ciasta ze szpinakiem - 2000 przepisów (strona:85/134)

Kluseczki ze szpinakiem i pomidorkami 190

Szpinak przesmaż na łyżce masła, odsącz z nadmiaru wody i jeśli jest w liściach, rozdrobnij za pomocą blendera.Wymieszaj go z serem, mąką, jajkiem, solą i pieprzem.Powstałe ciasto wyrabiaj, aż będzie elastyczne.Lep z niego cienkie wałeczki i krój je ukośnie na małe kawałki.Kluseczki wrzuć do osolonej, wrzącej wody i gotuj około 3-5 min od momentu wypłynięcia.Po ugotowaniu(...)sitku i odsącz z nadmiaru wody.Na głębokiej patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj posiekany czosnek, a po chwili kluseczki - smaż je na złoty kolor.Wtedy dodaj pokrojone pomidorki i liście szpinaku, smaż wszystko przez 2 minuty.Tuż przed podaniem posyp kluseczki pokruszonym serem pleśniowym.Przepis pochodzi z książki Anny Starmach SMACZNEGO

Kredowe Menu
Wielkanocna Baba z jajami ;) 170

wybranego rodzaju) najpierw poddusić na patelni - wtedy lepiej doliczyć jeszcze 200 g. Składniki: Ciasto: 300 g mąki ¼ łyżeczki soli 3 łyżki oleju 8 łyżek lodowatej wody 60 g łyżki zimnego masła Farsz: 500 g do wyboru lub pomieszanych: młodych liści mniszka lekarskiego, rukoli, szpinaku, jarmużu, botwiny 100g białego sera 100g fety 50 g bryndzy 1-2 ząbki czosnku 1 surowe

Pełny talerz
Empanadas z tuńczykiem - przekąska na imprezę. 376

brzegi za pomocą widelca.Empanadas można przygotować z różnymi nadzieniami, np. z kiełbasą chorizo, ze szpinakiem, z mielonym mięsem, czy z warzywami. Empanadas z tuńczykiem przepis z książki Tapas. Zakąski z hiszpańską tradycją i temperamentem. na 12 sztuk czas przygotowania: 20 min. + 2 godz. (chłodzenie ciasta) + czas smażenia Składniki: na ciasto: 30 g masła i 20 g smalcu

Chilli Czosnek i Oliwa
Placki z kaszą 211

dopiec, dlatego dla uratowania sytuacji zdecydowałam się przygotować z powstałego ciasta grubaśne placki, które w smaku wyszły mniam! ;) Składniki (na około 19 placków): 100g kaszy jęczmiennej lub jaglanej 100-150g wędzonej piersi z kurczaka 3-4 jajka 2-3 łyżki serka wiejskiego (tej gęstej części) garść świeżego szpinaku 0,5 średniej cukinii 1 mała marchewka przyprawy: sól, pieprz, ostra(...)odcedzamy i studzimy kurczaka kroimy w drobną kostkę szpinak myjemy, suszymy i kroimy na drobniejsze kawałki (pozbywając się łodyżek) marchewkę obieramy i trzemy na tarce o ŚREDNICH oczkach cukinię obieramy i trzemy na tarce o ŚREDNICH oczkach, odciskamy sok mieszamy ze sobą wszystkie składniki smażymy placki/około 1-2 łyżki ciasta na jeden placek/ (dość długo na jednej stronie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
szpinak z twarogiem w naleśnikach... 219

jajko 1 sztuka, mleko 3/4 szklanki z podanych składników zmiksować ciasto naleśnikowe i odstawić na 40 minutprzed smażeniem można wlać z 1/4 szklanki wody gazowanej i dobrze wymieszać na mocno rozgrzanej patelni do naleśników 28 cm smażyć złociste naleśniki i odkładać na talerz - wyszło 8 dużych naleśnikówświeży szpinak listki dobrze opłukać i zalać w misce wrzątkiem na 1 minutęodcisnąć

