ciasteczka - 39501 przepisów (strona:1665/2634)

Ciastka Piwoszki 229

kładziemy porcję marmolady i zawijamy poprzez zlepienie przeciwnych rogów. Trzeba bardzo dokładnie zlepiać bo podczas pieczenia ciastka mogą się rozlepić. Pieczemy przez 15 - 20 minut w temp. 180*C Ciasteczka posypujemy cukrem pudrem albo oblewamy domowym lukrem. Wedle uznania :) Ciastka są bardzo pyszne, a w smaku przypominają coś ala ciasto francuskie nie mając z nim nic wspólnego

W Moim Magicznym Domu
Jeżynowy sernik na pierniczkowym spodzie 252

średnicy 23 cm: Spód: 350 g pierniczków 120-150 g rozpuszczonego masła Pierniczki umieścić w malakserze, zmielić na okruchy, dodać masło, wymieszać, masa ma mieć konsystencję mokrego piasku. Ciasteczkami wyłożyć spód i boki tortownicy do wysokości ok 4 cm. Wstawić do lodówki. Masa serowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (ja użyłam Vitello z Biedronki) 330 ml śmietany

moj przepis na
Kawowe Ciasto Na Zimno 235

ostatniej warstwy na którą kruszymy ze dwa-trzy herbatniki i całość obsypujemy kawą lub kakaem. chowamy do lodówki na co najmniej kilka godzin aby masy stężały a ciasteczka zmiękły. Smacznego

Gotowanie...to proste !
profiterolki z musem i sosem czekoladowym 188

nadziane bitą śmietaną, to klasyk wśród wypieków. Ale ciasto ptysiowe (zwane parzonym) ma dużo więcej zastosowań, tych na słodko jak i wytrawnie. Moją dzisiejszą propozycją są profiteroles- małe ptysiowe ciasteczka nadziane musem czekoladowym. Takie ptysie jada się widelczykiem, po uprzednim polaniu mocno czekoladowym sosem. Całość nie jest zbyt słodka, bo ciasto nie zawiera cukru, mus czekoladowy co prawda jest słodki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik jagodowy 362

Polski. RADY : - Ciasto na spód zawsze szykuję z minum ½ kg mąki (nawet z 1 kg), po podzieleniu na porcje zamrażam i zawsze mam gotowe pod ręką, nawet na ciasteczka. - Wszystkie składniki masy serowej muszą mieć temperaturę pokojową. - Sernik wymaga cierpliwości - musi wystygnąć i zastygnąć zanim go ukroimy, więc „nie poganiajmy go”. - Pieczenie w kąpieli wodnej jest gwarancją

mojewypiekiinietylko
Robyn Lawley gotuje - recenzja książki modelki plus size 180

znaleźć przepisy m.in. na: - sałatkę ziemniaczaną - sałatkę fasolową - smażonego łososia - rybę z frytkami w ciecie piwnym - pieczonego kurczaka - żeberka wieprzowe - zapiekankę makaronową z tuńczykiem - duszone kotlety jagnięce - zapiekankę pasterską - ciasteczka Anzac - lamingtony - klasyczne crepes - tartą z kremem custara - pomysły na bagietkę - francuską zupę cebulową - zapiekankę śniadaniową - pizzę nowojorską - sernik cytrynowy - czekoladowe semifreddo Moim zdaniem... Zanim książka trafiła w moje ręce

Di gotuje
Blok czekoladowy 206

smacznego deseru. Tematem był blok czekoladowy, wspomnienie PRL-u. Blok czekoladowy, który kiedyś święcił triumfy. Wszyscy zajadaliśmy się tym pysznym   kawałkiem ciemnej bryły czekoladowej i zatopionych w niej ciasteczek. Mój blok jest niczym innym jak domową czekoladą ze wspaniałymi dodatkami, żurawiną, orzechami i oczywiście herbatnikami. Ten przepis jest stary, ale doczekał się modyfikacji. Kiedyś bardzo podobny robiła moja mama

