Składniki: 500 g mąki pszennej 500 g jogurtu naturalnego lub greckiego sól świeży czosnek oliwa z oliwek natka pietruszki Dodatki: sum afrykański szpinak świeży pomidorki cherry tuńczyk w oleju ser gouda Przygotowanie: Zabawę rozpoczynamy od włączenia piekarnika. U mnie była to opcja 180 (nawet 200 - zależy od piekarnika) stopni z termoobiegiem. Następnie mąkę przesiewamy do miski i doprawiamy szczyptą soli(...)pomocy noża do masła, aż składniki się połączą. Zamiast jogurtu można użyć kwaśnej śmietany (12-18%), tylko wtedy znacznie mniej, ok 250 - 300 g na pół kilo mąki. Gdy ciasto będzie już na tyle zwarte i elastyczne, podsypać blat mąką i uformować dowolny kształt placka. Można pomóc sobie wałkiem, by było równomierne. Teraz czas na główny składnik, czyli czosnek. Jego
Karczma Honoriettybiałe a do dwóch pozostałych dodajemy barwnik. ( do jednej czerwony do drugiej zielony) Ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godz. aby się dobrze schłodziło. Po tym czasie wyciągamy ciasto i formujemy z niego wałeczki o długości około 20 cm. Zlepiamy je ze sobą formując laski. Kolory dobieramy jakie nam pasują. Układamy na blaszce i pieczemy około(...)jeśli zjemy odrobine nic nam nie będzie. Jeśli natomiast za żadne skarby nie zjecie "tego", zamiast barwników możecie użyć sok chociażby z czerwonego buraka a także sok ze szpinaku. (wtedy kolory będą bledsze) Wybór należy do Was ;-) Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy parówki i cebulę. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i mieszamy. Smażymy na małym ogniu około 10 minut. 3. Białka ubijamy i delikatnie mieszamy z ciastem. Wlewamy do wysmarowanej margaryną tortownicy. Wkładamy cebulę i parówki. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40 minut. 4. Upieczony biszkopt przed podaniem polewamy ketchupem premium Folwark. Mikro pyraburgery(...)pozostałość" po wczorajszym obiedzie) 1 jajko szczypta soli łyżeczka zielonej czubricy pół średniej cebuli 3 łyżki sosu czosnkowego FOLWARK 3 łyżki mąki ziemniaczanej omlety szpinakowe: 100 g rozmrożonego odciśniętego szpinaku 1 zmiażdzony ząbek czosnku 1 jajko szczypta soli Burgery: 25 dkg mielonego mięsa z indyka kilka ziarenek rozgniecionego czerwonego pieprzu łyżka czerwonej czubricy pół średniej startej na tarce cebuli
Moje domowe kucharzenieskórki i ugotowane w wodzie ziemniaki, które miksuję i mieszam z jajkiem i mąką. W ten sposób przyrządzam gnocchi choć czasami dodaję do środka utarty parmezan, riocotta czy szpinak. Dzisiaj jednak proponują tradycyjne gnocchi bez dodatków w szałwiowym maśle z boczkiem i groszkiem. Gnocchi Składniki: na 4 porcje 500 g ugotowanych ziemniaków 125 g mąki 1 jajko Dodatkowo(...)sól i czarny pieprz do smaku Ostudzone ziemniaki zmiel za pomocą maszynki do mięsa. Ja zazwyczaj miksuję. Wyłóż na stolnicę oprósz mąką i wbij w środek jajko. Zagnieć gładkie ciasto, podziel na 4 kawałki i uformuj rulony. Każdy rulon pokrój nożem na małe kawałeczki i lekko zaokrąglij rolując między dłoniami. Zagotuj wodę z solą i wrzuć kluski. Gotuj przez około
codojedzeniaprzepisie jest kasza orkiszowa. Jest też przepis na wytrawne tartaletki z burakami, co prawda bazuje na gotowym cieście francuskim, którego unikam, ale przeskoczę to robiąc spody z kruchego, bezglutenowego ciasta. Pilaw z porami, zieloną pszenicą, fetą i orzeszkami pinii. Przepis do lekkiego tuningu ale do zweganizowania. Przyznaję się, że dopiero niedawno skusiłam się na zakup orzeszków piniowych, bo cena mnie(...)niektórych, ale czasami zwykłe pyry do obiadu po porstu psują efekt dania, a tu propozycje na dodatki tj. duszone młode pory, pieczony kalafior i octem balsamicznym, sałata ze szpinaku z sosem sezamowym, mmm…. Genialny przewodnik po wszelkiego rodzaju cukrach, co do czego, jak przechowywać itd. Wiem, cukier do zło, ale nie dajmy się zwariować. Propozycje naleśników w bardziej wytrawnej
