mąki owsianej - 40 g mąki kokosowej - 30 g syropu daktylowego - 70 ml mleka roślinnego lub zwykłego Nadzienie - 120 g daktyli - 2 łyżeczki masła orzechowego 100% Polewa - 50 g gorzkiej czekolady bez cukru Wykonanie Ciastko Do miski wsypujemy obie mąki. Wlewamy syrop daktylowy oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy przez(...)czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Nadzienie Daktyle zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na około 15 minut. Następnie bardzo dokładnie odsączamy. Blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy. Smarujemy wystudzone spody batoników. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, którą polewamy nasze batoniki. Batoniki polecam przechowywać w lodówce i wyciągnąć na chwilę przed podaniem. Smacznego
Health-Fit-Lifemąki owsianej - 40 g mąki kokosowej - 30 g syropu daktylowego - 70 ml mleka roślinnego lub zwykłego Nadzienie - 120 g daktyli - 2 łyżeczki masła orzechowego 100% Polewa - 50 g gorzkiej czekolady bez cukru Wykonanie Ciastko Do miski wsypujemy obie mąki. Wlewamy syrop daktylowy oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy przez(...)czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Nadzienie Daktyle zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na około 15 minut. Następnie bardzo dokładnie odsączamy. Blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy. Smarujemy wystudzone spody batoników. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, którą polewamy nasze batoniki. Batoniki polecam przechowywać w lodówce i wyciągnąć na chwilę przed podaniem. Smacznego
Health-Fit-Lifesmacznej tarty z ich dodatkiem. Ciasto jest bez pieczenia, co jest bez wątpienia dużym plusem podczas letnich, gorących dni. SKŁADNIKI: spód: - 5 pełnych łyżek masła orzechowego - ok. 100 gram biszkoptów lub innych suchych ciastek (mogą być np. herbatniki) - 2 garście orzeszków ziemnych (użyłam z dodatkiem papryki, mogą być także solone lub naturalne) masa: - 1 serek biały naturalny 125 gram(...)galaretka truskawkowa dodatkowo: - czerwone i białe porzeczki Przygotowuję spód: Kruszę biszkopty, łączę z masłem orzechowym, dodaję orzeszki ziemne (ich nie rozdrabniam), wykładam na spód blachy. Przygotowuję masę: Rozpuszczam galaretkę w ok. 350 ml gorącej wody. Tężejącą miksuję z serkiem. Na spód wykładam porzeczki białe i czerwone, na to wylewam gęstniejącą galaretkę serkiem. Chłodzę w lodówce przez minimum 3-4 godziny
WielopokoleniowoKruche ciasteczka w kształcie kwiatków ładnie się prezentują na stole, ale ich główną zaletą jest krem – słodki, z lekkim posmakiem masła orzechowego. Do ich wykonania potrzebna jest foremka do wycinania ciastek w kształcie kwiatka o średnicy 5- 7 cm , foremki do mini-muffinków i odrobina chęci. Z podanych ilości składników można przygotować około 50 kruchych kwiatków. Składniki: 2 szklanki(...)lodówce przynajmniej przez 30 minut. Ciasto rozwałkować na 2 mm , wyciąć kwiatki za pomocą foremki do ciastek i umieścić je w foremce na mini-muffinki. Piec w 175 stopniach przez około 10 minut. Kwiatki wystudzić w foremce. Krem: 2 duże łyżki masła orzechowego 120 g serka naturalnego 1 łyżka cukru pudru Składniki kremu zmiksować, ewentualnie dosłodzić wg własnych upodobań
Trzeci talerzpowiedzieć — gofrożki są w pytę. Balduno proponuje nam aż (albo tylko) 5 szalonych kombinacji: wiśniowo-czekoladowy, bananowo-czekoladowy, orzechowy, „oreowy” i owocowy. W każdym z nich znajdziemy świeże owoce, ciastka lub orzechy, bitą śmietanę, polewę owocową lub czekoladę oraz oczywiście lody (w końcu to lodziarnia). Ja wziąłem orzechowego z lodami o smaku solonego karmelu, a mój towarzysz
Food Squaresię chrupkie. Podstawowa wersja jest pyszna i zdrowa. A jak można je wzbogacić? Żeby zostały zdrowe i pożywne można dodać do masy łyżkę stołową masła orzechowego (i wtedy jeszcze odrobinę płatków) które wzbogaci ciastka o nienasycone kwasy tłuszczowe, a te z kolei wzmocnią ‘nasercowe’ działanie potasu i magnezu z bananów. Możemy wsypać garść posiekanych włoskich orzechów lub migdałów
