obrotach. Wystudzony biszkopt przekrajamy wzdłuż, na dwie części. Połową ponczu nasączamy spód ciasta i smarujemy cienką warstwą dżemu lub powideł. Na dżem wykładamy masę śmietanową (zostawiamy trochę do ozdobienia ciastek), wyrównujemy powierzchnię. Nasączamy ponczem drugą połowę biszkoptu i kładziemy na masę. Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy śmietankę (powinna mieć temp. pokojową) oraz masło. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej
mojewypiekiinietylkomożemy je przechowywać surowe w zamrażarce. Zarabiam ciasto i z jednej połowy robię tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową, a druga część… niech się mrozi. Z poniższych proporcji wyjdzie 12 ciastek w foremkach o średnicy 12 cm. Oczywiście teraz przygotowałam z jednej połowy zarobionego ciasta, czyli 6 sztuk. Składniki na ciasto: - 500g mąki tortowej - 250g margaryny - ½ szklanki drobnego cukru
mojewypiekiinietylkoPołączenie ciastka kruchego z masą sernikową (na zimno) i dodatkiem karmelizowanych śliwek, to propozycja nie do odrzucenia. Może deser trochę pracochłonny, ale jak rozłożymy jego przygotowanie na raty, a jest to możliwe - ułatwimy sobie pracę i skrócimy ten czas. A potem… pozostanie nam już tylko delektowanie się smakiem tartaletek sernikowych ze śliwkami. Składniki na ciasto: - 500 g mąki tortowej
mojewypiekiinietylkoZapraszam :) Składniki : 1 litr mleka 1,5 szklanki płatków ryżowych Piątnica 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru banany, pomarańcza rodzynki Do dekoracji ciasteczka Rido Wykonanie : Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym , wsypać płatki i ciągle mieszając gotować na małym ogniu aż zgęstnieją. Przełożyć do miseczek udekorować owocami i ciasteczkami . Jeśli ktoś lubi może taki deserek polać sokiem
Sama słodycz i szczypta chilismaku Sól – do smaku Przekąski na imprezę. Przekąska z ogórka i rzodkiewki. – Wykonanie: Ogórka umyć, osuszyć, pokroić na grube plastry. Za pomocą foremek do ciastek wyciąć z ogórka formy, np. kwiatuszki lub kółeczka. Rzodkiewkę pokroić w plasterki. Można też z nich wyciąć mniejsze wzorki. Szczypiorek (lub koperek) posiekać, wymieszać z twarożkiem, doprawić solą i pieprzem
Kulinarne Przebojekokosowe płatki migdałowe *krem znajdziecie w większych supermarketach na półce obok Nutelli i innych kremów do smarowania. Przygotowanie: Herbatniki rozkruszamy najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy do dużej miski. Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy rękami, ciasto będzie miękkie, ale po schłodzeniu w lodówce stężeje. Formujemy z masy okrągłe kuleczki, następie schładzamy w lodówce przez około
Mania Gotowaniaczasami jako dodatku smakowego do ciast. Przygotowanie: Herbatniki rozkruszamy najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy do dużej miski. Jeśli używacie rodzynek, najlepiej namoczyć je wcześniej w ciepłej wodzie. Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy rękami, ciasto będzie miękkie, ale po schłodzeniu w lodówce stężeje. Formujemy z masy okrągłe kuleczki, następie schładzamy w lodówce przez około
Mania Gotowaniapieczenia.Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut.Ostudzić.Gdy zielone ciasto ostygnie, wyjąć je z formy i pokroić na kromki grubości 1-1,5 cm. Foremką do ciastek z każdego kawałka wyciąć choinkę.Przygotować jasne ciasto:Masło z cukrem utrzeć na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie partiami dodawać przesianą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSyncio nawet wymiotuje od tego kaszlu. Taki mały prezent od rodzinki :) Za to moja Kochana jm zrobiła mi niespodziankę w dniu wczorajszym. Spontanicznie zjawiła się z mężem swym, z ciastkiem
Dzieje kuchennej Wiewiórychili, o którym miałam napisać wczoraj ale jakoś mi się nie udało ;/ napisze o nim dzisiaj kiedy Syncio pójdzie spać i umyję podłogi, zasiądę wówczas z kubkiem kawy i ciastkiem i napisze co miałam napisać :) Tymczasem wreszcie mogę Wam pokazać nagrody w Ciasteczkowym Konkursiku :) jako że konkursik skromny to i nagrody nie wypasione ale z mojego budżetu
Dzieje kuchennej Wiewióryniby czekoladki. Dlaczego NIBY? ano dlatego, że nie dostałam karobu więc nie były wcale czekoladowe ani nawet karobowe. Poza tym zamroziłam je więc dzieciaki wcinały malutkie lodziki w kształcie Ciastka. Przepis podpatrzyłam
Dzieje kuchennej WiewióryPsiapsiółka miała "18te" urodziny. Zaprosiła mnie na poranną kawkę z ciastkiem. Wyjątkowo się Kochana postarała. Nie dość, że muffiny były ekstra zdrowe i bezglutenowe to na stole stanęła też wspaniała sałatka.Podpatrzona w "O jabłkach".Surówka z czerwona kapusta, granatem i z serem pleśniowym2 jabłka1/2 małej czerwonej kapusty100 g sera pleśniowego z niebieska pleśnią2 łodygi
Dzieje kuchennej Wiewiórybyło! pierwszy dyniowy zaskoczył wszystkich, ten z założenia miał smakować domownikom. Lekki, puszysty, nie natrętnie kokosowy, niezbyt trudny w przygotowaniu. Sernikowy ideał. Polecam!Sernik kokosowy na ciasteczkowym spodzie300 g ciastek kokosowych
Dzieje kuchennej Wiewiórynastępnie przelać przez gazę i mocno wycisnąć* całą esencję z wiórków do karafki/butelki.Przechowywać w lodówce, a przed polaniem wstrząsnąć**.Na zdrowie! :)* pulpę kokosową można wykorzystać do ciastek np. kokosanek, do batoników typu Bounty, jako dodatek do ciasta albo podsuszyć i zmielić na mąkę.** na górze utworzy się około 7mm warstwa, którą wystarczy 'przebić' patyczkiem do ciasta/szaszłyków
Kraina Miodem Płynącałyżki przyprawy do piernika+ masa cukrowa do dekoracji Pierniczki kruszymy na mniejsze kawałki i dokładnie blendujemy. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu i dodajemy do ciastek, mieszamy. Przekładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przyklepujemy. Składniki na sernik wyjmujemy chwilę wcześniej, żeby odrobinę się ogrzały. Pomarańczę myjemy dokładnie, ścieramy skórkę
sama złodycz