kardamonu Dodatkowo: granat płatki kokosa Płatki zmiksuj w malakserze na pył, następnie dodaj rozpuszczone masło z masłem orzechowym i dokładnie wymieszaj. Foremki na mini tartaletki wysmaruj tłuszczem a następnie ich dno wyłóż kruchym spodem. Tak przygotowane ciastka włóż do lodówki na minimum dwie godziny. W tym czasie ugotuj w mleku kokosowym i kawie kaszę jaglaną. Pod koniec
Mango Papajasera na senniki 5 jajek ok. 2/3 szklanki cukru 100 g czekolady mlecznej 2/3 słodkiej śmietanki 18% ½ słoika masła orzechowego (może być z kawałkami orzechów) Wierzch: ½ puszki masy kajmakowej 5-6 batonów snickers Masło stopić. Ciastka zmielić w malakserze i wymieszać ze stopionym masłem. Wylepić masą spód tortownicy (25-26 cm) wyłożonej papierem. Wstawić do lodówki(...)czas przygotowania masy. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Ostudzić. Jajka utrzeć z twarogiem, cukrem, rozpuszczoną czekoladą i masłem orzechowym. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Piec około 45 minut aż masa serowa zetnie się na wierzchu. Temperaturę zmniejszyć na 150 o C Piec jeszcze około 45 minut. Gotowy sernik powinien
Czerwień i błękitCiasteczka miodowo-orzechowe są delikatne, mięciutkie i pełne smaku, co zawdzięczają wykorzystaniu do ich przygotowania miodu i orzechów włoskich. Łatwe je przygotować, ale łatwo też znikają z miseczki :) Składniki na około 80 sztuk: 160 g mąki pszennej 120 g miękkiego masła 100 ml płynnego miodu 100 g mielonych orzechów włoskich 1 jajko 1 łyżka cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy(...)orzechy i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy małe porcje ciasta. Można to zrobić łyżeczką, ale mi było wygodniej wykorzystać worek cukierniczy. Odstępy między ciastkami muszą być spore, ponieważ zwiększą one swoją średnicę dwukrotnie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez 7 minut. Gorące ciasteczka są bardzo miękkie
Trzeci talerzJak wcześniej wspominałam ciasto francuskie znakomicie smakuje zarówno na słodko jak i przygotowane w wersji wytrawnej. Proponowane przeze mnie ciastka znakomicie sprawdzają się jako przekąska
Kuchnia Pełna Pasjiwrzucić miękkie masło. Dodać cukier trzcinowy i biały i wymieszać mikserem, przy pomocy mieszadła, aż składniki dobrze się połączą (przez około 1 - 2 minuty). Następnie, stale miksując, dodać masło orzechowe, jaja i ekstrakt waniliowy i wymieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Stale miksując na najmniejszych obrotach, powoli, partiami, dodać mąkę pszenną wymieszaną z sodą i solą. Następnie, stale miksując(...)koniec, stale miksując na niskich obrotach, dodać lentilki/m&m'sy i drobno posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać (mikserem lub łyżką - u mnie mikserem, pulsacyjnie), aż wszystkie składniki ciastek dobrze się połączą. W razie potrzeby zebrać silikonową szpatułką pozostałości ciasta z dna i ścianek misy i wymieszać z masą na ciastka. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia
Gospodyni Miejskakakaowe, kolejna warstwa to śmietana z chałwą, petitki, masa z nutellą, petitki i polewa. Ciasto wcale nie było takie słodkie, przełamane kwaskowatym smakiem budyniu z wiśniami :)) Składniki biszkopt orzechowy: 5 jajek 15 dag orzechów zmielonych 5 łyżek cukru kryształu 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biała ubijamy, dodajemy po jednej łyżce cukru, żółtka i lekko mieszamy(...)żeby dodać później do niej nutellę do kolejnej warstwy), wkruszamy chałwę i mieszamy. Do odebranej śmietany dodajemy nutellę i mieszamy. Przełożenie ciasta: ciasto orzechowe - masa z budyniem i wiśniami - ciasto kakaowe - masa śmietanowa z chałwą - ciastka petitki - masa z nutella - ciastka petitki - polewa
kruche babeczkiMasło orzechowe jest nie tylko dobrym dodatkiem do kanapek czy deserów, przekładania wafli czy ciastek, można z jego użyciem wyczarować pyszne lody albo upiec ciasteczka dodając je zamiast zwykłego masła lub margaryny. Przykładowy przepis TUTAJ . Dobra wiadomość dla łasuchów- masło orzechowe można przyrządzić bez problemu w domu a do jego wykonania potrzebujemy tylko orzechów! W zasadzie niczym nie różni
