ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:487/3191)

PYSZNA SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK 142

lukier: * 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18% * 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo:  * jabłka (ilość zależy od wielkości blachy) * cynamon *  cukier waniliowy Wykonanie: Ze składników na ciasto kruche zagnieść masę. Podzielić na pół i obie połówki owinięte folią włożyć do zamrażalnika na około pół godziny. Po tym czasie jedną połówkę ciasta rozwałkować na wielkość blachy (u mnie była

Zrób to smacznie
Sernik na zimno z jogurtów greckich i galaretką 190

Najprostsze, ale nie należące do najszybszych ciast - sernik na zimno. Chwila cierpliwości i można cieszyć się smakiem. Składniki: Masa serowa: 3 opakowania (900g) jogurtu greckiego np. Bakoma 1 galaretka np. truskawkowa (o obniżonej zawartości(...)cukru) Wierzch: 1 galaretka np. pomarańczowa (o obniżonej zawartości cukru) Sposób przygotowania: Opakowanie galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Studzimy i lekką stężałą mieszamy z jogurtami greckimi. Masę przelewamy do formy. Ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Następnie rozpuszczamy galaretkę w szklance gorącej wody. Studzimy i lekką stężałą przelewamy na masę serową. Sernik ponownie chowamy do lodówki

Truskawkowa Fiesta
Murzynek 173

szkl mąki wiórki kokosowe do posypania Margarynę, wodę, cukier i kakao podgrzewać do czasu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Ostudzić. Odlać 2/3 szkl, to będzie polewa na ciasto. Do pozostałej masy dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Wylać do formy (11x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia

Smakołyki Asi
Murzynek na mleku z powidłami 213

spirytus ( ewentualnie wódka). Kiedy masa ostygnie dodajemy żółtka, mąkę przesianą z sodą. Mieszamy na gładką masę. Nie zapominamy o powidłach. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy. Wymieszane dokładnie ciasto przekładamy do okrągłego naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą ( połowę ciasta). Wsypujemy żurawinę na całej powierzchni i zalewamy resztą ciasta. Pieczemy w 180 stopniach około godziny

Różowa kuchnia
Chleb ze słonecznikiem 282

łyżką i dodajemy rozpuszczone drożdże w szklance ciepłej wody. Następnie rozpuszczamy w 1,5 szklance ciepłej wody sól i dodajemy do składników. Przyprawiamy odrobiną pieprzu, czosnku i zagniatamy ciasto na jednolita masę. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (20 minut). 2. Nastawiamy piekarnik na 200 C. Formy smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Dzielimy ciasto na dwie części i wykładamy

Gotuj Z Muzyką
Wytrawne babeczki z serem feta, oliwkami i pomidorami 189

czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, zioła. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre, czyli kefir, masło, jajka. Płynną masę dodajemy do składników suchych i niedbale mieszamy łyżką.Suszone pomidory, oliwki i ser feta drobno kroimy, a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy.Masą wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto krówka z miodowym kremem i czekoladową pianką 415

podłogą-zapobiegnie to opadaniu ciasta, studzimy na kratce kuchennej. Całkiem zimne kroimy wzdłuż na połowę. Ciasto najlepiej upiec dzień przed złożeniem ciasta wtedy równo się przekroi. Poncz: Likier mieszamy z wodą. Masa miodowa: Ser mascarpone  miksujemy z likierem do uzyskania gładkiego kremu, odstawiamy. W drugiej misce łączymy żółtka z płynnym miodem stawiamy miskę nad parą wodną i miksujemy około(...)połączenia, ostudzoną masę wkładamy na minimum 5 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc. Następnego dnia miksujemy na gładki sztywny krem. Przełożenie: Pierwszy blat ciasta nasączamy połową ponczu, wykładamy całą miodową masę, przykrywamy drugim blatem, nasączamy ponczem i wykładamy piankę czekoladową. Oprószamy kakao, dekorujemy, chłodzimy w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Słodkich wypieków. http://www.henkell-polska.pl/109/produkt_dalkowski.html http://www.mlekoma.pl

Wanilia i Kardamon
Wielkanocny mazurek o smaku kokosowej princessy 125

mąki tortowej   200 g margaryny 100 g cukru pudru   3 żółtka   Ciasto podzielić: do 3/4 dodać 2 łyżki kokosu, a do 1/4 ciasta 1 łyżeczkę kakao Masa:   100g margaryny 100g cukru pudru   50g mleka w proszku   1 łyżka wody   2 kokosowe princessy   Dodatkowo w zależności od pomysłu- dekoracje na wierzch :) Sposób przygotowania(...)mieszamy. Następnie dodajemy jedną łyżkę zimnej wody i przesiane mleko w proszku. Energicznie mieszamy by nie było grudek. Możemy również wspomóc się mikserem. Masę ściągamy z ognia i dodajemy posiekane princessy kokosowe. Ciepłą wylewamy na środek ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Studzimy. Mazurka dekorujemy rozpuszczoną czekoladą, owocami kandyzowanymi lub bakaliami. Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Sernik z bezą 335

