ciasteczka - 38923 przepisów (strona:1215/2595)

Bajaderki - ziemniaczki 206

Bajaderki czy też ziemniaczki różnie na nie mówią, spotkałam się także z nazwą ciastka z odzysku;) Najczęściej przygotowywane z podsuszonych ciast i ciasteczek, u mnie ze świeżego ciasta którego niestety nie udało mi się odpowiednio pokroić. Moje bez zewnętrznych ozdób bo takie lubimy najbardziej;) Serdecznie polecam:) Składniki: ok. 1 kg ciastek,mogą być herbatniki,(nie dodajemy ciasta z kremem(...)ciastek i wymieszać do połączenia się składników.Następnie dodajemy powidła śliwkowe, alkohol, garść kokosu, miód oraz pokrojone na mniejsze kawałki orzechy, całość mieszamy. Z tak przygotowanego ciasta formujemy okrągłe ciasteczka, możemy je przyozdobić np kokosem, posypką, pokruszonymi orzechami a nawet rozpuszczoną czekoladą. Gotowe ziemniaczki chłodzimy przez kilka godzin w lodówce

Krakowskie smaki Ani
Babeczka z walentynką 173

Babeczki z walentynką to kolejna propozycja słodkiej dekoracji, którą możecie zaserwować na walentynkowy deser (śniadanie? ;) ). Jako bazę przygotowałam kruche babeczki waniliowe, do tego krem śmietankowy i

Ciastkozercy
Marchewkowe ciasteczka 187

Wszyscy znają marchewkowe ciasto. My dziś postanowiliśmy przedstawić Wam bardzo dobre ciasteczka marchewkowe, które są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można je przygotować razem z dzieckiem w  wolnym czasie. Składniki: 7 małych marchewek 35 g wiórków kokosowych  75 g miodu  70 g mąki  2 jajka  1 łyżeczka cynamonu  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)Marchewki obieramy i trzemy na drobnych oczkach do nich dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto  jest zbyt wilgotne dodajemy więcej mąki.   Ciasteczka wykładamy łyżką na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15- 20 minut. Smacznego

cookpl
Deser OREO 252

Popularna marka OREO zyskała sobie już spore grono wielbicieli, póki co prócz ciastek można ten smak spotkać w jednym ze smaków czekolady milka. Mój deser to śmietankowa masa z kruszonką kakaową zagęszczona naturalnym agarem która urzeknie Was smakiem i prostotą wykonania. Jeśli lubicie śmietankowo - kakaowe smaki to ta propozycja jest dla Was! Polecam na słodką chwilę zapomnienia bez limitu

Kuchnia PROzdrowotna
Rolada z serduszkami 404

Od kiedy zrobiłam pierwszą słodką roladę ze wzorkiem (można zobaczyć ją tutaj ) jestem absolutnie zakochana w tym pomyśle. To taka szybsza (ale równie efektowna!) alternatywa dla

Ciastkozercy
JABŁKA Z ZAJĄCEM 185

szczypta soli SKŁADNIKI NA NADZIENIE 700 g jabłek, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 80 g zmielonych ciasteczek (najchętniej używam twardych amaretti) 150 g cukru 1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu ciasta   Piekarnik nagrzać do 200 st C. Masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem. Dodać żółtka(...)Ponakłuwać widelcem i wstawić do gorącego piekarnika na 10 minut. Mniejszą część ciasta zawinąć w folię i schłodzić. Jabłka pokrojone w plasterki połączyć z cytryną, cynamonem, goździkami, cukrem i ciasteczkami. Włożyć do tortownicy z podpieczony ciastem. Wygładzić powierzchnię. Pozostałą część ciasta rozwałkować na okrąg (ja najczęściej kładę ciasto między 2 kawałki folii spożywczej i w ten sposób wałkuję), ułożyć

KUCHARNIA
Kółko czy krzyżyk? Czyli co ma pączek do ziemniaka? 175

Natrafiłam na informacje o smakołykach, jakie szykuje się z tej okazji. Jednymi z nich są kuih , małe przekąski przygotowywane  na parze najczęściej z mąki ryżowej. Do kuih należą ciastka, kluski, pierożki - to takie azjatyckie finger food. Jednymi z nich są Kuih Keria , malezyjskie pączki z batatów. Kiedy tylko je zobaczyłam, wiedziałam już co zrobię z moich ziemniaków

KUCHARNIA
O miotle, gadżetach i kwadratach. Lemon bars. 197

mamy do tego lodówki, i nie trzeba już dwóch osób do trzymania nad ogniem cienkiego papieru, który się smaruje woskiem i suszy w powietrzu, by kłaść go później pod ciastka, bo rulony papieru do pieczenia kupujemy w każdym niemal sklepie. Jak wszędzie najważniejsza jest równowaga i zdrowy rozsądek, choć coraz częściej myślę, iż wolę tamtą retro-wiedzę od gadżetów