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi z rucolą i ze szpinakiem 167

pierogów: 600 g mąki pszennej 0,5 litra gorącej wody łyżeczka soli farsz szpinakowy: 400 g mrożonego szpinaku szczypta soli, gałki muszkatołowej i czosnku suszonego farsz z rucoli: duży pęczek sałaty kostka tofu wędzonego szczypta soli Przygotowanie: ciasto po prostu zagniatamy i przyprywiamy ściereczką aby nie wyschło. Aby zrobić farsz szpinakowy podsmażamy go na patelni tak długo, aż będzie

greenscarf
W Pałacu jak w rodzinnym domu! 222

czekoladowe ciacho, z płynącym środkiem i kontrastującą gałką zimnego loda waniliowego, obłędne! :) A na kolację zaserwowano lekko sałatkę ze szpinaku z pestkami, delikatnym dresingiem i grzanką czosnkową. Do tego krupniczek i pierogi. Właśnie pierogi! Cienkie, rozpływające się w ustach ciasto z dwoma farszami: pierwsze ruskie, które po pierwszym kęsie przypomniały mi oryginalne ruskie mojej babci, a drugie z mięsem

Sajkofanka smaku
Pelnoziarniste nalesniki ze szpinakiem - Jedz szpinak na zdrowie! 205

olejusol,szczypta cukru1 lyzka masla ghee do smazenia Wszystkie skladniki na ciasto  dokladnie wymieszac,by nie bylo grudek i odstawic na 0,5-1 godziny.Po tym czasie usmazyc nalesniki smarujac mocno rozgrzana patelnie maslem ghee,najlepiej przy pomocy pedzla.Farsz do nalesnikow;400-450 g mrozonego szpinaku 2 zabki czosnku200 g bialego serka ( dalam Philadelphie)galka muszkatalowa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron domowy ze szpinakiem i serem 250

wbijamy trzy jaja, dodajemy łyżeczkę soli i zagniatamy ciasto.Zagniecione ciasto dzielimy na pięć części i każdą wałkujemy na cienki placek. Placek kładziemy na placek podsypując mąką jeden na drugim . Kroimy w paseczki pół centymetrowe. Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju . Po ugotowaniu przepłukujemy wodą. Sos szpinak-owy: Na patelnie wkładamy szpinak rozmrożony, dodajemy ser i sprasowany czosnek

Różowa kuchnia
Pizzerki ze szpinakiem, gorgonzolą i czosnkiem niedźwiedzim 165

małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy czosnek aby się lekko podsmażył, dodajemy szpinak, solimy, pieprzymy, mieszamy, dusimy ok. 4 minuty na małym gazie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę bardzo gęstej śmietany, mieszamy, zostawiamy do ostygnięcia. 3. Do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, sól i oliwę z oliwek, wyrabiamy ciasto, dolewając po trochę ciepłej wody - ciasto powinno być nieco rzadsze. Wyrabiamy(...)Przekładamy wyrośnięte ciasto na wysypaną mąką stolnicę, formujemy 4 - 6 kulek, podsypujemy lekko każdą kulę mąką z wierzchu i wałkujemy na okrągły placek ok. 1 cm grubości. Placki przekładamy do wysmarowanych oliwą foremek lub przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  5. Każdy placek smarujemy oliwą, posypujemy nieregularnie cząstkami pomidora, porcjami szpinaku i kostkami gorgonzoli, posypujemy czosnkiem niedźwiedzim

Kuchnia Prezydentowej
Zbójcy w Pałacu i Tydzień Restauracji Groupon 162

zbyt dużą ilością oliwy, w której niestety utonęły.A potem pierożki!Domowe ,  świeżo robione , niesamowicie chrupiące  , w cienkim cieście , wypełnione 4 różnymi farszami.Razem z T. zdecydowanie zachwyciliśmy się tymi z mięsem i wybraliśmy numerem 1 – polecam!Ruskie i ze szpinakiem jak dla mnie zbyt mało wyraziste w smaku.Po przystawce przyszedł czas na obiad.Na stół wkroczyła defilada zup ( dla mnie(...)fajnie doprawione!Nie mieliśmy już siły na deser , a wiedzieliśmy , że to nas nie ominie.Szalotka i sernik pojawiły się na stole.edit. wieeeeeelka szarlotka i jeszcze większy sernik.Czuć , że ciasta świeże , domowe …Szarlotka z dużą ilością jabłek na przepysznym kruchym cieście.Sernik jak dla mnie troszkę zbyt ciężki , zbyt zbity , ale to jest tylko i wyłącznie kwestia gustu.PODSUMOWUJ

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania