ciasta ze szpinakiem - 2000 przepisów (strona:114/134)

Przepis na sałatkę do pracy w słoiku, zdrowo i ładnie. 194

mnie wyzwań było nie dać się skusić na szybką przekąskę, taką jak pączek, drożdżówka czy batonik. Standardowa sytuacja – koleżanka z pracy przynosi do biura sernik, albo inne ciasto, do tego szybka mała czarna i jak tu odmówić… szczególnie jak nie zabrało się do jedzenia nic innego niż garść orzechów z rodzynkami. Mamy tylko 10 minut bo zaraz kolejne spotkania(...)swój słoik i pytał o przepis na sałatkę Składnik na sałatkę: marchewka pokrojona w słupki ogórek pokrojony w kostkę czerwona kapusta – poszatkowana czerwona papryka pokrojona w kostkę liście szpinaku w całości lub porwane jarmuż orzechy włoskie sos vinegrette: oliwa z oliwek 2-3 łyżki stołowe musztarda sok z cytryny miód Przygotowanie sosu: Do kubka wlewamy oliwę, do niej dodajemy

PaleoLife
15 pysznych przepisów na piknik 131

słono lub słodko. Można je łatwo zapakować w papierową torbę. Niedawno pokazywałam Wam inspirowane Turcją bułeczki piknikowe z nadzieniem z liści rzodkiewki , a dwa lata temu podobne, tylko ze szpinakiem . A może wybierzecie  chlebki z botwinką, anchois i oliwkami ? Rybacy we włoskiej Apulii posilają się nimi na lunch, a Wy możecie zabrać na piknik lub wycieczkę. Ciekawą opcją jest(...)farro możecie zamienić na kaszę pęczak, jaglaną lub bulgur. Wytrawne tarty Piknikowe menu urozmaicą wytrawne tarty na cieśnie francuskim lub kruchym. Bardzo lubię tę z botwinką, gorgonzolą i jajkiem . Ciasto francuskie podzielone jest na kwadraty, więc tarty nie trzeba kroić.  Owińcie poszczególne kawałki w papier śniadaniowy i włóżcie na płasko do pudełka lub papierowej torby, a z pewnością dojadą

Chilli Czosnek i Oliwa
Moja CEWE FOTOKSIĄŻKA 157

myślałam, choć czasami lubię sobie pomarzyć... Ale ani pomysłu na taką książkę nie mam. Bo co takiego wyjątkowego mogłabym w niej pokazać poza tym, co jest już na rynku? Ciasto drożdżowe, naleśniki i pierogi z truskawkami? Nie kombinuję ze składnikami, gotuję proste potrawy, a eksperymentuję wtedy, kiedy w lodówce zabraknie mi jajek albo w szafce mąki. Mam też to szczęście(...)takie sprawy! Ale krok po kroczku i po kilku wieczorach miałam już szkic własnej fotoksiążki gotowy. Podzieliłam ją sobie na trzy rozdziały. Jeden z potrawami tylko dla mnie (czyli szpinak w roli głównej, sok z buraka itp.), drugi dla męża (tutaj mięso, mięso i panierowany camembert) i trzeci dla dzieci (pierogi z jagodami, pankejki, kotleciki). Wyszło pięknie! Najwięcej czasu zajęło

bistro mama
Quesadille z musem gruszkowym, gorgonzolą i szpinakiem. Do imprezowego menu 147

prostu zabrakło i zapomniałam kupić. Gruszkę obieramy i kroimy na cieniutkie plastry. Układamy placek tortilli na patelni. Stawiamy na ogień. Tortille smarujemy cienką warstwą musu gruszkowego. Układamy liście szpinaku, kruszymy ser gorgonzola (w oryginale ser z zieloną, a nie niebieską pleśnią), układamy plastry gruszki oraz posypujemy pokrojoną w kostkę mozzarellą. W oryginale na placku rozkładamy jeszcze plasterki czarnych oliwek oraz(...)wykonania gładkiego musu z gruszki, który jeśli go dobrze doprawimy stanowi boską bazę opisanego przeze mnie dania oraz sam w sobie jest smakowitym kąskiem do pieczywa, owoców czy kruchego ciasta

Kuchnia po mojemu
Placki z ziaren amarantusa - z cukinią i kalafiorem (bezglutenowe) 123

jest bardzo mało przez nas doceniane. A szkoda, bo ta roślina zawiera dużooo zalet.  Amarantus charakteryzuje się dużą zawartością żelaza. Posiada go nawet 5-krotnie więcej -  niż szpinak, czy pszenica. Jest też niezwykle cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz dodatkowo wapnia i błonnika. Badania nad szarłatem wykazują, że ma on szczególne znaczenie w obniżaniu wysokiego ciśnienia krwi(...)jajkiem, koperkiem, mąką, skrobią oraz bułką tartą. Masę doprawić (czarnuszką i solą) do smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej - wykładać średnie porcje ciasta (tak jak na placki ziemniaczane). Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym

Di gotuje
Sylwester 2016 - smaczne menu na domową imprezę 359

chwilę smażymy i odstawiamy do ostygnięcia. W misce rozbijamy jajka i energicznie mieszamy widelcem. Łososia drobno kroimy. Do jajek dodajemy jogurt grecki, płatki jęczmienne lub jaglane, łososia i przestudzony szpinak z szalotką. Całość mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie masę przelewamy do formy na tartę, a wierzch posypujemy szczypiorkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy(...)soli morskiej 10 – 12 listków świeżej bazylii Mąkę razową mieszamy z suchymi drożdżami, solą, ksylitolem i czarnuszką. Dodajemy wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy elastyczne, łatwo odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rękami formujemy prostokątny placek. Ostrym końcem drewnianej łyżki nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach. Na wierzchu układamy liście bazylii. Układamy

