dzieckiem jest nie lada wyzwaniem! Myślimy o tym co zabrać, jak dziecko ubrać, gdzie zrobić przystanki, a bardzo często zapominamy o przekąskach. Później na prędce kupujemy jakieś wafelki, ciasteczka, czy inne „cukrowe” jedzenie na stacji benzynowej. Jeśli uda nam się nie zapomnieć o przekąskach dla dziecka, często wybieram je niezbyt rozważanie. Dajemy dziecku pseudozdrową mleczną kanapkę w czekoladzie
Kolizje Smakówtruskawkami studzę (np. w zimnej wodzie). Twaróg mielę lub przeciskam przez praskę 3 lub 4 razy. Twaróg mieszam z chłodną masą truskawką. Dodajemy również pozostałe 100 gram pokrojonych truskawek. Ciasteczka miksuję z masłem i przekładam na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (papier wypuszczamy na zewnątrz tortownicy). Spód ugniatamy. Następnie wlewamy masę serowo-truskawkową i wstawiamy ciasto do lodówki
Mango PapajaMiś panda jest dowodem na to, że można jeść samo zielsko i mieć duże dupsko. Wiadomo jak to jest, bu bułeczka wegańska tam ciasteczko. Poszperałam trochę w necie i znalazłam przepis na sławną swego czasu „odchudzającą” zupę kapuścianą, cały bajer tej zupy polega na tym tłumacząc łopatologicznie (Miśkowi tak tłumaczyłam ;-), że aby strawić tą zupę organizm zużywa więcej
greenscarfNareszcie udało mi się wygospodarować trochę czasu na uruchomienie bloga ;) Z tego miejsca pozdrawiam serdecznie wszystkich zapowiedzianych i cierpliwie czekających widzów. Na dziś mam dla was
Spektrum SmakuMarzenie o biscotti towarzyszy mi od miesiąca. Właściwie, to marzenie o Toscanii, Biscotti di Prato i deserowym Vin Santo. No ale cóż, mamy grudzień i święta
Spektrum SmakuMoja propozycja na dziś to szybkie, aromatyczne, chrupiące, słodkie i kwaskowe zarazem rogaliki. Nadzienie stanowi bowiem porzeczka biała całkiem już zapomniana oraz miód akacjowy z tego
Moje Małe CzarowanieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Z tymi ciasteczkami to śmieszna historia wyszła. Znalazłam przepis na pyszne ciasteczka rumiankowe u Oli [ klik ] , spisałam i wzięłam się za pieczenie. Zamiast zwykłej mąki dodałam
Moje Małe CzarowanieCIASTECZKA "ZIARENKA KAWY"cytuje za autorką tutaj Składniki na około 30 sztuk: 125 gramów masła w temperaturze pokojowej około 215 gramów szklanki mąki pszennej około 50 gramów skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej (preferuję skrobię) 130 gramów cukru pudru 2 żółtka 1 czubata łyżeczka kakao 2 czubate łyżeczki kawy mielonej (tej nierozpuszczalnej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy
w mojej kuchniDzisiaj przepis na pyszne ciasteczka orzechowe, które zrobiłam, ponieważ miałam ochotę na coś słodkiego i domowego, dzień wcześniej zrobiłam pyszne masło orzechowe więc dzisiaj dodałam tylko jajko, wiórki i miód, wymieszałam, ułożyłam na blaszce i po chwili piękny orzechowo kokosowy zapach roznosił się w kuchni do tego pyszny dżem czereśniowy chia:) czego chcieć więcej :) Składniki : - 1 szklanka masła orzechowego
zdrowa vege kuchniawiśniami na winie z kardamonem oraz brzoskwinią. Najlepiej smakuje świeżo przyrządzony :] Dla 1 osoby Czas przygotowania: 10 minut Składniki: Garść świeżych wypestkowanych wiśni Pół obranej brzoskwini bez pestki 2 ciasteczka oryginalne Daelmans lub np Tofelek czy inny :) Mielony kardamon 70-100ml wina czerwonego półwytrawnego Cukier brązowy Mąka ziemniaczana Przygotowanie: 1/ Wafelki nakładamy na szklankę z gorącym napojem, wiśnie wymieszane
Kuchnia PROzdrowotnaProste i smaczne ciasteczka Składniki 2 opakowania ciasta francuskiego (po 275 g) 250 g śliwek węgierek szklanka serka naturalnego ( z wiaderka-do serników) cukier cynamon żółtko Przygotowanie Śliwki kroimy na pół ,wyjmujemy pestki i smażymy w rondelku. Po 30 min ,zdejmujemy z ognia ,przecieramy przez sito i studzimy. Do śliwek dodajemy szklankę sera ,składniki dokładnie ze sobą łączymy doprawiając
R'n'G Kitchencukrem pudrem. Robimy dołek i wlewamy miód wymieszany z masłem ,oraz rozbełtane jajko z żółtkiem. Zagniatamy ciasto na gładko. Rozwałkowujemy je na grubość około 5 mm ,foremkami wycinamy kształt. Ciasteczka układamy na blasze (wysmarowanej masłem) i pieczemy 10 min w temp 180°C. Pierniki oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem
R'n'G KitchenSerek ubić razem z jogurtem. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku - wystudzić. Powoli wlewać do masy. Wymieszać. Dodać pokrojone owoce. Całość wylać na herbatniki. Na lekko tężejącej masie ułożyć pozostałe ciasteczka. Schłodzić. Pokroić na kostki, każdy kawałek udekorować połówką truskawki oraz listkiem mięty
Magiczne Życie MartyDzisiejszy pomysł na koktajl znalazłam na jednym z blogów i trochę go zmodyfikowałam. Jeżeli chcecie wersje oryginalną to zapraszam tutaj: koktajl rafaello Smak jest zbliżony do moich ulubionych ciasteczek (ku mojej wielkiej uciesze) i dodatkowo koktajl jest sycący a podany z lodówki potrafi dobrze ochłodzić. Składniki na dwa pucharki: 200 ml mleka kokosowego 100 ml jogurtu naturalnego
ciastkarnia na kruchym spodzie