ciasta ze szpinakiem - 2000 przepisów (strona:102/134)

Wegańskie NALEŚNIKI Z HUMMUSEM i SUROWYM SZPINAKIEM 177

przeciwnie - jeszcze bardziej doprawioną, niż ja. Ok, teraz naleśniki. Mój podstawowy przepis na wegańskie naleśniki znajdziecie  tutaj . Do tego dania użyłam naleśników z mąki pszennej razowej, dlatego do ciasta dodałam zdecydowanie więcej wody. Ile dokładnie? Nie wiem, na oko :) Tak, żeby naleśnik dobrze rozprowadzał się na patelni. Przyznaję się bez bicia, że każdy smażyłam na odrobinie oleju. Wyszły boskie(...)kilka zżarłam od razu, na sucho :D Teraz zaczynamy zmierzać do wyprodukowania tytułowego dania.  Każdy naleśnik smarujemy hummusem - gruuuuubo :)  Następnie na połowę układamy SUROWY, porządnie umyty wcześniej szpinak (całe liście, tylko łodygi odcięłam).  Składamy na pół i ściskamy brzegi jak w pierogach. Mając gotowe 2 sztuki układamy je na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i rumienimy chwileczkę

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym 185

szpinakiem.  Na formie do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia, smarujemy go delikatnie olejem.  Wylewamy na formę naszą masę szpinakową i delikatnie za pomocą szpatułki wyrównujemy, aby wszędzie była jednakowej grubości.  Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w 180 C. Uwaga ! nie należy piec dłużej, bo rolada może zacząć się kruszyć przy zwijaniu.  Upieczone ciasto szpinakowe

Kuchnia na wzgórzu
TARTA Z OWOCAMI LATA 175

nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.  Po tym czasie zdjęłam folię i piekłam jeszcze przez około  12-15 minut aż nabrało pięknego złotego koloru. Gdy ciasto stygło zrobiłam krem. Ubiłam śmietankę z cukrem pudrem.  Wsypałam śmietan-fix i serek waniliowy.  Ubiłam i wyszedł pyszny krem. Przełożyłam go delikatnie na upieczony i wystudzony spód(...)wystarczy już ułożyć nasze kolorowe owoce na kremie.    Można posypać je jeszcze delikatnie cukrem pudrem i zajadać.  Smacznego!   Polecam również przepisy na:   tartę ze szpinakiem ,   tartę z masą migdałową i śliwkami ,  tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone tartę z truskawkami z gruszkami gorgonzolą szpinakiem

potrawyregionalne
Naleśnikowy tydzień: Naleśniki gryczane I i II 185

wymieszać, jeśli ciasto będzie za gęste dodać wody, jeśli za rzadkie mąki. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Naleśniki są bardzo elastyczne i nie wysychają, dzięki czemu można je przygotować także na później. Doskonale pasuje do nich zarówno farsz słodki (musy owocowe, dżemy, domowa nutella z daktyli), jak i farsze wytrawne (brokuł z fetą, szpinak czy soczewica

Przepysznik - BLW i nie tylko
RISOTTO Z BRĄZOWEGO RYŻU Z GROSZKIEM. 225

Przeciąga się głośno i zdecydowanie. Słońce skryte za chmurami, bure niebo i ciągle popadujący deszcz. Nie lubi takiej pogody. Siada na łóżku, czuje gdzieś z oddali

W kuchni Karmel-itki
LUNCHBOX #3 -placki jaglane, gulasz z papryki, tofu. 223

dodając do ciasta owoce. Później zaczęłam eksperymentować i dodawałam startą cukinię, dynię, kukurydzę, zioła oraz ostre przyprawy. Do gustu przypadł mi również gulasz z papryki (piments au aioli) , zaprezentowany przez Hajduczek Naturalnie: klik . Smak warzyw dopełniony jest jogurtowym sosem. PONIEDZIAŁEK Placki z płatków jaglanych z jabłkiem, surówka z marchwii. WTOREK Placek z płatków jaglanych i cukinii, pomidory, szpinak. ŚRODA Ciecierzyca

Kasia Sarna
Zielone kopytka- szpinakowe ;) 662

I co by tu zjeść nowego? Ostatnio mam straszny problem ze znalezieniem pomysłów na obiad.Z braku koncepcji wyszły zieloniutkie, bardzo pozytywne i pyszne kopytka z sosem

