Maślane cynamonowe ciasteczka 286centymetrowe kawałki. Dosypuję cukier, cynamon, proszek do pieczenia, dolewam olejek i wbijam jajko. Wszystko razem ze sobą zagniatam. Ciasto powinno być bardzo miękkie i lekko kleić się do dłoni, ale jeśli ciasto jest za bardzo klejące, że nie da się z niego uformować ciastek, to należy dosypać odrobinę mąki. Jeśli zaś ciasto jest zbyt mało "mokre
Anielska Kuchnia Ani
Marcepanowe szachownice 243polewy czekoladowejOstatnio wyszperałam bardzo ciekawy przepis na ciasteczka w których łączymy ciekawy wygląd, słodycz marcepanu i lekką kwaskowość konfitury z borówek. Idealne zestawienie na świąteczne ciasteczka.Z mąki, cukru pudru, jajka, rumu i posiekanej margaryny szybko zagnieść kruche cisto i podzielić je na dwie części, do jednej dodać kakao i ponownie wyrobić. Z obu ciast uformować kule i włożyć na minimum(...)fot.2). Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200ºC przez około 12 minut. Wystudzić na kratce.Z masy marcepanowej formować cienkie wałeczki i na połowie porcji ciastek układać je na krawędziach, tak aby w środku powstało szczelne okienko. Następnie środki ciastek wypełnić konfiturą z borówek (fot.3). Wszystkie ciastka z konfiturami przykryć pozostałymi
Świat Ciasta
Pierniczki świąteczne 266sobie pracę smarując wałek olejem coby ciasto się nie przyklejało. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i wykrawamy foremkami kształty dzwoneczków, gwiazdek lub aniołków. Pamiętamy o zrobieniu dziurek na zawieszki. Pieczemy ok. 15 minut aż pierniczki się zarumienią. Rozpuszczamy cukier w podgrzanym soku z cytryny i lukrujemy ciastka. Dodatkowo możemy ozdobić ciastka. Dekoracje robimy gęstym i ciepłym lukrem; najłatwiej przełożyć
prawdziwe jedzenie
Amerykany  ciastka z dzieciństwa 177Amerykany to ciastka z mojego dzieciństwa. Tak dawno ich nie jadłam i nie robiłam, że musiałam przypomnieć sobie smak. I powiem Wam, że dalej mi bardzo smakują . Pyszne! Składniki na 20 szt 120 g masła 120 g cukru 2 jajka 1 łyżka wódki 350 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka lukier 1 szklanka cukru(...)kulki. Układać na blaszce wyłożonej papierem. Każdą kulkę lekko spłaszczyć palcami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 10-15 minut Wystudzić na kratce, a następnie każde ciastko od spodu posmarować lukrem. Odłożyć do zastygnięcia i gotowe. amerykany
O kuchni z uczuciem
Bezglutenowe ciastka świąteczne z musli i chia 224nasion chia 1 łyżka miodu 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 2 roztrzepane jajka Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka lekko spłaszcz łyżką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 12-14 minut. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa
ekspresowe walentynkowe serduszka francuskie z konfiturą 293składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1/2 małego słoiczka konfitur wiśniowych 1 jajko 1 łyża mleka opcjonalnie: cukier puder do oprószenia wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Wykrawamy (w
Domowy Smak Jedzenia
Ciasto jogurtowe a' la sernik - przepis 225jogurtowe a' la sernik Ciasto jogurtowe a' la sernik Składniki: 3 x jogurt grecki po 400gram 10 jajek 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki oleju 2 budynie waniliowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia wiórka kokosowe 1,5 paczki ciastek kakaowych (polecam Bonitki Black z Biedronki - rewelacyjnie się zgrywają) Herbatniki kakaowe Wykonanie: Białka ubijamy osobno Żółtka ucieramy
Pyza i Surówka
Potwory i spółka - deser 146firmy WECK ) pieczemy babeczki przygotowane wg. przepisu ( Masło z cukrem ucieramy na puszysta masę, dodajemy stopniowo jajka, ekstrakt, mąkę z proszkiem i mleko- dokładnie miksujemy. 3/4 ciasta barwimy na niebieski kolor, 1/4 na fioletowy i mieszamy jak na zdjęciu poniżej. Ciastka pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni). Następnie studzimy babeczki i wyjmujemy je ze słoików łyżeczką
Wielki apetyt
popękane ciasteczka czekoladowe 254tego masło się spaliło… No, ale cóż. I tak mój Sz. jest najwspanialszy na świecie, a ciastka można robić nocą SKŁADNIKI 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 100 g masła 3/4 szkl. cukru 1 i 2/3 szkl. mąki 3 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2/3 szkl. cukru pudru PRZYGOTOWANIE Masło podgrzać i rozpuścić
