ciastka - 17601 przepisów (strona:41/1174)

Zawijane ciasteczka smalcuszki 156

jajka - 20 g drożdży  - 1 łyżka proszku do pieczenia - 1 łyżka octu - 3 łyżki cukru -  1 wybrany aromat -  trochę twardej marmolada - cukier puder do posypania ciastek Zaczynając od jakiś 650 g mąki tworzę na stolnicy rodzaj wulkanu  z mąki, do krateru dodaję jajka, śmietanę, aromat, wkruszam drożdże, na mąkę dosypuję wszystkie sypkie składniki(...)następnie kroję na prostokąty, mniej więcej 5 cm na 7. W sumie będzie około 80. Na każdy kładę pasek marmolady na węższą krawędź. W tym roku na część ciastek eksperymentalnie układałam też paski masy marcepanowej. Wyszło dobrze. Ciastka zawijam tylko lekko dociskając na końcu. Dzięki temu podczas pieczenia leciutko się rozwijają i nabierają charakterystycznego kształtu. Ciastka układam

I tu będę miała takie te
Fit bananowe ciastka owsiane 611

dużo, chociaż wciąż pojawiają sie też nowe opcje (śniadanie to przecież najważniejszy posiłek w ciągu dnia, lubię jak codziennie jest inaczej - musi być jednak prosto i szybko). Z fit ciastkami i wypiekami dopiero sie rozkręcam :) Postanowiłam zacząć od najbardziej banalnego przepisu na ciacha, które dodatkowo bardzo szybko się robi.  Do wykonania ciastek potrzebujemy zaledwie dwa podstawowe, obowiązkowe(...)pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do zarumienienia tj. około 15-20 minut. Gotowe :) Zajadamy z ulubioną herbatą lub kawą i łądujemy bateryjki na cały dzień.  1 ciastko (2 składniki obowiązkowe): 125 kcal 1 ciastko z dodatkami: 170 kcal SMACZNEGO!!! Zachęcam do obserwowania mojego profilu na   ♥︎ ♥︎  Instagramie ♥︎ ♥︎   Facebooku

Tetiisheri
Ptysie + film 216

cukierniczego. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odpowiedniej odległości wyciskamy okrągłe, niewielkie ciastka. Ptysie pieczemy około 20- 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.200 st.C, po upieczeniu ciastka studzimy. Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno z cukrem pudrem. Upieczone i wystudzone ptysie przekrawamy na pół, dolną część ciastka napełniamy bitą śmietaną(...)przykrywamy drugą częścią ciastka i oprószamy cukrem pudrem. Artykuł Ptysie + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Pralinki Oreo 168

intensywny i czekoladowy smak, dzięki czemu jedna, góra dwie sztuki na osobę w zupełności wystarczą, a jeżeli ja mówię, że wystarczą, to naprawdę wystarczą. Składniki na 12 sztuk: 12 ciastek Oreo 75 g ciemnej czekolady plus 50 g jako polewa pralinek ¼ szklanki gęstego mleka kokosowego 1 łyżeczka oleju kokosowego wiórki kokosowe do posypania  Oreo podziel na połówki (wystarczy(...)ciastka obrócisz względem siebie i same się rozdzielą), za pomocą małego noża delikatnie zeskrob białe nadzienie, ulep z niego małą kulkę i połóż ją na desce, same ciastka natomiast przełóż do malaksera. Podobnie postępuj ze wszystkimi ciastkami. Białe kuleczki wstaw na moment do zamrażalnika, ciastka natomiast zmiksuj na proszek.  Do miski wrzuć posiekaną czekoladę, wstaw

Roślinna - blog wegański
Stefanka, czyli ciasto bez pieczenia 203

robię, jakoś mi z nimi nie po drodze, ale Miśka bardzo lubi kaszkę manną więc to deser dla niej Składniki (użyłam tortownicy o średnicy 18 cm): 350 g kruchych ciastek ( użyłam tych )- tak, aby wystarczyło ich na 3 warstwy 200 g kaszy manny około 1 l mleka roślinnego 50 g cukru łyżka karobu/kakao 100 g masła kokosowego(...)mleka, dodaj karob, cukier i kaszkę. Dokładnie mieszaj całość aż się zagotuje i zgęstnieje. Wyłącz gaz i dodaj masło kokosowe, dokładnie wymieszaj. Dno formy wyłóż papierem i warstwą ciastek. Na ciastka wyłóż połowę masy. Na krem warstwę ciastek, a na ciastka połowę dżemu. Na dżem połóż pozostały krem, przykryj warstwą ciastek i dżem. A całość

