ciastka - 17601 przepisów (strona:46/1174)

Jesienne ciasteczka 162

popatrzył i wtedy mi ugryzła ciastko! Mamoooo a on mnie ugryzł....... Aaaaaa ale i tak lubię jesień i weekendy, kiedy nigdzie nie trzeba się spieszyć. Bo taka jesienna sobota na przykład to czas idealny na wspólne pieczenie. Tu powinnam zacytować kolejną listę pt. mamooo a ona... ale daruję sobie ;) Foremki do tych ciastek kupiłam kilka lat temu, nie wiem(...)soli i proszku do pieczenia.  Wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na pół godziny.  Rozwałkowujemy, wycinamy ciastka foremką o kształcie liści (lub każdym innym kształcie). Każde ciastko powinno mieć swoją parę - jedno pozostawiamy całe, a w drugim wycinamy mniejszy kształt listka (lub dziurki, kwiatka, serduszka).  Delikatnie przenosimy surowe ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

bistro mama
CIASTKA PRZEZ MASZYNKĘ PRZEPIS Z KUCHNI POLSKIEJ 242

Uwielbiam ciastka kręcone przez maszynkę.  Kruche, mocno maślane, przywołują wspomnienia z dzieciństwa ... Na blogu mam już przepis na  ciastka przez  maszynkę mojej Mamy , a tym razem sięgnęłam po stary przepis z Kuchni Polskiej. Oba przepisy są bardzo zbliżone zarówno w składnikach, jak i w smaku, dlatego trudno mi ocenić, które są lepsze ;-))) Ciastka można(...)wanilinowy Wykonanie:  Wszystkie składniki połączyć, można to zrobić mikserem przy użyciu haka. Ciasto przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę.  Do maszynki założyć końcówkę do ciastek, wkładać partiami schłodzone ciasto. Równie dobrze możemy rozwałkować ciasto na stole i wycinać ozdobnymi foremkami małe ciasteczka. Ciastka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy

Walijskie Pichcenie
BAKALIOWE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ 182

uzyskania gładkiej polewy (jeśli wyszła zbyt gęsta dodaj odrobinę mleka, jeśli wyszła zbyt rzadka dodaj kakao). Posmaruj ciastka z jednej strony polewą czekoladową. SMACZNEGO! Wartość odżywcza* 1 ciastka: 144 kcal 3,9 g białka 8,1 g tłuszczów (w tym 4,9 g tłuszczy nasyconych, w tym ponad(...)węglowodanów ogółem 2,2 g błonnika IG** = 43 (niski) Ładunek glikemiczny 1 ciastka = 6 (niski

Vroblewska-fitlife
Ciastka owsiano-amarantusowe i "Co się wydarzyło w Madison County" 231

zaplanowaną dłuższą pracę, od której trudno się oderwać, przygotowuję jakąś przegryzkę pełną wypełniaczy. Dziś padło na ciastka z płatkami owsianymi, amarantusem ekspandowanym i miodem. Szybkie i łatwe do wykonania :) A dzięki zawartości ricotty są miękkie i lekko wilgotne. Składniki (na ok. 35 ciastek): 400 ml płatków owsianych 400 ml wrzątku 400 ml amarantusa ekspandowanego 150 ml rodzynków(...)będzie mocno wilgotna. Na blachach wyłożonych papierem do pieczenia z łyżki ciasta formować okrągłe i grube na ok. pół centymetra ciastka. Wygodnie jest to robić dwiema łyżkami. Piec ciastka partiami przez 20-25 minut. Odkładać na kratkę do ostudzenia.   ----- Podobne: Ciastka "bogactwo minerałów" Ciastka amarantusowe z ricottą Jabłka pieczone z amarantusem "Co się wydarzyło

Weekendy w domu i ogrodzie
CHOCOLATE CHIP COOKIES - NAJLEPSZE 179

masy formuj kulki wielkości niewielkich gałek lodów i układaj je w kilkucentymetrowych odstępach  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (na jednej blaszce zmieści się max. 8-9 ciastek). Leciutko dociśnij kulki od góry. Piecz ciastka przez około 14-15 do lekkiego zezłocenia , wyjmij z piekarnika i pozostaw na blasze do ostudzenia. Ważne jest, aby ściśle trzymać(...)się czasu pieczenia! Wtedy ciastka będą miękkie, stwardnieją lekko na zewnątrz, gdy wystygną, a pozostaną ciągnące w środku. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciastka owsiane 126

