ciasta ze szpinakiem - 2000 przepisów (strona:107/134)

Makaron z kurczkiem ,szpinakiem i pieczarkami 215

smażymy wszystko razem 3-4 minuty.Pierś kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka- gotujemy ok. 5-6 minut, Doprawiamy vegetą ,lub solą i pieprzem wg uznania..Dodajemy szpinak i makaron surowy .Wlewamy kremówkę i 1,5l rosołu ,lub wywaru warzywny,a jak nie ma to letnia wodę -w razie potrzeby dolewamy reszte--( Płyn nie zakrywa calości makaronu). Zakrywamy garnek(...)Mąkę wysypujemy na stolnicę, formujemy kopiec z dołkiem w środku. Wbijamy do niego rozbełtane jaja i widelcem, mieszamy mąkę z jajkami.Dodajemy zmiksowany lubczyk. Gdy już wszystko wymieszane, zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie. Jeżeli ciasto klei nam się podczas wyrabiania do stolnicy, to podsypujemy lekko mąką. Na samym początku wyrabiania, ciasto będzie twarde ,ale podczas dłuższego wyrabiania ciasto zrobi się sprężyste

w mojej kuchni
Makaron ze szpinakiem i pieczarkami 177

łyżkę śmietany. Zawiesinę wlać spowrotem do rondla i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatałową i ewentualnie vegetą. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Odsączyć i połączyć ze szpinakiem i pieczarkami. Podawać gorące. Można przed podaniem posypać odrobiną startego żółtego sera. Poraz kolejny zostałam nominowana do Liebster Blog Award. Tym razem za nominację gorąco dziękuję Dorka Doo :* Z miłą chęcią odpowiem(...)udostępniać publicznie :D 4. W jaki sposób odpoczywasz? (książka, telewizja, medytacja itp.) To zależy od czego chcę odpocząć. Czasami bieganie jest dla mnie najlepszym odpoczynkiem, czasami upieczenie ciasta a jeszcze innym razem po prostu trio: ja, kawa i komputer. 5. Jakie programy najbardziej Cię interesują w telewizji? Ogólnie nie oglądam za dużo telewizji ale jeśli już muszę wybrać to jakiś

My simple kitchen
Trudna miłość. Dżem z marchewki z pomarańczą i kardamonem w kolejnym TU i TAM 270

Sufletu też bym nie ryzykował.  I co Wy na to - pod którym listem się podpiszecie? Doprawdy tyle kontrowersji co marchewka nie wzbudza chyba żadne inne warzywo (może oprócz szpinaku?).  Ja pokochałam ją dopiero jako dorosła osoba, kilka lat temu, a mimo to ta miłość  jest naprawdę trudna - nadal wyławiam marchewkę z rosołu. Zachwycam się jednak jej nietypowymi(...)prawdziwy energetyczny zastrzyk.  MARCHEWKOWY DŻEM Z POMARAŃCZĄ I KARDAMONEM Dżem jest po prostu przepyszny. Cytrusowo-pomarańczowa nuta orzeźwia, a kardamon dodaje nieco egzotycznego aromatu. Idealny na drożdżowe ciasto! Do pokochania nawet przez tych, którym się zdaje, że nie lubią marchewki. 500 g marchewki 300 g cukru  1 pomarańcza (skórka i sok) sok z 2 cytryn skórka

KUCHARNIA
WITARIAŃSKI KUSKUS Z KALAFIORA Z "GRILLOWANYMI WARZYWAMI" 239

witariańskimi ciastami, ciasteczkami, przekąskami miałam już wiele razy do czynienia. Gorzej z obiadami na surowo ... ale czas to zmienić! Ta potrawa przekonała mnie do częstszego przygotowywania dań głównych w wersji RAW. Kuskus z kalafiora mnie bardzo nasycił, ba!, nie zmieściłam całej porcji, a to zdarza mi się bardzo rzadko. Oprócz tego świetnie smakował i  mnie bardzo usatysfakcjonował. Po takim(...)tylko chrupać surowego kalafiora. Smacznego! Składniki na 2 porcje: 1/2 główki dużego kalafiora, warzywa "grillowane" z  TEGO  przepisu (zamiast cukinii dałam paprykę, nie dodawałam tym razem szpinaku). Wykonanie: Różyczki kalafiora ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przyprawiamy wedle uznania (u mnie wśród przypraw: kurkuma, pieprz, sól, koperek). Dodajemy 1-2 łyżki oliwy i mieszamy. Wykładamy na środek talerza

