herbaty zapłacimy 2,5 euro, jedyny problem, to jak się zdecydować na konkretny smak? :) Jeszcze coś słodkiego Po takiej wycieczce teraz mam ochotę na coś słodkiego, więc wpadamy na ciastko i kieliszek wina do Mão Travessa , które jest na tej samej ulicy co herbaciarnia. Oddalona niecałe 5 minut nieduża restauracja już na progu kusi swoimi deserami. Choć jednej z pań(...)ciężko idzie z angielskim, komentuje nasz wybór deseru jako perfect i zaraz podaje nam ciekawie wyglądające ciastko. O ile się nie mylę nazywały się Pasteis de tentugal i było nadziane pysznym budyniowym kremem, obsypane cynamonem. Ponieważ jestem damą nie wylizałam talerza, a chciałam. Po takiej wycieczce kulinarnej zostaje nam spokój naszego mieszkania :) Artykuł Gdzie warto zjeść w Porto? pochodzi
Pink Envelopedawno nam o tym przypominają. Osobiście tego nie lubię, bo uważam, że to zdecydowanie za wcześnie. Lecz dziś, lekko się tej magii poddałam. Przygotowałam bardzo szybkie i smaczne ciasteczka, które oprócz pierników i pierniczków z pewnością przygotuję na Święta. SKŁADNIKI: 300 g maki tortowej 250 g półtłustego twarogu 200 g miękkiego masła 1 łyżeczka cukru aromatyzowanego cytryną (opcjonalnie) cukier(...)Wszystko razem bardzo dobrze wyrobić, na gładka masę. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na 2-3 mm i wycinać ciasteczka. Każde ciastko z jednej strony obtoczyć w cukrze trzcinowym i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-16 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni
Kuchnia w opałachbardzo wciąga!😃 foremka 24x24cm Spód: 250g herbatników, 150g masła lub margaryny. Herbatniki drobno pokruszyć lub zmielić w blenderze na pył. Masło stopić, wymieszać ze zmielonymi ciastkami i wylepić nimi dno formy o wym. 24x24cm. Odstawić. Masa: 250ml śmietanki 30% lub 36%, 500 g serka mascarpone, 100g cukru pudru, 6 batonów Snickers
Z miłości do słodkościananasa ( sok doprowadzamy do wrzenia) ,studzimy. Blaszkę wykładamy papierem lub folią aluminiową ,biszkopty namaczamy w soku z brzoskwiń i łamiemy na kawałki, można ułożyć spód z całych ciastek ale połamane mają później lepszy efekt wizualny :) Jak galaretki sa już zimne to robimy sernik , ananasy w plastrach miksujemy ,dorzucamy ananasy w kawałkach i mieszamy z ananasowa galaretką, wstawiamy
Wypieki Renepodkreślając śląską tożsamość. Wracając do czasów współczesnych: Pani Rozwita przywitała nas prawdziwie śląskim poczęstunkiem. Wpadliśmy tylko na kawę, a mogliśmy spróbować lokalnych łakoci: szpyrek — popularnych na Śląsku ciastek robionych ze słoniny, szpajzy z kakao oraz z cytryną — pianki z białek, przypominającej ciepłe lody, kulek mlekowych z mleka suszonego i makówek — wigilijnego deseru z maku
Food Squarecytryny, a następnie rum. Krótko miksujemy. Składniki ponczu mieszamy. W tortownicy o średnicy 24cm na dnie ściśle układamy biszkopty. Za pomocą pędzelka nasączamy je połową ponczu. Na ciastkach i między nimi nakładamy konfiturę małymi kleksami. Wykładamy połowę kremu. Układamy drugą warstwę biszkoptów, nasączamy ponczem, nakładamy kleksy konfitury i przykrywamy drugą częścią kremu. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni
Moje-pitraszenieprzygotuj produkty, zostaw na talerzu w lodówce lub na blacie obok ekspresu do kawy. Rada numer trzy - czasem wybieraj nieoczywiste rozwiązania. Jakie ? Na przykład śniadaniowe muffiny pełnoziarniste z bakaliami, ciastka owsiane ze zdrowymi ziarnami oraz batony śniadaniowe. Te śniadaniowe słodkości umilą Wam poranek, zjecie je w niedługim czasie ( do kawy ? ) lub zabierzecie na wynos. By zjeść w autobusie, pociągu
kolorowotorcikowoNigdy wcześniej nie jadłam zupy ogórkowej z ryżem i zrobiłam ją tylko dlatego, że nie miałam akurat w domu ani ziemniaków ani makaronu. Okazało się, że
kuchnia doskiskładniki na biszkopt jasny: 160 g mąki orkiszowej lub pszennej 210 g cukru 5 jajek (oddzielone żółtka od białek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta
Domowy Smak Jedzeniaopakowania galaretki wiśniowej przepis Krakersy ścieramy na tarce o dużych oczkach do uzyskania średnio grubej konsystencji lub kruszymy w dłoniach ( tak aby żeby uzyskać fajną chrupkość spodu ). Do ciastek dodajemy krem czekoladowy i całość dokładnie ze sobą łączymy a następnie gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy, delikatnie dociskając łyżką
Smakowite Daniarówne części. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto na średnice 30cm i dzielimy na 8 równych części. Po środku najszerszej części wykładamy łyżeczkę marmolady lub nutelli i zwijamy rogalik. Ciastka wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (bez termoobiegu) na około 13 minut (do zarumienienia ciasta). W czasie pieczenia rogalików wsypujemy 1/2 szklanki cukru pudru i wyciskamy 1/2 soku
ChilliJemy