ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:502/867)

Babeczki z kremem bardzo nietypowym 264

spółkę z C., wracam do łóżka i zasypiam bez problemu. Heh...Dziś jednak, kiedy tylko C. wyszedł do pracy, zrobiłam listę zakupów i udałam się do sklepu w celu zakupienia produktów niezbędnych do przygotowania ciastka z marzeń. Zdecydowałam się na muffiny, bo po pierwsze miałam już w planie większe ciasto zupełnie innego typu, a po drugie bardzo chciałam(...)cukrem na puszystą masę, następnie wbijać po jednym jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu wlać ekstrakt, połączyć.Nakładać po łyżce ciasta do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, na każdej porcji ciasta ułożyć kostkę czekolady, wciskając w ciasto. Przykryć równomiernie pozostałym ciastem.Piec 20-25 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chałwowiec z brzoskwiniami 129

porcja z przepisu powodowało, że ciacho było dość słodkie, dlatego podczas ubijania masy trzeba próbować :)) Blaszka 24x34 cm :) Składniki biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki pszennej 3 budynie czekoladowe (bez cukru) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 2 budynie waniliowe 200 g masła (miękkiego) 350 g chałwy (waniliowej u nas) 3 szklanki mleka(...)stężeje (nie tak do końca) wykładamy ją na brzoskwinie, na galaretkę wykładamy ok. 2/3 masy chałwowej, przykrywamy drugim biszkoptem. Na drugi biszkopt wykładamy pozostałą masę, posypujemy ją startą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki

kruche babeczki
Ciasto królowej 173

Urzekła mnie nazwa tego ciasta. Wygląd cudowny. Pracy troszkę jest ale warto. Naprawdę pycha. Orzechy włoskie zastąpiłam laskowymi i smakowało wspaniale! Polecam z całego serca!!! Jedynym

sierotka maRysia w kuchni
Muffinki gruszkowe, bez cukru i tłuszczu :) 96

Po otwarciu piekarnika poczujesz aromatyczną woń pieczonej gruszki i pełną słodycz. Muffinki nie zawierają tłuszczu, cukru ani żadnych słodzików i są na bazie mąki kukurydzianej :) Pyszota

Zdrowie na języku :P
Murzynek z kawą 184

Pomysł na pysznego murzynka z dodatkiem kawy podpatrzyłam u Majanki..ja piekłam w keksówce...no i był tak szybko zjedzony...zdążyłam tylko pstryknąć takie zdjęcie

Moje domowe kucharzenie
Pierniczki na ostatnią chwilę - bez leżakowania. Pierniki z amoniakiem. 228

Amioniak. To on jest odpowiedzialny za zmiękczanie ciast. I to dzięki niemu możemy zajadać się piernikami nie tylko zaraz po upieczeniu, i po kilku tygodniach leżakowania, ale przez cały czas. Są środki spulchniające, jak przykładowo proszek do pieczenia, jednak nic nie jest w stanie zrobić tak porządnej roboty jak amoniak dodany do pierników. Oczywiście, pomimo tego, że pierniki(...)pozostawić do wychłodzenia. Suche składniki dokładnie połączyć ze sobą, tj. - mąka, kakao i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Do chłodnej masy miodowej dodać jajka oraz wmieszać mieszankę mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Jest ono gęste, bardzo plastyczne i powinno ładnie odchodzić od rąk - niczym plastelina.  50 ml letniego mleka połączyć z amoniakiem i dołożyć