KUCHARNIA
Cierpliwość i bakalie. Panpepato z Margot. 180

jest ze mną aż tak źle! Rzuciłam nałóg, choć właściwie powinnam powiedzieć, że przerzuciłam go na inny teren. Kuchnia! Smakowanie. Podjadanie. Odrywanie gorącej piętki chleba. Parzenie palców gorącymi ciasteczkami. Podlizywanie masy.  Tu nie jestem w stanie się opanować. Powtarzam sobie, że to kolejny etap procesu przygotowania potrawy i bardzo mi to podejście odpowiada;) Jednak w myśl zasady, której generalnie(...)temu wpisem Moniki (klik). Zakochałam się ( co w przypadku jej wpisów jest u mnie uczuciem stałym) w Panpepato . Bardzo, bardzo się starałam go zrobić, ale jednak wśród pieczenia setek ciasteczek nie starczyło czasu. Marzenie o panpepato jednak pozostało. Obiecałam sobie, że upiekę go za rok.  Dwanaście miesięcy to rekordowe pokłady cierpliwości w moim wypadku. Świadomość, że będę go piekła

KUCHARNIA
Topimy lody. Mrożony sernik malinowy. 141

zakładamy się, że stopimy lody zanim zacznie się topić ten pyszny, mrożony sernik malinowy? Czas start! MROŻONY SERNIK MALINOWY Na spód  1,5 filiżanki zmielonych/pokruszonych drobno ciasteczek czekoladowych 1/4 filiżanki stopionego masła Na masę sernikową 500 g twarogu sernikowego /użyłam twarogu trzykrotnie mielonego/ 350 g śmietany kremówki 2,5 szklanki malin /najlepiej świeżych, jeśli jeszcze nie macie, można(...)smaku/ 1-2 łyżeczki soku z cytryny 1 szklanka sorbetu malinowego /najlepiej domowej roboty/  dodatkowo świeże maliny do ozdoby  Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm. Zmielone ciasteczka połączyć z roztopionym masłem i wyłożyć nimi spód formy.  Twaróg ubić z cukrem pudrem, dosypać maliny i sok z cytryny. W osobnym naczyniu ubić kremówkę i delikatnie wmieszać

KUCHARNIA
TU I TAM nr 29. Niech króluje czosnek! Pieczony. I galaretka 176

niż kremu śmietankowego!".  Dwa tysiące lat po tym filozofie i dwa tysiące kilometrów na północ William Shakespeare zapewniał " wolałbym w wiatraku żyć serem i czosnkiem niż zapychać się ciastkami!".   Upodobanie do czosnku wywodzą Marsylczycy od Hipokratesa i Homera. Wielki doktor, idąc śladem Egipcjan, uważał czosnek za potężne lekarstwo, niemal panaceum. A Homer w Odysei czosnkiem ratuje

KUCHARNIA
Jednomyślmość i podwójne szczęście. Czekoladowe croissants z Moniką. 187

oczekiwania. Rogaliki są cudownie maślane i mają niebywale uzależniający czekoladowy aromat.  Z podanych w przepisie proporcji powstało 12 croissants . Z reszty ciasta upiekłam 6 pain  au chocolat (ciastka nadziewane czekoladą - użyłam gorzkiej z kawałkami kandyzowanej pomarańczy - były boskie!) oraz 4 pain au raisin - czyli ślimaki z rodzynkami - a u mnie z kandyzowaną pigwą (zastąpiłam nią tradycyjnie używane

KUCHARNIA
Cake pops na osłodę i konkurs o smaku lata 149

takim pędzie poziom cukru aż tak bardzo spada ;)  A może tylko chcę to sobie tak tłumaczyć? Cake pops - kolorowe, na jeden gryz, uzależniające i słodkie w sam raz. Ciastka na patyku - kolorowy bukiet, a może wiązanka baloników.  Każde porównanie do nich pasuje. Są trochę jak przepustka do dzieciństwa, gdy najbardziej liczył się kolor i kształt, a smak

KUCHARNIA
Niezłe ziółka - Baziółka, czyli tam, gdzie szczęście kiełkuje przez cały rok 192

solą, a po nim nieprzyzwoicie orzeźwiający i pyszny sok z pomidorów malinowych z dodatkiem oleju z czerwonej bazylii.  Następnie podano pieczonego szparaga w kolendrze z kolendrową pianą, szałwiowym ciastkiem i pestkami z dyni oraz łososia przygotowanego metodą sous vide z kompresowanym ogórkiem z koprem i emulsją z estragonu. Na tym etapie lewitowaliśmy już  z zachwytu unosząc się

KUCHARNIA
Zimowa egzotyka. Tapioka z ananasem i wanilią 254

szklanki tapioki 2 szklanki wody ok.1/2 szklanki mleka (użyłam pół na pół z mlekiem kokosowym) 2 łyżeczki cukru konfitura z ananasa z wanilią * kilka plastrów świeżego ananasa kilka pokruszonych ciasteczek (u mnie owsiane z kokosem) Na kilka godzin przed przygotowaniem deseru lub wieczorem zalać tapiokę dwoma szklankami wody. Następnego dnia odlać wodę, a tapiokę zalać mlekiem i wstawić na średni(...)pucharków do 1/3 wysokości. Na warstwę tapioki nałożyć warstwę ananasowej konfitury z wanilią i dopełnić kolejną warstwą tapioki. Udekorować z wierzchu kawałkami świeżego ananasa i "kruszonką" z owsianych ciasteczek.  *Użyłam domowej, którą gotuję z drobno posiekanego, mocno dojrzałego ananasa. Przesmażam go z dodatkiem ziaren wanilii, odrobiną soku z cytryny - cukier dodaję do smaku. Jest pyszny i znika w okamgnieniu

KUCHARNIA