Czas czytania: 2 min Bezglutenowe wypieki są wielkim wyzwaniem i niełatwo znaleźć dobry przepis na chleb, ciasto czy ciastka. Postanowiłam spróbować swoich sił w tej dziedzinie, a efekt pracy poniżej przedstawiam poniżej 🙂 Ciastka są nie tylko bezglutenowe, ale i bez mleka krowiego, masła i białego cukru, czyli mega zdrowe!!! Ciasteczka o smaku kokosowo – migdałowym z suszoną żurawiną(...)wspaniale smakują i w niczym nie ustępują klasycznym ciasteczkom. Polecam zrobić podwójną porcję, bo bardzo szybko znikają, szczególnie kiedy w domu jest sporo łasuchów 🙂 Print Ciastka bezglutenowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Desery Cuisine Polska Prep Time 15 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 30 minutes Author Anna Ingredients 50 g mąki
SprawdzonaKuchnia.plpłatków owsianych przekonały nieprzekonanych i teraz wszyscy zabiorą się za przygotowanie smacznych ciasteczek. Przepis możecie modyfikować, dodając różnego rodzaju mąki lub dodatki. W przepisie podstawowym dałam mąkę pszenną, ale ciastka piekłam również w wersji z mąką ryżowa i mąką z cieciorki w proporcji 50/50. Możecie zatem użyć dowolnej mąki, znajdźcie swój smak i ulubioną mieszankę 🙂 Jeśli chodzi o dodatki(...)również możecie się nimi pobawić. Zamiast rodzynek dodać żurawinę lub inne suszone owoce czy orzechy. Ciastka pięknie zapakowane będą wspaniałym prezentem świątecznym 🙂 Może wykorzystacie je, aby obdarować swoich bliskich i kolegów w pracy! Print Owsiane ciasteczka .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Chrupiące pełne wspaniałych dodatków ciastka owsiane. Course Desery Cuisine Polska Keyword bakalie
SprawdzonaKuchnia.plPolecam wypróbować ten prosty i ekspresowy przepis na pyszne ciastka kokosowe na kefirze, które z pewnością przypadną do smaku nie tylko dzieciom, ale też dorosłym. Idealne do ciepłego mleka, kawy, herbaty i kakao. Przygotowanie tych ciasteczek zajmie Wam dosłownie kilka chwil. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 300g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 30g wiórków kokosowych – 1 jajko(...)130ml kefiru – 80ml oleju (u mnie rzepakowy) – 2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy) + 3 łyżki cukru do posypania ciastek przed pieczeniem – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli Kefir połączyć z jajkiem, cukrem, solą i olejem i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować
Smaki ArmineDziś coś bardzo szybkiego do zrobienia, coś słodkiego i w miarę zdrowego zarazem, a mianowicie kokosowe ciasteczka z kaszy manny. Ciastka są proste do zrobienia, nie wymagają wielu składników, ale są smaczne i aromatyczne. Ciasteczka robiłam razem z dziećmi i sporo zniknęło jeszcze na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika. Muszę przyznać, że na ciepło smakowały nam chyba(...)bardziej niż po wystudzeniu. Ciasteczka może nie wyglądają zjawiskowo, bo nie są wycinane foremkami ani stemplami tylko kładzie się je łyżką bezpośrednio na blachę. Wyglądają trochę jak małe placuszki. Ciastka są chrupiące na brzegach i miękkie w środku, a do tego przyjemnie kokosowe. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1szkl. kaszy manny 3/4szkl. mleka 4 łyżki cukru 1 cukier
Waniliowe Improwizacjespożywczą i schłodziłam w lodówce przez kilka godzin. Następnie ciasto podzieliłam na kawałki i każdy z nich rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta wycinałam foremką okrągłe ciastka i przekładałam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piekłam w piekarniku ok. 15minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu od razu ciastka wyciągnęłam z piekarnika(...)wystudziłam na metalowej kratce. Jak wspomniałam na początku, ciastka można dodatkowo polać czekoladą, lub udekorować w dowolny sposób. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na ciastka, np.: orzeszki z galaretką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-z-galaretka.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html), babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html),
Waniliowe Improwizacjebakaliami, to warto mieć w repertuarze coś dla takich miłośników czekolady, jak ja ;) Oto bardzo odświętna wersja słodkości o portugalsko-włoskich korzeniach, jaką jest czekoladowe salami pełne chrupiących ciastek. Przygotowywana z czekolady, masła, likieru Amaretto, jajek (które pominęłam w mojej wersji) i pokruszonych ciastek smakuje wybornie! Czekoladowa roladka pełna nierówności i obtoczona w cukrze pudrze(...)mieli ogromny wpływ na kulturę dzisiejszej Portugalii. Powróćmy zatem do smaku i odświętności! Mocno czekoladowa kiełbaska pokrojona w grube plastry ukazuje swoje bogate, chrupiące wnętrze pełne ciastek, a także orzechów i żurawiny, które dodałam do świątecznej wersji tego deseru. Delikatna masa otulająca nadzienie świetnie kontrastuje z twardymi orzeszkami i lekko kwaskowatą żurawiną. Z masy możecie przygotować