Poezja Smaków - blog kulinarny
Śródziemnomorski chlebek serowy na maślance 134

sobie ani zakwasu, ani drożdży. Zrobicie go w godzinę, nie czekając na wyrastanie i bez zagniatania ciasta. Ma za to bogate wnętrze i tak obłędny smak, że zniknie ze stołu szybciej niż myślicie. Nawet bez dodatków. Rozgrzejcie piekarnik do 180⁰C, naszykujcie średnią formę keksówkę ok. 25/12cm – wysmarujcie ją masłem i wysypcie mąką (pszenna, krupczatka), albo włóżcie papier(...)jest że w przyrodzie nic nie ginie, a już tym bardziej – w chemii organicznej.   W osobnym naczyniu lekko ubijcie jajka, wmieszajcie oliwę i maślankę. Wlejcie do miski z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki, do równomiernego połączenia. Przełóżcie ciasto do naszykowanej wcześniej foremki i delikatnie wyrównajcie wierzch. Posmarujcie go lekko oliwą, posypcie morską solą i ułóżcie gałązki świeżego tymianku

Karo in the Kitchen
Ciasto cytrynowe 290

Ciasto cytrynowe jest miękkie i wilgotne, dzięki dodatkowi kefiru. Smak cytryny, ze względu na dużą zawartość soku i skórki cytrynowej, jest w tym wypieku dominujący i

Smakołyki Bereniki
Babka cafe latte 136

Składniki: kostka masła lub margaryny czubata szklanka cukru 4 jajka 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 75 ml mleka 3 łyżeczki kakao

Pychotkaaa
Kajzerki 224

drodze cały czas było. I nawet nie wiem czemu :) Aż w końcu upiekłam. Oczywiście z przepisu Liski, która jest dla mnie skarbnicą, jeśli chodzi o wypieki. Prosto i bez zbędnego cudowania. Tak jak lubię :) Bo przecież w gotowaniu czy pieczeniu nie chodzi o to, żeby umęczyć się, upaćkać kuchnię i spędzić w niej pół dnia - najpierw na przygotowywaniu, potem(...)soli,1 jajko,230 ml mleka,30 g świeżych drożdży,40 g miękkiego masła.do posmarowania: jajko wymieszane z łyżką śmietany 18%;do posypania: sól w płatkach, mak, czarnuszka, sezam, mielona papryka, etc. - ja użyłam czarnuszki, grubo zmielonego kolorowego pieprzu i papryki w płatkach.Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mleko podgrzać lekko, wlać do drożdży. Dodać sól, jajko, przesiane i wymieszane

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik Ruski na Nowy 2021 Rok 66

Sernik Ruski. Sernik Ruski na zakończenie roku. Tak się zastanawiałem, czym mógłbym zakończyć stary rok ❓. Bez wątpienia był to dziwny rok, ale zrobiłem pierwszy raz w życiu pierogi, chociaż nie były to ruskie, sernik natomiast, okazał się największym hitem na moim blogu. Postanowiłem połączyć te dwa dania i stworzyć Sernik Ruski. Życzę wszystkim najlepszego w tym nadchodzącym roku(...)może i 5 lub 1 ⏰ – 180 minut 🇵🇱 – Polska Składniki by zrobić sernik Kruche ciasto 400 g mąki 227 g płynnego masła 50 ml wody Sernik Ruski 750 g twarogu 1 kg ugotowanych ziemniaków 5 łyżek oleju roślinnego 1 cebula drobno pokrojona 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej Sól Pieprz świeżo zmielony Dodatki 250 g bekonu w kostkach Szczypiorek

RafalCook
Ziołowo - czosnkowe bułeczki 166

Puszyste domowe bułeczki o pięknym  złocistym kolorze, bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnymi ziołami i aromatycznym czosnkiem. Jest to idealna propozycja dla lubiących zdrowe, domowe wypieki i doskonały przysmak w piknikowym koszyczku niezbędnym podczas rodzinnych wyjazdów. Składniki: 200g mąki kukurydzianej 200g mąki pszennej 40g margaryny 6g suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczka soli morskiej 300ml ciepłego(...)margaryny 7 ząbków czosnku 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii Dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki sezamu olej do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Mąki przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól, rozpuszczoną margarynę oraz ciepłe mleko. Ciasto zagnieść do jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 2. Farsz ziołowy: Margarynę

