Pierogi z truskawkami + mrożenie 171"Z okazji długiego weekendu, zbliżającego się lata i wczorajszego Dnia Dziecka przygotowałam dla Was Pierogi z Truskawkami. Nie są tak smakowite jak te z jagodami, ale
Słodkie Przyjemności
Sucharki biszkoptowe 190"Jedne z prostszych, smaczniejszych i najbardziej trwałych sucharków jakie jadłam. Delikatne, kruche, lekko słodkie. Niewiele z nimi pracy, a cieszą każdego smakosza na dłuższej wyprawie. Idealnie
Słodkie Przyjemności
Ludziki z nadzieniem czekoladowym 168jakimiś drobiazgami? A może przygotowujecie jakieś słodkie pyszności dla najbliższych? U mnie jest jedno i drugie :) Piekę i kupuję drobiazgi :) To takie przyjemne wręczyć komuś paczuszkę z własnoręcznie przygotowanymi ciasteczkami, prawda? No właśnie! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne Ludziki z Nadzieniem Czekoladowym. Przepis będzie taki sam, jeżeli chcecie zrobić misie, czy króliczki. :) Ważna w tym wypadku oczywiście(...)formy inaczej masa się wyleje gdyż ciasto sporo rośnie. Przygotowane ludziki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut w 180`C. Studzimy w formie. Gdy ciasteczka ostygną wyjmujemy je z formy - ja pomagałam sobie wykałaczką. Przygotowujemy nadzienie czekoladowe - do miseczki wlewamy 2 łyżki śmietanki 30% i łamiemy około 100 gram gorzkiej czekolady. Rozpuszczamy ją za pomocą kąpieli
Słodkie Przyjemności
Fondant czekoladowy z wanilią i nutą chilli. 222powinno się wręcz wylewać. Mam taki sposób, że nie otwieram piekarnika przez pierwsze 12 minut potem jednak sprawdzam wykałaczką nakłuwając tylko z góry ( maks cm) - jak wykałaczka jest sucha ciastko jest gotowe, w innym przypadku zostawiam jeszcze na dwie minuty w piekarniku.Nie używam miksera. Lepiej wszystko zrobić ręcznie, gotowa masa jest w momencie gdy możemy nią rysować wzorki, przelewając(...)łyżeczki.Ciastko podajemy z lodami. Najlepiej domowymi. Z braku czasu mam dziś gotowe.Czekoladowa pycha
BaRepas
Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia 323podwajają i bardzo to sobie chwalą. Ciasto przed pieczeniem warto trzymać w lodówce. Wtedy jest wystarczająco twarde i bez problemu można uformować wałek, z którego odcinane będą pojedyncze ciasteczka. Tuż po upieczeniu ciastka są lekko twarde. Zwłaszcza skórka, która jest delikatnie chrupiąca. Szybko jednak kruszeją, miękną i są zaskakująco delikatne. Lukier nie jest za gęsty, jest na tyle rzadki(...)piekarnika. Przełóż fefernuski na kratkę do ostygnięcia. Po ostygnięciu fefernusków przygotuj rzadki lukier - w misce dokładnie wymieszaj cukier puder, sok z cytryny i wodę. Do lukru partiami wkładaj wystudzone ciasteczka. Delikatnie je zamieszaj, aby całe pokryły się lukrem i wyjmuj pojedynczo , aby ociekły z lukru. Ociekające fefernuski układaj na kratce do stygnięcia chleba lub na ruszcie do piekarnika. Warto podstawić
Grahamka, weka i kajzerka
Ciasteczka sezamowe 263pieczenia w sporych odległościach od siebie, gdyż ciasto się rozleje. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 190 stopni C, ok. 10-15 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka poukładać na kratce do studzenia
Mix smaku
Ciasteczka z patelni 195jedynie posypane), zagnieść ciasto, pod koniec dodać rodzynki i żurawinę. Ciasto rozwałkować na ok. 5 mm i przy pomocy okrągłej foremki, szklanki lub foremki w innym kształcie wycinać ciastka. Ciasteczek o podanej średnicy z tych składników wychodzi ok.25 sztuk