Wrzosowa Polanapieczenia, a do tego bez mąki, jajek, nabiału i cukru . Brzmi zdrowo i pysznie? Na pewno, zwłaszcza jeśli wymienię składniki: masło orzechowe, płatki owsiane, daktyle, migdały. A żeby zachęcić Was jeszcze bardziej, napiszę, że przyrządzenie ciastek zajmuje niewiele czasu, choć nie obejdzie się bez malaksera lub blendera. Z poniższych składników można przygotować 30-35 kuleczek wielkości orzecha włoskiego. Orzechowe
Smakołyki BerenikiPan mąż uwielbia chałwę. Ponieważ ostało mi się trochę sezamu, a w szafce miejsce chałwowe świeciło już pustką, postanowiłam ratować honor pani domu i zrobić coś
Mieszam w Garnkumożecie użyć innego. No i nie ma jajek tak jak prosiliście. Za to zdrowe siemię lniane. Składniki: ( na 12 średnich ciastek) ⅓ szklanki cukru kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego ½ szklanki mąki kokosowej 4 łyżki miodu 4 duże łyżki masła orzechowego (nerkowców, migdałowe lub inne) 2 łyżki siemienia lnianego (mielonego) Przyprawy: 1 laska wanilii 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru mielonego(...)sobą olej, miód, masło orzechowe. Siemię lniane rozpuszczamy w 6 łyżeczkach wody, czekamy aż zrobi się galaretka (około 10-15 minut) i dolewamy do miski. Kolejno dodajemy mąkę i przyprawy i wszystko ponownie mieszamy. Na osobnym talerzyku mieszamy składniki na posypkę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na blasze układamy papier do pieczenia. Formujemy ciastka. Każde obtaczamy w posypce
PaleoLifewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z portalu: gotowane.v9. pl (Betty). Ciastka należą do typu tych twardszych. Są kruche i mocno orzechowe. Nie raz już je piekłam i za każdym razem są tak samo pyszne! (25-30 sztuk) 2 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)Dodać mąkę, sodę i na końcu płatki owsiane z kamyczkami. Z ciasta formować kulki (odrobinę większe od orzecha włoskiego) i każdą z nich spłaszczyć do grubości około 5 mm. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. (Spód powinien być lekko zarumieniony. Uważać, aby mocno nie przypiec, ponieważ ciastka mocno
Di gotujeżeby było smacznie, ale i zdrowo. Przeszukuję książki kulinarne, także te wszelkich specjalistek od fitnessu, polskie i zagraniczne portale w poszukiwaniu wartościowych przekąsek - batonów, ciastek, kulek mocy. Na początek cudowne batoniki z masłem orzechowym, płatkami owsianymi, migdałami i żurawiną - żadne sklepowe im nie dorównają! Składniki (12 niedużych batoników) 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1/2 szklanki
Kulinarne InspiracjeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasteczka orzechowe to jedne z lepszych ciasteczek jakie ostatnio jadłam. Są mega orzechowe, baardzo kruche i delikatne. Zrobiłam je
Marta GotujeCiastko i ciasteczka wersja świąteczna ciąg dalszy:)Bo dobrych ciastek nigdy za wiele w domu i w brzuszku;) Orzechowe kuleczki Składniki:30 dag mąki20 dag margaryny15 dag zmielonych orzechów2 żółtka12 dag cukru pudruPrzygotowanie:Mąką i cukier puder przesiać na stolnicę. Wysiekać margarynę z mąką i cukrem. Dodać żółtka i orzechy - całość wyrobić ręcznie, owinąć w folię
Lawendowe NieboJeżyków” i chyba się udało. Przekonajcie się sami! Składniki na 18-20 ciastek: – 200g mąki owsianej (bezglutenowej) – 120ml mleka lub napoju sojowego – 20g miodu/syropu klonowego – 2 łyżeczki oleju kokosowego – 65g daktyli bez pestek – 35g masła orzechowego – 30-40g mix ulubionych orzechów – 20g rodzynek Dodatkowo: – 100g gorzkiej czekolady(...)wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy 10 minut. Daktyle miksujemy z masłem orzechowym na gładką masę (jeżeli używamy suszonych daktyli – dodajemy 2 łyżki wody). Tak przygotowanym „karmelem” smarujemy ostudzone ciastka. Mix orzechów wraz z rodzynkami rozdrabniamy w malakserze na małe kawałki i układamy na posmarowanych ciastkach. Czekoladę roztapiamy
Be Fit Be Strong