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto z truskawkami 143

blogu w wersji ze śliwkami . To proste ciasto ucierane, które bez trudu utrzyma nawet sporą warstwę owoców i kruszonki. Jest stabilne i łatwe w wykonaniu, pasują do niego praktycznie każde owoce :) Ostatnio lubię robić kruszonkę z dodatkiem jakieś innej mąki oprócz pszennej, dzięki temu możemy nadać ciastu trochę nowego smaku – świetnie nadaje się do tego mąka owsiana(...)dodałam kokos i też sprawdził się świetnie :) Kokosu nie musicie mielić – zwykłe wiórki są wystarczająco drobne. Moje ciasto z truskawkami piekłam w okrągłej foremce o średnicy 20 cm. Nada się też niewielka prostokątna blaszka. Składniki: 150 g masła 3 jajka 150 g cukru 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 cytryna Składniki

Ciastkozercy
Idealne bezglutenowe ciastka! 117

dajemy radę. Chociaż po kuchni będziemy się remontować dalej, łącznie z wybijaniem nowych okien, więc będzie wesoło. Wracając do przepisu, te bezglutenowe ciastka są na dodatek też bez jajek, a ich przygotowanie jest mega proste. Wychodzą delikatne i maślane, albo chrupiące, kwestia ile czasu spędzą w piekarniku. Mam teraz fazę na mąkę ryżową, która chyba staje się moją ulubioną(...)łyżki masła 2-3 łyżki miodu ( płynnego ) 1 łyżeczka cynamonu szczypta wanilia szczypta soli Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto zaczyna się rozpadać to trzeba dodać odrobinę więcej miodu, jeśli jest zbyt klejące to dodajemy mąki, easy. Formujemy kulkę, którą następnie wkładamy pomiędzy papier do pieczenia i rozwałkowujemy

PaleoLife
Pierniczki 165

mąki pełnoziarnistej ( u mnie orkiszowa) 2 jajka 100g roztopionego masła 100g miodu 130g cukru pudru 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka kakao Na lukier: 1 biało 1 szklanka cukru pudru (lub więcej) Dodatkowo: pokruszone landrynki na witraże Wykonanie: Wszystkie składniki na pierniczki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Ciasto od razu wałkujemy na grubość około

Smak mojej kuchni
Dyniowe babeczki z czekoladą 175

wypieków 2 szklanki masy dyniowej 4 jajka  150 ml oleju rzepakowego  skórka otarta z 1/2 pomarańczy starta gorzka czekolada (ilość według uznania) Przygotowanie:   Do   przygotowania babeczek niezbędny nam będzie mus z pieczonej dyni, który przygotowuje wcześniej i przechowuję w słoiczkach w lodówce (można go wykorzystać do placków, ciasta czy zupy). Dynię myje i kroje na mniejsze

ChilliJemy
leniwe drożdżowe z truskawką i kruszonką... 158

wakacjach we Wrześni = do dużej miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, wlać roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, wsypać mąkę i sól, nakryć talerzem i odstawić na 4 godziny po tym czasie wsypać cukier waniliowy i wszystko drewnianą łyżką dobrze wymieszać forma 34x24 cm z papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, lekko przyciskając poukładać truskawki /jeśli są duże(...)szkl, zależy ile tłuszcz mąki wchłonie, posypać truskawki kruszonką piec w piekarniku elektrycznym nagrzanym na 190 C, grzanie góra/dół około 45-50 minut, ciasto wystudzić pyszne ciasto drożdżowe bez wyrabiania, lekkie, wilgotne, owoce można użyć jakie się lubi......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Bułeczki z suszonymi pomidorami 118

