"Wszystkiego najlepszego, Radości, szczęścia moc, Słoneczka wesołego, Snów pięknych co noc! Śpiewając, idź przez życie, Rozkwitaj jak ten kwiat Przy dobrym apetycie I w zdrowiu sto
W mojej kuchniWalentynki. Serduszka, kwiaty, czekoladki wciskają się nam w oczy. Ludzie kupują słodkie podarunki, rozmaite gadżety dla swoich bliskich. Pary spacerują, trzymając się za ręce i patrząc
W mojej kuchniMoi Drodzy Trwa konkurs na BLOGA ROKU 2015. W tym roku moja strona bierze udział w tym konkursie w kategorii KULINARNE. Trwa już etap głosowania, więc
W mojej kuchniA może na nadchodzące święta przygotujecie przepyszny Sernik Rafaello? Ja upiekłam go, korzystając z przepisu z niezawodnej kwestii smaku. Ciasto przepięknie się prezentuje i idealnie wpisuje
W mojej kuchnijest przepis, raczej pomysł moich wspaniałych koleżanek z pracy, który realizowałyśmy razem z naszymi dziećmi już w tamtym roku. Owieczki wielkanocne to zabawne ciasteczka drożdżowe, które nie tylko pięknie wyglądają, ale też z powodzeniem mogą zastąpić pieczywo do świątecznego koszyczka. Są także pyszną i urokliwą dekoracją wielkanocnego stołu. Do ich przygotowania możecie użyć ulubionego, dowolnego ciasta drożdżowego. Ważne
W mojej kuchnimiesiąc już Wielkanoc, u mnie na Wielkanocnym stole zawsze gości chociaż jeden rodzaj sernika. Uwielbiam nutellę, w połączeniu z sernikiem smakuje wybornie. SKŁADNIKI Spód: 200g ciasteczek orzechowych, ½ szkl. orzechów laskowych, ok. 100 g rozpuszczonej margaryny Masa serowa: 700 g sera twarogowego na sernik, 4 jajka, ½ szkl. cukru, 1budyń waniliowy, 150 g nutelli, olejek waniliowy, 2 łyżki oleju
słodki bratekrazie gdyby naszła nas ochota na szalony deser H - herbata - najlepiej melisa na uspokojenie, gdy z nerwów siedzimy przed piekarnikiem z nadzieją, że wyciągniemy coś zjadliwego; herbatniki lub ciasteczka owsiane/maślane, gdy jednak przy pieczeniu coś nie wyjdzie i musimy szybko robić ciasteczkowy spód I - i...dużo innych rzeczy, których nie ma na tej liście :) J - jajka, jogurt naturalny
Mania Wypiekaniapomagają obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego. Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki: - 400g mąki z płaskurki jasnej typ650 - 400g mąki orkiszowej jasnej
Smaczne Zdrowekruchym ciastem , cynamonem , sosem karmelowym i puszystą bitą śmietaną z chipsem jabłkowym. Niebo w gębie! Zanurzając łyżeczkę w słoiku przedzieramy się przez soczyste, prażone w karmelu jabła, kruche ciasteczka … i zatapiamy się w prawdziwym, jabłkowym raju! Jedząc, chce się rzec : chwilo trwaj! Częstujcie się! Najlepsza na świecie szarlotka w słoiku tylko dla Was! SKŁADNIKI: ( 1 szt ) * duże jabłko
Ostra na Słodkomorela), wszystkie orzechy, oraz mak do bardziej wytrawnych przysmaków, nasiona (pestki dyni czarnuszka)... Jest tego sporo bo przecież w obecnych czasach mamy duży wybór. Popularnym dodatkiem do ciast i ciasteczek są również kandyzowane skórki cytrusów. Najpopularniejsza skórka kojarząca się z procesem kandyzowania to pomarańczowa. Ja ostatnio spróbowałam i do kandyzacji wybrałam limonkę, Ogólnie rzecz ujmując to skórka miała piękny ciemnozielony
vaniliowoczekoladowaSzukałam dwa dni temu całkiem czegoś innego, kiedy trafiłam na przepis Pani Moniki na ciasteczka z oliwkami , który od razu chciałam sprawdzić. Zgodnie z tym, co o mnie mówi mój kochany mąż, że nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła, troszkę namieszałam w przepisie. Ale z sukcesem! Nie miałam majonezu w domu, ale miałam masło. Oliwek nie jadamy, bardzo
Anioszek w kuchnikonsystencji. Przetrzeć przez sitko i przełożyć do wyparzonego słoiczka. Po przestudzeniu umieścić w lodówce. Przechowywać w chłodzie do maksimum 2 tygodni. Może służyć jako wypełnienie tarty, mazurka, dodatek do ciasteczek, naleśników
zadanie-gotowanieciasto kruchego rozwałkowanego do grubości 3 mm wyciąć kółka. Ułożyć w formie muffinkowej i piec około 10 - 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Po ostudzeniu wyjąć ciasteczka z formy i wypełnić lemon curdem. Wyrównać powierzchnię nożem. Ułożyć na wierzchu maliny i posypać cukrem pudrem
zadanie-gotowanierównież polecam, bo mniej pracy :) Składniki Spód 200 g herbatników 100 g masła Masło rozpuścić. Herbatniki pokruszyć drobno i połączyć z masłem. Wyłożyć dno tortownicy (24 cm ) ciasteczkami i lekko ubić. Schłodzić chwilę w lodówce. Ser 1 kg sera twarogu 1 1/4 szklanki cukru pudru 4 żółtka 150 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka Dodatkowo 1 puszka
O kuchni z uczuciem