ciastka orzechowe - 1143 przepisów (strona:10/77)

CIASTECZKA "ZIARENKA KAWY" 385

Moja córka dostała od swojej tureckiej przyjaciółki przepisy, o których wspominałyśmy już w poprzednich postach ( ciastka zebra , ciastka kawowo-orzechowe ). Wczoraj wypróbowałam kolejne ciasteczka i ponownie jestem bardzo mile zaskoczona. Ciastka są kruche i delikatnie kawowe. Polecam :) Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij

Przepisy Aleksandry
Ciastka z kawałkami czekolady na wypasie 151

rodzą się jeszcze lepsze rzeczy. Miałam ogromną ochotę na ciastka jednak w lodówce dostrzegałam deficyty masła. Wpadłam na pomysł aby zastąpić go masłem orzechowym i tak zrodził się nowy przepis na jeszcze smaczniejsze ciastka

Ditecz
Ciasto Snickers bez pieczenia + film 2975

układamy pierwszą warstwę krakersów. Masę kajmakową ( można ją lekko podgrzać ) rozprowadzamy na ciastkach, po czym układamy kolejną warstwę krakersów. Na krakersy wlewamy jeszcze ciepły budyń i dokładnie go rozprowadzamy a na wierzchu masy budyniowej umieszczamy ostatnią warstwę krakersów.         masa orzechowa W garnku(...)małym ogniu rozpuszczamy masło, miód i cukier i ciągle mieszając, żeby masa się nie przypaliła, następnie wsypujemy orzechy i całość gotujemy około minuty ciągle mieszając. Na ciastka przekładamy masę orzechową starannie ją rozprowadzając. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało na kilka godzin a najlepiej

Smakowite Dania
Ciastka Kasztanki – kuchnia podkarpacka 158

Ciastka Kasztanki - kuchnia podkarpacka Ciastka Kasztanki to dwa delikatne kruche ciasteczka z bezą, przełożone maślano-orzechowym kremem. Boki ciastek obtoczone są mielonymi orzechami. Całość jest lekka, krucha i bardzo smaczna. Pewnie większość z Was zna tego typu ciasteczka, ale uwierzcie na słowo, te są wyjątkowe :) Składniki na około 80 sztuk: ciasto: 500 g mąki pszennej

Trzeci talerz
Przepis #111 Wegańskie ciastka "Oreo" bez pieczenia 276

Wartości odżywcze ( na jedno ciastko): 187 kcal w tym: B: 5 g; W: 13 g; T: 13 g.   Składniki (6 ciastek - wykrojone typową szklanką) - 80 g zmielonych płatków owsianych (mąki owsianej) - 30 g masła orzechowego 100% - 70 ml mleka roślinnego - 1 łyżka kakao - 4 kostki gorzkiej czekolady Nadzienie - 100 ml mleczka kokosowego - 50 g wiórek kokosowych - 1 łyżka(...)wystudzenia.  Z lodówki wyciągamy nasze  ciastka. Na jednym układamy nadzienie i przykrywamy drugim. Tak przygotowane ciastka chowamy do lodówki na kilka godzin .   Ciastka mają lekko orzechowy posmak. Idealnie sprawdzą się na podwieczorek lub drugie śniadanie;) Smacznego

Health-Fit-Life
PROSTE KRUCHE CIASTECZKA Z MASŁEM ORZECHOWYM I PŁATKAMI OWSIANYMI 149

lekką nienawiścią i zaglądałam w jego czeluść tylko w niezbędnych ku temu momentach, więc dzisiejszy dzień - deszczowy i mroczny (jak określił, z uwielbieniem, mój syn) rozjaśniłam pysznymi ciastkami z masłem orzechowym i płatkami owsianymi. Zatem szybko i sprawnie wyrobiliśmy ciasto, ulepiliśmy kuleczki i po chwili pieczenia, parząc sobie palce zajadaliśmy się ciastkami, patrząc w zachlapane okno, czekaliśmy(...)SKŁADNIKI NA CIASTECZKA: 1 szklanka mąki 1/2 szklanka płatków owsianych (blenduję je na proszek) 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki kakao 1/2 kostki masła w temp, pokojowej 3 łyżki masła orzechowego 1/2 szklanki cukru kokosowego  ( zwykłego, lub innego słodzidła) 1 duże jajo 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii opcjonalnie pół kostki czekolady (posiekanej) WYKONANIE: łączę w misce suche składniki  mąkę

Upiecz sobie babeczkę
Ciasteczka orzechowe 874

zmielone, są bardziej wyczuwalne w smaku ciasteczek. Z orzechami doskonale komponują się dodatki aromatyczne: ziarenka wanilii oraz skórka pomarańczowa. Z poniższych proporcji można przygotować około 40 sztuk. Ciasteczka orzechowe Składniki: 120g mąki pszennej 20g (2 łyżki) mąki ziemniaczanej 70g masła 60g cukru pudru 50g orzechów włoskich 1 żółtko 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ziarenka z 1/2 laski wanilii skórka starta(...)dodatkowej blaszce - 15 minut) - upieczone ciasteczka pozostawić do lekkiego przestygnięcia na blasze, następnie przełożyć na talerz, pozostawić do całkowitego ostygnięcia - formować i piec kolejne ciasteczka - wystudzone ciastka przechowywać w pojemniku spożywczym Ciasteczka orzechowe dość mocno rosną podczas pieczenia, więc nie należy nadawać im finezyjnych kształtów. Jeśli ciasto po schłodzeniu jest zbyt twarde i uformowane kuleczki nie dają się ładnie