zabawa smakiem
Sałatka z sezamowym kurczakiem, ziemniaczkami, serem camembert i malinowym octem balsamicznym 241kroimy na płaty (jak na schabowe), delikatnie rozbijamy tłuczkiem, wycinamy serduszka, przyprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w jajku i sezamie. Smażymy na rozgrzanej patelni. Pomidora kroimy w kosteczkę, ogórka w plasterki, cebulę w kółka. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, foremką do ciastek wycinamy serduszka, smażymy jak frytki (na głębokim oleju). Na talerzu układamy mix sałat, kurczaka, ziemniaczki, pomidora, ogórka
VioletoweKucharzenie
Paluchy Wiedźmy 200początek, ciastka, które swoim wyglądem budzą u niektórych obrzydzenie - a mnie się podobają;)Paluchy Wiedźmy Składniki:225 g miękkiego masła3/4 szklanki cukru pudru1 jajko2 2/3 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka solikilka kropel ekstraktu waniliowegokilka kropel ekstraktu migdałowegokilka drobno posiekanych migdałówpół szklanki obranych migdałówPrzygotowanie:Masło i cukier utrzeć mikserem, kiedy się połączą stopniowo dodać mąkę, jajko, proszek
Lawendowe Niebo
Muffiny z czekoladową niespodzianką 177długim, wolnym weekendzie, czas na podzielenie się czymś pysznie słodkim. Idealnym do gorącej herbaty, pitej na wietrznym balkonie ;)Ale nawet chłód nie był nas w stanie przepędzić ;) Najprostsze ciastka, które wszystkim smakują;)Muffiny z czekoladową niespodziankąSkładniki:350 g mąki150 g cukru2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy2 jajka100 ml oleju600 ml mlekaopakowanie budyniu czekoladowego (0,5l)2 łyżki(...)wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż nasz gęsty budyń się zagotuje. Wtedy całość odstawić aż się przestudzi. Do dużej miski wlać pozostałe mleko (200 ml), olej i całe jajka - wszystko to wymieszać drewnianą łyżką.W drugiej misce przygotowujemy suche składniki: przesiewamy mąkę, mieszamy ją z cukrami, proszkiem do pieczenia. Wsypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy łyżką. Nie musi
Lawendowe Niebo
Dietetyczne ciasteczka orzechowe 184łyżka wody do polewy20 gram gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka kokosowegoMasło orzechowe mieszamy z olejem kokosowym, jajkiem oraz wodą. Mąkę mieszamy ze stewią, solą i sodą. Składniki "mokre" mieszamy z suchymi i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy dość cienko i wycinamy wzory. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy doi piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 minut
Mango Papaja
Ciasto Barbie 259doczekało się swojej realizacji:) Ciasto składa się z puszystego biszkoptu, pysznej masy na soku kubusiowym, ciastek delicji, pianki malinowej oraz malinowej galaretki. Wszystko w cukierkowo - różowych barwach. Niczym ciasto dla księżniczki hehe :) (Przepis podaję z moimi zmianami) Duża blacha: Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek ciepłej wody 1 i 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki(...)łyżkami cukru. Resztę soku zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć wlewamy rozwór budyniowy i mieszamy aż całość zgęstnieje. Gorącą jeszcze masę wylewamy na biszkopt i równo rozprowadzamy. Na masie układamy ciastka czekoladą do góry. Pianka różowa : Galaretki przyrządzamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wychłodzenia. Odlewamy 2 szklanki mleka i schładzamy je w lodówce. Gdy będzie bardzo zimne wsypujemy
My simple kitchen
Drożdżówki z aronią 286cukru;500 g mąki;Szczypta soli.Nadzienie:300 g aronii;100 g białego cukru;150 ml wody.Lukier:125 ml cukru pudru;1,5 łyżki gorącej wody;1 kropla aromatu śmietankowego.Dodatkowo:1 jajko do posmarowania drożdżówek po wierzchu.Sposób przygotowania:Aronię włożyć do niewielkiego garnka, dodać cukier, zalać wodą i gotować przez około 30 minut na niewielkim ogniu, aż owoce zaczną pękać(...)każdy prostokąt nakładać po 1 - 2 łyżki odcedzonej aronii. Ciastka zwijać zgodnie z poniższą instukcją.Uformułowane drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie.Następnie przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 10 - 15 minut. Wyrośnięte drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna
Gospodyni Miejska