duże zainteresowanie nimi z Waszej strony, więc tym bardziej wypada go opublikować. A wszystko to za sprawą bloga , na którym je znalazłam. Jest on dla mnie skarbnicą pomysłów, a ciastka od samego początku mnie kusiły, więc wiedziałam, że prędzej czy później się tutaj pojawią. Nie wiem, czy jest to oryginalna receptura na tego typu wypiek, gdyż widziałam też
Fabryka pomysłówszklanki mleka lub wody (do rozpuszczenia żelatyny) 5 łyżek cukru ½ kostki masła 1 galaretka malinowa Przygotowanie: Ciastka pokruszyć lub zblendować. W garnku roztopić masło i połączyć z pokruszonymi ciastkami i dokładnie wymieszać. Masą z ciastek wypełnić dno tortownicy oraz jej brzegi, dobrze ugnieść dłońmi. Wstawić na około kwadrans do lodówki. W tym czasie przygotować masę jogurtową. Jogurty
Fabryka pomysłówłyżeczka sody Wykonanie: Ucieramy mikserem masło + cukier+ jajka +mąka, soda i proszek. Dodajemy resztę składników. Ciasto wychodzi dosyć gęste, więc proszę się nie przerażać :) Formujemy małe ciasteczka i pieczemy w 180 stopniach 20 minut. Smacznego
Czerwona PorzeczkaSkładniki mokre: 1 szklanka maślanki naturalnej 100 ml oleju 2 jajka Składniki suche: 300 g mąki pszennej 0.5 szklanki cukru pudru ( można mniej jak ktoś
Czerwona PorzeczkaSkładniki na 16 małych rogalików: 250 - 300 g mąki 20 g świeżych drożdży 2 żółtka 125 ml ciepłego mleka 80 g cukru
Czerwona PorzeczkaSkładniki na ciasto: 750 g mąki pszennej 1 margaryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 1 szklanka gęstej śmietany Składniki na krem: 0,5
Czerwona PorzeczkaSkładniki: Muffiny: Składniki suche: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli Składniki mokre: 1/2
Czerwona PorzeczkaSkładniki: Ciasto drożdżowe: 50 g świeżych drożdży 4-5 łyżek cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko + 1 żółtko szklanka mleka 2 łyżki
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 200 g mąki szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody jajko 125 ml maślanki naturalnej 125g masła 175ml coca-coli 2 łyżki kakao
Czerwona PorzeczkaMięciutkie i pachnące drożdżówki, dużo lepsze niż te kupowane w sklepie ;) Przepis pochodzi z wspaniałej strony Moje Wypieki. Nie zmieniałam nic w przepisie, ponieważ ciasto
Czerwona Porzeczkarozdrabniamy można to zrobić blenderem, ale można też zawinąć je w ręcznik kuchenny i pokruszyć przy użyciu wałka do ciasta. Masło rozpuszczamy w garnuszku i przestudzamy dodajemy je do ciastek i dokładnie mieszamy. Tak przygotowana masę wykładamy na spód tortownicy. Żelatynę rozpuszczamy w około 70 ml wody. Twarożek mieszamy z cukrem pudrem i waniliowym dodajemy przestudzoną żelatynę i połowę
cookplPróba ogarnięcia tego bloga nie jest łatwe, myślę że dojdę do wprawy za jakiś miesiąc. Może w przerwie świątecznej uda mi się to zrobić. Miał być
Delicious Titbitsprzy tym radości. Naprawdę polecam. Masa solna 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki soli 1 szklanka wody dość ciepłej Dodatkowo: słomka (wycinamy dziurkę na sznurek) foremki do ciastek (moje z Ikei) farba w sprayu ( u mnie czerwona i srebna) tasiemki, lamówki (wszystko co macie w domu: pieprz, goździki, posypka do ciasta - perełki, mak itp.) klej vikol (niezastąpiony u mnie
Delicious Titbitsłyżeczki Meyer Lemon Curd (być może dostępny jest w jakimś dużym markecie), 2 łyżeczki cukru pudru, konfitura z porzeczek (mojej własnej produkcji - przepis na nią podam niebawem), kilka rozkruszonych ciastek zbożowych do posypania. Galaretki robimy wg przepisu na opakowaniu. Wlewamy do pucharków kolejno, po skrzepnięciu poprzedniej warstwy. Następnie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, do której na koniec dodajemy Lemon(...)Curd i dalej na wolnych obrotach mieszamy. Na galaretkę wykładamy kilka łyżeczek konfitury porzeczkowej, bitą śmietanę i pokruszone ciastka. Na wierzch można dodać jeszcze jedną łyżeczkę konfitury. Wyszło mi aż 6 pucharków deseru, a śmietanka z curdem tak smakowała domownikom, że musiałam zrobić jej więcej
Delicious Titbits