Ciasteczka upiekłam na wycieczkę szkolną. Czy smakowały? Mi bardzo.Delikatne, lekko wilgotne, z mocnym posmakiem cynamonowym. Nie dość, że smaczne to i bardzo dobre dla naszego zdrowia
CzarnawisienkaSKŁADNIKI: 100 g zmielonych pistacji, 100 g zmielonych orzechów laskowych, 4 jajka, 50 g mąki, 5 łyżek cukru, szczypta soli. 2 łyżki maku, lukier, czerwony pisak
Aga w kuchniSodziaki to smażone ciastka, niby placki na sodzie. Dziś przedstawiam wersję na słodko. Składniki: 400 g mąki pół łyżeczki sody 2 jajka 3 łyżki cukru pół szklanki zsiadłego mleka lub 4 łyżki jogurtu i pół szklanki mleka olej Wkładamy do dużego garnka mąkę, sodę i cukier. Mieszamy dokładnie zwłaszcza by soda była w całej mące. Dodajemy jajka
prawdziwe jedzenielistki mięty Miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy roztopioną i przestudzoną czekoladę oraz proszek do pieczenia. Dalej miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy kefir, wodę i rozpuszczone masło. Miksujemy. Dodajemy partiami mąkę, nie przerywając miksowania. Łyżką wykładamy małe porcje na papier do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego pieca na 10 min. Temperatura 180 stopni. Upieczone ciastka wyciągamy i studzimy
ladykitchendomowymi ptysiami i ... nadawały się tylko to kosza. Po latach powróciłam do tych pysznych ciastek z nowym i jak się okazuje bardzo dobrym przepisem. Ptysie z bitą śmietaną Składniki: 100 g masła, 125 g mąki pszennej, sól, cukier, 4 jajka, 400 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, masło orzechowe, woda, gorzka czekolada. Wykonanie: 250 ml wody(...)musimy przesiać i dodajemy ją razem ze szczyptą soli i cukru do wody. Całość energicznie mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż ciasto zgęstnieje. Do ostudzonego ciasta stopniowo dodajemy po jajku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Za pomocą rękawa lub szprycy wyciskamy okręgi 5 cm na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ptysie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika
paapilotkaaPrzepis na ciastka pochodzi z książki "100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji". Siostra Anastazja upiekła ciasteczka w kształcie orzeszków, ja w kształcie połówek jajek. Ciasteczka z tego przepisu wychodzą kruche i delikatne, idealnie nadają się do przekładania kremami. Wczoraj pokazałam je Wam na fanpage'u i od razu dostałam kilka wiadomości o przepis, więc oto jest :) Składniki(...)lodówce przez przynajmniej 30 minut. Foremki natłuścić i wyłożyć ciastem. Ponownie schować do lodówki na 10-15 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec ciastka przez około 25-30 minut, do lekkiego zrumienienia. Upieczone wystudzić i dekorować kremem. Wystudzone ciastka udekorować najpierw gęstym białym lukrem, a kiedy wyschnie na środku nałożyć łyżkę
Codzienna kuchnia niecodziennaNastępnie wbijam jajko, dodaję ekstrakt waniliowy i całość zagniatam na gładkie ciasto. Posypuję stolnicę mąką (u mnie to gazeta rozłożona na blacie), odrywam po kawałku ciasta i rozwałkowuję na grubość nie mniejszą niż 0,1 cm i nie większą niż 0,7 cm. Z rozwałkowanego ciasta wycinam kółka szklanką i robię wzorek stemplem do ciastek (można oczywiście wyciąć
W kuchni Karmel-itkiwięc w sumie wychodzi, że ciastka robi się mega szybko, a co najważniejsze ich smak przebija wszystko co znajdziemy na sklepowych półkach, WSZYSTKO!!Składniki (na 12-16 dużych sztuk): 1 ¼ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 115 g masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 duże jajko w temperaturze pokojowej ½ szklanki masła(...)dodać sól, wymieszać. W osobnej misce utrzeć masę masło, cukier i cukier waniliowy. Dodać jajko, zmiksować. Dodać masło orzechowe, wymieszać. Dodać suche składniki, wymieszać. Do masy wmieszać czekoladę i orzechy. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na nie masę w sporych odstępach – ciastka się rozleją i bardzo urosną. Piec w temperaturze 175 stopni przez 20 minut
Z butelką mleczka w tleproszku do pieczenia 400 g cukru 130 g kakao 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki soli 4 jajka 180 g masła 120 g krówek Mąki i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem, cynamonem i solą. Krówki pokroić w kostkę. Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka roztrzepać, wymieszać z masłem. Połączyć mokre składniki z suchymi, na końcu dodać krówki, wymieszać. Z ciasta formować(...)kulki nieco większe od orzecha włoskiego, mocno spłaszczać. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie rozłożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy (ciastka się rozleją). Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Oczywiście, moim celem jest zapełnienie jak największej ilości puszek wszelkiej maści ciasteczkami, możecie się więc