Mix smaku
Sernik z wiśniami 403pyszny!Składniki :Spód : * 200g herbatników* 50g masłaMasa :* 300g twarożku do sernika bądź mielonego twarogu półtłustego * 250g serka mascarpone* galaretka wiśniowa* łyżka cukru pudruGalaretka :* 350g wiśni* 2 galaretki wiśniowePrzygotowanie :Ciastka pokruszyć, masło rozpuścić. Wymieszać. Przesypać do tortownicy, docisnąć i odstawić do lodówki na 20 minut. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku - wystudzić. Wymieszać z twarogiem i mascarpone na gładką masę
Magiczne Życie Marty
Życzenia na nadchodzący rok 2015 i podsumowanie roku 2014 237KAJZERKI (1769 wyświetleń) MIEJSCE VI ZAPIEKANKA "KRAKOWSKA" (1350 wyświetleń) MIEJSCE VII SCHAB DUSZONY W ŚMIETANIE (1220 wyświetleń) MIEJSCE VIII MLECZNE BATONIKI W CZEKOLADZIE (1002 wyświetlenia) MIEJSCE IX CYNAMONOWE KRUCHE CIASTECZKA (980 wyświetleń) MIEJSCE X POPĘKANE CIASTECZKA CZEKOLADOWE (937 wyświetleń
My Culinary Art
Sakiewki z szynki serrano 396Prosta i bardzo smaczna przekąska z szynki serrano z serkiem śmietankowym, świeżą bazylią i pomidorkami truskawkowymi. Przygotowanie takich sakiewek nie zajmuje wiele czasu, ładnie prezentują się
Oryginalny smak
Magdalenki 196oprószyć dokładnie mąką krupczatką (nadmiar usunąć). Ciasto przełożyć do woreczka na mrożonki, wyciąć otwór i nakładać porcje do foremek. Woreczek odstawić do lodówki (w oczekiwaniu na kolejne), a ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, na ok. 15 minut. Upieczone, przestudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem i … zajadać się. Oczywiście do tego filiżanka ulubionej herbaty. Cóż mogę dodać
mojewypiekiinietylko
Churros z masą migdałową 207będzie gładkie i jednolite. Odstawić do ostudzenia. Gdy ostygnie dodawać, miksując, po jednym jajku. Gotowe ciasto przełożyć do worka cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki. Ja smażyłam swoje ciastka we frytkownicy, ale można też w garnku. Na rozgrzany olej do temp. 180º C wyciskamy porcje ciasta (długości ok. 8 – 10cm), odcinając kawałki nożyczkami. Smażymy do uzyskania złotego
mojewypiekiinietylko
Kremówka 412sobie ten tekst: „Znasz kogoś, jak mu powiesz: „ej, chodźmy na kremówki”, to on powie „nie, dzięki stary, nie lubię kremówek”? Kremówki są pycha! (…) Kremówki to jedno z najlepszych ciastek, ja to wiem. Masz chusteczkę? Pociekło mi. Na samą myśl o kremówkach się ślinię.” Korzystam z różnych przepisów na ciasto kruche, ten akurat dostałam od mojej koleżanki – Bogusi
mojewypiekiinietylko
Ciasteczka owsiano bananowe 252miękkie masło. Wyrobić ciasto (łyżką, albo w rękawiczce – ciasto się klei). Wsypać zmielone orzechy, całość wymieszać. Odstawić na 15 minut. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżką ciastka, lekko spłaszczyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na 15 minut. Upieczone ostudzić na kratce. Ciasteczka robi się ekspresowo. Można je przygotować na drugie śniadanie, czy też
mojewypiekiinietylko
Deser z mrożoną cytryną 238Każdy w domu ma coś, z czego może szybko przygotować deser. Mogą to być bezy, ciasteczka, śmietana… itp. Oprócz tego, co najważniejsze, ja zawsze mam… zamrożone cytryny . Z takich składników błyskawicznie zrobimy deser z mrożoną cytryną. Składniki: - 250ml śmietanki fresh cream - 1 łyżeczka cukru pudru - bezy (mogą być gotowe) - ciasteczka amaretti (gotowe) - mrożona cytryna - do ozdoby kawałek świeżej cytryny
mojewypiekiinietylko