nową ich partią wrzucić z powrotem do słoja. Wersja light cukru waniliowego: Zamiast zwykłego cukru kryształ, użyć brązowego cukru trzcinowego. Filozofia przygotowywania pozostaje bez zmian. Mniam, wspaniała posypka do ciastek! Skoncentrowany cukier waniliowy Porządnie wysuszone laski wanilii zmielić w młynku do kawy na proszek. Wystarczy wtedy dodawać do wypieków jedynie odrobinę takiego proszku, by efekt był identyczny - a nawet
Grunt to przepis!Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 20 sporych ciastek: 1¼ szkl. mąki ½ szkl. cukru 100g margaryny 1 szkl. sezamu szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu (ja nie miałam, więc dałam przyprawę do szarlotki Kamis – mieszanka cynamonu, imbiru, goździków
Fabryka pomysłówpory pozycji deserowych, więc nadrabiam to teraz. Niby proste, a zawsze cieszy. Składniki na 2 porcje: Pół puszki ananasa – krojony 1 duże kiwi 1 mały jogurt naturalny 6 czekoladowych ciastek owsianych Kolorowa posypka cukrowa Przygotowanie: Do wysokich szklanek lub pucharków pokruszyć ciastka owsiane – po 3 na szklankę. Następnie zrobić warstwę z jogurtu (około 2 łyżki). Na to ułożyć
Fabryka pomysłówherbatniki, na to ułożyć umyte i pokrojone na połówki truskawki. Galaretę przygotować wg instrukcji (jako że używamy połowy, rozpuszczamy ją w połowie wody podanej na opakowaniu!). Wierzch ciastek polać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na około 2 godziny. Ja swoje podawałam w blaszanych foremkach, gdyż bałam się, że się pokruszą. Lepsze będą foremki non-stick. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówduże zainteresowanie nimi z Waszej strony, więc tym bardziej wypada go opublikować. A wszystko to za sprawą bloga , na którym je znalazłam. Jest on dla mnie skarbnicą pomysłów, a ciastka od samego początku mnie kusiły, więc wiedziałam, że prędzej czy później się tutaj pojawią. Nie wiem, czy jest to oryginalna receptura na tego typu wypiek, gdyż widziałam też
Fabryka pomysłówszklanki mleka lub wody (do rozpuszczenia żelatyny) 5 łyżek cukru ½ kostki masła 1 galaretka malinowa Przygotowanie: Ciastka pokruszyć lub zblendować. W garnku roztopić masło i połączyć z pokruszonymi ciastkami i dokładnie wymieszać. Masą z ciastek wypełnić dno tortownicy oraz jej brzegi, dobrze ugnieść dłońmi. Wstawić na około kwadrans do lodówki. W tym czasie przygotować masę jogurtową. Jogurty
Fabryka pomysłówłyżeczka sody Wykonanie: Ucieramy mikserem masło + cukier+ jajka +mąka, soda i proszek. Dodajemy resztę składników. Ciasto wychodzi dosyć gęste, więc proszę się nie przerażać :) Formujemy małe ciasteczka i pieczemy w 180 stopniach 20 minut. Smacznego
Czerwona PorzeczkaSkładniki mokre: 1 szklanka maślanki naturalnej 100 ml oleju 2 jajka Składniki suche: 300 g mąki pszennej 0.5 szklanki cukru pudru ( można mniej jak ktoś
Czerwona PorzeczkaSkładniki na 16 małych rogalików: 250 - 300 g mąki 20 g świeżych drożdży 2 żółtka 125 ml ciepłego mleka 80 g cukru
Czerwona PorzeczkaSkładniki na ciasto: 750 g mąki pszennej 1 margaryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 1 szklanka gęstej śmietany Składniki na krem: 0,5
Czerwona PorzeczkaSkładniki: Muffiny: Składniki suche: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli Składniki mokre: 1/2
Czerwona PorzeczkaSkładniki: Ciasto drożdżowe: 50 g świeżych drożdży 4-5 łyżek cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko + 1 żółtko szklanka mleka 2 łyżki
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 200 g mąki szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody jajko 125 ml maślanki naturalnej 125g masła 175ml coca-coli 2 łyżki kakao
Czerwona PorzeczkaMięciutkie i pachnące drożdżówki, dużo lepsze niż te kupowane w sklepie ;) Przepis pochodzi z wspaniałej strony Moje Wypieki. Nie zmieniałam nic w przepisie, ponieważ ciasto
Czerwona Porzeczka