Pożeraczka, czyli raz adobrzepszennej 125g masła 125g smalcu 100g cukru pudru 50g domowego cukru z wanilią 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: - tłuszcz i jajka powinny być mocno schłodzone - mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać posiekane na mniejsze kawałki masło oraz smalec, wbić jajko oraz żółtko, dodać cukier puder i cukier z wanilią, składniki posiekać nożem, następnie szybko(...)schłodzić przez około 1 godzinę w lodówce lub zamrażarce - blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nastawić na 180-190 stopni - przygotować maszynkę do mięsa, montując specjalną nakładkę do robienia ciastek - ciasto podzielić na mniejsze kawałki - robiąc ciasteczka z jednego kawałka, resztę nadal chłodzić w lodówce lub zamrażarce - z ciasta odrywać lub odcinać nieduże kawałki, wkładać je do maszynki, wychodzący
Smakołyki Berenikipiecze się jeden kawałek ciasta, który po polaniu polewą i udekorowaniu orzechami kroi się na mniejsze ciastka. Składniki: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki suszonego imbiru ¾ szklanki cukru 100 g masła 1 jajko 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 1 szklanka musu z dyni 1 szklanka (ok. 100 g) orzechów włoskich(...)polewę: śmietanę zagotować, dodać podzieloną na kostki czekoladę, którą trzeba rozpuścić na małym ogniu. Ciasto posmarować polewą, posypać pozostałymi orzechami i zostawić żeby polewa zastygła. Ciasto pokroić na niewielkie ciastka
Mama Gotujeciasta. Gdy posmarujemy blaszkę będziemy mieć po upieczeniu kłopot z oderwaniem ciastka od blaszki. Gdy chcemy aby nasze np. drożdżówki miały piękny połysk i wyrazisty kolor, dodajemy do naszej smarówki żółtko oraz odrobinę cukru kryształu ( może być samo żółtko w proporcji 1 : 1 czyli 1 całe jajko i 1 żółtko ). Natomiast gdy chcemy osiągnąć matowy kolor po upieczeniu
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: Kruchy spód: 200 g kruchych ciastek maślanych 80 g rozpuszczonego masła 4 łyżki soku z cytryny skórka starta z 1/2 cytryny Masa serowa: 500 g sera tłustego lub półtłustego potrójnie mielonego (ja swój po prostu bardzo mocno potraktowałam blenderem) 500 g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru 4 duże jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej sok wyciśnięty z 3 cytryn(...)cytryny Dno i boki tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Żeby papier trzymał się na bokach - wystarczy je lekko wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Spód Ciastka dokładnie kruszymy. Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy aż uzyskamy masę na kształt mokrego piasku, którym wykładamy dno tortownicy. Podpiekamy około 5-7 minut, po czym
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!temperaturze pokojowej opcjonalnie trochę mleka Składniki na mus czekoladowy: 150g gorzkiej czekolady dobrej jakości 3 duże jajka 3 łyżki cukru pudru 4 łyżki likieru pomarańczowego np. Curacao Sposób wykonania Przygotowanie spodu ciasta Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy żeby troszkę przestygła. Ciastka kruszymy jak najdrobniej choć nie przeszkadza gdy będzie trochę grubszych kawałków (będą przyjemnie chrupały). Do pokruszonych(...)ciastek dodajemy kakao, cukier puder, łączymy z masłem i czekoladą wyrabiając jednolite ciasto. Gdy ciasto jest zbyt gęste i nie chce się dobrze połączyć można dodać odrobinę mleka. Tortownice o średnicy 18-20cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Gotową masę ciasteczkową wykładamy na spód tortownicy, wyrównujemy i wkładamy do lodówki aby się schłodziła i zesztywniała
W kuchennej krainienich zadowolona i wiem, że często będę je piec. Ciasteczka w sam raz do popołudniowej kawy albo herbaty :-). Uwaga ciastka są bardzo wciągające ;-). Zapraszam! Przepis własny. KRUCHE CIASTECZKA MARCEPANOWE. Składniki: 200 g masy marcepanowej 100 g masła 2 jajka 2 łyżeczki amaretto 100 g cukru pudru 370 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka domowego
Zakątek rozkoszy kulinarnych