Jeść, by żyć w zdrowiu
Rolada pomidorowa 1618

Dotychczas rolowałam szpinak. Pyszna i efektowna rolada z jego udziałem i dodatkiem wędzonego łososia zawojowała nasze  kubki smakowe i stała się częstym bywalcem  stołu. Teraz dołączyła do niej jej "pomidorowa siostra";)Rolada pomidorowa Składniki:3 jajka1/2 szklanki gorącej wody1 łyżeczka słodkiej papryki w proszkumała puszka koncentratu pomidorowego50g startego, żółtego sera1 łyżka oliwy z oliwek,1/3 szklanki mąki(...)dolewając stopniowo gorącą wodę. Stale miksując dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę i starty ser. Stopniowo dosypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Wylewamy na blachę (wymiar 25x35) wyłożoną papierem i pieczemy ok.10 minut w temp. 200 stopni nie dopuszczając do zarumienia się ciasta. Wykładamy i  studzimy. Smarujemy serem całą

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Penne z wędzonym łososiem z warzywami w kremowym sosie z pistacjami 175

Przyszedł czas na wykorzystanie makaronu z kolorowej przesyłki od omnomnom. Chciałbym zaprezentować Wam mój przepis, który weźmie udział w konkursie Fusion w kolorach #omnomnom w akcji

kulinarnyJa
Pizza fusion na cieście "neapolitańskim" 144

jest to danie, które kojarzy nam się z makaronem :) Chyba, że idąc torem makaron -> kuchnia włoska -> pizza. Każdy kto się interesuje kuchnią wie jak ciężko zrobić ciasto neapolitańskie. Kto się nie interesuje, a chodzi do pizzerii też wie, bo bardzo ciężko o takie w naszym kraju. Ja proponuje troszkę inne spojrzenie na spód, który na dobrą sprawę też(...)ziemniaki - typowy składnik dla tej części świata, właściwie niespotykany tutaj na pizzach. Zupełnie inaczej niż bardziej na zachód gdzie jest uznawany jako warzywo, a nie dodatek węglowodanowy. - zielenina - np. szpinak - można zerwać, niby takie nic, a naprawdę poprawia wygląd pizzy. Będąc we Włoszech nie widziałem ketchupu na pizzy. Za to dodawano majonez. Taki też zrobimy z makaronu:) Dla przyzwyczajonych

Kryzysowa Książka Kucharska
Chlebki pita - historia i przepis 246

serem halloumi. A może mielibyście ochotę na chlebki z nadzieniem? Polecam Wam przepis na chlebki z Brindisi - z anchois, oliwkami i botwiną, którą poza sezonem można zamienić na szpinak. Pita - historia jednego z najstarszych chlebów Pity są rodzajem płaskiego, lekko wyrośniętego pszennego chleba w kształcie okrągłym lub owalnym. Takie płaskie chlebowe placki (po angielsku flatbread) są najstarszym przygotowywanym przez człowieka(...)kuchniach wielu krajów. W regionie śródziemnomorskim są to kraje regionu wschodnio-śródziemnomorskiego (np. Grecja, Cypr, Turcja, Egipt) i Afryki północnej.  Chlebki pita przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego, takiego jak na chleb czy focaccię. Ciasto składa się z mąki pszennej, wody, soli, cukru i drożdży. Różnica tkwi w ostatniej fazie, czyli pieczeniu. Zazwyczaj placki piecze się na rozgrzanej blasze

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z wędzonym twarogiem 196

gorzej. Kiedyś przynosiłam coś, co można odgrzać, ale robię to coraz rzadziej, a praktycznie w ogóle. Przede wszystkim dlatego, żeby nie dokładać koleżankom zapachu zup, zapiekanek lub naleśników ze szpinakiem. Kombinuję więc dalej z sałatkami, ale o ile w lecie to były przede wszystkim warzywa z sosem winegret, tak teraz mi one nie podchodzą tak bardzo. Mieszam więc coś "solidniejszego(...)wcale nie oznacza, że nie można jej przyrządzić. Można. I podobnie jest z innymi przepisami na dania słone. Można dowolnie kombinować, co nie zawsze udaje się w przypadku ciast ;)  Składniki: 150 g kaszy bulgur lub jaglanej 200 g wędzonego twarogu 1 czerwona papryka 100 g ziaren słonecznika 3 ogórki kiszone 1 mała czerwona cebula (lub cebula dymka

bistro mama
Kotlety selerowe mojej mamy, Dara Kebab 174

prosty ale ciekawy pomysł na urozmaicenie obiadu. Do tego jaglana z białą kaszą i mix surówkowy: szpinak, żurawina, orzechy włoskie, małe kostki sera żółtego, mały kawałek cebuli, starte jabłko z jogurtem naturalnym. Składniki: 1 duży seler bulwiasty 2 jaja sól, pieprz kilka plastrów sera żółtego 3-4 łyki kaszy manny/bułki tartej/mąki kukurydzianej olej do smażenia Pokrój seler(...)serwuje głównie kebaby mięsne. Oprócz falafli, dla wegetarian znajdą się tutaj sałatki. Falafel jest bardzo smaczny: 3 kotlety, dużo surówek, sos (do wyboru: mieszany, ostry, łagodny). Wszystko zawinięte w cieście. Cena: 7 zł.  S makuje dobrze z ajranem (turecki napój, przygotowywany z jogurtu naturalnego i wody, który można kupić na miejscu).  My mum’s celeriac cutlets

