Dzień dobry! Jak zapewne zauważyliście, niedawno byłam na warsztatach z Kingą Paruzel :-). A na warsztatach piekliśmy pierniczki i w ten oto sposób mogę się z Wami
Pora coś zjeśćDzień dobry! Dzisiaj mam dla Was post o dekorowaniu pierniczków. Wiele z Was pewnie powie, że... nie umie, nie ma zdolności plastycznych, nie ma wiary w
Pora coś zjeśćDzień dobry! Jakie ciasta nieodłącznie kojarzą się Wam ze Świętami? Na pierwszym miejscu pierniczki i pierniki, prawda? Później? Sernik? Makowiec, strucla makowa lub jeszcze inna wariacja
Pora coś zjeśćDzień dobry! Wczoraj pokazałam Wam szybką tartę z cebulą na cieście francuskim , a dzisiaj zapraszam na nieco bardziej pracochłonną, na cieście kruchym. Smakiem dorównuje, a może
Pora coś zjeśćpołówek? Będę mieć dla Was kilka prostych i efektownych pomysłów, które zachwycą nie tylko smakiem, a również wyglądem. Motyw serduszek obowiązkowy oczywiście :-). Zaczniemy od bezy, czyli słodkich, małych, chrupiących ciasteczek z białek. Wiele osób uważa, że beza to bardzo trudny deser, zapewniam, że tak nie jest. To tylko kwestia mocnego ubicia białek i suszenia (nie pieczenia!), aby były śnieżnobiałe
Pora coś zjeśćDzień dobry! Oprócz słodkiego święta jakim są Walentynki, mamy również w tym miesiącu Tłusty Czartek, więc warto zastanowić się, co przygotujecie na pożegnanie karnawału. Na blogu
Pora coś zjeśćDzień dobry! Emocje powoli opadają (chociaż dzisiaj napisała o nas Gazeta Wyborcza!!! :-) tutaj przeczytacie o Magazynie Apetyt ), więc dzisiaj słodki przepis dla Was! Magdalenki - te małe, puszyste ciasteczka, bardzo smaczne, o charakterystycznym kształcie muszelki. Najbardziej znany opis smaku magdalenek znajdziemy w powieści Marcela Prousta " W stronę Swanna ", od razu cieknie ślinka i nie można im odmówić :-). Zachęcam
Pora coś zjeśćtylko 5 zbóż, ale też potrzebny nam błonnik, witaminy i żelazo. Dlatego też dzisiaj przedstawiamy Wam pomysł na smaczne, pożywne i bardzo kolorowe śniadanie do którego wykorzystaliśmy nowe ciasteczka belVita Pyszne Nadzienie Truskawki i Jogurt naturalny. Gwarantujemy również, że Wasi współpracownicy nie oderwą wzroku od Waszego śniadania i będą chcieli byście się z nimi podzielili. Za oknem wiosna, kwitną kwiaty
Pora coś zjeśćKulki z płatków owsianych to doskonała propozycja na spotkanie z rodziną lub znajomymi, nie wymagają użycia piekarnika, jedynie kilku minut gotowania, trochę więcej czasu poświęconego lepieniu
Smakołyki BerenikiBardzo lubię wszelkiego rodzaju pierniki - drobne korzenne ciasteczka, te w czekoladzie, nadziewane, a także tradycyjne z dużej blachy, na miodzie i z aromatycznymi przyprawami. Dzisiaj proponuję piernik prosty, którego przygotowanie nie wymaga zbyt dużego nakładu czasu; bez miodu ale z dodatkiem jabłek oraz przyprawy korzennej, która nadaje temu ciastu smak i charakter piernika. Piernik z jabłkami Składniki: 2 szklanki mąki
Smakołyki Berenikiraczej na tortownicę o średnicy większej niż 21cm, tym razem zrobiłam go właśnie w takiej i zużyłam 2/3 ciasta, żeby jego warstwa nie była za gruba (z reszty powstały ciasteczka). Do przepisu wykorzystałam twaróg śmietankowy w kostce, nie mieląc go, a jedynie rozdrabniając podczas miksowania
Smakołyki Berenikimieć konsystencję pozwalającą na formowanie ciastek - dla ułatwienia można moczyć dłonie w zimnej wodzie, potem formować z ciasta kulki trochę większe od orzecha włoskiego - kulki spłaszczać tak, żeby powstało ciasteczko grubości około 1-1,5cm - układać na papierze do pieczenia w lekkich odstępach - piec w 180stopniach przez 25 minut - ciastka powinny być zrumienione od spodu, z wierzchu mogą być lekko
Smakołyki BerenikiCiasteczka mają przewagę nad ciastami, ponieważ ich trwałość (o ile nie zawierają kremów) jest o wiele dłuższa - zwłaszcza, gdy są przechowywane w szczelnym pojemniku. Przepis na kruche ciastka kakaowe powstał "na gorąco" po obejrzeniu składników, jakie mam w kuchni. Głównym atutem tych ciastek jest szybkie przygotowanie, nie są też zbyt słodkie, więc będą wspaniałą alternatywą dla innych przegryzek w ciągu
Smakołyki Berenikiserii ciasteczek i ciast z piekarnika zachciało mi się czegoś bez pieczenia, co wymaga po przygotowaniu leżakowania w lodówce. Sięgnęłam po przepis, który kiedyś gościł kilkakrotnie w mojej kuchni - ciasto cappuccino. Zmieniłam go trochę i zamiast kremu karpatkowego, zrobiłam masę budyniową, gdyż niedawno przygotowywałam karpatkę i potrzebna mi była jakaś lekka odmiana. Do tej masy wykorzystałam budyń w proszku
Smakołyki Berenikijaką na nie nakładam, tworząc zwartą ciasteczkową warstwę) lub ułożyć pierwszy blat miodowy - na herbatniki (blat miodowy) wyłożyć delikatnie masę grysikową, na nią położyć kolejną warstwę pokruszonych lub całych ciasteczek (drugi blat), przyciskając je do masy, dzięki temu szybciej zmiękną - całość schłodzić w lodówce MASA KAJMAKOWA - śmietankę i mleko przelać do rondelka z grubym dnem, dodać cukier i gotować
Smakołyki Bereniki