razem wybrałam wersję maślano-waniliową. Składniki na ok. 30 ciastek: 360 g mąki 180 g zimnego masła 140 g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżeczki esencji waniliowej dodatkowo czerwone i ewentualnie białe drażetki ok. 6 kostek czekolady deserowej Mąkę posiekać nożem z masłem i cukrem pudrem. Dodać roztrzepane jajko. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć, schłodzić w lodówce
Pełny talerzpieczenia w sporych odległościach od siebie i spłaszczamy je łyżką. Blachę z ciastkami wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Uwaga! ciasteczka twardnieją dopiero po wystudzeniu.*jeśli nie mamy malaksera, możemy również ucierać masło w temperaturze pokojowej z cukrem, dodając jajka, suche składniki i czekoladę. Jeśli wybierzemy tę metodę, ciasto musi leżeć w lodówce przez
Kuchenny Skrawek NiebaSkładniki: 15 dag szynki 2 cebule olej 1 łyżka musztardy 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 10 dag żółtego sera 2 jajka 1
Ciastka - domowe słodkościorzechów) ok. 150g Wykonanie: Ucieramy masło z dwoma rodzajami cukru. Dodajemy masło orzechowe i miksujemy. Następnie wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy. Wsypujemy połowę cukierków czekoladowych (resztę powciskamy na wierzchu ciastek). Z ciasta formujemy małe kuleczki (orzeszki) i odkładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczamy ciasteczka dłonią
Mania Wypiekaniacytryny barwniki spożywcze, kakao Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem, cynamonem, imbirem, kardamonem i sodą. Dodać resztę składników tj. jajka, miód i masło a następnie zagnieść ciasto. W razie potrzeby można dosypać mąki. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wycinać ciastka. Piec w temperaturze 180 o C przez 8 - 10 minut (w zależności od grubości ciastek), ciastka
Mama Gotujewszystkie składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę i cukier. Dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy jajka i wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka dość dużo rosną, więc na blaszce zachowujemy spore odległości między nimi. Czereśnie myjemy i usuwamy pestki. Ja część wyciągnęłam
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiśmietany. Ptysie to jedne z popularniejszych deserów szczególnie w okresie karnawałowym. Mini Ptysie warto przygotować również na ostatki, ciastka są bardzo proste w przygotowaniu, a wyglądają efektownie i również smakują wyśmienicie. Mini Ptysie z Bitą Śmietaną - Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g masła szklanka mąki pszennej szklanka wody szczypta soli łyżka cukru łyżka wódki Krem: 400 ml śmietanki
Słodka Stronaskładniki* 350 g mąki pszennej* 50 g cukru pudru* 50 g masła* 2 jajka* 2 żółtka* 2 łyżki śmietany 18%* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia* oliwa
Mix smakuPyszna wilgotna babka o cytrynowym smaku.Babka zachowuje długo świeżość dzięki dodatkowi serka homogenizowanego :)Składniki:3 jajka,200 g cukru,1 opakowanie cukru wanilinowego,150 g miękkiego
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSkładniki:op.ciasta francuskiegopuszka brzoskwińcukier waniliowyłyżeczka płatków migdałówjajkoWykonanie:Ciasto rozkładamy na stolnicy, wykrawamy małe prostokąty, na każdy z nich kładziemy kawałek odsączonej z syropu brzoskwini. Całość smarujemy
Walijskie Pichceniesię dosłownie 15 minut. Są szybkie, dziecinnie proste i baardzo smaczne. Uprzedzam, żeby nie wydłużać czasu wypieku ciastek. Są one jasne, mają tylko lekko zrumienione brzegi. Taki ich ... urok :)) Składniki: 1 kostka prawdziwego masła (200g - 82%) 1 jajko 3/4 szkl. cukru kilka kropli aromatu pomarańczowego 3 łyżki mleka 2 szkl mąki 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
Walijskie PichcenieSkładniki: 1 szklanka cukru pudru, 1,8 szklanki mąki, 180 g masła, 1 jajko, 1 żółtko, kilka kropli olejku waniliowego, szczypta soli, do dekoracji: 60 g
Aga w kuchniciastek pełnoziarnistych (u mnie słodzone miodem akacjowym) 50 g zmielonych orzechów laskowych (zamiast orzechów można użyć więcej ciastek) 50 g roztopionego masła 1 łyżka kakao 1 łyżka ksylitolu masa serowa: 250 g sera twarogowego 250 g mascarpone 3 jajka (osobno białka i żółtka) 2 łyżki ksylitolu (lub więcej, ale należy pamiętać, że dżem jest również słodki
Ze smakiem i z pasjądodatek. Jeśli ciągle się zastanawiacie, co jeszcze upiec na Boże Narodzenie to serdecznie polecam właśnie te ciastka. Ja zrobiłam ich więcej i razem z pierniczkami, zapakuję je pięknie i obdaruję nimi najbliższych. SKŁADNIKI: 200 g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową 3 jajka szczypta soli 3/4 szkl cukru (drobnego) 110 g masła 1 2/3 szkl mąki 1/2 łyżeczki proszku(...)obtaczać je dokładnie w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dość dużych odstępach. Piec 13 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu ciastka przełożyć na kratkę, żeby przestygły
Kuchnia w opałach