Qlinarnie i Qlinarnie
Pierogi w wersji letniej 192

przygotować sobie ich zdrowszą i równie pyszną alternatywę- tak, da się! Pierogi to kolejna, niezwykle uniwersalna potrawa. Możemy je przyrządzić w wersji wytrawnej z twarogiem i cebulką, ze szpinakiem, z kapustą lub też na słodko z owocami. Korzystając jeszcze z dobroci obecnej pory roku mamy możliwość rozkoszowania się ich lepszą, świeżą wersją, więc warto zaserwować sobie taką lekką, obiadową ucztę(...)Mąkę wsypać do miski, dodać wodę- koniecznie musi być gorąca, ale należy uważać, żeby nie dać jej za dużo, 4-5 łyżek to tak orientacyjnie; powinno być tyle, aby ciasto się skleiło Wyrobić ciasto, i cienko rozwałkować  Za pomocą szklanki wycinać z ciasta kółka, wkładać do środka owoce i sklejać Gotować w lekko osolonej wodzie około 5 minut

peanutbuttermonster
Pierogi z czerwoną soczewicą 189

pierogi nie muszę nikogo długo namawiać. Tylko mam problem z nadzieniem - każdy by wolał co innego. Ze szpinakiem i fetą, ruskie, z kapustą, grzybami, serem, z truskawkami lub jagodami... A dziś dla odmiany są z soczewicą:)  Soczewica lubi być dobrze doprawiona, nie żałujcie więc przypraw i poeksperymentujcie trochę, próbując za każdym razem. Ja swoje pierogi doprawiłam wędzoną słodką papryką(...)łyżeczki kuminu 1/3 łyżeczki curry szczypta chili świeżo mielony czarny pieprz sól liść laurowy do podania: masło klarowane szałwia Mąkę przesiać z solą, zrobić wgłębienie, wlać wodę, zagnieść ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić by odpoczęło na 30 minut. Soczewicę opłukać, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie z liściem laurowym (1:2, gotować

Obiad gotowy
Lukier niejedno ma imię 227

przygotowania Roztopione masło, mleko oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać w rondelku. Zagotować 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać cukier puder oraz aromat i wymieszać na jednolitą masę.Polewać ciasto lekko gęstniejącym. Zalety: jeśli zastygnie możemy je ponownie podgrzać, nie pęka i kruszy się Wady: Nieco bardziej skomplikowane przygotowanie niż tradycyjnego, może być nieco kłopotliwe dla niewprawionych w kuchni Lukier(...)wiśni, aronii czy jagód. Pomarańczowy lukier: dodatek soku z marchwi. Żółty lukier : jasnożółty - sok z cytryny, intensywnie żółty - kurkuma, żółtko jajka Zielony lukier : zmiksowane liści mięty, łyżki gotowanego szpinaku lub sok ze szpinaku

Pyry na Gaz
Naan – indyjskie chlebki 201

się tam coś na kształt potrawki – z mięsem, rybą lub wegetariańską zawsze w przepysznym sosie. Sosy mogą być przeróżne, ja polecam te na bazie orzechów, pomidorów i szpinaku. Do tego podaje się jako tzw. zapychacz ryż lub naan. Chlebkiem lub ryżem zagarnia się potrawkę wraz z sosikiem. Polecam Wam spróbowanie jedzenia jak Hindusi, czyli rękami. Wtedy całe danie smakuje(...)mnie zbyt sucha. Inna pysznością jest ser paneer, delikatny ser na który wkrótce będzie przepis na blogu. Ser taki uwielbiam w sosie pomidorowo-orzechowym i właśnie z chlebkami. Ciasto na chlebki wyjdzie Wam dość klejące, ale po wyrośnięciu, takie już nie będzie. Przed przystąpieniem do wałkowania placków, warto dłonie natłuścić olejem i leciutko podsypać blat. Drukuj Naan – indyjskie chlebki window.ajaxurl

Mieszam w Garnku
Burgery z indyka 156

Uwielbiam burgery, więc postanowiłam sama nauczyć się je przygotowywać. Przecież to nie może być trudne skoro w Poznaniu w każdej dzielnicy można znaleźć kilka miejsc by

Emskie Smaki