Czerwona Porzeczka
Pierogi ze szpinakiem (i suszonymi pomidorami) 172

upodobań Szpinak przekładamy na głęboką patelnię, dodajemy do niego rozdrobnione papryczki chilli, czosnek, koperek, zioła (ja dodałam oregano, bazylię, tymianek i natkę pietruszki) oraz vegetę i wszystko dusimy pod przykryciem ok 30-40min, następnie dodajemy masło (na oko 1 łyżka stołowa). Farsz gotujemy do chwili, aż odparuje woda. Gdy farsz jest gotowy przystępujemy do robienia ciasta na pierogi

Taste Of My Day
Cannelloni ajiaco 196

szpinakiem, w postaci suchych liczb pisałem już tutaj , dlatego postanowiłem zrobić kuchnię super fusion i kukurydzę zastąpić mąką kukurydzianą. Ze względu na rodowody dań wyszło prawie jak Masa na Kiełbasę :) Składniki: - mąka kukurydziana - mąka pszenna - żółtlica Wykonanie: Mąkę kukurydzianą z małą ilością mąki pszennej (aby się lepiej robiło ;) ) mieszamy z wodą w celu uzyskania lejącego się ciasta. Smażymy cienkie naleśniki

Kryzysowa Książka Kucharska
Rzecz o gubieniu kilogramów :) 198

szpinakiem, reszta rodziny najczęściej na słodko).  KOLACJA (19.00 - 19.30) Kolacja to taka zapchaj dziura. Za późno na wszystko co słodkie (owoce jem tylko rano, a najpóźniej do godziny 16.00), szukam więc w lodówce np. kabanosa, serka wiejskiego, pomidora ze szczypiorkiem, sardynek w pomidorach.. :) Weekendy nie należą do najłatwiejszych, zawsze pojawiają się jakieś pokusy w postaci ciasta u teściowej

bistro mama
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 140

serka kremowego 150g sera gorgonzolla 140 g wędzonego łososia w plastrach Szpinak rozmrozić na głębokiej patelni. Dodać sól, pieprz i zmiażdżony czosnek. Odstawić. Do ostudzonego szpinaku dodać żółtka. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka dodać do masy i delikatnie wymieszać.  Powstałą masę wylać na dużą blachę(...)piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut. Wyjąć z pieca i pozostawić do ostudzenia. Serek wysmarować ostudzone ciasto szpinakowe. Wzdłuż krótszego boku ułożyć plastry wędzonego łososia.  Całość zawinąć w roladę. Owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem kroję rolady na plastry

MarciochaKucharzy
Dufinki 206

porcje ciasta formując rozetki. Przy użyciu pędzelka smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.Puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne dufinki pasują do obiadu, na specjalne uroczystości… i nie tylko. Możemy je podać jako przystawkę, albo dodatek do wszelkich mięs, czy jak u  mnie – do jajek sadzonych w krążkach papryki i surówki ze szpinaku. Oczywiście

mojewypiekiinietylko
Rolada z kiełbasą Ireny 219

Elegancka rolada, sami spójrzcie!, prosta w wykonaniu, jest doskonałą alternatywą kanapkowych wędlin, świetnie urozmaici stół na każdym przyjęciu i na pewno skusi wyglądem do degustacji... Składniki

kgwjanczewo
Makaron z pesto i rocottą 134

Ten pomysł przyszedł mi do głowy, gdy na szybko chciałam zaskoczyć Marcina jakąś dobrą kolacją, z wykorzystaniem tego, co akurat miałam w lodówce ☺ Świeża bazylia zawsze

Ania i Marcin gotują
Wiosenna WŁOSKA sałatka 382

Kuchnia włoska jest najczęściej w Polsce wybieraną kuchnią prócz naszej rodzimej. Ma ogromne grono swoich zwolenników, do tego ogrom produktów związanych typowo z włoską kuchnią znajdziemy

Kuchnia PROzdrowotna
Łosoś na szpinaku z płatkami migdałów 188

Łosoś to coraz to popularniejsza w Polsce ryba jeśli chodzi o ryby świeże. Znajdziemy ją już niemal w większości marketów więc na pewno kiedyś skusicie się

Kuchnia PROzdrowotna

Proponowane wyszukiwania