byłabym sobą, gdybym nie upiekła czegoś specjalnego dla moich dziewczynek. Dzieci kochają misie więc może polubią je chrupać. Zapraszam... Skala smaku 9/10 ocena na pewno nie jest przesadzona. Ciasteczka są naprawdę smaczne, nie za słodkie, chrupiące długo trzymają świeżość . Mimo. iż nie jestem dzieckiem sama miałam niezłą frajdę zajadając ciasteczka. Buźki strojone przez córę
Kubki smakuKruche nawet baardzo, delikatne, chrupiące i naprawdę znikają w oka mgnieniu, ciasteczka cynamonowe. Postanowiłam je zrobić jeszcze przed świętami i już była kolejna powtórka co się rzadko u mnie zdarza,gdyż uwielbiam piec nowości. Zapraszam... Skala smaku 10/10- z pomadą czekoladową są wyborne jednak bez niej również smakują wyśmienicie. Źródło "moje wypieki" Składniki na około 30 - 40 sztuk ciastek(...)lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać gwiazdki. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka praktycznie nie rosną). Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce. Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 1 łyżką masła (50 g czekolady) lub 2 łyżkami
Kubki smakuPrzejadły Wam się ciężkie serniki i makowce a nie wyobrażacie sobie kawki bez słodyczy to zapraszam na lekkie ciasteczka francuskie. Jako nadzienie użyłam konfitury figa z makiem którą dostałam od firmy Eterno . Takie ciastka spokojnie możecie upiec na sylwestra na pewno będą wszystkim smakować :) Wszystkich zainteresowanych wyśmienitymi produktami tej firmy zapraszam do sklepu internetowego http://eterno.pl/ . Składniki : 1 opakowanie(...)ciasta francuskiego Gotowej konfitury figa z makiem ja użyłam od firmy Eterno Cukier puder do oprószenia ciasteczek Wykonanie : Z ciasta francuskiego wycinamy foremką kwiatki, na środek wykładamy po małej łyżeczce figi z makiem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu lekko oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliDzisiaj na blogu coś do pochrupania czyli ciasteczka korzenne. Piekłam je przed świętami, ale nie zdążyłam opublikować przepisu. Można je upiec również na Sylwestra. Ich korzenny aromat wprowadzi Was w niepowtarzalny nastrój... Źródło: Składniki: 250 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 2 łyżki płynnego miodu 125 g masła, zimnego 1 jajko 1 łyżka przypraw korzennych np. domowej przyprawy(...)folią, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Wycinać ciasteczka, przekładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem, przykładać foremkę i robić stempelki. Piec w temperaturze 200ºC przez około 10 - 12 minut lub do zezłocenia brzegów
Czerwień i błękitNajzwyklejsze kruche ciasteczka upieczone w kształcie małych gwiazdeczek, oblane białą czekoladą i posypane niebieskim cukrem. Ten cukier właśnie sprawia, że gwiazdeczki są wyjątkowe i mienią się w blasku światła. Polecam nie tylko na Święta ale również na imprezę karnawałową. 300g mąki kostka masła (200g) 100g cukru pudru 1 jajko szczypta soli biała czekolada niebieski cukier kryształ Mąkę, cukier puder(...)godziny. Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć gwiazdki i piec w 170 stopniach do lekkiego zarumienienia (ok 10 min). Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do rękawa cukierniczego i polewać ciasteczka, posypać niebieskim cukrem i odstawić do zastygnięcia
Smakołyki Asisłodkie, delikatne ciasteczka z serowo-kokosowym nadzieniem - to na pewno ciekawa propozycja do wypróbowania. Ciasto z zewnątrz jest delikatne i miękkie dzięki użyciu twarogu, natomiast nadzienie w środku doskonale komponuje się z wiórkami kokosowymi. Ciasteczka można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub zostawić zupełnie bez niczego. Z podanych składników można uzyskać około 20 sztuk. Składniki na ciasto krucho-serowe
Świat Ciastaskładniki: 320 g ciasta francuskiego na maśle (1 płat) 300 g gotowej masy makowej 8 kandyzowanych żurawin 8 łyżeczek dżemu żurawinowego dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z
Domowy Smak JedzeniaKruche makowe gwiazdki cytrynowe to delikatne maślane ciasteczka w kształcie gwiazdek z lekką nutą cytrynową, idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Zapakowane w ozdobiony świątecznie szklany słoik, będą wspaniałym i pięknie wyglądającym prezentem dla bliskiej osoby. Kruche makowe gwiazdki rozpływają się w ustach i ciężko nie skusić na kolejne :) Składniki kruchych makowych gwiazdek: (około 20 dużych gwiazdek lub 30 średnich(...)kleiłoby się do blatu i wałka. A im więcej mąki tym ciasto twardsze) . Powykrawać gwiazdki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec partiami około 8 minut (ciasteczka wyciągane z pieca będą miękkie, ale będą twardniały w miarę studzenia) . Zostawić je na blaszce na 5 minut , a następnie przenieść na kratkę i ostudzić. Kruche makowe gwiazdki zachowają świeżość
