ciastka - 17601 przepisów (strona:44/1174)

RÓŻKI FRANCUSKIE Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 117

. Nadzienie może być dowolne, wszystko to na co macie ochotę, czekolada, owoce, dżem, twaróg lub jak w moim przypadku powidła śliwkowe. Wystarczy tylko chwila pracy, chwila pieczenia i ciastka gotowe. Potem już nic tylko zajadać. W mojej lodówce zawsze znajduje się gotowe ciasto francuskie i doskonale sprawdza się do przygotowania przeróżnych słodkości, ale też czegoś na wytrawnie :) Składniki(...)wierzch  Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć, wyciąć równe kwadraty (mi wyszło 6 kwadratów, które wycięłam przy pomocy kwadratowej miseczki). Na środku każdego kwadraty rozsmarować cienką warstwę powideł śliwkowych. Ciastka złożyć na pół tak, by powstały trójkąty. Palcem docisnąć brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Wierzch każdego ciastka posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać odrobiną brązowego cukru. Ciastka przełożyć

Zrób to smacznie
OBARZANECZKI SEROWE W PUDROWEJ POSYPCE 127

karnawale powinno być i pysznie i słodko. Proponuję tym razem oponki. Niby zwykłe ciastko dziurką, a w smaku zaskakujące. Połączenie winne ze słodkim, z dodatkiem czekolady. Są tak wyborne, że z powodzeniem mogą konkurować z najbardziej wyszukanymi słodkościami. Składniki:  400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g sera białego 175 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym(...)średnicy 7 cm, w środku małym kieliszkiem lub foremką o średnicy 3 cm.  W garnku o grubym dnie rozgrzać olej (ok. 175 stopni C) wkładać po kilka ciastek, tak aby się nie dotykały. Smażyć na rumiano z obu stron. Gotowe ciastka wyjąć i położyć na podwójną warstwę ręcznika papierowego. Kiedy oponki ociekną z nadmiaru tłuszczu, oprószyć

Ciastka - domowe słodkości
CIASTKA AMERYKANY 121

szkolnym sklepiku. Uwielbiałam je. A teraz po tylu latach postanowiłam przypomnieć sobie ich smak i upiekłam je sama. Po pierwszym kęsie poczułam się jak mała dziewczynka ;)  Ciastka są miękkie i puszyste w środku, polane lukrem. Przyznam, że podczas pieczenia najlepiej jest otworzyć okno, ponieważ dość intensywnie udziela się zapach amoniaku, jednak kiedy ciastka wystygną(...)jest już słabo wyczuwalny a ciastka smakują jak z cukierni :) Składniki na około 20 amerykanów: * 1 szklanka mleka * 120 g masła * pół kg mąki pszennej * 1 szklanka cukru  * 3 jajka * 2 łyżeczki amoniaku Na lukier: * cukier puder * woda * kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: Masło rozpuścić. W misce wymieszać mleko z całymi jajkami. Następnie wsypać

Zrób to smacznie
KRUCHE KORZENNE CIASTECZKA (IDEALNE DO WYCISKANIA WZORU) 132

szklanki mąki pszennej * 1/3 szklanki cukru * 125 g zimnego masła * 1 jajko * 2 łyżeczki płynnego miodu * 1 łyżeczka przyprawy do piernika (użyłam  Skworcu ) * dodatkowo foremki do wykrawania ciastek, w moim przypadku były to foremki z wytłoczonym do wyciskania wzorem , które nabyłam w sklepie  SWEETDECOR.PL . Wykonanie: Wszystkie składniki na ciastka umieścić w misce. Dłonią zagnieść ciasto, owinąć(...)czasie ciasto rozwałkować na grubość 5-6 mm na stolnicy podsypanej mąką. Foremkami wycinać ciasteczka. Blachę wyłożyć papierem  do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciastka około 12 minut (do czasu aż brzegi ciastek się zarumienią