Pyszne i chrupiące ciastka owsiane. Mój mąż da się za nie pokroić. A ciastko owsiane z mlekiem…mniam… Bogate w dodatki jak daktyle, żurawina, pestki słonecznika i dyni czy orzechy. Smakują zupełnie inaczej niż te kupne. Co tam, jak raz je upieczecie, na pewno do nich wrócicie. Podczas pieczenia, w kuchni unosi się niesamowity aromat. Chce się(...)jeść jeszcze gorące. Ciastka mają jedną wadę. Jeszcze ciepłe niesamowicie się kruszą, więc ciężko zwinąć ciepłe ciastko i uciec z nim do drugiego pokoju niepostrzeżenie. Po ostygnięciu ciastka twardnieją i można bez problemu je jeść. Jako dodatków możecie użyć Waszych ulubionych bakalii. Idealnie sprawdzą się tutaj żurawina, rodzynki, daktyle, posiekana czekolada czy kandyzowana skórka pomarańczy. Polecam pobawić się

Mieszam w Garnku
Amoniaczki z boru 204

jakbym siedziała w salonie fryzjerskim, a ktoś obok mnie miał robioną mocną trwałą :) To przypomniało mi dzieciństwo, kiedy z koleżanką przesiadywałam w salonie fryzjerskim jej mamy. Na szczęście zanim ciastka wystygną amoniak wyparowuje i staje się tylko wspomnieniem. Składniki na około 60 sztuk: 500 g mąki pszennej 1 jajko 2 żółtka i 2 białka oddzielone 180 ml śmietany(...)roztrzepujemy widelcem i smarujemy nimi jedną stronę ciastek, które następnie maczamy w cukrze. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstępy nie muszą być duże, ponieważ ciastka rosną w górę, nie w bok. Amoniaczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C (grzałka góra-dół). Długość pieczenia zależy od grubości ciastek. Powinny być jasnozłote

Trzeci talerz
Kokosowe Ciastka z Ziarnami i Bakaliami, Łatwe, czyli Ciastka Zanzibarskie 159

jakiegokolwiek przepisu musiałabym mocno pobiegać po sklepach aby zdobyć mało chodliwe produkty, więc ją sobie odpuściłam. A tu jedna z książek Pawlikowskiej ma tytuł Ciastka. Oj, lubimy ciastka, więc zaczęłam przeglądać, a tam co przepis to niespodzianka. Wszystkie składniki mam, super! Jedyne co musiałam zrobić to skoczyć do sklepu po banany. Trochę kiepsko je uformować, ale jest(...)wykonalne, a potem? Potem fajne uczucie jeść ciastka, które są mega zdrowe, nie są zbytnio kaloryczne i przepyszne! Musicie co najmniej raz je upiec, a być może skończy się to tak, że na jednym razie się nie skończy, a będziecie sypać do ciastek to co lubicie najbardziej. Ja je sobie piekę tak co drugi dzień i jadam

Blondynka Gotuje
Migdałowe chrupki, ciasteczka 173

ciasteczka podczas pieczenia się rozleją. Nakładać porcje ciasta w dość dużych odstępach. Każde ciastko obsypać płatkami migdałów. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciastka 20-30 minut. Ciastka muszą być chrupiące, po wyjęciu z piekarnika. Zostawić ciastka do ostudzenia na papierze. Do każdej następnej porcji musicie użyć nowego papieru do pieczenia. Thermomix – do naczynia miksującego

Kuchnia Pokoleń
Ciastka Orzechowe z Czekoladą - bez mąki! 178

pyszne i nie wiem jak długo poleżeć, bo u mnie leżały godzinę czasu, dziecko zjadło prawie wszystkie :) Są przepyszne! Ja zaraz ubieram się i idę po orzeszki na następne ciastka :) Ciastka są bardzo łatwe i konsystencja ich jest idealna, ciepłe są miękkie i lekko ciągnące, ale jak wystygną są chrupiące i lepsze niż sklepowe tego typu. Jedynie(...)masła orzechowego (nazwa jest linkiem, który przekieruje Cię na domowe masło jakie ja zrobiłam) 100 g brązowego cukru drobnego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (nie wyczuwalna jest w ciastkach) szczypta soli 1 duże jajko (użyłam rozmiar L) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) 50 g drobinek czekoladowych lub posiekanej czekolady Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksowałam razem w blenderze. Można zmiksować