pewne są po prostu przepyszne! Smakują wspaniale zarówno bez dodatków, jak i z szynką, czy serem żółtym. Jeśli się skusicie na pewno zakochacie się w nich Bułeczki z suszonymi pomidorami Składniki: 500 g mąki 300 ml ciepłego mleka 40 g roztopionego masła 20 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 jajko około 100 g miękkiego masła 1-2 ząbki(...)posiekanych innych ziół ( u mnie przede wszystkim bazylia, szałwia i oregano) 5-6 suszonych pomidorów sól Pamiętajcie, że mleko musi być ciepłe, ale nie gorące. Gorące mleko sprawi, że ciasto nie urośnie! Do kubka wsypujemy cukier i dodajemy drożdże. Całość mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i bedą płynne. Dodajemy do nich 1 łyżkę mąki i 3 łyżki mleka. Dokładnie mieszamy

PatiGotuje
Racuchy jogurtowe z jagodami 114

łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka pół szklanki jagód łyżka stopionego, wystudzonego masła   Wykonanie: Jogurt miksujemy z jajkami i masłem. Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy jagody i lekko mieszamy łyżką. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę tłuszczu, wykładamy ciasto formując okrągłe racuszki. Smażymy

Smak mojej kuchni
Krem z białych szparagów z tortellini z kozim serem i oliwą ze szczawiku zajęczego 173

maśle podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone szparagi, bez główek, smażymy chwilę, mieszamy od czasu do czasu 3. Dolewamy bulion i gotujemy, wrzucamy główki szparagów, gotujemy ok 4 minuty, dolewamy śmietanę i miksujemy na krem, sugeruję przecedzić przez sito, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową 4. Tortellini - mąkę mieszamy z jajkami i solą, zagniatamy kule, owijamy folią i odkładamy(...)łyżek, ucieramy całość do momentu kiedy roztarte listki połączą się z oliwą  6. Farsz - ser kozi mieszamy z pieprzem i listkami świeżego tymianku, nie solimy  7. Ciasto makaronowe rozwałkowujemy bardzo cienko, ja używam maszynki do makaronu, potrzebujemy pas o szerokości ok 5 cm, nakładamy małą łyżeczkę farszu w odległościach ok 1 cm od siebie, farsz układamy mniej więcej

Słodki Kompromis
Migdałowy wieniec z makiem 139

Pyszne ciasto z mielonymi migdałami i niebieskim makiem. Miękkie, delikatne i dobrze nadziane ;) Idealne na świąteczny podwieczorek, ale też i bez okazji, do kawy, herbaty, wina. Przepis zaczerpnęłam z książki Tadeusza Barowicza, Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne. W oryginale nadzienie składa się z orzechów włoskich, a ciasto wykonane jest z mąki pszennej i cukru. Jednak od dłuższego czasu chodziła(...)zdrowsza, mniej kaloryczna i jak sądzę – równie smaczna. Migdałowy wieniec z makiem Danie Ciasto Porcje 12 Składniki Ciasto 500 g mąka orkiszowa 100 g erytrol lub innego słodziwa, ale nie ksylitolu, bo ciasto nie wyrośnie 125 g masło 8 g drożdże instant 3 szt jajko 1 łyżeczka miód Nadzienie 130 g mąka migdałowa 40 g mak 1 szt białko

Kucharzyca
Czekoladowe muffinki z dżemem dyniowym. 203

początkowo sceptycznie podeszły do mojego pomysłu. Jak to, urodziny bez tortu?!!! A świeczki? Świeczki były :) Polecam na każdą okazję, a nawet bez okazji ;) Składniki: 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 2 łyżki kakao 2 jajka 100 g masła (miękkie) 1/2 szkl. kwaśnej śmietany (u mnie 18%) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)proszek do pieczenia, sól oraz przyprawy i wymieszać. Masło z cukrem ubić mikserem na puszystą masę, dodać jajka, śmietanę i połączyć wszystkie składniki. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać mikserem. Do każdej papilotki, umieszczonej w formie na mufiinki, włożyć łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę dżemu i znowu łyżkę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 minut

