ciasteczka - 38923 przepisów (strona:703/2595)

pierniczki (przepis III) 155

Kolejny przepis na pierniczki :) Co ja poradzę... Takich małych pyszności nigdy za wiele :) Mam dla Was i pełnowymiarowy piernik, ale wszystko w swoim czasie. Ciasteczka z tego przepisu są proste i szybkie do wykonania. Należą raczej do miękkich pierniczków, lecz z czasem twardnieją, więc trzeba zjeść je w ciągu max. 4-5 dni. Polecam też: ~ Pierniczki drożdżowe ~ Pierniczki z przepisu(...)zarabiając ciasto nożem. Dodajemy jajko, cukier, siekamy do połączenia składników i wyrabiamy ciasto rękami. Rozwałkowujemy na ok 0,5cm (jeśli się klei można podsypać mąką) i wycinamy pierniczki. Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem. Pieczemy ok. 8-10 minut w 180*C. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
Ciasteczka po Janczewsku 152

nasze babcie piekły ciasta kruche, których podstawą byłe tłuszcze takie jak smalec, sadło, słonina, skwarki ze stopionych tych tłuszczy. Te ciastka właśnie trącą tradycją z tego względu, pieczmy takie ciasteczka, można je długo przetrzymywać w zamkniętym pudełku, do filiżanki herbatki czy kawy nie trzeba kupować, zawsze można mieć je pod ręką Składniki: 1 kg sadła wieprzowego 1 kg mąki(...)ciasto napowietrzając je. Rozwałkowujemy wyrobione ciasto na stolnicy o grubości 0,5 cm delikatnie przewałkujemy wałkiem do rozbijania kotletów, smarujemy roztrzepanym jajkiem, kroimy radełkiem prostokąty, posypujemy grubym cukrem. Układamy ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 C około 10 min.  Smacznego

kgwjanczewo
Ciasteczka serowe 139

Małe co nieco do porannej lub popołudniowej kawy. Takie ciasteczka sprawdzą się na rodzinnych spotkaniach i piknikach. 250 g twarogu półtłustego 250 g masła 250 g mąki pszennej + do podsypania 1 jajko Marmolada wieloowocowa Cukier puder Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy twaróg i posiekane masło oraz jajko. Wszystko zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy obsypanej mąką, na grubość(...)Wycinamy kwadraty o boku 10 cm. Brzeg każdego smarujemy marmoladą, zwijamy w rulon. Ciasteczka pieczemy w 180*C przez 15 minut. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem

VioletoweKucharzenie
Ciasteczka owsiane z jabłkiem i daktylami 191

czerwca, a dziś wspomniał, że nie wie czy nie przesunie go na późniejszy termin. "Uwielbiam" moją uczelnie, że na ostatni semestr studiów dali przedmiot z takim dziwakiem. Składniki (13 ciasteczek): 1 szklanka płatków owsianych firmy Kupiec 0,5 szklanki otrębów pszennych firmy Kupiec 1 jabłko 1 łyżeczka cynamonu 8 daktyli Sposób przygotowania: Daktyle zalewamy 1/4 szklanką wrzątku i odstawiamy żeby(...)powstała daktylowa miazga ;) jabłko obieramy i trzemy na tarce na najmniejszych oczkach (żeby powstał mus jabłkowy) do jabłka dodajemy płatki, otręby, cynamon oraz daktyle z powstałej masy lepimy okrągłe ciasteczka, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w temp. 170 stopni przez około 30 minut SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
kulki z ryżu preparowanego 182

składniki: 50 g ryżu preparowanego 150 g cukierków krówek (jeżeli wolimy aby były słodsze dodajemy więcej krówek) 2 łyżki słodkiej śmietanki 50 g suszonej żurawiny opcjonalnie

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka czekoladowe z lentilkami 223

może być lepszy prezent dla każdego dziecka niż domowe czekoladowe ciasteczka :) Te nie tylko fajnie smakują, ale i wyglądają dzięki kropeczkom z lentilek. Składniki: - 80 g masła - 1 jajko - 180 g mąki pszennej - 30 g cukru trzcinowego - 40 g cukru kryształu - 25 g kakao - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - szczypta soli - 100 g lentilek Przygotowanie(...)drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki. Do utartego masła dodajemy jajko oraz stopniowo suche składniki, cały czas mieszając. Przygotowane ciasto formujemy w kulki, spłaszczamy je i na każde ciasteczko nakładamy po kilka lentilek. Ciastka pieczemy w 180 C przez około 10 minut

Zainspirowana w kuchni
kostki czekoladowo orzechowe 303

składniki: 100 g orzechów (lub migdałów) mielonych 100 g czekolady 150 g masła 150 g cukru 4 jajka dodatkowo: powidło śliwkowe ok. 100 g posiekanych orzechów

Domowy Smak Jedzenia
Tarta z batoników i ciasteczek 406

sobą - bo jest super hiper wartościowym człowiekiem. A Wam życzę takich przyjaciół jakim jest dla mnie Paweł. SKŁADNIKI: Na foremkę o średnicy 23 - 25 cm. Spód tarty: 125 g ciasteczek Oreo 125 g herbatników 175 g masła, rozpuszczonego Masa orzechowa: 3 batoniki Snickers 200 g serka (np. Philadelphia, Bieluch, Wieluń) 100 g cukru 100 g śmietany (np. Łaciata(...)masła orzechowego 2 jajka (rozmiar L) Polewa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietany (np. Łaciata 30%) 100 g solonych orzeszków ziemnych, drobno posiekanych SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Spód tarty: Ciasteczka Oreo i herbatniki wkładamy do kielicha blendera i miksujemy na okruchy. Przekładamy rozdrobnione ciastka do miski, dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Przekładamy “ciasto” na foremkę