My Chcemy Jeść
WEGAŃSKIE NALEŚNIKI jeszcze raz - JAK ROBIĆ, ŻEBY NA PEWNO SIĘ UDAŁY. Naleśnikowa medytacja :) 177

naleśniki ze zwykłej mąki pszennej, mleka czekoladowego i wody ale wpis zawierał przepis podstawowy i kilka dodatkowych uwag o naleśnikach bez jajek. Potem pojawiły się jeszcze naleśniki ze szpinakiem i hummusem: http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2013/10/nalesniko-pierogi-olbrzymy-z-hummusem-i.html i były to naleśniki z mąki pszennej pełnoziarnistej, naleśniki czekoladowe z kolorowymi serkami z tofu: http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2014/07/nalesniki-czekoladowe-z-tofu-malinowym.html z mąki orkiszowej, oraz niedawno naleśniki z twarożkiem(...)pewno, trzeba tylko uwzględnić, że: - jeśli nie jest to mąka pszenna zwykła, tylko razowa albo orkiszowa, wody trzeba dolać troszeczkę więcej, ponieważ grube mąki piją więcej płynu i ciasto byłoby po prostu za gęste. Nie lejcie jednak tej większej ilości wody od razu, zmiksujcie najpierw ciasto i dopiero dolewajcie po trochu płynu, aż konsystencja ciasta będzie odpowiednia czyli niezbyt gęsta

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kuchnia gruzińska 326

niebo w gębie.Tradycyjne gruzińskie chaczapuri w formie placka. Prawie jak pizza z serem A tak robi się tradycyjne chaczapuri w gruzińskiej chacie. Kulę z sera owija się ciastem drożdżowym i rozpłaszcza. Potem prosto do bardzo gorącego pieca lub na patelnięAdżarskie chaczapuri – odmiana występująca w Adżarii. Ma kształt łódki, w której oprócz sera znajduje się lekko ścięte jajko. Żółtko(...)mielonymi orzechami włoskimi, przyprawiona mieszanką gruzińskich przypraw. Phali podaje się na talerzach, miseczkach lub formuje z nich małe kulki. Zazwyczaj dekoruje się je pestkami granatu. Na zdjęciu phali ze szpinaku oraz czerwonej kapusty – wyglądają nieciekawie, są za to bardzo smaczne!Phali w formie kulek. Zielone z tutejszej odmiany szpinaku. Różowe - z czerwonej kapustyOrzechy włoskie znajdziemy również w paście, którą

Poezja smaku
Wytrawny sernik z boczkiem u Aleex 162

Dzisiaj publikuję pierwszy z nagrodzonych przepisów. Justyna, przysyłając przepis na konkurs, tak opisała swój sposób na kulinarne świętowanie Nowego Roku: tak się składa, że 3 stycznia

W mojej kuchni
Liebster Blog Award 147

pośrodku z wyspą, wyposażona we wszystkie, potrzebne, najnowocześniejsze sprzęty.6. Coś czego nie lubiłaś jeść w dzieciństwie, a teraz się tym zajadasz?*Szpinak i jajka sadzone. Jajka sadzone – lubię. Szpinak – uwielbiam.7. Co najczęściej gotujesz, kiedy nie masz pomysłu/czasu/natchnienia?*Rosół.8. Jeśli przez miesiąc miałabyś jeść tylko jedną potrawę, co by to było?*Smażone ryby.9. Gdybyś mogła przenieść się(...)się obejść?   - *Bez książek.7. Kto jest Twoim ulubionym kucharzem?   - *Jest kilku, których lubię, ale na ulubionego… dalej czekam.  8. Co jest Twoim największym kulinarnym wyzwaniem?  - *Kiedyś, było ciasto drożdżowe i beza. Ciągle szukam nowych wyzwań.9. Co lubisz robić w wolnym czasie?  -  *Lubię go po prostu  m i e ć. 10. Twoja największa pasja to?  -  *Mój blog, Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
40 szybkich obiadów wege na lato, Ostrawa 207

Bardzo ekspresowa tortilla / Very quick tortilla 2.  Sezonowe quesadillas  (możesz dodać dowolne warzywa)/ Seasonal quesadillas  (you can add any veggies you want) 3.  Poduszeczki ze szpinakiem / Spinach puffs 4.  Rozmarynowe placuszki z cukinii / Zucchini fritters with rosemary  5.  Placuszki z cukinii z wędzonym serem / Zucchini fritters with smoked cheese 6.  Wegeburgery(...)bułce tartej,  nuggetsy jaglane , kotlety z białej lub czerwonej  fasoli , tofu z nori , kotlety sojowe inaczej , kotlety selerowe , ryżowe z papryką , ser żółty lub seler w cieście ./ You can quickly prepare, e.g. zucchini slices coated in egg and breadcrumbs,  millet nuggets , white bean or red  bean cutlets , tofu with nori , different take on soy cutlets , celeriac

Qlinarnie i Qlinarnie
REWOLUCJA NA TALERZU, CZYLI O TYM, JAK W JEDNEJ CHWILI DIETA SIĘ ZMIENI 199

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania