Natrafiłam na informacje o smakołykach, jakie szykuje się z tej okazji. Jednymi z nich są kuih , małe przekąski przygotowywane na parze najczęściej z mąki ryżowej. Do kuih należą ciastka, kluski, pierożki - to takie azjatyckie finger food. Jednymi z nich są Kuih Keria , malezyjskie pączki z batatów. Kiedy tylko je zobaczyłam, wiedziałam już co zrobię z moich ziemniaków
KUCHARNIAmamy do tego lodówki, i nie trzeba już dwóch osób do trzymania nad ogniem cienkiego papieru, który się smaruje woskiem i suszy w powietrzu, by kłaść go później pod ciastka, bo rulony papieru do pieczenia kupujemy w każdym niemal sklepie. Jak wszędzie najważniejsza jest równowaga i zdrowy rozsądek, choć coraz częściej myślę, iż wolę tamtą retro-wiedzę od gadżetów
KUCHARNIAjest ze mną aż tak źle! Rzuciłam nałóg, choć właściwie powinnam powiedzieć, że przerzuciłam go na inny teren. Kuchnia! Smakowanie. Podjadanie. Odrywanie gorącej piętki chleba. Parzenie palców gorącymi ciasteczkami. Podlizywanie masy. Tu nie jestem w stanie się opanować. Powtarzam sobie, że to kolejny etap procesu przygotowania potrawy i bardzo mi to podejście odpowiada;) Jednak w myśl zasady, której generalnie(...)temu wpisem Moniki (klik). Zakochałam się ( co w przypadku jej wpisów jest u mnie uczuciem stałym) w Panpepato . Bardzo, bardzo się starałam go zrobić, ale jednak wśród pieczenia setek ciasteczek nie starczyło czasu. Marzenie o panpepato jednak pozostało. Obiecałam sobie, że upiekę go za rok. Dwanaście miesięcy to rekordowe pokłady cierpliwości w moim wypadku. Świadomość, że będę go piekła
KUCHARNIAzakładamy się, że stopimy lody zanim zacznie się topić ten pyszny, mrożony sernik malinowy? Czas start! MROŻONY SERNIK MALINOWY Na spód 1,5 filiżanki zmielonych/pokruszonych drobno ciasteczek czekoladowych 1/4 filiżanki stopionego masła Na masę sernikową 500 g twarogu sernikowego /użyłam twarogu trzykrotnie mielonego/ 350 g śmietany kremówki 2,5 szklanki malin /najlepiej świeżych, jeśli jeszcze nie macie, można(...)smaku/ 1-2 łyżeczki soku z cytryny 1 szklanka sorbetu malinowego /najlepiej domowej roboty/ dodatkowo świeże maliny do ozdoby Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm. Zmielone ciasteczka połączyć z roztopionym masłem i wyłożyć nimi spód formy. Twaróg ubić z cukrem pudrem, dosypać maliny i sok z cytryny. W osobnym naczyniu ubić kremówkę i delikatnie wmieszać
KUCHARNIAniż kremu śmietankowego!". Dwa tysiące lat po tym filozofie i dwa tysiące kilometrów na północ William Shakespeare zapewniał " wolałbym w wiatraku żyć serem i czosnkiem niż zapychać się ciastkami!". Upodobanie do czosnku wywodzą Marsylczycy od Hipokratesa i Homera. Wielki doktor, idąc śladem Egipcjan, uważał czosnek za potężne lekarstwo, niemal panaceum. A Homer w Odysei czosnkiem ratuje
KUCHARNIAoczekiwania. Rogaliki są cudownie maślane i mają niebywale uzależniający czekoladowy aromat. Z podanych w przepisie proporcji powstało 12 croissants . Z reszty ciasta upiekłam 6 pain au chocolat (ciastka nadziewane czekoladą - użyłam gorzkiej z kawałkami kandyzowanej pomarańczy - były boskie!) oraz 4 pain au raisin - czyli ślimaki z rodzynkami - a u mnie z kandyzowaną pigwą (zastąpiłam nią tradycyjnie używane
KUCHARNIAtakim pędzie poziom cukru aż tak bardzo spada ;) A może tylko chcę to sobie tak tłumaczyć? Cake pops - kolorowe, na jeden gryz, uzależniające i słodkie w sam raz. Ciastka na patyku - kolorowy bukiet, a może wiązanka baloników. Każde porównanie do nich pasuje. Są trochę jak przepustka do dzieciństwa, gdy najbardziej liczył się kolor i kształt, a smak