Zrób to smacznie
KWIATKOWA BRANZOLETKA 150

rozwałkowujemy jasne i ciemne ciasto. Z ciasta ciemnego wykrawamy małe kwiatki, układamy na desce. Tak samo postępujemy z jasnym ciastem.  Na koniec składamy ciastka, czyli na jedne ciastko przygotowujemy 4 jasne kwiatki i 4 kakaowe kwiatki. Następnie układamy naprzemiennie jasny kwiatek, ciemny kwiatek, jasny, ciemny, jasny, ciemny, jasny, ciemny tak aby zachodziły lekko na siebie, lekko dociskamy(...)koniec zwijamy w okręg i delikatnie zakładamy jasnego kwiatka na ciemnego. W ten sposób przygotowujemy pozostałe ciastka. Ciasteczka układamy dość ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia i każde smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni

Ciastka - domowe słodkości
Fit ciasteczka jeżyki 148

dodatku z samego cukru, tłuszczu i innych, dziwnych substancji. Dlatego zdecydowałam się przygotować swoją wersję, pozbawioną sztucznych dodatków i niezdrowych składników. Fit ciasteczka jeżyki w mojej wersji to ciastka bezglutenowe i bez dodatku laktozy. Oczywiście jeśli chcesz możesz zamienić jogurt kokosowy na grecki, użyć zwykłej czekolady, zamiast tej wegańskiej i zamienić mąkę orkiszową na gryczaną. Przetestowałam wszystkie zamienniki(...)minut. Odcedź wodę, dodaj masło orzechowe i całość zmiksuj. Do masy daktylowej dodaj orzeszki i wymieszaj. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Na upieczone i lekko wystudzone ciastka nakładaj masę daktylowo orzechową (mniej więcej łyżeczkę na środek ciastka). Ciastka polej rozpuszczoną czekoladą i odstaw na ok. 1h do lodówki. Smacznego Zobacz więcej – przepisy na ciastka Buziaki

365 dni dookoła kuchni
Ciastka muesli 158

Dzisiaj przepis na proste i smaczne ciastka muesli. Sprawdzą się do kawki z przyjaciółką dbającą o linię, jak również w roli szkolnej przekąski dla dziecka do śniadaniówki. Ciastek było osiem. Położyłam je na talerzyku, jednak zanim zdążyłam przynieść aparat, Milena wpałaszowała już połowę. To chyba dobra rekomendacja. Ciastka muesli to świetna propozycja dla tych, którzy nie mają(...)Celsjusza. 1 ciastko muesli to ok. 85kcal , węglowodany: 12g, białko: 2g, tłuszcz: 3g Informacje dla diabetyków: w jednym ciastku znajduje się 1,2WW i 0,3WBT SMACZNEGO! Artykuł Ciastka muesli pochodzi z serwisu Dietolog

Dietolog
Ciastka ryżowe ze śliwką 141

czemu łatwiej można je zjeść w ukryciu, nie pozostawiając po sobie śladu.😀 Ryż, jaki użyłam w przepisie to brązowy, ale możecie dać inny wedle uznania. Pamiętajcie, aby przed ułożeniem ciastek na papierze do pieczenia, spryskać go lub rozsmarować delikatnie tłuszczem. Dzięki temu unikniemy przyklejeniu się masy do papieru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na wykończenie posyłam je cukrem pudrem (w moim(...)artykuł, także spodziewajcie się, że właśnie taki przepis znajdzie się niedługo na mojej stronie. Zapraszam również po przepis na CIASTKA Z MASŁA ORZECHOWEGO  LINK Wartość odżywcza 1 ciastka: 70 kcal B 1 g W 13 g T 3g Składniki: (ok 24 szt.) ▸180 g ryżu  ▸180 g mąki (u mnie mieszanka gryczanej i owsianej

Zdrowie i pysznie na talerzu
Walentynkowe serca z truskawkami 133

lodówki na 24 godziny. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkowuj cienko - 2 mm. (podsypuj sporą ilością mąki). Wykrawaj foremkami serca, połowę pełnych a połowę z mniejszym serduszkiem w środku. Ciastka układaj na natłuszczonej blaszce. Niepełne serca smaruj rozmąconym białkiem i posypuj cukrem. Ciastka piecz w 180°C, aż wyrosną i lekko się zrumienią. Wyjmij i ostudź ciastka(...)podgrzej, dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści w truskawkach. Gdy mus się zagotuje wlej mąkę ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody. Zagotuj i zdejmij z ognia. Ostudź. Na zimne ciastka (pełne serca) nakładaj ostudzony mus truskawkowy i przykrywaj sercami niepełnymi. Odłóż ciastka na co najmniej 5 godzin (do stężenia musu

