta nie było :-)) lub po prostu powtykać truskaweczki na wierzchu i podawać, w każdej wersji będzie pysznie! Żałuję jedynie, że zrobiłam z połowy porcji (na tortownicę o średnicy(...)płat biszkopta o grubości 1,5-2 cm, czyli z 2 jajek (ja najczęściej piekę biszkopt z 4 jajek, przekrawam go na pół, niewykorzystana część mrożę i wykorzystuję innym razem) lub biszkopciki albo herbatniki do wyłożenia blachy 500g zmielonego twarogu (ważne by twaróg był 100% bez domieszki śmietany) 400g śmietany kremówki dobrze schłodzonej 2 żółtka z wcześniej wyparzonych jajek
Rozpustne gotowanieodstawiamy. Ser, śmietankę, mąkę i cukier mieszamy ze sobą, jajka roztrzepujemy w oddzielnej miseczce i dodajemy do masy twarogowej. Cytryny myjemy dokładnie, ścieramy skórkę, starając się nie dodać białej części (jest gorzka). Wyciskamy sok i razem ze skórką dodajemy do sera. Wylewamy na spód ciasta i wrzucamy do piekarnika na co najmniej godzinę w 170 stopniach. Pieczemy(...)bardzo udana :) Schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Zakochałam się ostatnio w tej piosence, jest tak pozytywna i lekka, że od kilku dni nie wyobrażam sobie poranka bez niej :) Do tego fantastyczny teledysk, który po prostu świetnie się ogląda
sama złodyczBardzo lubię sobotnie i niedzielne poranki, kiedy powoli można stawić czoło nowemu dniu. Wtedy staram się przygotować coś smacznego, coś na co Pan Mąż miałby ochotę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!dużej miski dodajemy resztę mąki i cukru pudru wraz ze szczyptą soli. Mieszamy. Dodajemy dwa jajka, żółtko, śmietanę oraz wyrośnięty zaczyn. Mieszamy łyżką, a gdy składniki się połączą, wyrabiamy ręką dodając w trakcie małymi porcjami rozpuszczoną kostkę do pieczenia Kasia. Wyrabiamy do czasu aż ciasto będzie elastyczne i gładkie – może być lekko lepiące. Zostawiamy przykryte ściereczką(...)powinno rosnąć jak szalone. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat podsypany mąką. Chwilkę zagniatamy po czym dzielimy ciasto na pół, następnie jeszcze raz na pół i tak do uzyskania 16 części. Każdą część rozpłaszczamy dłońmi na okrągły placek (jeśli bardzo się lepi można podsypać mąką, ale postarajmy się bez niej). Nakładamy czubatą łyżeczkę konfitury i dokładnie łączymy brzegi
Poezja smakuBez dodatku tłuszczu i cukru, na bazie pełnoziarnistej mąki :) Po otwarciu piekarnika od razu czuć zapach zbliżających się świąt :) Składniki: * 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (ok. 250g) * 1 całe jajko i 1 białko * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka cynamonu * 2 goździki (rozgnieść) * 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku * 1 1/3 łyżki słodziku w proszku * 1 łyża(...)płaska łyżka słodziku w proszku * 1 1/2 łyżki mleka * 10 kropelek soku z cytryny Dodatkowo żurawina lub rodzynki :P Składniki na ciasteczka ze sobą wymieszać i zagnieść. Rozwałkować ciasto na ok. 1 cm grubość. Wycinać ciasteczka foremkami. Ułożyć na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 20 minutek w 180 stopniach. Następnie przygotować lukier, łącząc ze sobą potrzebne
Zdrowie na języku :PDelikatny budyniowy krem … orzeźwiająca pianka … i mięciutki biszkopt sprawiają , że już po pierwszym kęsie przenosimy się na chwilę do raju , wspominając przy tym gorące
Ostra na Słodkoskładników. Zdejmujemy z ognia, mieszamy, gdy lekko przestygnie dolewamy mleko, w którym wcześniej rozpuszczamy sodę, mieszamy, aż się spieni, na koniec wlewamy roztrzepane jajka, dokładnie mieszamy i bardzo powoli, cały czas mieszając wsypujemy mąkę.Dokładnie wymieszane ciasto wlewamy do wyłożonej papierem i wysmarowanej masłem keksówki.Wykładamy pokrojoną w plasterki pigwę. 3. Pieczenie: około 50 minut w piekarniku nagrzanym(...)nastrojowy jesienny lub zimowy wieczór niż ten, który będzie otulony czekoladowym aromatem z korzenno-cytrusową nutką. Świętami nam zapachniało i smak również iście świąteczny całkowicie nas ujął. Szczerze mówiąc, bez niej piernik nie byłby TAKI aromatyczny, ani taki smaczny. Polecamy! Warto :)"CZEKOLADA DO PICIA NASTROJOWY WIECZÓR to wysokiej klasy napój czekoladowy o zawartości kakao aż 70%. Dodatek drobnych kawałeczków
Wypisz Wymalujzmodyfikowałam, m.in. zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową (dodałam też żytnią), pominęłam miód (jest zbędny, drożdże wyrastają bez niego), zmniejszyłam także ilość drożdży. Początkowo zaczynałam od 400g mąki orkiszowej i 100g żytniej, jednak stopniowo musiałam jeszcze dosypać 40g mąki orkiszowej, tak by ciasto się nie kleiło. Ilość mąki zależy m.in.od rodzaju użytej mąki, jej wilgotności, itp.I piekłam je troszkę dłużej(...)sztuk.Składniki:- ok.440g mąki orkiszowej (u mnie typ750)- 100g mąki żytniej żurkowej (chlebowej, typ720)- 200ml jogurtu naturalnego (dałam własnej produkcji)- 100ml ciepłej wody- 10g soli- 20g świeżych drożdży- 1 jajko- 2 łyżki oleju (dałam rzepakowy)Do kubeczka z letnią wodą dodać 2 łyżki letniego jogurtu, łyżkę mąki oraz rozkruszone drożdże i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok.10 minut w ciepłe miejsce
Smaczne Zdroweręce aby przybrało kształt szklanki. Wyciągamy szklankę i foremka gotowa! Oto nasza wersja: MUFFINY – PRZYGOTOWANIE 1. PIEKARNIK: zaczynamy od ustawienia go na 200 stopni, opcja góra i dół, BEZ TERMOOBIEGU – podobno źle wpływa na wypiek muffinów. 2. SKŁADNIKI SUCHE (3 min): posiekajcie czekoladę w małe kawałeczki (takie jak zazwyczaj są w ciastkach) i wrzućcie do sporej miski razem(...)SKŁADNIKI MOKRE (1 min): wlewamy je do osobnej miski, wrzucamy jajko i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 4. MIESZANIE (30 sek): do suchych składników wlewamy mokre. Całość mieszamy szybko i niedokładnie drewnianą łyżką (dosłownie kilka ruchów), jedynie do połączenia składników. Nie martwcie się o pozostałe grudki – ciasta na muffiny nie można mieszać zbyt długo, ponieważ gluten od nadmiernego
Nerds Kitchen