Dzisiaj zapraszam Was na kolejny sernik, niezwykle pyszny, delikatny i aksamitny. Pierniki z serem to bardzo pyszne połączenie, polecam spróbować. Do tego lekka i słodka śmietankowa
IzabelawkuchniTakie pierogi przygotowuje moja teściowa na Wigilię i przepadłam. Są przepyszne i po prostu je uwielbiam. Po świętach często dostajemy kilka paczuszek z pierogami, one
Szybko Tanio Smaczniezamieszać. Do misy miksera z utartymi jajkami dodajemy wyrośnięty zaczyn, jogurt z masłem oraz mąkę i całość dokładnie wyrabiamy. Ja mieszam dosłownie chwilę, nigdy nie wyrabiam długo ciast drożdżowych i zawsze ładnie wyrastają. Można oczywiście wyrabiać wedle uznania. Gotowe ciasto można odstawić (jak w oryginalnym przepisie) na godzinę do wyrastania, ja zwykle "potrzebuję ciasto na wczoraj", nie mam czasu(...)ciasto ma dość gęstą konsystencję, dlatego ja zakładam rękawice jednorazowe, smaruję je delikatnie olejem i rozprowadzam ciasto na blaszce dłońmi, tak jest najwygodniej. Staram się rozprowadzić je w miarę równo. Na ciasto wykładam owoce (śliwki, konfiturę lub rabarbar i truskawki), całość posypuję zimną kruszonką, cukrem trzcinowym (gdy daję świeże owoce) i odstawiam w ciepłe miejsce na ok.20-30 minut, aż ciasto
Smaczne Zdrowepszennej pełnoziarnistej 2 duże jajka 180 g twarogu półtłustego 3 łyżki cukru 1 małe op. (8g) cukru wanilinowego 1 większe jabłko 1 większa gruszka 1-2 łyżki rodzynek bez konserwantów Przygotowanie: Drożdże rozetrzyj z cukrem w miseczce, aż się rozpuszczą. Zalej połową ciepłego mleka i dobrze wymieszaj. Wsyp mąkę pełnoziarnistą i dokładnie połącz, starając się, by nie było(...)zimny przy dodawaniu rozczynu. Utrzyj go z cukrem wanilinowym, dodaj jajka i znów utrzyj, do połączenia. Wlej mleko, wymieszaj. Dodaj mąkę i wlej wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojone owoce i rodzynki. Wymieszaj i odstaw na kilka-kilkanaście minut. Smaż na większej ilości oleju po 1 łyżce ciasta na porcję, jeśli chcesz średniej wielkości racuchy
Anioszek w kuchnijabłka albo gruszki 3 jajka opakowanie cukru z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu olej do smażenia Przygotowanie: W misce mieszam jogurt z żurawiną, dodaję przesiane suche składniki i jaja, mieszam dokładnie, odstawiam na bok. Przez ten czas obieram jabłka lub gruszki i kroję w cienkie talarki ćwiartki, dodaję do ciasta, mieszam delikatnie. Rozgrzewam olej
Zasmakuj Kuchnimleczną z gorzką, czy użyjecie tylko gorzkiej albo tylko mlecznej. Biszkopt kakaowy Składniki: przepis pochodzi ze strony Moje wypieki, - tutaj zmniejszona porcja na tortownicę o średnicy 23 cm 4 jajka 4 łyżki cukru 4 czubate łyżki mąki pszennej (tortowej) 2 płaskie łyżki ciemnego kakao ok. 120 ml amaretto (lub wiśniówki) Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę(...)silikonowej szpatułki lub drewnianej łyżki. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Ciasto delikatnie przekładamy do tortownicy i wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC przez ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka (piekę bez termoobiegu). Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy w formie na podłogę (podstawiam zawsze drewnianą deskę
bistro mamasię wsypałam przesianą mąkę i dość energicznie wymieszałam. Należy mieszać dotąd aż nie będzie grudek i ciasto będzie odstawało od naczynia. Odstawiłam do ostygnięcia. Wbiłam kolejno po jednym jajku i miksowałam. Ciasto robi się identyczne jak na karpatkę :D Wcześniej naszykowałam sobie papier do pieczenia. Nadziewałam szprycę i wyciskałam na papier kółka średnicy ok 5-7 centymetrów. Poprawiałam kilka(...)kółkami pocięłam tak, by każde kółko było osobno. Można wcześniej naciąć kwadratów z papieru tak 10x10 cm. Jak wygodniej. Na rozgrzany tłuszcz papierem do góry wykładałam ciasto. Po kilku chwilach papier odchodzi bez żadnego problemu. Tak smażyły się gniazdeczka ok 4 min z każdej strony do uzyskania złotego wpadającego w delikatny brąz koloru. Jak wyłożyłam na ręcznik papierowy już
