ciastka to zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla tych wypiekanych z mąki pszennej. Są inne niż tradycyjne ciastka, ale można się w nich rozsmakować. :-) Do ich wypieku użyłam foremek do ciastek. Można również piec je bez nich, na blaszce z piekarnika. Przepis pochodzi stąd: KLIK . 1 i 1/2 szklanki kaszy manny 100g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 duże(...)zagniatamy. 2. Ciasto dzielimy na nieduże porcje (kulki), które rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można zrobić to tak jak ja, w specjalnej foremce do ciastek). Na środku każdego ciastka robimy dziurkę. Napełniamy je dżemem/powidłami/konfiturą - wszystko sprawdza się tak samo dobrze. 3. Ciastka pieczemy przez 15-20 minut
Szefowa kuchnidobrze wymieszać mikserem. Wsypać 3 łyżki grubo posiekanej czekolady i wymieszać łyżką. Formować małe kulki, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze i piec około 15 minut w temp.190 stopni. Ciasteczka są kruche, aromatyczne, a dodatek kardamonu to na zdrowie
Kulinarny karnet ChristopheraNastępnie formujemy kuleczki, obtaczamy je w cukrze pudrze. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 15 minut w 160 stopniach. A do ciasteczek polecam herbatkę Ceylon Teekanne
Aga w kuchnizamrażarki na 30 minut. Po wyciągnięciu z zamrażarki, odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy na ok. 3 mm- tak do grubości żurawiny :) Ciasto ma dość kruchą konsystencję, ale dzięki temu ciasteczka będą kruche :) Wycinamy gwiazdeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 min w 175 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Aga w kuchniIdealne ciasteczka owsiane z nutką cynamonu i migdałami, podczas pieczenia których pyszny zapach będzie się roznosił na całą kuchnię. Pyszne, smaczne, słodkie, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu takie właśnie powinny być! Zapraszam! Składniki: 100 g masła 2 jaja 70 g brązowego cukru 4 łyżki otrębów pszennych Szklanka mąki owsianej 2 szklanki płatków owsianych 100 g migdałów Łyżeczka cynamonu
Kuchnia ŁukaszaShare Pinterest Print Ciasteczka migdałowe z dodatkiem likieru Amaretto to słodkości, które zachwycają smakiem i są bardzo proste do wykonania. Idealne na podwieczorek do kawy lub herbaty i umilenie sobie popołudnia. Zaraz po upieczeniu ciasteczka są kruche, ale po ostygnięciu stają się miękkie. Polecam! Ciasteczka migdałowe Składniki na ciasteczka migdałowe: 2 szklanki zmielonych migdałów 1 szklanka mąki 180 g masła(...)ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z kulek odrobinę spłaszczyć. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 13 minut. Smacznego To też może Cię zainteresować: Ciasteczka orzechowe z czekoladą Ciasteczka brownie z migdałami i Amaretto Ciasteczka ryżowe Miękkie ciasteczka dyniowe z imbirem Ciasteczka pomarańczowe z batatów Artykuł Ciasteczka migdałowe pochodzi z serwisu Oryginalny smak
Oryginalny smakPyszne ciasteczka, które sprawdzą się na każdym stole, czy to świątecznym czy to imprezowym. Bardzo proste w wykonaniu, więc udadzą się każdemu, gwarantuję to. Jeżeli ciasto rozwałkujemy cienko to ciasteczka będą chrupiące, ale jeżeli grubiej tak około 4-5 cm, to ciasteczka będą pulchniejsze, będą wtedy miały warstwy jak w cieście francuskim. Można zrobić z podwójnej porcji. Bardzo polecam. Zróbcie(...)żółtka 1 cukier waniliowy 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18 % Dodatkowo: 2 białka cukier kryształ ( około pół szklanki ) mąka pszenna do podsypania stolnicy Wykonanie pysznych ciasteczek: 1. Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy cukier waniliowy i dodajemy masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy śmietanę i żółtka i zagniatamy ciasto. Z ciasta
Izabelawkuchniświąteczny stół polecam Wam te ciasteczka. Bardzo kruche i bardzo pyszne. Z idealnie czekoladowym kremem, z użyciem masła i czekolady, a dżem wiśniowy bardzo fajnie podkręca smak. Ładnie udekorowane, będą ozdobą świątecznego stołu. Im dłużej poleżą to bardziej zmiękną, ale zapewniam, że nie poleżą. Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 20 dag masła lub margaryny(...)alkoholu ( spirytus, wódka ) Dodatkowo: 5 dag mlecznej czekolady dowolna posypka ( u mnie posiekane migdały ) pół słoiczka dżemu wiśniowego mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych ciasteczek: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce. Następnie na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy i wycinamy ciasteczka dowolną foremką, u mnie podłużna foremka
