fasolą. Wstawiam do piekarnika i podpiekam przez 10 minut w 200 stopniach. Następnie usuwam obciążenie, a babeczki napełniam farszem. Z pozostałego ciasta wycinam gwiazdeczki za pomocą foremki do ciastek. Układam na wierzchu, smaruję rozbełtanym jajkiem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni na około17-20 minut, aż gwiazdki się zezłocą. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkikromeczki chleb2 jajkakiełbaskaprzyprawy: suszony koperek, sól morska, pieprz kolorowytroszkę masła na patelnię Przygotowanie:Na jednej patelni usmaż pokrojoną w plasterki kiełbaskę. Odszukaj wśród foremek do wykrawania ciastek serduszko (lub całkiem dowolną foremkę - wszystko zależy dla kogo to śniadanie ma być :) i w każdej kromeczce chleba wytnij je w środku. Weź drugą patelnię i rozpuść na niej masło
Lawendowe Niebonajlepiej na balkonie ;)Pierwsza część pracy nad ciastem za nami.Jak już nasze ciasto jest wystudzone, kroimy je w plastry i w każdym z nich wycinamy dowolny kształt foremką do ciastek. Mnie się podobał motylek, więc w mojej kuchni powstało ciasto z motylkiem ;)Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Układamy naszego motylka lub inny wzorek w foremce
Lawendowe Niebołyżki wody ;) Masę w rondelku zagotować. Wcześniej trzeba sobie przygotować wałek (tym razem nie w celach zaczepno-obronnych;) żeby pokruszyć nim herbatniki i 3 wafle ;)Tak pokruszone ciastka wrzucić do gorącej masy. Wlać do niej tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać ;)2 wafle przykryć wilgotnymi ściereczkami - aby zmiękły ;) Wtedy będzie można je bez problemu zawinąć ;)Przestudzoną masę rozprowadzić
Lawendowe Niebohost family z Anglii. Tak, to ja wyjadałam łyżeczką lemon curd ze słoiczka... ;)Ten cudowny krem można wykorzystać na kilka sposobów. Można nim przełożyć ciasto, można podać z pokruszonymi ciastkami i bitą śmietana, można posmarować naleśniki,można zjeść na śniadanie z chrupiącym tostem.Można w końcu legalnie wyjadać łyżeczką z własnej lodówki :)))))Czytaj więcej
bistro mamazwykle nie zawiodła mnie moja szafka z bakaliami :) Sprawdziłam co mam i co do czego pasuje. Żurawina i migdały - o tak, duet idealny! Wrzuciłam w wyszukiwarkę hasło "ciasteczka z żurawiną" i tak trafiłam na ten przepis. Ciasteczka wyszły kruche i rozpływające się w ustach! Czytaj więcej
bistro mamaPewnie od razu zgadniecie, w którym sklepie mój mąż robił zakupy, i który to sklep skusił go świątecznymi ciasteczkami :) Przyniósł je do domu, a mi od razu zapaliła się lampka: gdzie widziałam przepis na COŚ z tymi ciasteczkami??? Oczywiście w "Smakowitych prezentach" . Książkę ciągle można wygrać w KONKURSIE organizowanym przez Polska Gotuje. Czytaj więcej
bistro mamaKawiarni Kafka Miejsca przyjaznego dorosłym i dzieciom. Podczas letnich spacerów zaczęłam do niej częściej zaglądać. Moje marzenia zaczęły wychodzić z szafy. Na pierwszy ogień poszły warsztaty "Jesienne ciasteczkobranie, ciasteczek ozdabianie". Na dzieci czekało 200 maślanych ciasteczek w kształcie liści, które mogły dowolnie malować kolorowym, samodzielnie przygotowanym lukrem. Czytaj więcej
bistro mamaKończymy tegoroczne spotkania kafkowo-warsztatowe. Kończymy hucznie, bo wspólnym kolędowaniem, dekorowaniem pierniczków, domkami na ciastka, wizytą Mikołaja i... przesympatycznym blogerskim spotkaniem :)Miejsce: Kawiarnia Kafka w OpoluOrganizator: Muzeum Polskiej Piosenki w Opolupomocnicy: psycholog Becia, Miejska Kura, bistro mamaCzytaj więcej
bistro mamaKulinarny Atlas Świata". Mam w segregatorze wszystkie numery, które wyszły i często do nich zaglądam. To właśnie w egzemplarzu poświęconym kuchni afrykańskiej natknęłam się na drożdżowe ciastka na bazie mleka kokosowego, które wyglądem bardzo przypominają nasze pączki. Ponoć są popularne w Kenii i Tanzanii, gdzie podaje się je na śniadanie z filiżanką kawy albo herbaty".Jednak składniki
bistro mamabyło na drugim miejscu. Bo ja ten piękny proszek pragnęłam dodać do świątecznej paschy. I dodałam! Ale o tym za jakiś czas...W sobotę znalazłam w szafce paczkę suchych ciastek,które kupiłam kiedyś z myślą o zrobieniu z nich spodu do sernika. Nie miałam jednak w lodówce sera. Ale miałam za to jakieś resztki orzechów, gorzką czekoladę, kawałek masła
bistro mamaQuiche… czyli klasyka kuchni francuskiej. Jest to placek z kruchego lub francuskiego ciasta wypełniony masą jajeczno-śmietanową. Może być przyrządzony z różnych składników i podawany
Oryginalny smakWitam, tak naprawdę nazywam się Wiktoria, ale że z trzecim imieniem utożsamiam się bardziej, na blogu chciałabym funkcjonować jako Ellie. ;)Od małego
Kuchnia Ellieserowa oraz bananowa z karmelkową polewą. Całość zwieńczona podprażonymi płatkami migdałów. Po prostu kremowy, subtelny w smaku sernicz ek. Składniki (na 3 pucharki): ciasteczkowy spód -opakowanie zbożowych ciasteczek (u mnie belvita zboża+mleko) -chlust gorącego mleka warstwa serowa -250 g serka wiejskiego -saszetka wanilinowego cukru -łyżeczka żelatyny warstwa bananowa -duży, przejrzały banan -1-2 łyżki jogurtu(...)naturalnego -łyżeczka żelatyny polewa -4-5 cukierków z karmelem/krówek/toffi -odrobina mleka +płatki migdałowe Przygotowanie: Ciasteczkowy spód - ciasteczka drobno rozkruszyć w malakserze, połączyć z odrobiną mleka. Gotową masę wyłożyć na dnie pucharków. Warstwa serowa - serek wiejski dokładnie zmiksować z cukrem i rozpuszczoną żelatyną. Nałożyć na ciasteczkowy spód, włożyć do lodówki na czas stężenia. Warstwa bananowa - banana rozgnieść
Kuchnia Elliemieszając dosypywać mąkę. Na koniec pokroić czekolady w drobną kostkę, ok 5mm - nie więcej i wymieszać z masą. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Formować na papierze do pieczenia ciasteczka o średnicy 5-6cm i 7mm wysokości w odstępach kilku centymetrów. U mnie ok 9 ciasteczek na blachę. Piec 15-20 minut aż brzegi się zarumienią. Nie przejmujcie się, kiedy
W kuchni wieczorem