Rolada szpinakowa z łososiem 364sztywną pianę, następnie na małych obrotach dodawać pojedynczo żółtka. Szpinak doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać całość do masy z jajek i powoli razem wymieszać łyżką. Rozsmarować całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez 15 minut. Po upieczeniu ciasto szpinakowe odstawić do ostygnięcia. Serek, jogurt, koperek i skórkę z cytryny razem
Swojskie jedzonko
Gnocchi z marynowanymi karczochami, pomidorkami i zielonym groszkiem 244parmeńska, parmezan, świeża bazylia, sól, pieprz dodatkowo : śmietanka kremówka, ew. szpinak, cukinia, mięta, czosnek czy bazyliowe pesto Ziemniaki oczyścić pod bieżącą wodą i włożyć w łupinkach do garnka - ugotować. Jeszcze mocno ciepłe ugotowane ziemniaki obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę, dodać żółtko, sól oraz mąkę i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto wyłożyć na blat i podsypując delikatnie mąką zrobić
Plate of Joy
Ravioli z wypływającym żółtkiem 209przepadamy za tym typem sera) sól, pieprz, masło, tarty parmezan Szpinak udusić na masełku, doprawić czosnkiem, solę i pieprzem. Po ostudzeniu dodać rozdrobnione serki. Farsz pozostawić w lodówce na 20 minut, by doszedł :D Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić wgłębienie, w które wbić jajka i żółtko. Zagnieść ciasto mocząc ręce w wodzie i ewentualnie dodając po łyżce wody
MarciochaKucharzy
Muffinki szpinakowe 288muszkatołowej pieprz Suche składniki mieszamy razem w misce. Do rozmrożonego szpinaku (lub przesmażonego jeśli decydujemy się na świeży) dodajemy mleko, olej, jajko i przeciśnięty ząbek czosnku. Dokładnie mieszamy. Orzeszki kroimy na drobniejsze kawałki. Łączymy suche i mokre składniki i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone orzeszki i mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierkami na muffinki (można zrobić je samemu
Ciastkozercy
Bułki - giganty 217Wróciłam do domu, zagniotłam ciasto, pozwoliłam mu urosnąć, uformowałam bułki - i już, gotowe. Wyszły pyszne! Z wierzchu chrupiące, w środku mięciutkie, zniewalająco pachnące cebulką. Cudnie przypieczone, idealnie nadawały się do piętrowych kanapek. Moje bułki w zasadzie są bułami - jedna starcza za śniadanie lub obiad czy też kolację. Odpowiednio nafaszerowana dodatkami - pomidorkiem, ogórkiem, świeżymi liśćmi szpinaku i remoladą (tak, zaczęłam(...)przestudzić.Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Wlać mleko, połączyć składniki. Dodać masło, zagnieść gładkie, nielepiące się ciasto.Dymkę pokroić razem ze szczypiorem, dodać do ciasto. Wyrobić, żeby równomiernie rozprowadzić cebulę w cieście.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na cztery równe części. Uformować akrągłe
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pyzy z kaszy jaglanej ze szpinakiem 240patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy do niej pokrojona w drobna kostkę cebulkę. Ścieramy czosnek i dodajemy do cebuli. Do lekko podsmażonej cebuli dodajemy zblanszowane i posiekane liście szpinaku. Mieszamy, chwilę dusimy pod przykryciem a następnie dodajemy serek mascarpone i znów całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem po czym odstawimy do ostygnięcia. Kaszę jaglaną gotujemy w lekko(...)ciasto wówczas nie lepi się do rąk. Pyzy delikatnie wyjmujemy z wody i układamy na talerzu. Dekorujemy pokrojonymi suszonymi pomidorami i podsmażoną na oliwie cebulką. Pyzy te stanowią doskonałą alternatywę dla pyz ziemniaczanych warto wprowadzić je do swojego jadłospisu z uwagi na zastosowaną kaszę jaglaną i jej niski indeks glikemiczny. Polecam. Smacznego. Artykuł Pyzy z kaszy jaglanej ze szpinakiem pochodzi