Pieprzyć z Fantazjąoczekiwanie, aż ciasto wyrośnie, więc wybrałam szybszy sposób na smaczny obiad. Ciasto na proziaki wzbogaciłam czosnkiem, kolendrą i kuminem, dzięki czemu zyskały bardziej orientalnego aromatu. Do tego prosta surówka i mój ulubiony pikantny sos na szybko, czyli ketchup z tabasco i sokiem z pomarańczy. Polecam :) Przepis na falafel bez gotowania ciecierzycy, pochodzi z ksiażki Marty Dymek, „Jadłonomia. Kuchnia(...)cynamonu 0/5 łyżeczki chili 0/5 łyżeczki sody oczyszczonej łyżeczka soli łyżka wody olej do smażenia proziaki: 400 g mąki pszennej (plus garść do podsypywania) ok. 230-250 ml kefiru jajko pół łyżeczki soli łyżeczka mielonego kuminu łyżeczka mielonej kolendry płaska łyżeczka sody surówka: ok. 250 g czerwonej kapusty kilka rzodkiewek gruboziarnista sól sos: 4 kopiaste łyżki łagodnego ketchupu
Mienta blogodżywka białkowa podnosi wartość odżywczą i spulchnia całość.... Składniki na blaszkę 24cm, możemy użyć 20cm a sernik będzie wyższy - 250g ricotty - 250g mascarpone - 2 jajka - cukier puder do smaku - 3 miarki odżywki białkowej - kilka kropel olejku waniliowego - 100g malin, może być więcej jak ktoś lubi Na spód: - 1500g płatków migdałów - 100g ciastek owsianych - 20g roztopionego masła(...)wykładamy na blaszkę, płatki migdałów prażymy delikatnie i wysypujemy na ciastka, wstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Wszystkie składniki, bez malin mieszamy, wylewamy na spód z migdałów, maliny układamy na serze i wkładamy ciasto do piekarnika. Pieczemy 50 minut w temperaturze 150 stopni, studzimy sernik przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Podajemy z sosem malinowym. Smacznego
Wypieki Reneprzepis powstał we współpracy z producentem mąki Szymanowskiej marką Polskie Młyny. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki szymanowskiej tortowej 2/3 szklanki zimnego mleka 2/3 szklanki zimnej wody 3 duże jajka 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki Oleju Polskiego Rzepakowego + do smarowania patelni Syrop pomarańczowy: 3 łyżki cukru Sok z ¼ cytryny Skórka z 1 pomarańczy Sok z 2pomaranczy (1/2 szklanki) 3 łyżki(...)Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię. Natłuścić masłem. Wlewać na patelnię (najlepiej dedykowaną do naleśników) nieduże porcje ciasta i smażyć naleśniki, z obu stron, do lekkiego zrumienienia. Syrop pomarańczowy: Na średnim ogniu rozgrzać patelnie o średnicy 20 cm, na środek wsypać cukier i podgrzewać go bez mieszania przez około 2 minuty aż cukier się roztopi, zacznie bulgotać i powstanie gęsty syrop
Pyry na GazJest w niej też kumin, szafran, kolendra, ziele angielskie, których raczej byśmy do ciasta nie dodali, ale efekt jest bardzo ciekawy. Piernik jest aromatyczny i bardziej rozgrzewający, niż tradycyjna wersja. Baharat kupuje się w sklepie arabskim, albo na Allegro. Są 2 wersje z szafranem lub bez. Moim zdaniem szafranowy baharat jest lepszy, ale kosztuje też trochę drożej, więc podstawowa(...)mąki 250 g brązowego cukru czubata łyżeczka sody 2 płaskie łyżki przyprawy baharat łyżeczka cynamonu 2 łyżki kawy zbożowej lub kakao szczypta soli garść posiekanych orzechów włoskich 2 jajka 2 łyżki miodu 250 g maślanki Jak przygotować piernik z przyprawą baharat? Mieszamy wszystkie suche składniki w dużej misce. Następnie dodajemy orzechy, jajka, miód i maślankę. Mieszamy łyżką lub mikserem
