ciastka jajka - 2000 przepisów (strona:40/134)

Dekoracja pierniczków 197

Składniki na lukier:1 białko,1,5 szklanki cukru pudru,5 kropli soku z cytryny.Przygotowanie: Białko jajka miksujemy jedną końcówką od miksera. Gdy już trochę nam

Aga w kuchni
Ptysie 324

A na deser ptysie 400 gr maki200 gr maslaszczypta soli2 szkl wody8 jajekMaslo rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sol, zmniejszamy ogien I dodajemy make.Po ostudzeniu , wbijamy

Smaki Edyty
Eklery Kawowe. 179

Wspaniałe ciastka do niedzielnej popołudniowej kawy... oczywiście pod warunkiem ,że wytrwają do tej pory ;) Ciasto :1 szklanka wody1/2 kostki margaryny1 szklanka mąkiszczypta soli4-5 jajek (w zależności od wielkości )Wodę zagotować z margaryną i solą . Wsypać mąkę i ciągle mieszając zaparzyć mąkę, aż powstanie gęste ciasto.Wystudzić.Dodawać po jednym jajku ciągle ucierając.Z ciasta formować na blasze podłużne

Malinowa Kawiarenka
Mini Panettone z Orzechami Macadamia i Czekoladą 185

będę mogła napisać, czy tak jak napisał autor tak dobrze przechowują się w puszce na ciastka. Na przepis wpadłam na blogu firmy Ballarini. Składniki na 10 babeczek: 250 g mąki pszennej 21 g drożdży 50 g cukru 80 ml mleka ciepłego 2 jajka (rozmiar M) 50 g miękkiego masła sól 60 g czekolady gorzkiej 50 g orzechów macadamia Skworcu

Blondynka Gotuje
migdałowe ciastka z karmelem na szybko 188

mielonych płatków migdałowych 50 g mąki jajko łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 3/4 szklanki cukru masa karmelowa Wykonanie: Wszystkie składniki wysypujemy na stolnicę i zagniatamy w jednolite ciasto. Gotowe wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasem ciasto rozwałkowujemy na dowolną grubość ( według upodobań) i wycinamy dowolne kształty ciastek. Przekładamy je na blaszkę i pieczemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasteczka orzeszki 237

cukru pudru- 10 dkg orzechów włoskich- 1 jajko- 1 łyżka oleju- 2 łyżki kakao- szczypta cynamonuNa tym etapie w zasadzie nie mamy zbyt wiele roboty - po prostu musimy dokładnie wymieszać wszystkie składniki :) Orzechy mogą być zmielone, drobno posiekane albo pół na pół - zależy od tego, jakie ciastka lubimy. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, najlepiej jednak(...)mojej miseczce pojawiła się cała masa orzeszkowych połówek, które musimy napełnić teraz masą. Możecie użyć swojej ulubionej, jeśli takową macie, albo takiej jak ja :)Składniki (krem):- kostka masła- 2 jajka- 4 kopiaste łyżki cukru- 3 łyżki rumu- opcjonalnie garść posiekanych orzechów włoskichMasło topimy w rondelku, a następnie studzimy. Sparzone jajka ubijamy z cukrem na dość sztywną masę, a następnie stopniowo

Kulinarne zapędy Kokosa
Maślane rogaliki z makiem 207

minut. Wtedy malujemy ja rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem.W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wsuwamy blaszkę i pieczemy rogaliki około 15-20 minut z termoobiegiem. Razem ze mną piekły: Małgosia z Smaków Alzacji Bożena z Mojego domowego kucharzenia Joanna z Różowej kuchni Lidia z Ciastka z dziurką Łucja z Fabryki