KUCHARNIAsolą, a po nim nieprzyzwoicie orzeźwiający i pyszny sok z pomidorów malinowych z dodatkiem oleju z czerwonej bazylii. Następnie podano pieczonego szparaga w kolendrze z kolendrową pianą, szałwiowym ciastkiem i pestkami z dyni oraz łososia przygotowanego metodą sous vide z kompresowanym ogórkiem z koprem i emulsją z estragonu. Na tym etapie lewitowaliśmy już z zachwytu unosząc się
KUCHARNIAszklanki tapioki 2 szklanki wody ok.1/2 szklanki mleka (użyłam pół na pół z mlekiem kokosowym) 2 łyżeczki cukru konfitura z ananasa z wanilią * kilka plastrów świeżego ananasa kilka pokruszonych ciasteczek (u mnie owsiane z kokosem) Na kilka godzin przed przygotowaniem deseru lub wieczorem zalać tapiokę dwoma szklankami wody. Następnego dnia odlać wodę, a tapiokę zalać mlekiem i wstawić na średni(...)pucharków do 1/3 wysokości. Na warstwę tapioki nałożyć warstwę ananasowej konfitury z wanilią i dopełnić kolejną warstwą tapioki. Udekorować z wierzchu kawałkami świeżego ananasa i "kruszonką" z owsianych ciasteczek. *Użyłam domowej, którą gotuję z drobno posiekanego, mocno dojrzałego ananasa. Przesmażam go z dodatkiem ziaren wanilii, odrobiną soku z cytryny - cukier dodaję do smaku. Jest pyszny i znika w okamgnieniu
KUCHARNIAPrzepis na kruche babeczki waniliowe to lekko zmodyfikowana wersja mojego ulubionego przepisu na babeczki, który baaardzo często gości na blogu (znajdziecie go tutaj ). Wszystko przez to
CiastkozercyKruchy spód: 150 g mąki ( niepełna szklanka) 5 łyżek cukru -pudru 100 g zimnego masła 2 żółtka można z powodzeniem zastosować spód z ciasteczek -jak u mnie ,lub piec w ogóle bez spodu. Masa serowa: 1kg tłustego twarogu 50 g roztopionego masła 1 szklanka cukru 6 jaj 5 płaskich łyżek mąki pszennej 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej(...)tych co nie maja speedcook Kruchy spód: 150 g mąki ( niepełna szklanka) 5 łyżek cukru -pudru 100 g zimnego masła 2 żółtka można z powodzeniem zastosować spód z ciasteczek -jak u mnie ,lub piec w ogóle bez spodu. Masa serowa: 1kg tłustego twarogu 50 g roztopionego masła 1 szklanka cukru 6 jaj 5 płaskich łyżek mąki pszennej
w mojej kuchnisłodką pastę, którą możemy posmarować naleśniki, wafle lub pieczywo. Sprawdza się ona także jako składnik ciasta, dodając smakuróżnym domowym wypiekom - dzięki niej zyskują na teksturze i trwałości, a kruche ciastka na chrupkości. Inulinę możemy również dodać do wszelkiego rodzaju produktów mlecznych - w tym mleka sojowego - jak jogurt, kefir czy zsiadłe mleko. Także do deserów, takich jak budyń, kisiel, galaretka
w mojej kuchniCiastka i stopione masło zmiksować do otrzymania masy o konsystencji wilgotnego piasku. Blaszkę wyłożona papierem pokryć masą piaskową . Wklepać w dno formy, i upiec 10 minut w nagrzanym piekarniku. Ostudzić
w mojej kuchniMakaroniki – słodkie ciastka przyrządzane z białek jaj , cukru pudru i mielonych migdałów . Przez kilka miesięcy podziwiałam zdjęcia przepięknie upieczonych makaroników, nie miałam na tyle pewności siebie żeby spróbować zrobić te cudowne maleństwa. Czytałam wiele wskazówek i co raz bardziej byłam przerażona .. ale strach ma wielkie oczy i chyba tylko tyle . Wiadomo
Wypieki Ulignioty. Na szczęście z drugiej części ciasta upiekłam tradycyjne w kształcie faworki i od razu się nimi zachwyciłam! Za drugim razem użyłam do ich wycinania okrągłych foremek do ciasteczek, ale te wcześniejsze faworki, tradycyjnie wycinane były jednak bardziej kruche. Wegańskie faworki są bardzo oszczędne ze względu na składniki i bardzo proste do przygotowania -oprócz tych zawijanych Dlatego nie możecie się
UgotujmyTo.pl