ciastka jajka - 2000 przepisów (strona:23/134)

Muffiny marchewkowe z nutką piernika 239

powiem, że wyszły rewelacja... Wczoraj zabrałam się po raz kolejny do ich zrobienia, ciasto zrobione... Patrzę, a tam tylko papilotki w ciastka świąteczne. Ale w sumie jeszcze mamy okres świąteczny, przecież dziś Ostatki :) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki białego cukru 3/4 szklanki brązowego cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody

Piekę, bo lubię
Rurki z kremem 2216

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Delikatne, kruche ciastka wypełnione kremem budyniowym. To pyszne rurki, które rozpływają się w ustach. Smakują wyśmienicie Ich zrobienie zajmuje

Marta Gotuje
Twarogowe rożki 131

cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego kilka kropli aromatu pomarańczowego 2 łyżki proszku budyniu waniliowego 1 żółtko Dodatkowo:1 jajko do posmarowania ciasta cukier puder do posypaniaTym razem zaprezentuję przepis na mało słodkie, mięciutkie ciasteczka twarogowe. Podstawowym składnikiem ciastek, jest, jak sama nazwa wskazuje - twaróg. Dajemy go zarówno do ciasta jak i do nadzienia. Są one pyszne, zarówno zaraz(...)lodówki i rozwałkować na placek o grubości 3 mm. Następnie pokroić w kwadraty 5 x 5 cm (fot.3). Na środek każdego kwadratu nałożyć troszkę nadzienia, boki posmarować rozmąconym jajkiem i złożyć po przekątnej tak, aby tworzyły małe trójkąty. Krawędzie lekko docisnąć. Tak przygotowane ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 1 cm od siebie (fot.4

Świat Ciasta
Janek Tym i ciasteczka 211

tylko kilkunastu minut brakuje aby zajadać się ciepłym ciastkiem prosto z blachy. Idealne do porannej kawy. CIASTKA Z TYMIANKIEM, CZEKOLADĄ I SOLĄ MORSKĄ (przepis zaczerpnięty z tej strony ) 115g masła (w pokojowej temperaturze) 130g brązowego cukru 1 jajko 220 mąki 1/4 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 100g ciemnej czekolady około 10 gałązek świeżego(...)cukier mieszamy mikserem na jednolitą masę. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy. Dodajemy suche składniki i szybko wyrabiamy ręką albo mikserem. Dodajemy czekoladę i tymianek i dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczone układamy na blasze (z tej porcji wychodzą około dwie blachy). Zostawiamy dość dużo miejsca pomiędzy ciastkami. Wierzch ciastek posypujemy solą- w oryginale

les mirabelles
MUFFINY Z CHAŁWĄ I RODZYNKAMI 167

Składniki: 250 g maki 100 g cukru 100 g margaryny 100 g chałwy waniliowej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka 4 łyżki

Ciastka - domowe słodkości
MUFFINY KAKAOWE Z TRUSKAWKAMI 153

Składniki: 300 g mąki pszennej 1 - 2 łyżek kakao 1 łyżka proszku do pieczenia 2 jajka 100 - 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250 ml

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto Kolorowa truskawka 305

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 3 łyżki wody 4 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sernik 201

Składniki:1,2 -1,5 kg sera7 - 10 jajek1,5 szkl cukru1 margarynabudyń śmietankowy sypkiolejek pomarańczowyBiszkopt kakaowy:3 jaja3 łyżki cukru3 łyżki mąki1 łyżka kakao1 płaska

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciastka Francuskie 279

Ciastka FrancuskieRobiłem pierwszy raz i zdziwiłem się smakiem. Nie przepadam za ciastem francuskim, ale te ciastka mi bardzo zasmakowały ;)Składniki:(na 60-70 sztuk)- 2 szklanki mąki pszennej - kostka margaryny 250g- 2 jajka- 3 łyżki śmietany- cukier do posypania Sposób przygotowania:1.Margarynę dzielimy nożem na mniejsze cząstki. Mąkę wsypujemy do miski z margaryną, dodajemy śmietanę(...)dwóch godzinach wykładamy ciasto. Nastawiamy piekarnik na 210 C. Blat lub stolnicę posypujemy mąką. Bierzemy część ciasta i wałkujemy na placek o grubości ok. 5-6mm. Następnie wycinamy ciastka dowolnymi foremkami (gwiazdki,serduszka,grzybki,kwiatki itp.)3.Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy ciastka i smarujemy każde białkiem, a następnie posypujemy cukrem (ciasto nie ma w sobie