Kulinarne przygody Gatity
Pierniki z konfiturą pomarańczową 190

mięciutkie, jednak surowe ciasto musi odczekać co najmniej 24 godziny w lodówce. Sposób wykonania wydawał mi się dziwaczny, nigdy nie ubijałam białek na sztywno do ciasta zagniatanego. Do środka ciastek włożyłam po łyżeczce konfitury pomarańczowej. Brzegów pierniczków nie trzeba zlepiać, wystarczy ciastem zakryć nadzienie i przełożyć na blaszkę. Nic nie wypływa, brzegi zlepiają się same podczas pieczenia. Przepis(...)mąki wlewamy kolejno ubite jajka, płynny miód z przyprawami i masłem, śmietanę z sodą i mieszamy. Naczynie z ciastem zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. Po tym czasie wałkujemy bardzo cienko, wycinamy kształty- ja wycinałam krążki za pomocą szklanki. Na połowę z naszych kształtów dajemy konfiturę, przykrywamy drugim ciastkiem i przekładamy na blachę

Wrzosowa Polana
Bezglutenowe ciastka korzenne 195

Kruche i delikatne ciastka o korzennym aromacie. Proste do przygotowania i bardzo, bardzo smaczne! SKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka 2 łyżeczki przypraw korzennych  Mąką z cukrem, przyprawą korzenną, wymieszaj i dodaj do niej masło posiekane w wiórki. Następnie dodaj jajka i całe ciasto dokładnie wyrób

Kuchnia bezglutenowa
Jesienny sernik dyniowy 198

przygotowania 30 minut Czas gotowania 60 minut Czas oczekiwania 4 godziny Składniki Spód 350 g ciastek Oreo (lub Neo) 70 g masła Masa serowa 1 kg twarogu na sernik 250 g serka mascarpone 350 g puree z dyni 200 g cukru 3 szt. jajek 1 szt. pomarańczy (otarta skórka i sok) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka pasty waniliowej

Wypieki i Rumieńce
Ciasteczka cynamonowe z maszynki 152

Marmolada do dekoracji Do miski wsypujemy mąkę pszenną oraz przesiany przez sitko cukier puder. Wbijamy jajko. Dodajemy starty cynamon i posiekaną margarynę lub masło. Wszystko zagniatamy na jednolite ciasto. Kawałkami przekładamy do pistoletu lub maszynki na ciasteczka i wygniatamy je na blaszkę. Gotowe ciastka pieczemy w 190*C przez 15 minut. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy marmoladą. Szczegółową ofertę

VioletoweKucharzenie
Ciastka francuskie z budyniem i suszonymi figami / Pastries with pudding and dried figs 180

down for recipe in English Ciastka francuskie z budyniem i suszonymi figami (10-12 ciastek) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (450 g), rozmrożonego 1 opakowanie (100 g) suszonych fig Bakalland , 100 ml soku jabłkowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego z białą czekoladą Delecty 1 jajko, roztrzepane cukier do posypania cukier puder do podania Przygotowanie: Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją

karmelowy
SPICY PUMPKIN COOKIES – GUILD WARS 2 – ciastka dyniowe z chili 209

recek , dzięki czemu bez problemu udało się odtworzyć smakołyk z tegoż uniwersum. Zrezygnowaliśmy jednak z jajka, które w naszej wersji jest po prostu zbędne. Zapraszamy zatem na kulinarnego expa z rolą główną w postaci Spicy Pumpkin Cookies, czyli miękkimi, korzennymi i nieco pikantnymi ciastkami dyniowymi! W grze potrzebujecie przynajmniej 80 poziomu, aby móc je stworzyć, ale u nas wystarczy

Nerds Kitchen
Muffiny z Jagodami 151

kwaśnymi porzeczkami. Tym razem słodkie ciastka ze słodkimi jagodami. Pyszne i wspaniale pachnące ciastka, które smakują rewelacyjnie na ciepło jak i na zimno. Składniki: 300 g mąki 80 g cukru 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 250 ml maślanki 130 ml oleju 250 g jagód Wykonanie: Jagody umyć i oczyścić. Mąkę, cukier

Mama Gotuje
Tort na drugie urodziny 218

koła. W rezultacie wyszedł ogromny tort oraz duża ilość nie wykorzystanego biszkoptu, z którego zrobiłam ciastka przełożone pozostałą masą i bajaderki . Tort ze względu na masę jogurtową trochę się skrzywił, ale i tak był pyszny i robił wrażenie. Składniki: - Na 1 biszkopt: 10 jajek ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 szklanki mąki pszennej 2 ½ szklanki cukru pudru 2 ½ łyżeczki proszku

Mama Gotuje