W kuchni Katie
1 milion ciastek ze skwarek (szpyrki) 189

brakuje Ci tylko środków na umilanie sobie życia we dwoje :) Więc zagraj!  http://www.wyniki-lotto.org/mini-lotto  - wyniki lotto na żywo! :) Podczas czekania na wyniki lotto proponuję zrobić opolskie ciasteczka ze skwarek zwane inaczej szpyrkami.  Charakteryzują się słodkim smakiem z lekko wyczuwalnymi skwarkami.  W 2007 roku ciastka te, zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.  Przepis na szpyrki(...)ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 h. Po godzinie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na placek grubości 4 mm. Wycinamy dowolne kształty ciasteczek. Pieczmy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni około 10 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasteczka z kremem czekoladowym 146

Smaczne ciasteczka dla każdego łasucha. Nie wymagają dużego nakładu pracy i do ich przygotowania możemy zachęcić dzieci. Bo dzieci przecież takie ciasteczkowe zabawy bardzo lubią. Ciasteczka podałam na talerzu Ibiza od Porcelana Bogucice Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
KRUCHE CIASTECZKA Z NADZIENIEM RABARBAROWO-POMARAŃCZOWYM 241

Muszę nieskromnie przyznać, że jestem baaardzo zadowolona ze smaku i wyglądu ciasteczek-pierożków z rabarbarowo-pomarańczowym nadzieniem. Genialny smak to nie tylko zasługa dżemu z delikatnym posmakiem róży, ale także bardzo ciekawe ciasto kruche. Dodaje się do niego wódkę, który zapobiega tworzenia się glutenu, przez co ciastka są bardziej kruche. Podczas pieczenia cały alkohol wyparuje, więc ciasteczka można spokojnie zaserwować

Przepisy Aleksandry
Ciasto z Arydii - Arydzki przysmak z książki "Drużyna. Góra Skorpiona" John'a Flanagan'a 186

kawy podano deser w postaci delikatnego ciasta pociętego na małe prostokąty, przekładanego nadzieniem z mielonych orzechów włoskich i piniowych, zmieszanych z miodem. - Wspaniałe ciasteczko - stwierdził Ulf. - Po zjedzeniu nadal można cieszyć się smakiem, oblizując palce z miodu." John Flanagan "Drużyna. Góra Skorpiona.", str. 157 Realizacja tego pomysłu zajęła mi nieco czasu, bo miałam problem z dostępnością orzeszków piniowych. Ostatecznie zamówiłam(...)firmie Skworcu . Sam przepis wymyśliłam sama i jak się okazało ciasteczka faktycznie są pyszne. SKŁADNIKI Na biszkopt 3 jajka szczypta soli 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Na nadzienie 200 g orzechów włoskich 200 g orzechów piniowych 1 szklanka miodu WYKONANIE Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać

Passions hobbies life
KRUCHE CIASTO – jak zrobić idealne? 435

sekrety idealnego kruchego ciasta? Jakie są proporcje ? I czy kruche ciasto można mrozić? Poczytajcie! Ciasto kruche jest tym ciastem, które najczęściej wykorzystujemy do przygotowania tart, babeczek, ciastek i ciasteczek oraz kruchych placków z kremem, owocami czy też innymi dodatkami. Taka żelazna proporcja kruchego ciasta to 3:2:1 , co oznacza , że używamy do jego przygotowania 3 części mąki , 2 części(...)dotyczącą oczywiście słodkich wypieków, gdyż w tych wytrawnych i słonych pomijamy cukier. WAŻNE! Jeśli chcemy aby ciasto było bardziej kruche, a jego powierzchnia była zdecydowanie bardziej gładka ( np. przy ciasteczkach ), to zamiast zwykłego cukru używamy cukru pudru. Jeśli chcemy, by ciasto było bardziej twarde ( np. przy niektórych tartach) żółtko zastępujemy całym jajkiem. Mąka do pieczenia powinna być sucha i przesiana

Ostra na Słodko
Ciastka francuskie z rabarbarem i cynamonem 255

Bardzo prosty przepis na smaczne ciasteczka z francuskiego ciasta z dodatkiem rabarbaru, posypne cukrem muscovado oraz cynamonem. Zamiast- wspomnianego już- rabarbaru, można użyć innych owoców, które pomału zaczynają wypełniać warzywniaki :) Takie ciasteczka robi się błyskawicznie, wystarczy na ciasto francuskie ułożyć owoce (albo marmoladę, nutelle, budyń czy nawet same bakalie), piec 20 min. i gotowe :) Warto więc mieć takie ciasto zawsze

Kraina Miodem Płynąca
Francuzy z serem i rabarbarem 188

rozrósł się przykrywając jednocześnie swymi liśćmi ogrodową sąsiadkę - lawendę... pełna litości dla tej drugiej postanowiłam zrobić porządek z tym rabarbarem!  Wyszło to, co widać na załączonych zdjęciach.  Ciasteczka są naprawdę bardzo dobre, łączą w sobie słodycz sera i kwaśny posmak rabarbaru.   Składniki 1 gotowe ciasto francuskie 10 dag rabarbaru 20 dag sera białego 2 jaja 3 łyżki(...)całość delikatnie wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć, pokroić na kwadraty 5 na 5 cm. Na każdy kwadrat nałożyć łyżeczkę sera, na to kawałki rabarbaru, brzegi ciasta można złożyć do siebie. Ciasteczka układać na natłuszczonej blaszce. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni około 15 minut

Kuchenne aromaty