Markowy smak
Wielkanocna sałatka z ravioli, brokułem i jajkiem 225Wielkanoc za pasem, a my musimy przygotować cały stół pyszności. Moją propozycja jest lekka sałatka z ravioli w kolorach wiosny. Porcja na 6 osób Składniki
Niezły Młynek
Zupa pomidorowa zapiekana z tortellini cytrynowo-szpinakowymi 187Moja dzisiejsza pomidorowa jest wyjątkowa. Aromat cytrynowy przewija się w cieście, przyprawach i dodatkach, zmienia zupełnie smak i doznania. Łagodne szpinakowe nadzienie świetnie harmonizuje się z cytryną i pomidorami. Było z tą zupą trochę pracy i zachodu, bo tortellini robiłam sama, ale opłacało się. Jestem z tego pomysłu bardzo dumna. :) Zadałam też sobie dziś pytanie, czy uda mi się(...)łyżce masła, dołożyć szpinak, posolić, popieprzyć i smażyć krótko (ok. 2 minuty) cały czas mieszając. Pod koniec dodać łyżeczkę cukru i sok z cytryny. Odparować całkowicie płyn (można zwiększyć w tym celu ogień na krótko) i odłożyć do miseczki. Kiedy trochę przestygnie połączyć z ricottą i ewentualnie doprawić. 2. Z podanych składników zagnieść ciasto, dodając tyle wody ile wchłonie mąka
Kuchnia Prezydentowej
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem 305świeżego szpinaku baby 4 ząbki czosnku 4 łyżki tartego parmezanu 4 suszone pomidory z zalewy (można pominąć) 2 łyżki śmietany kremówki 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki chili w proszku lub płatkach sól, pieprz Naleśniki: Miksujemy jajka wraz ze szczyptą soli. Dodajemy do nich mleko, stopione masło lub olej i na końcu miksujemy z mąką. Odstawiamy ciasto na pół(...)całej patelni. Przed samym smażeniem wlewamy do ciasta wodę gazowaną – ok. 1/3 do 1/2 szklanki. Ciasto nabieramy łyżką wazową, wlewamy na patelnię, podnosimy ją i powoli kręcąc rozprowadzamy ciasto po całym dnie – im cieńsze naleśniki tym lepsze. Stawiamy na ogień i smażymy ok. 1 minutę (aż na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki). Naleśnik przekręcamy łopatką na drugą stronę i smażymy
Poezja smaku
Sernikobrownie z rabarbarem, i nagły przypływ sił 228kuchni. Nie dlatego, że robiłam wyjątkowo dużo różnych rzeczy. Skupiłam się na jednym - drożdżówce . Gdzieś w międzyczasie przygotowałam pyszny koktajl i szybką sałatkę na obiad, ale to właśnie ciasto drożdżowe pochłonęło całą moją uwagę. Zrelaksowało mnie niesamowicie, i sprawiło, że znów nabrałam chęci na blogowanie. Przez ostatni miesiąc pisałam bowiem raczej z przyzwyczajenia czy też niepisanego obowiązku. Moją głowę zaprzątają(...)jedzeniem. A tutaj nagle znalazłam te parę godzin na nacieszenie się przygotowaniami, na podziwianie tych wszystkich pięknych kolorów. Zielono-różowy rabarbar, soczystoczerwone truskawki, zarumienione, dojrzałe morele, intensywnie zielony szpinak, wiosenno-seledynowe szparagi... Coś pięknego. A w głowie same układały mi się zdania kolejnych postów, aż miałam ochotę pobiec do komputera i czym prędzej je zapisać, żeby móc sięgnąć do tych
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Koktajl energetyczny i oczyszczający. Zielona bomba czyli przepis na smoothie ze szpinaku, banana i spirulina. 287Dla wszystkich wielbicieli koktajli dziś w wersji śniadaniowej. Koktajl ten jest bombą energetyczną, witaminową i odżywczą. Poza tym smakuje obłędnie! Co potrzebujesz na
IzaGotuje
Szpinakowe naleśniki 184szklanki mleka 1 szklanka zimnej wody szczypta soli Wykonanie: Szpinak płuczemy, odcinamy łodyżki. Wkładamy go do blendera, dolewając 1 szklankę mleka. Blendujemy bardzo dokładnie na jednolitą masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki i dalej blednujemy. Odstawiamy na 30 minut, aby rozwinął się gluten. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta, jeśli będzie za gęste dolewamy nieco zimnej wody i dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatity
Babeczki śniadaniowe 196babeczki z mąki, nie jest to forma ciasta, z babeczki tak na prawdę wzięty jest tylko wygląd. Dla osób lubiących wytrawne śniadania, danie idealne. Składniki jakie dodamy do jajek mogą być różne: ser, ser kozi, pomidory, pomidory suszone, szczypiorek, grzyby, salami, szynka, szynka prosciutto, boczek, cebulka, szpinak, mozzarella... Co nam będzie potrzebne to forma na muffinki lub silikonowe foremki
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Sałatka z figami i wątróbką drobiową 211prosto z drzewa. Ale nie róbcie tego nigdy z opuncją figową! Uwierzcie, wiem co mówię;) Figi możemy jeść zarówno świeże jak i suszone. Świetnie sprawdzają się jako składnik sałatek, ciast i deserów, ale są też idealnym dodatkiem do mięs. Moje piękne fioletowe figi trafiły do sałatki, której oryginalna nazwa to Salade de figues et foies de volailles, a przepis pochodzi(...)Składniki: 1 łyżka klarowanego masła 1 czerwona cebula, pokrojona w krążki gałązka tymianku 200 g oczyszczonych wątróbek drobiowych sól, pieprz 2 łyżki czerwonego octu winnego 100 g świeżego szpinaku baby 4 figi, pokrojone w ćwiartki oliwa do skropienia Przygotowanie: Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę oraz tymianek. Smażymy na średnim ogniu około 8 minut, aż cebula zmięknie i lekko
Smakowity Blog Kulinarny
Coca (hiszpańska pizza) z tapenadą, anchois, rukolą i pieczoną papryką 218się od niej w wielu aspektach. Ciasto chlebowe jest grubsze i bardziej pulchne (jak w focacci), formuje się je na kształt wydłużonego owalu i jada na zimno. Jeżeli chodzi o dodatki, to dozwolone jest praktycznie wszystko... oprócz uwielbianego na pizzy sera! Coca z karmelizowaną cebulą, papryką i hiszpańską kiełbasą butifarra, z oliwkową tapenadą, szpinakiem i anchois, z pieczarkami, z bakłażanem(...)mnie focacci, które nie zawsze wychodziły jak trzeba. Coca z tapenadą, anchois, rukolą i pieczoną papryką na 4-12 porcji (w zależności od apetytu) czas przygotowania: 15 min. zagniatanie ciasta, 1-2 godz. wyrastanie, 30 min. pieczenie i szykowanie dodatków Składniki: 7 g suszonych drożdży szczypta cukru 2 łyżki letniej wody 500 g mąki typ. 650 1 łyżeczka soli
Chilli Czosnek i Oliwa
Naleśniki 100% z białej gryki + warzywny farsz 234szklanki). Ciasto powinno mieć konsystencję tradycyjnego ciasta naleśnikowego tj. gęstej śmietany. Odstawić na przynajmniej 15 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Ja smażyłam na małej patelni, toteż z tych proporcji wyszło mi ok. 8 mniejszych naleśników. na warzywny farsz: 100 g mrożonego szpinaku kilka większych pieczarek 1/2 papryki 1/2 cebuli 1/2 szklanki passaty pomidorowej
Kuchnia Ellie
smoothie szpinakowe z imbirem 224składniki: 40 g świeżych, młodych liści szpinaku 2 duże kiwi 2 cm imbiru 1 łyżeczka miodu 70 g kostek lodu 120 g wody wykonanie: Szpinak płuczemy
Domowy Smak Jedzenia
Wiosenne wrapy (wersja light) 216łyżeczki masła Dodatki: liście ulubionych rodzajów sałat liście szpinaku cebula papryka groszek pomidor ogórek seler naciowy brzoskwinia szynka szwardzwaldzka Sos: Można użyć dowolnego sosu, który lubimy. Najlepiej pasują takie sosy jak czosnkowy, koperkowy czy tzatziki. Przepis na sosy znajdziesz tutaj! Wszystkie składniki wrapów mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na trochę (około 20 minut) by „odpoczęło”. Warzywa
Kolizje Smaków