greenscarfszpinak, sól i pieprz. Całość podsmażamy ok. 2-3 minut, odstawiamy do wystygnięcia. Szpinak mielimy na gładką mas ę. W misce mieszamy szpinak z 1 jajkiem i 2 żółtkami. Dodajemy mąkę i sodę oraz sztywną pianę ubitą z 2 białek , dokładnie mieszamy. Masę(...)czarne oliwki kroimy w drobną kostkę. W miseczce mieszamy ricottę z parmezanem, pokrojonymi paprykami i oliwkami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym oregano. Z ciasta delikatnie usuwamy papier. Ciasto równomiernie smarujemy ricottą, po czym zwijamy roladę. Roladę przed podaniem odstawiamy na godzinę do lodówki. **** PREPARAZIONE Puliamo, laviamo
La grande e la piccola cuocaintensywny i czosnkowy. Bułeczki zrobiłam w wersji wegetariańskiej, ale dobrym dodatkiem będzie szynka czy ser, jeśli nie macie dostępności do czosnku to można zamiennie dać liście rukoli lub świeżego szpinaku. Składniki na ok 25-27 sztuk: 1 kg mąki pszennej 10 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 650 ml ciepłej wody 2-3 łyżeczki soli czarnuszka lub nasiona chia(...)żeby drożdże zaczęły fermentować na ok. 15- 20 minut. 2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy ze sobą, dodajemy rozczyn drożdżowy i resztę wody. Ciasto wyrabiamy ręcznie, ma być miękkie, elastyczne. Gotowe zostawiamy w misce, szczelnie przykrywamy folią do żywności i zostawiamy w ciepłym miejsce na 30-40 minut aby podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto
Apetyczna babeczkapolowka cebuli jarzynka Boczek i cebule pokroic w drobna kostke Szpinak posiekac drobno Podsmarzyc wszystko razem stopnowo dodajac wpierw boczek potem cebule i na koncu szpinak Wbic jajaka i posolic jarzynka Delikatnie mieszajac smarzyc jajecznice az sie jajaka nie zetna Podajemy Chleb w jajaku 2 kromki chleba jajako jarzynka(...)Wbijamy jajko do kubeczka Do jaajek dodajemy stopniowo po lyzce maki i mieszamy Dodac szczypte soli W garnuszku zagotowujemy mleko Do gotujacego mleka wlewamy ciasto mala lyzeczka i mieszamy Powinny nam sie tworzyc rozno ksztaltne kluseczki Wszystko chwilke gotujemy i mozna podawac Smacznego
Klaudynkowa kuchniawłoskie ravioli to według mnie nic innego, jak nasze pierogi, a moja dzisiejsza propozycja niewątpliwie ma wiele wspólnego z naszymi kopytkami. W zasadzie można nawet powiedzieć, że baza na ciasto jest mocno zbieżna z knedlami, jak z resztą większość klusek z ziemniaczanym puree. Tak więc dziś będzie bardziej swojsko, choć mój dodatek do gnocchi, bardzo włoski sos, na pewno zapachnie(...)kwadratem i prostokątem. Główna różnica polega na tym, że gnocchi można przyrządzić także z puree z warzywa innego niż ziemniak. Zatem bardzo popularne są gnocchi z buraków czy szpinaku z dodatkiem serka ricotta, nazywane w Toskanii strozzapreti. Ponad to Włosi zamiast przaśnej okrasy, dodają do klusek rozmaite sosy, od bolońskiego (który wybrałam) poprzez pesto, aż po funghi. Oryginalny przepis według
Przepysznik - BLW i nie tylkoZnowu ciemno. Znaczy - chmury. Sine, siwe i ciężkie niebo. Spozieram na nie rozczarowana.Słońce, gdzie znowu jesteś?Czerwiec w tym roku zdecydowanie nas nie rozpieszcza. Kraciasta