greenscarf
"ŚWIĘTA" i "CIASTKA", czyli Szczęśliwe Garnki 200

zawsze. Propozycji tam znajdziecie więcej, a o składniki nie musicie się martwić, bo specjalnie sprawdziłam czy są dostępne w zwykłych marketach jakie z pewnością macie w swoim zasięgu. "CIASTKA" Beata Pawlikowska Sam tytuł sugeruje, że jest to książka z tych "Must Have!" Tu podstawą są banany. Bakalie można zamieniać i kombinować po swojemu. Ja czekam na sezon malinowy(...)brzoskwiniowy, bo ciastka z tymi owocami też znajdziecie, normalnie ze świeżymi :) Wyobraźcie sobie taką sytuację. Pieczecie ciastka, do których wykonania nie potrzebujecie miksera, wystarczy widelec i ręka. Po upieczeniu zaczynacie jeść, bez żadnych wyrzutów sumienia, że masło, że mąka, że jajka itd. Nic z tych produktów nie znajduje się w takim ciastku. Tylko świeży owoc, ziarna, suszone

Blondynka Gotuje
Miękkie ciastka a’la pierniczki 223

mojprzepisna.pl | Miękkie ciastka a’la pierniczki Wiem, wiem nie czas na pierniki, ale ja muszę Wam ten przepis dać, bo pewnie przed świętami mi z głowy wyleci. Ciastka pieczone na potrzeby szkoleniowe, miałam się na nich uczyć artystycznego zdobienia pierników. Ozdobionych ciastek jeszcze nie pokażę, bo nie ma się czym chwalić, ale przepis na ciastka(...)przy pieczeniu, że jeden już prawie spalony, a inny ledwie zarumieniony. Dobrze sprawdziłby się tu wałek o regulowanej grubości wałkowania. Smacznego! Miękkie ciastka a’la pierniczki Miękkie ciastka a’la pierniczki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='300 gr miodu naturalnego lub sztucznego 120 gr masła 600 gr mąki pszennej przesianej (jeżeli robicie

moj przepis na
klasyczne eklerki z budniem 176

jest bardzo proste w przygotowaniu, najważniejsze jest jednak aby je dobrze upiec. Nieraz wydaje się, że ciastka są upieczone ale po przekrojeniu w środku są surowe. Dlatego upieczone ciastka suszę jeszcze chwilę w niższej temperaturze.  *na 12 sztuk Składniki: na ciasto: szklanka wody szklanka mąki pszennej 125 g masła 4 jajka na krem: litr mleka(...)powstanie jednolita gęsta masa. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do zimnej masy wbić jajka i miksować do momentu uzyskania jednolitego ciasta bez grud. Przełożyć ciasto do szprycy i wyciskać ciastka na papier do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 20 minut a następnie suszyć w 160*C jeszcze kwadrans. Wystudzone ciastka przekroić wzdłuż

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Lodowa tarta ciasteczkowa 377

czas przygotowania spodu ciasteczkowego. Dwa ciastka odłożyć do dekoracji, a resztę rozdrobnić w malakserze. 100 g rozdrobnionych ciastek odsypać (później wymieszasz je z masą śmietanową), do ciastek pozostałych w malakserze dodać łyżkę nalewki i 4 łyżki ubitej śmietany kremówki. Miksować do uzyskania lepkiej konsystencji. Formę do tarty o średnicy 27,5 cm natłuścić i wyłożyć folią spożywczą(...)dnie formy i po bokach ugnieść równomiernie warstwę z ciastek. Wyjąć z lodówki masę śmietanową, delikatnie wmieszać do niej 100 g odłożonych wcześniej rozdrobnionych ciastek. Gotową masę przełożyć na ciasteczkowy spód, wyrównać. Odłożone dwa ciastka połamać i powtykać w tartę. Tak przygotowaną tartę wstawić na  ok. 2 godziny do zamrażalnika.  Tartę wyjąć z zamrażalnika

Domowa Cookierenka Agi
Ciastka śniadaniowe na maślance 168

Zapowiadał się kolejny ogórkowy dzień, więc postanowiłam upiec ciastka do ewentualnego pogryzania podczas pracy. Ciastka są idealne na piknik, zieloną trawkę lub do zabrania dla dzieci na plac zabaw. Są lekko słodkie i kwaskowate w smaku dzięki niewielkiej ilości cukru i dodatkowi maślanki. Składniki (na 16 ciastek): 2 szklanki (po 250 ml) mąki pszennej typ 480 łyżeczka(...)cukrem.  Jajko roztrzepać w maślance. Masło pokroić w kostkę i dodać do suchych składników. Wyrobić ciasto ręką, stopniowo dolewając maślankę z jajkiem. Zostawić ciut płynu do posmarowania ciastek. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki. Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm. Wykrawać ciastka szklanką. Ciastka smarować resztką maślanki z jajkiem. Piec ok. 30-40 minut

