Pełna witamin, pyszna surówka z białej kapusty i selera z dodatkiem orzechów włoskich i suszonych daktyli. Niebanalne połączenie składników, które idealnie do siebie pasują. Zamiast suszonych
Oryginalny smakPampuszki to małe bułeczki drożdżowe, które są nieodzownym dodatkiem np. do barszczu ukraińskiego. Są smaczne i doskonale smakują polane zimnym sosem czosnkowym Składniki:1 jajko1 i
Oryginalny smakBarszcz ukraiński to pożywna i wyjątkowo smaczna zupa, która na Ukrainie podawana jest z pampuszkami, czyli małymi bułeczkami polanymi oliwą z czosnkiem. W polskiej wersji do
Oryginalny smakPuszyste muffinki z pieczonej dyni z aromatem imbiru, polane polewą z białej czekolady, cukru pudru i musu z dyni. Muffinki są bardzo smaczne i lekko wilgotne
Oryginalny smakPuszyste, drożdżowe racuchy z dyni z dodatkiem skórki pomarańczowej, polane pysznym i gęstym sosem pomarańczowym. Macie ochotę? Zapraszam Składniki:3/4 szklanki startej dyni (na najmniejszych oczkach
Oryginalny smakProsta sałatka z buraczków, śledzi i ziemniaków, którą warto przygotować nie tylko na Wigilię. Miłośnikom śledzi na pewno przypadnie do gustu Składniki:4-5 filetów śledziowych
Oryginalny smakDzisiaj proponuję słodkie bułeczki zrobione z bananowego puree, nadziane dżemem z czarnych porzeczek i udekorowane plasterkami banana. Ciekawe połączenie smaków, które idealnie do siebie pasują. Bułeczki
Oryginalny smakDelikatny mus z wędzonego na gorąco łososia z bitą śmietaną i sosem z rukoli. Smaczna przystawka na eleganckie przyjęcie, imprezę lub Święta.Składniki (na 5 porcji
Oryginalny smakDelikatny filet z dorsza z pomidorkami koktajlowymi, czarnymi oliwkami, bazylią i serkiem pieczony w papilotach. Szczelnie zawinięte paczuszki z papieru do pieczenia zatrzymują wszystkie aromaty, dzięki
Oryginalny smakPyszne paszteciki z ciasta francuskiego w orientalnym klimacie, czyli z kurczakiem, ryżem, kremowym serkiem, kolendrą oraz odrobiną chilli i imbiru. Podane z dipem jogurtowym z kolendrą
Oryginalny smakTartaletki czekoladowe wypełnione masą karmelową z dodatkiem uprażonych orzechów włoskich. Małe co nieco na poprawę nastroju, bo któż z nas nie lubi karmelu…Składniki:Kruche
Oryginalny smakTa zupa to moja wariacja na temat kuchni tajskiej, podana w skorupce kokosa. Kokos nie rozłupał się idealnie równo, ale to też ma swój urok Zupa
Oryginalny smakDelikatne polędwiczki wieprzowe duszone w białym winie, a dookoła nich makaronowy warkocz. Całość polana sosem śmietankowym z czerwonym pieprzem. Warkocz sobie wymyśliłam, żeby ładnie wyglądało na
Oryginalny smakszkl. śmietany 1 kostka smalcu 1 margaryna 20 dag cukru pudru Wszystkie składniki razem zagniatamy i gdy ciasto będzie już ładnie wyrobione wkładamy do specjalnej maszynki i wyciskamy ciastka. Pieczemy w piekarniku nagrzanego do 180st. C do czasu gdy się nie zarumienią. * Ja ciasto podzieliłam na 3 części. Do jednej dodałam kakao, do drugiej czerwony barwnik, a ostatnią zostawiłam
charlotte gotujeDzisiaj podaję przepis na mega szybkie i proste ciasteczka z ulubionym dżemem lub kremem czy też nutellą. Możliwości jest wiele, wszystko to zależy tylko od nas i naszych kubków smakowych, które często szaleją na widok słodkości ! ;) Ja wykorzystałam biszkoptowe kółka, które zostały mi z Dziur przepis tutaj http://charlottegotuje.blogspot.com/2012/05/dziury.html , także nic się nie zmarnuje ! ;) Składniki na biszkopt(...)piekarnika nagrzanego do 180st. C i pieczemy 20-25 min. Po wystudzeniu wycinamy kieliszkiem kółka. Jedno kółko smarujemy np. dżemem i dociskamy drugie, aby się dobrze skleiły. Takie ciasteczko obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie i obsypujemy wiórkami kokosowymi lub orzechami Smacznego
charlotte gotuje