Kuchnia w Słońcu Skąpanaczekoladą przyda się w każdym w domu. Jak macie dzieci to zaręczam, że pokochają te ciasteczka - są idealne do włożenia do szkolnej lunchówki i mają szansę wyprzeć wszelkie kupne ciastka. A i dorośli chętnie zjedzą do kawki. Ciastka się łatwo robi, z krótkiej listy składników, nie trzeba ciastek formować czy wałkować i wycinać kształty. Z ciasta trzeba(...)godzinę do lodówki (można na całą noc). Zimne ciasto pokroić na plasterki ok 1/2 cm. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć na niej ciastka ( zachowując odstępy). Piec 25-20 minut aż ładnie się zarumienią. Przestudzić przed zdjęciem z blachy. W zamkniętym pojemniku można przechowywać ok tydzień
Smaczny zeszytczemu łatwiej można je zjeść w ukryciu, nie pozostawiając po sobie śladu.😀 Ryż, jaki użyłam w przepisie to brązowy, ale możecie dać inny wedle uznania. Pamiętajcie, aby przed ułożeniem ciastek na papierze do pieczenia, spryskać go lub rozsmarować delikatnie tłuszczem. Dzięki temu unikniemy przyklejeniu się masy do papieru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na wykończenie posyłam je cukrem pudrem (w moim(...)artykuł, także spodziewajcie się, że właśnie taki przepis znajdzie się niedługo na mojej stronie. Zapraszam również po przepis na CIASTKA Z MASŁA ORZECHOWEGO LINK Wartość odżywcza 1 ciastka: 70 kcal B 1 g W 13 g T 3g Składniki: (ok 24 szt.) ▪ 180 g ryżu ▪ 180 g mąki (u mnie mieszanka gryczanej i owsianej
zdrowo i aktywnie. Nadzienie może być dowolne, wszystko to na co macie ochotę, czekolada, owoce, dżem, twaróg lub jak w moim przypadku powidła śliwkowe. Wystarczy tylko chwila pracy, chwila pieczenia i ciastka gotowe. Potem już nic tylko zajadać. W mojej lodówce zawsze znajduje się gotowe ciasto francuskie i doskonale sprawdza się do przygotowania przeróżnych słodkości, ale też czegoś na wytrawnie :) Składniki(...)wierzch Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć, wyciąć równe kwadraty (mi wyszło 6 kwadratów, które wycięłam przy pomocy kwadratowej miseczki). Na środku każdego kwadraty rozsmarować cienką warstwę powideł śliwkowych. Ciastka złożyć na pół tak, by powstały trójkąty. Palcem docisnąć brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Wierzch każdego ciastka posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać odrobiną brązowego cukru. Ciastka przełożyć
Zrób to smaczniekarnawale powinno być i pysznie i słodko. Proponuję tym razem oponki. Niby zwykłe ciastko dziurką, a w smaku zaskakujące. Połączenie winne ze słodkim, z dodatkiem czekolady. Są tak wyborne, że z powodzeniem mogą konkurować z najbardziej wyszukanymi słodkościami. Składniki: 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g sera białego 175 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym(...)średnicy 7 cm, w środku małym kieliszkiem lub foremką o średnicy 3 cm. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej (ok. 175 stopni C) wkładać po kilka ciastek, tak aby się nie dotykały. Smażyć na rumiano z obu stron. Gotowe ciastka wyjąć i położyć na podwójną warstwę ręcznika papierowego. Kiedy oponki ociekną z nadmiaru tłuszczu, oprószyć
Ciastka - domowe słodkościszkolnym sklepiku. Uwielbiałam je. A teraz po tylu latach postanowiłam przypomnieć sobie ich smak i upiekłam je sama. Po pierwszym kęsie poczułam się jak mała dziewczynka ;) Ciastka są miękkie i puszyste w środku, polane lukrem. Przyznam, że podczas pieczenia najlepiej jest otworzyć okno, ponieważ dość intensywnie udziela się zapach amoniaku, jednak kiedy ciastka wystygną(...)jest już słabo wyczuwalny a ciastka smakują jak z cukierni :) Składniki na około 20 amerykanów: * 1 szklanka mleka * 120 g masła * pół kg mąki pszennej * 1 szklanka cukru * 3 jajka * 2 łyżeczki amoniaku Na lukier: * cukier puder * woda * kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: Masło rozpuścić. W misce wymieszać mleko z całymi jajkami. Następnie wsypać
Zrób to smacznieszklanki mąki pszennej * 1/3 szklanki cukru * 125 g zimnego masła * 1 jajko * 2 łyżeczki płynnego miodu * 1 łyżeczka przyprawy do piernika (użyłam Skworcu ) * dodatkowo foremki do wykrawania ciastek, w moim przypadku były to foremki z wytłoczonym do wyciskania wzorem , które nabyłam w sklepie SWEETDECOR.PL . Wykonanie: Wszystkie składniki na ciastka umieścić w misce. Dłonią zagnieść ciasto, owinąć(...)czasie ciasto rozwałkować na grubość 5-6 mm na stolnicy podsypanej mąką. Foremkami wycinać ciasteczka. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciastka około 12 minut (do czasu aż brzegi ciastek się zarumienią
Zrób to smacznie