zadanie-gotowanie
Ciasteczka witrażyki 158

Postanowiłam zrobić ciasteczka bez jajek i się udało, wyszły jakby lekko biszkoptowe,bez problemu dało się je przełożyć galaretką pomarańczową.Jesteście ciekawi cóż dziś Joanna wymyśliła, to zapraszam na bloga.   Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g ksylitolu 16 g a cukru waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła jogurt z truskawkami(...)tego , że odmierzamy i przesiewamy mąkę, wsypujemy na stolnicę silikonową.Dodajemy pokrojone chłodne masło,wsypujemy ksylitol i cukier waniliowy oraz dodajemy jogurt z truskawkami. Całość zagniatamy, wychodzi elastyczne ciastoCiasto wkładamy do lodówki aby się schłodziło,tak na dwie godzinki.Dzielimy ciasto na połowę i wałkujemy, wycinamy serduszkiem foremką mniejsze i wiesze serduszka.Pieczemy w 170 stopniach koło 7-10 minut

Różowa kuchnia
Korzenne ciasto z czekoladowymi kropelkami 189

pyszne, przygotowuje się je naprawdę szybko i to bez użycia miksera. Do tego ten zapach podczas pieczenia… aż chce się jeść. Przepis na korzenne ciasto z czekoladowymi kropelkami polecam Wam na co dzień, jak i od święta. Ja swoje przygotowałam specjalnie na przyjazd mojej siostry, która uwielbia takie ciasta. Spróbujcie i Wy. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej(...)dżemu brzoskwiniowego 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki około 2 czubate łyżki kropelek czekoladowych 1/2 szklanki oleju 1 czubata łyżka naturalnego kakao (u mnie Skworcu) 1 łyżeczka sody 3 jajka M Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier i łyżkę naturalnego kakao. Wszystko mieszamy łyżką. Następnie dodajemy przyprawę korzenną (do piernika) i sodę. Znów mieszamy. Kolejno wbijamy jajka, dodajemy mleko

Słodkie okruszki
Jagodzianki z ciasta drożdżowo-serowego 172

dodajemy rozpuszczone masło, jajka, sól, ser oraz spieniony zaczyn drożdżowy. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto jest dosyć klejące, ale jeśli nie chce odejść od rąk możecie posypać mąką. Gotowe ciasto odstawiamy na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki na nadzienie mieszamy razem. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na około 12 części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy i nakładamy(...)pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie smarujemy mlekiem i pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut. Wystudzone bułeczki możemy polukrować, posypać cukrem pudrem lub podawać bez niczego.  Życzę smacznego! :)   Przepis pochodzi ze strony mniam-mniam.blog.pl

Czerwona Porzeczka
Pełnoziarniste fit jagodzianki 199

nieco odchudzić, by móc zjeść jedną więcej bez wyrzutów sumienia. Dlatego ograniczyłam ilość użytego cukru (odrobina musi być, wtedy drożdże lepiej pracują)  i dodatkowo użyłam mąki z pełnego przemiału, rewelacyjnie sprawdziła się tutaj Mąka Szymanowska Graham. Bułeczki wyszły rewelacyjnie, z zewnątrz chrupiąca złocista skórka, a w środku delikatne miękkie ciasto i ogromna ilość jagód i ten zapach unoszący(...)szklanki mąki pszennej 50 g. świeżych drożdży 2 łyżki cukru 70 g. masła 3 jaja 1 szklanka mleka ok. szklanki przebranych i umytych jagód szczypta soli  1 jajko do posmarowania opcjonalnie 1-2 łyżki miodu do posłodzenia jagód Drożdże wkładamy do kubeczka,  zasypujemy cukrem i czekam aż się rozpuszczą. Masło rozpuszczamy i studzimy, a mleko lekko podgrzewamy (wtedy