W kuchni Karmel-itkikorzenne z gruszkami i daktylami Śledzie w sosie miodowo-musztardowym Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Karp zapiekany z pieczarkami Świąteczne brownie Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem Karp w całości zapiekany z pieczarkami Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem Orientalny karp duszony(...)gruszkami Świąteczne choinki bezowe Śledzie wigilijne Obłędne Śledzie w sosie curry Piernikowe ciasteczka z białą czekoladą wg. Marthy Stewart Świąteczny kapuśniak z grochem i grzybami mojej mamy Pierogi ze szpinakiem, grzybami i serem cheddar Artykuł Zestawienie moich najlepszych przepisów na Święta! pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowyKochani macie czasem tak , że chce wam się domowego makaronu?? Ja ostatnio tak ciągle mam, a to do rosołu a to ze szpinakiem a to z jajem i tak robię kluseczki czego wcale nie żałuje. Rodzina zajada się z apetytem. Rosół: 4 marchewki 2 pietruszki kawałek selera por opalona nad gazem 1 cebulka kaczka( połowę) Przyprawy: pieprz ziarnisty(...)jajka 2 szt szczypta soli Wykonanie makaronu: Na stolnicę sylikonową wsypujemy przesianą mąkę, robimy po środku mąki dołek.Do dołka wbijamy dwa jaja, dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy raz dwa ciasto które dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy cieniutko podsypując mąką.Placki muszą być cienkie i lekko jakby przesuszone. Kładziemy placki jeden na drugim i zwijamy je( między plackami
Różowa kuchniapół szklanki jogurtu typu greckiego w temperaturze pokojowej pół szklanki oliwy lub oleju roślinnego 1 jajko liście z jednego pęczka rzodkiewek (możecie też dać pęczek botwinki bez buraczków lub szpinak) 100 g sera feta ew. do smaku trochę chilli, pieprzu, szczypta soli roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu bułeczek ziarna do posypania bułeczek - sezam, mak, czarnuszka lub siemię lniane Przygotowanie bułeczek(...)dałam mały pojemniczek i drożdże mi z niego wypłynęły :) W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj drożdże, jogurt, olej i roztrzepane jajko. Najpierw wymieszaj łyżką, następnie przełóż ciasto na blat podsypany mąką i wyrabiaj aż uzyskasz gładkie, elastyczne ciasto. Twa to ok. 8-10 minut. Ciasto jest dość tłuste i łatwo odchodzi od ręki. W czasie wyrabiania podsypywałam
Chilli Czosnek i OliwaPolecam pszenny chleb z zielonym pesto z czosnku niedźwiedziego , wyszło bardzo intensywne zestawienie, które bardzo fajnie współgrało z łagodnym smakiem chleba. Zielone pesto możecie zrobić z młodych pokrzyw, szpinaku, jarmużu lub bazylii, sami dobierzcie smak który Wam będzie odpowiadał. Składniki na jeden bochenek: - 50 dag mąki pszennej, u mnie typ 500 z pobliskiego młyna - 4 dag świeżych drożdży - 2 płaskie(...)rozpuszczamy drożdże z cukrem, odstawiamy aby zaczęły fermentować na ok. 10-15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę, wodę, mieszamy. Następnie dodajemy drożdże z mlekiem, zagniatamy ciasto, odkładamy do miski i szczelnie przykrywamy folią do żywności aby podwoiło swoją objętość, wyrasta ok. 30-40 minut w ciepłym miejscu. 2. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto
Apetyczna babeczkadzieciom, a super rozwiązaniem jest to, że można zrobić większą ilość i zamrozić, wtedy następny obiad mamy z głowy.Składniki na ciasto:2 szklanki wody1 jajkoszczypta solimąka (tyle, by ciasto było jak na naleśniki)Co jest ważne podczas smażenia?! Smażymy cieniutkie placki na, jak największej, suchej patelni. A'la naleśniki wypełniamy dowolnymi farszami. Oto kilka przykładów:pieczarki kroimy(...)farszem, a na końcu zwijamy do środka boki krokieta). Krokieta obtaczamy w jajku potem w bułce tartej i smażymy na oleju na rumiany kolor.inny farsz to rozdrobniony szpinak podsmażony z cebulą i czosnkiem, doprawiony solą, pieprzem; z dodatkiem pokrojonego w kostkę i podsmażonego kurczaka. Schemat zawijania krokieta jest dokładnie taki sam, na końcu panierujemy i smażymy.na patelni smażymy cebulę
upichcic