Wspaniałe, bardzo kruche, klasyczne ciasteczka z masłem orzechowym. Przepis na te pyszności znalazłam TU. składniki: 1/2 szklanki miękkiego masła 1/2 szklanki masła orzechowego 3/4 szklanki cukru
babka w formieDziś mam dla Was mega pyszne tarteletki z bitą śmietaną i borówkami. Korzystajcie z borówek póki jeszcze są. Można dać zamiast borówek jagody bo o dziwo
Ewa w kuchniTym razem mama zrobiła pierniki z użyciem aerografu. Pierwszy nazwałyśmy Anielską muzyką. Kolejny piernik to Śniadanie na trawie.
Lili w kuchniPyszne brownie, które smakuje cudownie nie tylko na gorąco. Chociaż jest mnóstwo zwolenników ciepłego, rozpływającego się brownie, to ja wolę wersję mocno schłodzoną. To uczucie
Gotowanie i blogowaniemąki pszennej 1/2 kostki masła (100 g) 6 dużych jajek szczypta soli spód herbatniki pełnoziarniste do dekoracji cukier puder Formę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie ułożyć herbatniki. Ciasteczka powinny przykryć całe dno formy. Ewentualnie herbatniki należy pokroić na mniejsze części, aby wypełnić "luki". Masło rozpuścić, ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli
Ugotowaćlaski wanilii) Do przełożenia 800 g jogurtu greckiego 1 galaretka agrestowa - ⅓ szkl. gorącej wody ¼-½ szklanki cukru brzozowego lub zwykłego cukru pudru Do dekoracji borówki grzybki ciasteczka Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze. Mrożony rozmrozić i również dobrze osączyć (jeśli szpinak nie będzie rozdrobniony to również go zemleć w blenderze). Mąkę
Moje domowe kucharzeniewpisów. Kuleczki a'ala rafaello w strzelającej posypce Chłodnik jogurtowy z wiśniami Karkówka po diabelsku (w marynacie z majonezu i jajek) Vichyssoise - francuski ziemniaczano-porowy chłodnik Wegańskie ciasteczka kokosowe z płatkami zbożowymi Ziemniaczana focaccia Placki z kabaczka Makaron z borówką amerykańską Risotto na sposób francuski z brokułami gałązkowymi Ziemniaki w ziołach prowansalskich i oregano, pieczone w piekarniku Grillowana tortilla
Codzienna kuchnia niecodziennaokresie świątecznym pozwalam sobie na duże ilości słodyczy. Na moim talerzu królują ciasta, ciasteczka, czekoladki, kremy... dlatego dla równowagi w najbliższych dniach postawię na zieleninę i surowiznę. Królować będą z pewnością koktajle. Czytaj więcej
Kasia Sarnasmak karmelu. Jako chrupiący dodatek płatki śniadaniowe moich dzieci. 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 100 g czekolady karmelowej 2 żółtka 2 łyżki cukru brązowego zbożowe płatki śniadaniowe w kształcie ciasteczek Czekoladę połamać na części i przełożyć do miseczki. Pół szklanki śmietanki kremówki zagotować i natychmiast zalać nią czekoladę. Delikatnie mieszając rozpuścić czekoladę w kremówce. Żółtka utrzeć do białości z cukrem
https:KKuchniaMniamTe pyszne bułki z jagodami to bardzo spontaniczny wypiek. Po prostu naszło mnie nas na coś słodkiego więc zagniotłam drożdżowe ciasto a że miałam akurat trochę
Smaczna Pyzadostosować do swoich upodobań, u mnie jest umiarkowanie słodkie. Ubić śmietanę z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru i delikatnie wmieszać ją w masę serową. Masę wyłożyć na spód z ciasteczek, a na wierzchu poukładać borówki i wstawić do lodówki, aby masa stężała. Po zastygnięciu sernik polać lekko tężejącymi galaretkami agrestowymi. Jak widać na zdjęciach u mnie efekt jest nieco inny
Kuchcik gotujeWłoszech, podobnie jak we Francji, śniadania jada się na słodko. Musi być kawa, a do niej ciastko, słodka bułka czy rogalik. Mój wybór padł na biscotti alla ricotta, czyli ciasteczka z ricottą. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, subtelne w smaku. Idealnie pasują do filiżanki gorzkiej, mocnej kawy. Myślę, że z powodzeniem odnalazłabym się we włoskiej, śniadaniowej rzeczywistości. Uwielbiam kawę
zadanie-gotowanieZrobiłam mleko kokosowe i zostały mi wiórki. Namoczone, wypłukane - wydawałoby się - do niczego. Ale jest wręcz przeciwnie. Jak zwykle szkoda było mi ich wyrzucać, postanowiłam więc
Smakuje zdrowoKruche babeczki to bardzo wdzięczny "materiał" do obróbki :) Możemy upiec je sobie wcześniej, zabezpieczyć przed wysychaniem (ja wkładam do metalowej puszki), a następnie kiedy
Walijskie PichcenieTak dawno nic nie piekłam, że dzisiaj postanowiłam uruchomić swój piekarnik. Mąż cały czas namawiał mnie na kruche ciasto, bo to jego ulubione. I upiekłam kruche
O kuchni z uczuciem