Delicious Place
Ciastka francuskie z marmoladą 236

takie ciastka zawsze znajdę czas i ochotę! Z gotowego ciasta francuskiego powstają na szybko nie tylko słodkości tego typu, także wytrawne ciastka z twarogiem, serem feta, oliwkami, wędliną czy tartym żółtym serem. Połączone z różnymi dipami, słodkimi, ostrymi, delikatnymi. Przekąska w ciągu dnia, która szybko znika, znam, wiem, polecam. Idealne i szybkie ciastka słodkie posypane dodatkowo brązowym(...)cukrem – rozpusta, ciastka pyszne, ja zadowolona, jest coś po co sięgam w ciągu dnia. Moje szybkie ciastka francuskie polecają się z marmoladą i już! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki marmolady brązowy cukier Przygotowanie: Rozkładam ciasto francuskie na blacie, smaruję marmoladą, zawijam w rulon i kroję lekko skośnie jak kopytka. Posypuję dodatkowo cukrem, piekę w temp

Zasmakuj Kuchni
CIASTECZKA PODWÓJNIE CYTRYNOWE 154

wszelkiego rodzaju przyjęciach typu finger party lub jako drobny prezent, gdy idziemy w gości (wystarczy ułożyć w stosik i zawinąć w celofan lub zapakować w ozdobne pudełko).  Ciastka szybko się przygotowuje, należy jednak pamiętać, aby odpowiednio wcześnie wyjąć masło i jajka z lodówki. Ważne jest także, że ciasteczka w chwili wyjmowania z piekarnika powinny być miękkie i lekko(...). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 17 minut, aż zarumienią się na brzegach, a środek pozostanie miękki. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Powtarzamy z drugą partią ciastek.  Wierzch jeszcze ciepłych ciastek dekorujemy lukrem (cukier puder roztarty z sokiem z cytryny i wymieszany ze skórką z cytryny

cool and minty
Ciastka jajeczka od szczęśliwych kurek 199

malują tak samo duży uśmiech na twarzy rozanielonego konsumenta :) Podobnie radośnie będą prezentować się na wielkanocnych stołach lub koszyczkach :) Zagniatajcie kruche ciasto i poślijcie na świąteczne stoły trochę radości! Ciastka jajeczka na ok. 25 sztuk Potrzebujesz: Ciasto: 85g masła 1 jajko 80g cukru 210g mąki pszennej + do podsypywania 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Nadzienie cytrynowe: lemon curd(...)zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. 2. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 45min. 3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj na grubość ok. 3mm. 4. Wycinaj ciastka za pomocą foremki w kształcie jajka, a dziurki np: kieliszkiem - jajek całych i z dziurką powinno być tyle samo. 5. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez

Kuchnia w Słońcu Skąpana
KRUCHE CIASTECZKA WIELKANOCNE 523

wszystkich składników zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 5 mm. Wycinać foremką ciasteczka. Jedną połowę ciastek układać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Na drugiej połowie wyciętych jajek wykroić na środku niewielkie kółko. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 15 minut(...)brzegi ciastek zaczną się rumienić). Na ciastkach bez dziurek posmarować cienką warstwę dżemu, przykryć ciasteczkami z dziurką, dziurki wypełnić dżemem. Ciastka posypać cukrem pudrem

Zrób to smacznie
Ciasteczka owsiane z jabłkami 207

ciastek dobrze się połączą. W razie potrzeby zebrać silikonową szpatułką pozostałości ciasta z dna i ścianek misy i wymieszać z masą na ciastka. Tak przygotowane ciasto na ciastka przykryć folią spożywczą (pozostawione w misce/misie) i wstawić do lodówki na 30 minut w celu lekkiego schłodzenia. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć(...)wyłożoną papierem do pieczenia blachę, kulki ciasta (wielkości 1 lub 1 i 1/2 łyżki), zachowując niewielkie odstępy między nimi (podczas pieczenia ciasto będzie się nieco rozlewać na boki tworząc ciastka). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 12 - 14 minut, lub do momentu, aż krawędzie ciasteczek będą złocistobrązowe

Gospodyni Miejska