IzabelawkuchniCynamonowe ciasteczka z migdałami Dziś mam dla Was przepis na pyszne cynamonowe ciasteczka z migdałami . Proste w przygotowaniu, idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Te ciasteczka możecie też śmiało przygotować z dziećmi na zbliżające się święta. Moja maluchy jak zawsze chętnie wycinają i zdobią takie małe domowe wypieki. Tym razem migdałowe ciasteczka pachnące cynamonem ozdobiły w owocowym lukrem(...)posypką. Wyszło uroczo i pysznie. Polecam i Wam takie proste cynamonowe ciasteczka na święta . Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 50 g tartych migdałów (miałam kupne) 100 g masła lub margaryny 1 jajko M 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, tarte migdały i cynamon. Dodajemy posiekane masło i wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulę
Słodkie okruszkiProste ciasteczka – szybki przepis Dziś mam dla Was przepis na proste ciasteczka. Synek bardzo chciał upiec domowe ciasteczka. Długo nie musiał mnie prosić Zagniotłam ciasto, schłodziłam, a potem… Potem mój kochany maluch miał dużo zabawy przy wycinaniu ciasteczek. Przepis jest naprawdę prosty. Ciasteczka wychodzą kruche, lekko waniliowe i naprawdę pyszne. Polecamy My kilka zjemy dziś, a resztę będziemy(...)stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Odrywamy kawałki ciasta. Rozwałkowujemy je na podsypanej mąką macie i wycinamy dowolne kształty. Tu szalał mój synek Ciasto nadaje się też do wzorków. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja mam blachę do ciasteczek (39×26 cm) Wilton ze sklepu Wszystkiego Słodkiego W sklepie kupicie też różne dodatki do wypieków
Słodkie okruszkiAmerykańskie ciasteczka z czekoladą Amerykańskie ciasteczka z czekoladą to łatwe i szybkie maślane ciasteczka pieguski z kawałkami czekolady. Są słodkie, chrupiące, idealne do kawy, herbaty lub kubka mleka. Zobaczcie, jak łatwo przygotować amerykańskie ciasteczka bez foremek na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Amerykańskie ciasteczka przygotowuje się błyskawicznie, bo nie musimy wałkować ciasta(...)słodkie, co jest typowe dla przepisów na amerykańskie ciastka, dlatego jeśli wolicie, możecie troszkę zmniejszyć ilość cukru (ja i tak zmniejszyłam w porównaniu do oryginalnego przepisu). Aby nasze amerykańskie ciasteczka maślane udały się idealnie, należy pamiętać o kilku sprawach. W związku z tym, że do ciasta dodajemy czekoladę, dość łatwo przypalają się od spodu - aby tego uniknąć, ja zawsze piekę
Lekcje w kuchniWłoskie “la dolce vita” i toskańskie ciasteczka Toskania to jeden z piękniejszych regionów we Włoszech i najbardziej popularny kierunek wycieczek. Urocze stare miasteczka na wzgórzach, cyprysowe aleje, winnice i gaje oliwne. To wymarzone miejsce na wypoczynek nie tylko dla miłośników architektury i zabytków. Toskania to również raj dla smakoszy. Kuchnia włoska uznawana jest za najpopularniejszą na całym świecie(...)sporządzić pełnej listy wszystkich włoskich słodyczy. Dlatego dzisiaj przedstawię Wam najbardziej popularne słodkości Toskanii. Toskania od wieków słynie ze słodyczy. Najbardziej popularne to “Canticcini Toscani”, tradycyjne ciasteczka z Florencji oraz słodkości ze Sieny, “Panforte” i “Ricciarelli di Siena”. Tych toskańskich deserów nie można przegapić w podróży, idealnie nadają się na słodkie prezenty
Tajemnice SmakuCiasteczka z czekoladą i bakaliami, to idealna propozycja dla łasuchów. Szybkie, pyszne, chrupiące i naprawdę dobrze nadziane. Idealne do kawy czy herbaty. Możne je też zapakować i zabrać ze sobą do pracy lub na wycieczkę. Przepis na ciasteczka jest bardzo prosty. Wystarczy przestrzegać podanych proporcji i zasad pieczenia. Pieczemy najpierw w wyższej temperaturze, by zachować kształt ciasteczek, a później(...)mąki pszennej 100 g masła 70 g cukru 1 jajko klasy L 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady 40 g ulubionych bakalii Ciasteczka z czekoladą i bakaliami – przepis Czekoladę siekamy nożem. Bakalie również kroimy na mniejsze kawałki. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, sól i wbijamy jajko. Dodajemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Według mnie dzisiejsze ciasteczka korzenne to świetna alternatywa dla pierników. Są chrupiące i delikatne jak kruche ciasteczka, z wyraźnym smakiem aromatycznych przypraw i bardzo łatwo się je wałkuje. Gotowe ciasteczka bardzo dobrze znoszą przechowywanie. Po przestudzeniu wystarczy przełożyć je do puszki lub słoika i możemy cieszyć się smakiem domowych ciastek przez kilka tygodni. O ile tak długo jeszcze zostaną(...)zjedzone ;) Ciasteczka z tego przepisu można ozdobić lukrem tak samo jak pierniki. Po wskazówki jak lukrować pierniki zapraszam do wpisu z poradnikiem lukrowania . W zależności od grubości rozwałkowanego ciasta, z podanych składników upieczemy od 4 do 6 dużych blaszek ciasteczek. Składniki: 0,5 kg mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 25 g przyprawy do piernika szczypta soli
Ciastkozercy