Ugotowane pozamiatanepianki z białek, która tworzy smakowitą „bezę”. Pierwszy pleśniak upiekłam z przepisu w czasopiśmie humorystycznym “Uśmiech numeru”, które co miesiąc kupowałam w kiosku kiedy miałam 10 lat. To była taka mała książeczka z krzyżówkami, zagadkami, dowcipami i komiksami dla “młodzieży”. Bardzo to była zabawne, żeby kazać dzieciom piec to ciasto. Nawet dziś, kiedy mam bloga i jestem fanem(...)kolejności warstw. Co mi się często zdarzało, kiedy piekłam pleśniaka jako nastolatka. Na szczęście nie szkodziło to smakowi ciasta, Składniki: 3 szklanki mąki 200 g masła schłodzonego łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru łyżka ekstraktu z wanilii 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 łyżka gęstej śmietany 18% po 2 łyżki kakao i kawy zbożowej
Ugotowane pozamiataneMimo tego, że placuszki są bez dodatku jajek to są mega puszyste . Mam wrażenie, że bardziej niż te, które robię z jajkami. Ponad to są bardzo mięciutkie, delikatne, słodkie za sprawą banana, którego też wyraźnie czuć podczas jedzenia. W smaku są bajecznie pyszne, a słodki krem z migdałów od Vegamarket nadaje plackom marcepanowego posmaku :) Składniki: 60 g płatków(...)Przygotowanie: Płatki owsiane zmiel z blenderze na mąkę. Dodaj do nich mleko, banana i proszek do pieczenia. Ponownie całość zmiksuj. Na patelni rozgrzej olej, wylej porcję ciasta i smaż z dwóch stron każdego placka, do złocistego koloru. Każdy placuszek posmaruj pastą z migdałów
Zdrowie na języku :Pjajko Wykonanie: Z drożdży, połowy szklanki ciepłego mleka oraz łyżki cukru zrobić zaczyn i odstawić na ok.15 minut. W między czasie rozpuścić masło w pozostałym mleku, pilnować aby się nie zagotowało. Do miski wsypać mąkę, resztę cukru, sól oraz zaczyn z drożdżami i jajko, dobrze wymieszać i na koniec ciepłe mleko z masłem. Dokładnie wyrobić gładkie ciasto
W garach u Gosigrzanie góra/dół bez termoobiegu. Na garnku z gotującą się wodą umieszczamy szklaną lub metalową miskę ( nie może dotykać wody). Dodajemy połamaną na kosteczki czekoladę oraz pokrojone masło. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę. Nie podgrzewamy za bardzo. Lekko studzimy. W drugiej misce krótko ubijamy jajka z cukrem. Stopniowo, cały czas(...)dodajemy zmielone orzechy. Delikatnie i krótko mieszamy. Powstałą masę wylewamy do przygotowanej formy i pieczemy 8 minut, lub do momentu, gdy na wierzchu utworzy się cieniutka skorupka, a ciasto lekko urośnie. Wyjmujemy na blat. MASA SEROWO-DYNIOWA : Twaróg dokładnie rozmiksowujemy w malakserze. Dodajemy mascarpone, puree z dyni oraz skórkę pomarańczową, cynamon i gałkę muszkatołową. Ponownie miksujemy. Jeśli używamy zmielonego
cool and mintymomentu, gdy cukier się z grubsza rozetrze, a całość zmieni kolor na bardziej kremowy. Do ucieranej masy dodawać stopniowo jajka, na przemian z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia - przesianie mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę. Średnią tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia(...)tendencji do przypalania się . Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste . Na wierzch wrzucić wydrylowane czereśnie. Całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką. Piec w temp. 180C ok. 40-45 minut na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu ; grzałka góra-dół. Wykonać test „suchego patyczka
Grunt to przepis!łyżeczki soli 100g liści szpinaku 70ml oleju rzepakowego 30ml mleka 1 jajko 1 banan Krem: 150ml śmietanki 30% 1 serek mascarpone (250g) sok z 1/2 limonki 1 banan Ponadto: 50g jagód leśnych 6 łyżeczek nutelli Sposób przygotowania: Umyte i odciśnięte liście szpinaku miksujemy z cukrem, jajkiem, olejem, mlekiem i bananem. Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)Łączymy do połączenia składników. W formie na muffinki układamy papilotki i napełniamy je do połowy. Dajemy po pół łyżeczki nutelli i ponownie przykrywamy ciastem szpinakowym. Muffinki pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 25 minut (do suchego patyczka). W trakcie pieczenia przygotowujemy krem: Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder, sok z limonki, serek mascarpone, a na końcu
Kuchnia w czekoladziepuszystą, gładką masę. Dodajemy jajko - ubijamy do połączenia składników. Dodajemy serek ricotta, sok i skórkę z cytryny - ponownie miksujemy do połączenia składników. 3. Dodajemy małymi porcjami sypkie składniki do masy ciasta i miksujemy do połączenia składników. 4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto w dosyć dużych odstępach od siebie (dwie łyżki ciasta na jedno ciastko). 5. Ciasteczka pieczemy(...)odstawiamy ciasteczka do wystygnięcia. 7. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a gdy trochę przestygnie polewamy nią ostudzone ciasteczka. Smacznego :) PS. Spróbujemy je upiec również w wersji z ksylitolem plus bez gluten
W kuchni KatiePodobno dzisiaj dzień bez diety więc u mnie pojawiły się pyszne drożdżowe racuchy,w sam raz na taki dzień.Puszyste,drożdżowe - wszystko co kocham. Składniki: 500 g mąki 4 dag drożdży 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 2 jajka szczypta soli 1 łyżka oleju cukier waniliowy 3-4 jabłka Drożdże kruszymy do miski,dodajemy 1 łyżkę(...)czasie przygotowujemy jabłka: obieramy i kroimy w kostkę. Przesianą mąkę łączymy ze szczyptą soli,pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym,dodajemy jajka,olej i gotowy zaczyn - wszystko mieszamy ok 10 min aż ciasto drożdżowe będzie gładkie.Odstawiamy na ok 30 - 40 min by ciasto podrosło,następnie dodajemy jabłka,mieszamy wszystko i ponownie odstawiamy na ok 30 min. Gdy ciasto podwoi swoją
Niespełnione zdolności kulinarnektóremu ciasto nie wysycha tak szybko i jest jeszcze bardziej cytrynowe. Składniki: 1 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 jajka 250 g dobrej jakości margaryny do wypieków 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z połowy cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem(...)sztywną pianę. Połączyć delikatnie z masą. Można to zrobić mikserem, ale na bardzo wolnych obrotach. Wykładamy ciasto do formy na babkę z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni bez termoobiegu na 45 minut, aż upiecze się na złoto. Nie przejmujcie się, jeśli babka popęka z wierzchu
Kulinarne Inspiracjepuder – 200 g * śmietana kwaśna 18% – 3 łyżki * kakao – 50 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA: * ser biały 3 x mielony – 1 kg * jajka – 6 szt * cukier – 300 g * budyń śmietankowy – 1 op * stopione, schłodzone masło – 150 g * brzoskwinie z puszki – 5-6 szt * proszek do pieczenia(...)brzoskwinie i pianę ubitą z białek – wszystko razem delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką. CAŁOŚĆ: Na blachę ( 25×30 ) wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy ciasto, podpiekamy ok. 20 minut w 180C ( bez termoobiegu ). Na podpieczone wylewamy masę serową i ponownie wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika – tym razem na 50 minut. Wystudzony sernik zalewamy przygotowaną, lekko tężejącą
Ostra na Słodkokakao i cynamon. Następnie dodajemy jajko, miód z cukrem i masłem oraz sodę wymieszaną z mlekiem. Zagniatamy ciasto ręcznie lub robotem na najniższych obrotach. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. 2. Następnego dnia przygotowujemy pierniczki. Ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka większą szklanką. Na połowę(...)foremkami do pierniczków. Tak przygotowane pierniczki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach ok. 5 cm ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę rosną i pieczemy w 160 stopniach bez termoobiegu ok. 12 minut. 3. Lukier: Cukier puder dokładnie utrzeć z wodą. Gotowym lukrem polać całe pierniczki lub zrobić esy-floresy i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego :) https://www.youtube.com
Na Ciasteczkowych Papierach