Moja Delicjaminuty, aby oddzielić skórkę od orzechów. Orzechy siekamy nożem (można zostawić większe kawałki). Rękami kruszymy ciastka - tutaj mogą również pozostać większe kawałki. Odkładamy po 2 łyżki skruszonych orzechów i ciasteczek. Czekoladę łamiemy i przekładamy do metalowej miski, stawiamy na garnku z gotującą się wodą i mieszamy czekoladę za pomocą silikonowej packi, aż się rozpuści. Dodajemy mleko, masło i mieszamy(...)rozprowadzamy na waflu, przykrywamy drugim waflem i delikatnie, ale dość zdecydowanie dociskamy. Pozostałą masę czekoladową wylewamy na wierzch i rozprowadzamy po całym waflu. Wierzch posypujemy pozostałymi skruszonymi ciasteczkami i orzechami. Odstawiamy do zastygnięcia. Smacznego
bistro mamaskładniki na ciasto: 70 g mąki 100 g orzechów, zmielonych (np. 50 g orzechów włoskich + 50 g migdałów) 150 g cukru pudru 150 g masła, miękkiego
Domowy Smak Jedzeniastoją na najwyższym miejscu. Praca, pasje mogą czasem poczekać... Dużo ostatnio myślę o moich najbliższych dlatego w ten weekend w domu pachniało kapustą z grzybami, masą makową i ciasteczkami, no i pizzą jak co sobotę :) Ciastka o jakich dzisiaj chciałam Wam wspomnieć wymagają leżakowania więc trzeba się za nie zabrać dzień przed pieczeniem. Przepis podpatrzyłam u Anny na blogu(...)Addio Pomidory . Ciasteczka są intensywnie czekoladowe, chrupiące i baaaardzo pyszne! Serca z Bazylei 100 g gorzkiej czekolady, połamanej 250 g mielonych migdałów 250 g cukru pudru 1 łyżeczka kakao 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta mielonych goździków 2 białka szczypta soli 1 łyżka rumu cukier, do dekoracji białko, roztrzepane do posmarowania (pominęłam) Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Mielone migdały prażymy na suchej
Dzieje kuchennej WiewióryKruche ciasteczka polecają się tym razem w wersji świątecznej. Kajmakowe gwiazdeczki po prostu rozpływają się w ustach i będą cudownym deserem w świąteczne dni. Ale oczywiście można a nawet trzeba upiec je także z innej okazji bo zawsze smakują wybornie. Kajmak czyli krem z tłustego mleka i cukru nadał dzisiejszym ciasteczkom cudownej słodkości, którą przełamuje kwiat soli morskiej zawarty
Smaczna Pyzaksiążki "Wielka księga ciast" przełożonej z niemieckiego dla czytelników KDC Klub Dla Ciebie. W przepisie zaintrygowała mnie obecność ziemniaków i postanowiłam przetestować, co z tego wyjdzie. Muszę przyznać, że ciasteczka są najsmaczniejsze prosto z blachy, kiedy są jeszcze ciepłe :-) SKŁADNIKI 125 g ugotowanych na miękko ziemniaków 60 g masła 60 g cukru 1 jajko 250 g mąki tortowej 1 łyżeczka(...)szybszą wersję, to można zrobić nadziewane kulki. W miseczce rozmącić żółtko z mlekiem i pędzelkiem smarować każdą sakiewkę, układając na blaszce. Piec około 15-20 minut. Gotowe i ostudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem
Passions hobbies lifewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis znalazłam na portalu: przyslijprzepis.pl. Zmieniłam całkowicie proporcje i dodałam cukier. (Tam wszystkiego było po 250g - serek, mąka,masło.) Ciasteczka są lekko kruche i idealnie nadają się do podjadania z herbatką. (około 30 ciastek różnej wielkości) 100g serka homogenizowanego (*) 120g mąki 80g masła 2 łyżki cukru pudru (**) Opcjonalnie: cukier puder marmolada (***) lukier Wszystkie(...)stopniach. Polukrować lub posypać cukrem pudrem. (*) Użyłam serka z wiaderka - waniliowego. Można zastosować różny smak lub dodać np. kakao. (**) Pomimo cukru ciastka nie wyszły przesłodzone. Jednakże robiąc ciasteczka z marmoladą lub lukrem - można zrezygnować z pudru. (***) Dodając marmoladę - należy ją (odrobinę) ułożyć na ciastku przed pieczeniem
Di gotujeprzez 2 minuty. 3. Do mieszanki z cukrem dodać mąkę wraz z sodą i solą. Miksować około 1 minuty. Na koniec dodać posiekane orzechy macadamia. Całość wymieszać. 4. FORMOWANIE ciasteczek na 2 sposoby: Zastosowany przeze mnie – widoczny na zdjęciu: Na blat wysypać trochę mąki, wyłożyć na nie ciasto (może się lekko kleić należy je wtedy podsypać mąką) rozwałkować na grubość(...)wykładać na przygotowana blachę Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, (należy obsypać ręce mąka – ułatwi to formowanie) lekko spłaszczyć dłonią i wyłożyć na blachę do pieczenia 5. Ciasteczka piec przez 8 minut. źródło ; Kinga Paruzel
Anioły w kuchni