Cynamonowe szczęście
Różowe pierogi z twarogiem i truskawkami. 149

usunięcia plam. Oczywiście wprost przepadam za wszelkimi buraczanymi daniami. Za to nie lubię pracować w kuchni w rękawiczkach. A wiadomo czym kończy się ścieranie na tarce tego warzywa bez osłony dłoni ;) To wszystko było do tej pory. A od teraz sok z buraka już zawsze będę kojarzyć z genialnym, naturalnym barwnikiem, nie zmieniającym smaku potrawy. Jeżeli kiedykolwiek zamarzy(...)minuty od wypłynięcia. Gdy przegapimy ten moment, zaczną tracić swoją barwę. Myślę, że najbardziej przypadną do gustu dzieciakom. Może nawet przekonają do siebie jakiegoś zdeklarowanego niejadka ;) Składniki: Ciasto: 200 g mąki 1 jajko 50 ml wody 20 ml soku z buraka sól Nadzienie: 250 g twarogu śmietana kwaśna (ok. 150 g, najlepiej dodawać stopniowo) cukier puder 12 truskawek (lub więcej

zadanie-gotowanie
Żurek Wielkanocny 144

Wielkanoc bez żurku? Nigdy! A ten najlepszy robi mój tata :-) Z zakwasu, który sam przygotowuje, z chrzanem, który sam ściera... tylko wędzarki wciąż nie mogę się doprosić... Swojskie wędliny i wiejskie jajka z tzw. pewnego źródła to już nasze zadanie, tzn. zamawiamy je :-) mmm... już się nie mogę doczekać tej niedzieli... i chociaż w tym roku mam znacznie mniej(...)zamierzam poudzielać jak należy :-) I tak: mięsa do pieczenia i gotowania leżą już w lodówce ponacierane przyprawami, pasztet mam nadzieję zrobić jutro, w kolejce czekają też ciasta, ale w tym roku postawiłam na przepisy niewymagające długiego czasu przygotowywania, raczej wersje ekspresowe ;-) a bigos zostawiam tacie... zrobi najlepszy... ;-)  SKŁADNIKI 4 - 5 białych kiełbasek ok. 0,5 kg kiełbasy swojskiej

Czary - gary w kuchni
Sernik w czekoladzie - tort na roczek córeczki 209

kakao) 1 czekolada mleczna 2 łyżki masła Poza tym: kilka łyżek dżemu wiśniowego (100% owoców słodzonego sokiem jabłkowym, bez regulatorów kwasowości, cukru czy innych dodatków) ozdoby cukrowe kolorowa posypka cukrowa. Przygotowanie: Sernik pieczemy dzień wcześniej. Masło i jajka najlepiej wyjmij trochę wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej, ale nie jest to konieczne. Jednak ucieranie masła będzie trudniejsze i dłużej potrwa(...)piekarnik na 160stC. Przygotuj tortownicę: spód i boki lekko natłuść i wyłóż papierem do pieczenia, najlepiej osobno boki, wykorzystując małe paski papieru. Brzegi sernika będą dzięki temu równe, a ciasto nie przywrze do formy. Masło utrzyj na puszysto, dodawaj partiami twaróg, potem pianę z żółtek. Gdy się połączą w jednolite ciasto, wsyp przesiane mąki. Miksuj, aż masa stanie się gładka

Anioszek w kuchni
Marchewkowy przekładaniec 140

składniki kolejno można sobie to tylko ułatwić. Ja proponuję utrzeć jajka z cukrem, dodać marchewkę, mleko, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać na gładko, dodać cynamon sól, olej i masło i rozmiksować wszystko na gładkie ciasto. Konsystencją przypominać będzie nam ciasto babkowe, lejące się, gęste, kleiste ciasto. Ciasto ląduje w tortownicy (moja ma 24 cm średnicy) wysmarowanej masłem(...)tartą lub mąką. Piekarniku nagrzewamy do 75 stopni, po wstawieniu ciasta podwyższamy temperaturę do 180 i zostawiamy na 40-55 min. Polecam funkcję grzania góra-dół lub termoobiegu z grzaniem od dołu. Do ciasta ze słonecznikiem dodajemy tylko: 1 łyżka miodu 3/4 szklanki łuskanego słonecznika Reszta pozostaje bez zmian, ja słonecznik dodaję na samym początku razem z marchewką, cukrem