Kuchnia u Krysi
Rodzaje i typy mąki. Do czego, jaką mąkę używać 235

pieczywa. Polecają ją dietetycy, ponieważ jest niezwykle zdrowa. Są różne typy tej mąki, np. typ 1100 – chlebowa i typ 2000 – razowa. Mąkę używamy nie tylko do wypieku ciast, ciasteczek. Wypiekamy z niej również domowe pieczywo, robimy naleśniki, pierogi...     Mam nadzieję, że chociaż w części przybliżyłam Wam różnicę w rodzajach i typach mąki. Polecam to zestawienia

Kuchnia u Krysi
LEKKI DESER MALINOWY 326

sezonie malinowym, oprócz ciast, drożdżówek i ciasteczek malinowych, nie może zabraknąć również deseru z malinami. Dzisiaj pomysł na lekko słodki deserek z galaretką i jogurtem. Lekko smacznie i pysznie

Kulinarne Fantazje Marioli
Jagodowa pianka na cynamonowym spodzie 215

jagód 10- 15 g żelatyny ( w zależności jak mocno zbitą chcemy piankę ) 180 g serka waniliowego homogenizowanego 400 g kremówki 30 % 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Ciasteczka kruszymy w blenderze na piasek, dodajemy masło z cynamonem i mieszamy wszystko razem aż powstanie nam jednolita konsystencja. Ciasteczkową masą wykładamy blachę o wymiarach 20 x 20 cm wykładając ją wcześniej folią

W Moim Magicznym Domu
Semifreddo z masłem orzechowym 186

przez nas tradycyjne lody. Do przygotowania tej wersji użyłam mleka, śmietanki, serka i masła orzechowego. Dzięki czemu uzyskałam słono-słodki smak, z małą niespodzianką w środku w postaci pokruszonych ciasteczek. Polecam zabawę latem w tego typu desery. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sernik na zimno jagodowo-malinowy 187

Wspaniały i iście letni sernik, niczym mus z jagód z dodatkiem malin i kruchych ciasteczek. Smakuje tak wspaniale. Składniki: 700g białego sera śmietankowego 800g serków homogenizowanych waniliowych (użyłam 4 opakowania) 500g jagód + garść na wierzch 200g malin + garść na wierzch 5 łyżek cukru 4 galaretki malinowe 500ml wrzątku 200g herbatników biszkoptowych (2 opakowania) 3 galaretki rozpuszczamy w 100ml wrzątku (dodatek

Gotowanie i blogowanie
Tiramisu bez jajek na spodzie czekoladowym 193

Klasyczne tiramisu podane jako najlepsze ciasto. Przygotowujemy je w formie z wyjmowanym dnem, aby łatwiej kroić deser. Czekoladowy spód z ciasteczek znakomicie tutaj pasuje i podkreśla intensywny aromat kawy. Pamiętajcie, aby mascarpone i śmietana były mocno schłodzone, najlepiej całą noc - w innym przypadku masa się zważy. Do nasączenia biszkoptów można użyć dowolnego alkoholu np. likieru Bailey's, Sheridan

Chocolate Muffin Blog
Grahamkowe ciasteczka do mleczka 169

1 szkl mąki graham 1 szkl mąki krupczatki 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl otrąb pszennych 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 szl cukru pudru 3

Gotowanie jest łatwe
Sernik jagodowy 238

soku z cytryny 250 g jagód Śmietanowa polewa: 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18% (w temperaturze pokojowej) 2 pełne łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wykonanie: Spód: Ciasteczka bardzo drobno kruszymy (najlepiej zrobić to w malakserze lub rozgnieść je wałkiem). Następnie do ciasteczkowego proszku dolewamy roztopione masło i wyrabiamy, aby otrzymać konsystencję mokrego piasku. Masę wykładamy

MyCookBook.pl