Gotuj Z Muzyką
Amerykany 510

Ciastka (ciacha!) z mojego dzieciństwa, trochę zapomniane… a szkoda. Zapach amoniaku może niektórym przeszkadzać, ale po wystygnięciu nie jest już tak wyczuwalny. Amerykany przypominają trochę połączenie babki z biszkoptem Oblane lukrem są pyszne, mięciutkie i szybko znikają… Składniki:Ciasto:0,5 szklanki mleka2,5 szklanki mąki1 szklanka cukru3 jajka120(...)margaryny2 łyżeczki amoniakuszczypta soliLukier:2 szklanki cukru pudru2 łyżki soku z cytryny4 łyżki gorącej wodyPrzygotowanie:Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka zmiksować z mlekiem, dodać mąkę, cukier, amoniak i szczyptę soli. Dolać roztopioną margarynę i wymieszać. Na natłuszczoną blaszkę nakładać ciastka (jedna pełna łyżka na jedno ciastko). Na blaszkę nałożyć 6 ciastek w dużych odstępach (bardzo urosną!). Piec

Oryginalny smak
Sernik kokosowy 356

mąki ziemniaczanej1. Ciasteczka rozkruszyć na proszek za pomocą miksera lub włożyć do szczelnego woreczka i rozwałkować wałkiem. Masło z czekoladą podgrzać w rondelku aż się rozpuszczą, połączyć z rozkruszonymi ciastkami, wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23 cm. Ugnieść łyżką, aby całość wyrównać i włożyć do lodówki na 30 minut. 2. Mleko kokosowe przelać do rondelka(...)małym ogniu -od czasu do czasu mieszając-około 30 minut aż odparuje i zgęstnieje. Odstawić i wsypać wiórki kokosowe, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. 3. Serek kremowy, maskarpone, roztrzepane jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną, rum i wystudzone mleko kokosowe z wiórkami zmiksować na gładką masę i wylać na spód ciasteczkowy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni -na spód wstawić małą

UgotujmyTo.pl
Ciastka budyniowe 336

Ciastka upieczone na podstawie przepisu zamieszczonego przez inulę na cincin.cc. Są kruche i pyszne. Można nadawać im dowolne kształty i dekorować wg własnych upodobań, a

Praktyczna pl
Jagodowy torcik 159

niezbyt słodkie.SKŁADNIKI:CIASTO:100 g ciastek np HIT (ja użyłam ciastek o smaku karmelowym)40 g masłaMASA SEROWA:500 g serka kremowego = 4 sztuki (ja wybrałam serek śmietankowy łaciaty naturalny)150 g białej czekolady120 ml śmietanki 36 %100 g jagód25 g mąki ziemniaczanej3 jajka 1 łyżeczka aromatu waniliowegoMASA NA GÓRNĄ CZĘŚĆ TORCIKA:200 ml jogurtu typu(...)greckiego40 g cukru3 łyżki jagódWYKONANIE:CIASTO:Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Następnie blenderem skruszyć ciasta bardzo drobno. Do zmielonych ciastek dodać masło, wymieszać dokładnie. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszane składniki wyłożyć na formę o średnicy 16 cm. Wkładamy do lodówki.MASA SEROWA: Nagrzewamy piekarnik do 140 stopni.Łamiemy czekoladę i dajemy do rondelka. Wlewamy śmietankę

Serce zamknięte w formie pyszności
Pączki, pieczone oponki 127

drożdży 50 g cukru 3 jajka 170 g masła 1/2 łyżeczki soli 1-2 jajka do posmarowania dekoracja: niebieski lukier (można zastąpić lukrem innego koloru) płatki migdałowe płatki suszonej truskawki rozdrobnione pistacje do wykrawania: małe i duże kółeczko- foremki do ciastek bądź szklanka i kieliszek o małej średnicy Przygotowanie: Zrobić rozczyn z drożdży. Wymieszać mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżkę(...)momentu aż drożdże co najmniej podwoją swoją objętość i mocno się spienią. Do miski z przesianą mąką dodać sól i cukier a następnie dodać rozczyn z drożdżami. Dodawać stopniowo jajka, mieszać drewnianą łyżką a następnie wyrabiać przez około 15 minut. Dodać masło i wyrabiać jeszcze kilka minut by ciasto było gładkie i elastyczne, ma odklejać się od rąk. Odstawiamy ciasto

KreatywnePiny
Krucho-drożdżowe rożki z makiem 570

będą przepyszne  :)Składniki:300 g mąki tortowej1 żółtkoszczypta soli65 g cukru pudru1 łyżeczka drożdży instant165 g masła2 czubate łyżki śmietanyDodatkowo:ok. 600 g gotowej masy makowejroztrzepane jajko do posmarowania rożków przed pieczeniemcukier puder do posypania po upieczeniuMąkę przesiać na stolnicę. Wymieszać ją z cukrem, solą i drożdżami. Wbić żółtko i dodać śmietanę, wyrobić. Zawinąć w folię i odłożyć(...)oryginalnym przepisie). W środku ponacinać otwory wzdłuż obu boków, tak jak na zdjęciu poniżej (fot.2). Na środku każdego ciastka układać porcję masy makowej. Zawinąć, jak malutkie beciki (fot.3). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem (fot.4).Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C. Rożki piec 15-20 minut bez termoobiegu, a następnie około 7 minut

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania