ciasteczka - 38923 przepisów (strona:705/2595)

pierniczki brukowce 192

składniki: 500 g mąki 50 g masła 100 g miodu 170 g cukru + 2 łyżki 1 jajko 15 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Domowy Smak Jedzenia
Magdalenki piernikowe z powidłami śliwkowymi 243

Magdalenki to słynne biszkoptowe ciasteczka wypiekane w specjalnych foremkach w kształcie muszelek. Pochodzą z Lotaryngii, regionu w północno-wschodniej Francji. Podobno wymyśliła je w XIX wieku mistrzyni cukiernictwa Madaleine Paulmier. Inne źródła mówią, że madame Paulmier była wcześniej kucharką Stanisława Leszczyńskiego i to on jest autorem legendarnej receptury magdalenek. Moje magdalenki w świątecznej odsłonie, pachnące przyprawami korzennymi, z nadzieniem(...)około 10 minut. Magdalenki są gotowe, gdy ich brzegi lekko się przypieką, a na środku powstanie charakterystyczna górka. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy około 10 minut, następnie delikatnie wyjmujemy ciasteczka z foremki. Kolejne porcje przygotowujemy w ten sam sposób: smarujemy foremki, nakładamy zimną masę i pieczemy.  Wystudzone magdalenki smarujemy powidłami śliwkowymi i sklejamy ze sobą. Możemy schłodzić

Smakowity Blog Kulinarny
Czekoladowe ciasteczka z melasą 144

Tegoroczne święta miną mi chyba pod znakiem ciasteczek. Nie pamiętam roku, kiedy piekłam ich równie dużo. To także zasługa poniższego przepisu, który można dowolnie modyfikować jeśli chodzi o smak. Gdybyście dodali spora łyżkę przyprawy piernikowej, wtedy wyjdą Wam mięciutkie pierniczki. Rozwałkowując cieniutko uzyskujemy kruche, delikatne ciastka. Wystarczy jednak rozwałkować grubiej, a po upieczeniu będziemy mieć puszyste i miękkie.  Składniki(...)Wykrawać ciastka o dowolnych kształtach. Piec w temperaturze 180 stopni przez 6-8 minut. Przed pieczeniem można je posmarować roztrzepanym białkiem, wtedy będą lekko błyszczące. Jeśli lubicie kruche ciasteczka, to zapraszam Was również na kruche ciastka makowe z landrynkowymi witrażykami . Poza tym, że są pyszne, to idealnie nadają się do zawieszenia na choince

Codzienna kuchnia niecodzienna
domowe pierniczki norymberskie vel pierniki Elizy 268

składniki: 300 g mąki 150 – 170 g cukru 100 g masła, miękkiego 3 jajka 150 g zmielonych migdałów lub orzechów 80 g posiekanych migdałów lub

Domowy Smak Jedzenia
Popękane ciasteczka piernikowe 268

świątecznym. Już nie mogę się doczekać, by zobaczyć miny bliskich, gdy zobaczą kalendarze ze swoimi zdjęciami z ostatniego roku ;) Aby osłodzić sobie i Wam ten czas oczekiwania, przygotowałam smakowite ciasteczka. Korzenne, z dużą dawką czekolady. Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Niemal identyczne jak te w wersji czekoladowej , jednak dużo bardziej aromatyczne. Polecam :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady(...)cukru 1 jajko 100 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy do piernika cukier puder do obtoczenia ciasteczek Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić wraz z masłem w kąpieli wodnej, wystudzić. Cukier i jajko ubić na jasną, puszystą masę. Nadal ubijając dodać wystudzoną, płynną czekoladę. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę

Domowa cukiernia Ewy
" Witrażyki " kruche ciasteczka z okienkiem 135

roku ich nie będę robić, ponieważ inne ciasteczka będą królować na stole świątecznym, ale przepis podam gdyż są bardzo efektowne i nie tylko wspaniale smakują,  ale mogą stać się chociaż na chwile ;) ozdobą naszej choinki czy stroika świątecznego w naszym domu. Składniki na kruche ciastka : 1 kostki margaryny 0,5 kg mąki tortowej 1 całe jajko 2 żółtka(...)naczyniem ( u mnie kieliszek ) 3. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W otwory w ciastkach wkładać pokruszone landrynki. Pieczemy w 180 stop przez 12-15 min. Pamiętajmy, że ciasteczka zdejmujemy z papierka do pieczenia dopiero po ich ostygnięciu ! Jak widać u mnie nie są trwałe witrażyki, a to z powodu zbyt dużej wilgotności panującej w domu więc jeśli panuje

Gotowanie...to proste !
Ciasteczka z mandarynkami 163

innego... W tym roku jednak nie odpuściłam, i znalazłam czas dla mandarynkowych paluszków. Ich przygotowanie jest proste, choć chwilę zabiera dopasowanie odpowiedniej długości. Później już idzie jak z płatka. Ciasteczka nieco rosną w piekarniku, więc należy zachować stosowne odstępy na blasze. Zamiast mandarynek można użyć pomarańczy, ale ja w grudniu dostaję mandarynkowego fioła , i uważam, że takie są najlepsze. Mocno(...)wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piec w 180 st. C. przez 12 minut. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić, można zatemperować. Przełożyć do woreczka cukierniczego, odciąć końcówkę, formując mały otwór. Udekorować ciasteczka. Smacznego! Jutro ostatni wolny dzień przed urlopem, a tu jeszcze tyle do zrobienia! Już teraz czuję się jak ciągle spóźniony Biały Królik z Alicji w Krainie Czarów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka pomarańczowe 181

Miękkie, mocno pomarańczowe ciasteczka z dodatkiem białej czekolady. Świetne jako alternatywa świątecznych pierniczków, ale nie tylko. Pierwszy raz robiłam je latem, na szkolny festyn, jednak zniknęły tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć ;) Pogoda nam wtedy nie dopisałam, jednak przezornie, już wcześniej zaopatrzyliśmy się w ogromne namioty z http://www.mastermarket.com.pl/namioty-imprezowe-dmuchane/ , z okolicznościowym nadrukiem, dzięki którym impreza odbyła się(...)przeszkód :) Mam nadzieję, że Waszych domach te ciasteczka będą takim hitem, jak podczas wspomnianego wcześniej festynu. Są przepyszne! :) Składniki: 100 g białej czekolady 75 g cukru 350 g mąki pszennej 75 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 duża pomarańcza Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać na malutkie kawałki. Dodać cukier, mąkę i proszek

Domowa cukiernia Ewy
Ciastka orzechowe z Kołaczyc 204

kruche ciasteczka z cukrem nie trzeba nikogo namawiać. Dzięki posiekanym orzechom są one jeszcze smaczniejsze. Robi się je łatwo i szybko, ale jeszcze szybciej znikają z talerzyka. Polecam do popołudniowej herbatki – taki podkarpacki akcent :) Przepis na ciasteczka pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Można go znaleźć w zbiorze przepisów z Pogórza. Przy tej okazji za udostępnienie Księgi dziękuję

Trzeci talerz
Polska wersja włoskich ciasteczek cantuccini 196

Ostatnio bardzo często piekę te ciasteczka, bo są proste w przygotowaniu, smaczne i porównywalnie z innymi słodkościami - zdrowe. Wymagają też zwolnienia, bo najlepiej smakują maczane w kawie lub herbacie. Brzmi jak coś na święta, prawda? POLSKIE WŁOSKIE CANTUCCINI Składniki: - 250 gramów mąki - 100 gramów (+ 2-3 łyżki) słonecznika - 100 gramów cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2-3 jajka - szczypta(...)ostrym nożem kroimy plastry grubości 1,5 centymetra. Układamy je na blaszce i ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C. Pieczemy przez 10-12 minut, po czym przewracamy ciasteczka na drugą stronę i ponownie pieczemy przez kolejne 10-12 minut. Voila! Podstawą do powstania tego przepisu był przepis na cantuccini książki Lidla. Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Gingerbread Men - Piernikowe ludziki (bez glutenu) 240

Gingerbread men czyli piernikowe ludki. Jak mówi bajka z 1875 roku, jeden z nich nie chciał zostać zjedzony, wyskoczył więc z piekarnika i uciekł w świat :-) Korzenne kruche ciasteczka mogą być udekorowane jak tylko Wam się zamarzy, bo piernikowy ludek vel "Ciastek" ma różne oblicza, czasem nawet bywa co ciekawe piernikową dziewczynką ;-) Ciasto na piernikowe ludki nie zawiera glutenu(...)masło. Wyrobić dobrze ciasto. Jeśli będzie się kleiło do rąk, podsypać troszkę mąki. Uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Blachę do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C. Blat roboczy lub stolnicę przykryć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Odkroić kawałek, lekko zagnieść by ciasto nabrało

maniapieczenia
lebkuchen pyszne świąteczne pierniczki 346

składniki: 250 g mąki pszennej 85 g zmielonych migdałów 85 g masła 200 ml płynnego miodu 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka mocno czekoladowe 160

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Inspiracja z blogu: Poezja smaku. Zmieniłam proporcje, rodzaj czekolady i sposób przygotowania.  Po prostu ciasteczka upiekłam po swojemu. Choć w planach miałam inne - w yszły niesamowicie przepyszne - mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Ich intensywnie czekoladowy smak - kusi i kusi!   (18-20 sztuk) 130-135g czekolady (użyłam mlecznej(...)pieczenia. (Kulki układać w dość sporych odstępach, ponieważ mocno "rozleją się" na boki.) Piec 10-12 minut w 160 stopniach. (Piekarnik koniecznie powinien być uprzednio rozgrzany. Uważać, aby ciasteczka nie przypiekły się.) Upieczone ciastka ostudzić na kratce do pieczenia

Di gotuje
mięciutkie domowe nadziewane pierniczki 3553

składniki: 150 g maki pszennej 150 g mąki żytniej 45 g cukru 125 g miodu 2 łyżki mleka 50 g masła 1 jajko 1 łyża kakao

Domowy Smak Jedzenia