Weekendy w domu i ogrodzie
Podwójny sernik OREO 286

czekolady.....mmmm.... Jeśli jeszcze Cię nie przekonałam do wypróbowania przepisu, to może zachęci Cię argument, że sernik jest prosty w przygotowaniu - każdy sobie poradzi. Polecam :) Składniki: 350 g ciastek Oreo (zamienniki: Markizy Mleczne Blacky, HIT Twist Black & White lub ciastka Neo z Lidla) 70 g masła 1 kg gładkiego, mielonego twarogu 3/4 szklanki * cukru 1 łyżeczka ekstraktu(...)gorzkiej lub deserowej czekolady * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 165 ° C. 2. Masło rozpuścić.   3. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka (3-4 szt. odłożyć), dodać roztopione masło, miksować do połączenia składników. 4. Przygotować blachę o wymiarach 24x24 cm: wyłożyć dno papierem do pieczenia, boki delikatnie posmarować tłuszczem. Na dnie blachy

Domowa Cookierenka Agi
Ciastka francuskie z migdałami i jabłkiem czyli poWeekendowe Lakocie odc.90 157

Weekend Katie". My go sobie trochę uprościłyśmy kupując gotowe ciasto francuskie. Ciastka robi się dzięki temu szybko i spokojnie dziecko może pomagać mamie albo nawet spróbować zrobić ciastka samemu.  Ja robiłam razem z Córcią, przekładanie ciastek na blachę wymagało trochę wprawy. Ciastka są chrupiące i pełne smaku, nam trochę wypłynął miód ale smakowicie się przypiekł(...)wcale to nie przeszkodziło w konsumpcji :) Ciastka francuskie z migdałami i jabłkiem na jedno opakowanie kupnego ciasta francuskiego: 75 g miodu 1/4 łyżeczki imbiru mielonego niecała łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub nasionka z laski wanilii 75 g migdałów, uprażonych i grubo posiekanych (u mnie blenderem) 1 duże lub 2 małe jabłka, obrane i bez gniazd

Dzieje kuchennej Wiewióry
XXL ciastka z masłem orzechowym i czekoladą 185

Kolejne ciastka na blogu. Tym razem nie jakieś mizernej wielkości, tylko konkretne. Wielkości, prawie dłoni. Idealne dla Cookie Monstera ;) Ciastka z masłem orzechowym i z gorzką czekoladą. Czego chcieć więcej! Są przepyszne i bardzo szybko znikają ze stołu. Jeśli, tak jak ja, zrobicie je w wersji XXL, to uwierzcie mi ale jednym ciastkiem spokojnie się najedzie :) Przepis(...)prosty i mega szybki do wykonania. Polecam wszystkim miłośnikom masła orzechowego oraz wszystkim tym, którzy lubią ciastka! 'XXL ciastka z masłem orzechowym i czekoladą' Składniki (na 9 szt ciastek wielkości XXL): - 1 szklanka masła orzechowego gładkiego - 60g miękkiego masła - 2 jajka - 1,5 szklanki mąki pszennej - 0,5 szklanki cukru - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 łyżeczka

CookYourself
Słodkie środy - Ciasteczkowe laurki na Dzień Babci 139

samych radosnych chwil oraz pociechy  i zadowolenia ze swoich wnuków. Do życzeń dodajemy laurki w formie ciastek . A bo czemu by nie napisać życzeń na ciastkach? Ciastka to jedne z prostszych "maślaków" z dodatkiem kefiru. Ciastka przygotowuje się ekspresowo, gdyż ciasto nie wymaga chłodzenia, wystarczy zagnieść i od razu piec powykrawane formy. Ciastka(...)ciasto, na grubość ok 4-5 mm.    Foremką wycinamy kształty. Ja nie miałam foremki odpowiedniej wielkości, więc wycięłam kształt z brystolu, przyłożyłam do ciasta i wycięłam naokoło. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do ok 180 stopni piekarniku ok 13 - 15 minut. Czekoladę roztapiamy i maczamy w niej ciastka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Świąteczne ciasteczka imbirowe 186

dość dużych odstępach) na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 10 - 12 minut. Po upieczeniu ciastka ściągnąć z blachy wraz z papierem do pieczenia i pozostawić na płaskiej powierzchni do wystudzenia. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi, w zależności od użytych foremek(...)dość grubo ciasto - na około 5 - 6 mm, bo nie chciałam, aby ciastka były bardzo chrupiące. Im cieniej rozwałkuje się ciasto, tym bardziej twarde i chrupiące będą ciasteczka. Ciastka najlepiej piec na dużych, płaskich blachach, jak np. te od piekarnika. Mieszanka miodu z cukrami i przyprawami bardzo wystudzona zrobi się dość twarda, ale taka ma być. Cukier biały

Gospodyni Miejska