Karo in the Kitchentofu naturalnego średni banan 150 g puree z dyni 60 g oleju kokosowego szczypta soli łyżeczka erytrolu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do misy malaksera włóż ciastka, miksuj je przez chwilę, a następnie dodaj masło orzechowe i szczyptę soli. Miksuj do czasu aż powstanie zwarta masa. Gotową masę ciasteczkową wyłóż na blachę wysmarowaną delikatnie olejem kokosowym, potem wyrównaj wierzch i dobrze dociśnij
365 dni dookoła kuchniKolejna propozycja na ciastka z płatków jaglanych z dodatkiem masła orzechowego ...pychotka SKŁADNIKI 135 g płatków jaglanych, 50 g cukru trzcinowego 1/4 tabliczki mlecznej czekolady 80 g masła, 2 łyżki miękkiego masła orzechowego, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki wiórek koksowych, mąka kokosowa WYKONANIE Płatki mieszamy w misce z miękkim masłem, masłem orzechowym
słodki bratekMałe co nie co podczas Świąt zamiast ciast z kremem, to moja propozycja na słodkości do kawki. MIODOWO-MIGDAŁOWE CIASTECZKA KORZENNE CIASTECZKA JAGLANE CIASTKA Z PISTACJAMI I ŻURAWINĄ ROGALIKI ORZECHOWO-CYNAMONOWE KRUCHE BABECZKI Z KREMEM ORZECHOWYM ORZECHOWE BABECZKI Z KREMEM ŚWIĄTECZNE MUFFINY PIERNIKOWO-MARCHEWKOWE MUFFINKI
słodki brateksuchej patelni. Łączymy z resztą składników. Ugniatamy dłońmi. Bierzemy łyżkę masy do ręki, formujemy kulkę (gdy ciasto nie chce się kleić dodajemy więcej masła orzechowego lub odrobinę wody) i spłaszczamy. Układamy ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach
Czarnawisienkaulubionych ciast. Polecam serdecznie spróbujcie, wart jest grzechu :) SKŁADNIKI: 80 dag tłustego zmielonego sera 4 jajka 200g dobrej gorzkiej czekolady ok 200 g masy kajmakowej orzechowej 1 szklanka cukru pudru 200 g ciastek oreo ok 80 g masła ( roztopionego) A jak to zrobić: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miksujemy ser z cukrem, a następnie dodajemy po jednym jajku
Kuchnia w opałachMoja rodzina uwielbia wszelkiego rodzaju ciasteczka. Ostatnio gustujemy w ciachach owsianych. Te są szczególnie pyszne , bo prażony słonecznik nadaje im lekko orzechowy posmak. Bardzo zdrowe a zarazem smaczne ciastka. Idealne zarówno do kawki jak i na drugie śniadanko dla naszych pociech. Pełnowartościowy posiłek do szkoły. Polecam . Przepis znaleziony tutaj . Składniki na ok.40szt. : - 250g miękkiego masła - 3/4 szkl mąki orkiszowej
Smaczne ZdroweJak przeżyć święta i nie zwariować w trakcie przygotowań? :) Zaproś rodzinę do współpracy i niech się nie tłumaczą brakiem zdolności kulinarnych :) Możecie skorzystać z gotowych produktów
SzczyptaSmaQDziecka, postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na małe, słodkie co nieco Są to nietypowe, bezglutenowe ciasteczka, których głównymi składnikami są ciecierzyca, banany oraz masło orzechowe. Nie są może tak chrupiące, jak zwykłe ciastka, ale wierzcie mi – ich smak wynagradza to w 100% ! W dodatku przygotowanie tych ciasteczek jest szybkie i banalnie proste, więc nie trzeba mieć(...)cukru trzcinowego, dodacie do nich ksylitolu, to macie idealny przepis na fit ciasteczka, które będziecie mogli podjadać nie tylko z okazji Dnia Dziecka Ciasteczka z ciecierzycy, bananów i masła orzechowego – przepis krok po kroku Do przygotowania ciasteczek będziecie potrzebować: 1 puszki ciecierzycy konserwowej lub ok. 240-250 g ciecierzycy gotowanej 2 dojrzałych bananów 4 łyżek gładkiego masła orzechowego
Okiem Blondynki by McBlondiDziecka, postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na małe, słodkie co nieco Są to nietypowe, bezglutenowe ciasteczka, których głównymi składnikami są ciecierzyca, banany oraz masło orzechowe. Nie są może tak chrupiące, jak zwykłe ciastka, ale wierzcie mi – ich smak wynagradza to w 100% ! W dodatku przygotowanie tych ciasteczek jest szybkie i banalnie proste, więc nie trzeba mieć(...)cukru trzcinowego, dodacie do nich ksylitolu, to macie idealny przepis na fit ciasteczka, które będziecie mogli podjadać nie tylko z okazji Dnia Dziecka Ciasteczka z ciecierzycy, bananów i masła orzechowego – przepis krok po kroku Do przygotowania ciasteczek będziecie potrzebować: 1 puszki ciecierzycy konserwowej lub ok. 240-250 g ciecierzycy gotowanej 2 dojrzałych bananów 4 łyżek gładkiego masła orzechowego
Okiem Blondynki by McBlondi