Kuba Gotuje
Jabłecznik z budyniem. 170

żółtko z dużego jajka (+ ewentualnie połowa białka lub łyżka zimnej wody)      Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy masło i rozcieramy palcami, aż otrzymamy drobną kruszonkę. Teraz dodajemy żółtko i szybko zagniatamy gładkie ciasto (gdy jest zbyt suche i nie chce się połączyć dodajemy połowę białka lub łyżkę zimnej wody). Tak wykonane ciasto chłodzimy w lodówce(...)dzikiej jabłoni, miały średnicę około 6 cm) sok z cytryny 80 g rodzynek 2 łyżki koniaku, rumu lub brandy 500 ml śmietany 30% 25 g budyniu waniliowego w proszku bez cukru 80 g cukru 2 łyżki  domowego cukru waniliowego cukier puder do oprószenia      Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po około 3 minutach odcedzamy na sicie, przekładamy

Rozpustne gotowanie
Biszkopt czekoladowy 104

piekąc Kopiec Kreta. 5 jajek niepełna szklanka cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki dobrego kakao Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę i kakao przesiać, dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać szpatułką (już nie mikserem). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać delikatnie ciasto i piec

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Żytnie naleśniki ze szpinakiem i serem feta 332

śniadanie/obiad/kolację czy po prostu... przekąskę.  Dzisiaj właśnie zaserwowałam na obiad naleśniki... ale nie takie zwykłe!, bo z pełnoziarnistej mąki żytniej, usmażone bez tłuszczu, jedynie z dodatkiem łyżki oleju w cieście - polecam ten sposób, bo nic nie przywiera, a powstałe placki są cieniutkie i delikatne. Inaczej takie, które lubię najbardziej. Przygotowałam do nich wspaniały farsz ze świeżego(...)mimo to chciałam podzielić się moim sposobem na te naleśniki z tym pysznym nadzieniem... :) Składniki na ciasto naleśnikowe (ok. 10 cienkich naleśników) :  150 g mąki żytniej pełnoziarnistej  50 g zwykłej mąki pszennej  2 szklanki mleka  1 szklanka wody 2 jajka  łyżka oleju łyżeczka soli Do miski przesiać mąki, wlać mleko, wodę, olej i sól

Kuchnia Ellie
Petit pains au chocolate 90

niepełna łyżeczka soli - szklanka ciepłego mleka - jajko - 4 łyżki oliwy z oliwek - 4 łyżki cukru - 4-5 kostek gorzkiej czekolady Przygotowanie:  Oba rodzaje mąki wymieszać z solą i drożdżami. Dodać żółtko (białko zostawić do posmarowania bułeczek), cukier, oliwę  i ciepłe mleko. Dokładnie wyrabiać do czasu aż postanie nieklejąca się, elastyczna kula ciasta. Czekoladę pokroić ostrym nożem na małe

W poszukiwaniu inspiracji
Sernik jagodowy 180

jajka (całe) 150 g cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 3-4 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g jagód Wszystkie składniki z wyjątkiem jagód włożyć do miski i bardzo dokładnie wymieszać. Do masy dodać rozdrobnione blenderem jagody oraz garść nie zmielonych jagód i delikatnie wymieszać do całkowitego połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto wylać(...)stopni - wierzch musi być ścięty. Po ostudzeniu w włożyć na parę godzin bądź na noc do lodówki. Smacznego :) Jako, że wyszło mi za dużo masy, postanowiłam część ciasta, już bez ciastkowego spodu, włożyć do ramekinów. Efekt

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
WŁÓŻ GO SOBIE DO UST. KAWAŁEK BROWNIE Z WIŚNIAMI UNURZANYMI W TOFFI. 220

szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 szczypta soli 2-3 garści wiśni kilka łyżek toffi (lub masy krówkowej) wykonanie: Czekoladę i masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Po rozpuszczeniu studzimy. Jajka i cukier ubijamy mikserem. Wlewamy do nich ostudzoną czekoladę z masłem, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i sól, mieszamy. Okrągłą foremkę do pieczenia, wykładamy papierem na dnie, wlewamy masę, wrzucamy(...)następnie posmarować karmelem i posypać wydrylowanymi wiśniami. Można też podgrzać karmel z odciśniętym sokiem z wiśni, które trafiły do ciasta, wymieszać aż do połączenia i posmarować nim brownie. My tak zrobiliśmy, ale potem i tak dodaliśmy kilka łyżek toffi bez soku. Gwarantujemy Wam, wypluwanie przez myśl Wam nie przejdzie

GRUBY WAŁEK
Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutką 201

kruszona, bez, w formie bułeczek, z owocami... Ale od kiedy upiekłam to odrywane ciasto, zdecydowanie plasuje się ona na pierwszym miejscu. Jest doskonałe. Słodkie, puszyste, z aromatem cynamonu i korzennych przypraw... A dopełnieniem jest polewa z kwaskowatymi smakami cytrusów: limonki, cytryny i pomarańczy. Mówię Wam, niebo w gębie !Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutkąProporcje(...)pomarańczyotarta skórka z limonki2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejWykonanie:Ciasto drożdżowe wyrabiam zawsze w maszynie do pieczenia chleba. Wkładam wszystkie składniki, najpierw płynne, później suche, a na sam koniec kruszę drożdże. Ustawiam na program "ciasto rosnące"i  po 90 minutach mam pięknie wyrośnięte ciasto. Jeśli nie posiadacie maszyny, najpierw drożdże rozpuszczamy w letnim

Kulinarne przygody Gatity
Rolada różana śmietankowa 146

jednego jajka, oddzielić białko od żółtka. Białko ubić z łyżką cukru, na sztywną pianę. Do ubitej piany dodać żółtko i barwnik czerwony, dalej ubijając. Łyżkę mąki wymieszać z odrobiną proszku, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem, natłuścić tłuszczem. Łyżeczką wykładać porcje ciasta, rozmazując je po papierze, tak aby powstały nam róże. 2. Ciasto na listki Przygotować ciasto(...)samo jak pierwsze, tylko dodać barwnik zielony. Łyżeczką wykładać ciasto, między różami, by nam powstały zielone listki. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stop.na 5 minut. 3.Ciasto biszkoptowe Trzecie ciasto przygotować w ten sam sposób z pozostałych składników, tylko bez barwników. Ciasto wylać na podpieczoną dekorację, włożyć do piekarnika, piec do lekkiego zrumienienia. Z upieczonej rolady , usunąć pergamin

Kuchnia Danusi
Bajgle w wersji slow 169

dwóch wersjach, slow i fast. Ja wybrałam wersję slow, bo uważam, że najlepsze pieczywo to takie tworzone bez pośpiechu, powoli, pieczone na zaczynie i przefermentowane. Ponieważ robiłam bajgle pierwszy raz w życiu, zrobiłam jeden błąd: przy ich formowaniu delikatnie spłaszczyłam ciasto i w związku z tym zamiast kulek wyszły mi raczej placki.. Nie popełniajcie tego błędu(...)dodajemy składniki ciasta właściwego, wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na blat, rozpłaszczamy i składamy na trzy tak jak list, a potem jeszcze raz na dwa. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej osiem godzin.Po tym czasie ciasto dzielimy

Kulinarne przygody Gatity