Blondynka Gotuje
Ciastka pina colada 217

niektórzy prowadzą, więc odpada. W zamian przygotowałam ciastka i nieskromnie muszę przyznać, że smakują o wiele lepiej niż trunek, choć to oczywiście rzecz gustu ;)  Robiąc te ciastka przypomniałam sobie o zakupionych kilka lat temu foremkach na ciastka orzeszki. Wrzuciłam je wtedy na tył kuchennej szuflady i - wstyd się przyznać - zapomniałam o nich. A ponieważ naszła mnie(...)ciastka ozdobić kremem wyciskanym za pomocą rękawa cukierniczego lub torebki foliowej (krem włożyć do torebki w pobliżu jednego z dolnych rogów; odciąć róg i wyciskać krem prze otwór). Ciastka posypać cukrem pudrem. ------ Podobne: Bananowce bez pieczenia Pasteis de nata Wiatraczki serowe ze śliwkami     Wspominając dni spędzone w Hiszpanii, nie sposób nie dorzucić tutaj kilku zdjęć. Zdjęcia

Weekendy w domu i ogrodzie
Bezglutenowe ciasteczka z czekoladą- chocolate chip cookies 190

różnią się smakiem w niczym od normalnych ciastek. Przepis jest szybki i warto zrobić większą porcję, którą można zamrozić na wszelki wypadek.   Składniki na 18 sporych ciastek: 1/2 szklanki (110 g) niesolonego masła w temp pokojowej 3/4 szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu) 1 duże jajko 1 czubata szklanka mąki bezglutenowej z dodatkiem proszku(...)długo oczywiście. Z ciasta formujemy spore kulki. Pamiętajmy o tym, żeby było wystarczająco dużo miejsca pomiędzy ciastkami, gdyż 'rozleją się' trochę. Pieczemy 10 min w 175 C. Ciastka nadal będą miękkie. Zostawiamy jeszcze na kilka minut juz poza piekarnikiem na blasze aż delikatnie stwardnieją i potem przekładamy na kratkę do ostygnięcia. Ciastka są naprawdę przepyszne! Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Półkruche ciasteczka guziczki 197

brzegi będą lekko zarumienione. Z racji, iż moje ciasteczka były trochę grubsze, trzymałam je w piekarniku całe przewidziane 15 minut; czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości i grubości ciastek. Ciastka można układać na blasze w niewielkiej odległości od siebie - 1-2 cm - gdyż zbyt mocno nie wyrastają. Studzić na metalowej kratce. Po upieczeniu ciastka będą dość(...)najlepsze do jedzenia są następnego dnia, gdy już trochę skruszeją. Przechowywać je w metalowej puszce - na początku może być niedomknięta, aby przyspieszyć proces kruszenia. PIEKŁAM WSPÓLNIE Z: Różowa kuchnia - Ciastka korzenne Sama słodycz u Asi - Kosmiczne oczka Moje wypieki i nie tylko... - Ciastka pieczarki Kulinarne szaleństwa Maniusi - Migdałowe ciasteczka Izioni pyszne smaki - Ciasteczka z oczkiem Kocurkowa kuchnia babuni

Grunt to przepis!
Kruche ciasteczka z płatkami owsianymi, amarantusem i prażonym słonecznikiem 195

ciastkami nie przepadam jakoś szczególnie. Można powiedzieć, że jestem troszkę wybredna. Niewiele ciastek przypada mi do gustu, do niewielu wracam chętnie. No dobra, przyznam się: wolę czekoladę ;) Ciastka, na które(...)dziś Was zapraszam, z czekolada nie mają nic wspólnego. Są za to kruche, pachnące i smaczne. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, pieką się też szybciutko. I choć za ciastkami nie przepadam, te uwielbiam :) nawet jeśli nie mają w sobie czekolady ;) Składniki na około 24 sztuki: 1 szklanka mąki pszennej, 100 g miękkiego masła, 1/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciastka Red Velvet z Oreo 189

barwnika czerwonego w żelu 3 i 1/3 szklanki mąki 2/3 szklanki tradycyjnego kakao (dałam 1/3 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 24 ciastka Oreo 1 szklanka przesianego cukru pudru (do obtaczania) Przygotowanie:  Masło pokroić na małe kawałki i utrzeć mikserem razem z 2 szklankami cukru na puszystą masę, następnie dalej miksując(...)dłoń, spłaszczyć, na środek położyć Oreo i oblepić je. Uformować kulkę (nie spłaszczamy jej, ponieważ w piekarniku sama się rozpłaszczy)  i obtoczyć w cukrze pudrze. Tak przygotowane ciastka układać na blasze w odstępach ok. 3 cm. Ciastka rosną jak szalone, więc proponuję umieścić nie więcej jak 6 szt. na blachę, a najlepiej umieścić je w metalowych obręczach

Domowa Cookierenka Agi