Smakołyki Bereniki
Ciastka Pieguski czekoladowo-pomarańczowe 185

bakalii. Właśnie dlatego tak idealnie wpisują się w założenia dzisiejszego wypiekania :) Na poprzednie, Pieguskowe wariacje zapraszam poniżej: Ciastka Pieguski z Żurawiną Ciasteczka Pieguski mocno czekoladowe Pełnoziarniste ciastka Pieguski z masłem orzechowym Składniki na 2 i 1/2 blachy ciastek: 1 kostka masła (200g) - musi być miękkie, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić

Grunt to przepis!
Jeden przepis na dwa rodzaje ciasteczek 131

Dzisiaj przychodzę do Was z jednym przepisem na dwa rodzaje ciasteczek. Z jednego ciasta upieczemy kruche gwiazdki ze słonecznikiem oraz ciastka z chrupiaca orzechowa beza i dżemem. Najlepiej jest wybrać dość kwasny dzem, może być np. z czarnej porzeczki, ponieważ ciastka sa dość słodkie. Gwiazdki w smaku przypominaja mi przepyszny sekacz, może dlatego, ze ciasto zrobione jest

dolcevitainmykitchen
CIASTECZKA ORZECHOWE Z PAJĄKAMI NA HALLOWEEN 635

Przygotowanie tych ciastek zajmuje naprawdę niewiele czasu, a frajda przy tym murowana:D Ja część naszych ciasteczek schowałam do metalowej puszki, by Dzieci mogły się nimi cieszyć na przyjęciu Halloweenowym:) Bardzo polecam!  SKŁADNIKI (na 13 dużych  lub 16 mniejszych sztuk):6 łyżek masła (najlepiej niesolonego, choć ja użyłam zwykłego)1/2 szklanki gładkiego masła orzechowego (użyłam Domowego Masła(...)łyżki do lodów maczanej w gorącej wodzie (ciasto mocno się klei, dlatego woda jest konieczna). Rozpłaszcz lekko każde ciastko i posyp białym cukrem.Piecz przez około 8-9 minut (ja piekłam 12-13 minut) na złoty kolor.Gorące ciastka wyjmij z piekarnika i na środku każdego z nich wciśnij lekko orzechy w czekoladzie lub kulki czekoladowe i draże

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasteczka z masłem orzechowym 261

Ciasteczka z masłem orzechowym to jedne z tych smakołyków, od których nie można się oderwać i trudno poprzestać na jednym. Ciasteczka są lekko słone w smaku

Smakołyki Bereniki
Ciastka z orzechami w miodzie przekładane kremem wanilowym 197

łyżki kwaśnej śmietany Krem: 150 g miękkiego masła 1,5 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego (użyłam z prawdziwą wanilią) Masa orzechowa: 1,5 szklanki niesolonych orzechów arachidowych 2 łyżki miodu 50 g jasnego brązowego cukru 50 g masła 4 łyżki mleka Masło zagnieść z mąką, cukrami, jajkiem, żółtkiem i śmietaną(...)minut. Zdjąć z ognia. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Kwadratową foremką wykrawać ciastka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na połowę ciastek wyłożyć masę orzechową. Piec na lekko złoty kolor 15-20 minut w 175oC.Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać porcjami budyń, dobrze łącząc ze sobą. Przekładać ciastka, nakładając krem

Czerwień i błękit
Deser jogurtowy z kiwi i orzechową kruszonką 166

Prosty i szybki do zrobienia...do tego deserku można oczywiście wykorzystać jakieś ciastka zamiast kruszonki . orzechowa kruszonka jogurt  [ u mnie truskawkowy] dowolne owoce [ u mnie kiwi] Owoce - kiwi  - obrać ze skórki i pokroić w kostkę.Układać w pucharkach na przemian z jogurtem i kruszonką

Moje domowe kucharzenie
Rodzaje mąk i ich zastosowanie w zdrowej kuchni 96

przy zdrowym odżywianiu. Świetnie nadaje się jako mieszanka do wypieku pieczywa lub do mniejszych deserów, ze względu na swój lekko orzechowy posmak. Mąka jęczmienna . Sprawdzi się jako mieszanka mąk do wypieku pieczywa lub mniejszych deserów jak babeczki czy ciastka. Nie przesadzajmy jednak z ilością, bo im więcej tej mąki, tym większa kruchość. Za to mała jej ilość nadaje wilgotności(...)użyć jej samej do wypieku, musimy mieć na uwadze zwiększenie czegoś klejącego np. jajek lub banana. Mąka z amarantusa (bezglutenowa). Świetnie sprawdza się przy mniejszych deserach jak ciastka czy placki dzięki orzechowemu aromatowi. Jest również cennym dodatkiem do wypieku chleba. Nie zaleca się jej jednak używać samej tylko jako mieszanka, tak samo przy wypieku ciast. Mąka z komosy ryżowej

zdrowo i aktywnie
Rodzaje mąk i ich zastosowanie w zdrowej kuchni 184

przy zdrowym odżywianiu. Świetnie nadaje się jako mieszanka do wypieku pieczywa lub do mniejszych deserów, ze względu na swój lekko orzechowy posmak. Mąka jęczmienna . Sprawdzi się jako mieszanka mąk do wypieku pieczywa lub mniejszych deserów jak babeczki czy ciastka. Nie przesadzajmy jednak z ilością, bo im więcej tej mąki, tym większa kruchość. Za to mała jej ilość nadaje wilgotności(...)użyć jej samej do wypieku, musimy mieć na uwadze zwiększenie czegoś klejącego np. jajek lub banana. Mąka z amarantusa (bezglutenowa). Świetnie sprawdza się przy mniejszych deserach jak ciastka czy placki dzięki orzechowemu aromatowi. Jest również cennym dodatkiem do wypieku chleba. Nie zaleca się jej jednak używać samej tylko jako mieszanka, tak samo przy wypieku ciast. Mąka z komosy ryżowej

Zdrowie i pysznie na talerzu