Składniki: masa serowa:  1 kg mielonego twarogu 3 jajka 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 cukier waniliowy rodzynki półkruchy spód: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/2 kostki margaryny 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany Przygotowanie:  Składniki na ciasto mieszamy i wylepiamy(...)oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na pianę Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dolewamy mleko, olej, wsypujemy budyń, cukier waniliowy oraz rodzynki, dodajemy ser. Masę serową wylewamy na ciasto i pieczemy w temp. 160'C przez około 40 minut, 10- 15 minut przed końcem pieczenia, kiedy ser już się zetnie wylewamy na wierzch pianę z białek. Smacznego

Luźna Kuchnia
Sernik z polewą toffi 177

zagniatamy ciasto, które wkładamy na 20 minut do zamrażalki. Po tym czasie ciastem wylepiamy blachę, nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto już mamy zrobione więc zabieramy się do zrobienia masy serowej. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym miksujemy. Następnie dodajemy twaróg sernikowy, mąkę ziemniaczaną i wlewamy(...)śmietankę kremówkę. Wszystko razem dokładnie miksujemy na jednolitą masę. W misce najlepiej metalowej ubijamy trzepaczką białka na sztywną pianę i dodajemy do masy sernikowej. Dokładnie mieszamy. Masę serową wylewamy na podpieczony spód ciasta. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone odstawiamy na blat i studzimy. Na sam koniec do zrobienia została polewa tofii. Wszystkie składniki przełóż do rondla

Smaczne Potrawy
Bananowiec na biszkopcie 194

Kolejne ciasto z bananami w roli głównej :) Puszysty biszkopt, masa bananowa i śmietanowa, ciasto jak marzenie... Pięknie się prezentuje a i w smaku jest rewelacyjne. Smakuje wszystkim, a dzieci je po prostu uwielbiają. Świetne na co dzień, jak i na rodzinne uroczystości. My je bardzo lubimy :) Mam nadzieję, że zasmakuje i Wam. Polecam! Powoli zaczynam rozglądać się za meblami(...)Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno z cukrem. Dodawać żółtka, wymieszane z olejem, wodą i octem. Miksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie dodać do masy jajecznej. Połączyć. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25-30 minut. Wystudzić. Składniki na masę: 1 kg bananów 1 galaretka cytrynowa/agrestowa 1 galaretka truskawkowa 200 ml śmietany kremówki

Domowa cukiernia Ewy
Tarta z truskawkami 720

Tarta z truskawkami to proste, smaczne i klasyczne ciasto z owocami, na które składa się kruchy, maślany spód, masa powstała z połączenia śmietanki i jogurtu oraz świeże truskawki pokryte galaretką. Tarta jest delikatna w smaku i niezbyt słodka, a wierzch powstały z połączenia truskawek i galaretki, w przekroju bardzo ładnie kontrastuje z białą masą. Do pieczenia wykorzystałam tortownicę o średnicy(...)stopni, piec przez 20-25 minut - jeśli ciasto podczas pieczenia wybrzusza się, wystarczy na moment uchylić piekarnik i w kilku miejscach przekłuć wykałaczką - ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić MASA ŚMIETANKOWO-JOGURTOWA - składniki powinny być prosto z lodówki - jogurt zmiksować z cukrem - śmietankę ubić na sztywno - żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko (kilka lub kilkanaście sekund

Smakołyki Bereniki
Kremówka 1014

delikatnie, radełkiem (surowe ciasto) dzielimy na porcje (nie przecinamy do końca). Po upieczeniu górnej części ciasta, kroimy je na porcje nacięte przed pieczeniem. Następnie szykujemy masę budyniową. Z powyższych proporcji wyjdzie ciasto dosyć wysokie, jak na zdjęciach, ale można zrobić mniej i niższe. Odlewamy ½ litra mleka. Pozostałe zagotowujemy z masłem, cukrami i wanilią (wydrążone ziarenka dodajemy do mleka z bydyniami(...)gładkiej masy. Gdy mleko się zagotuje wyjmujemy laskę wanilii i wlewamy masę. Gotujemy, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki, aż do zgęstnienia. Gorącą masę wykładamy na upieczony spód, wyrównujemy. Na wierzchu układamy pokrojone kawałki ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy deseczką. Pozostawiamy do wystudzenia. Zimne ciasto oprószamy cukrem pudrem i wstawiamy na noc (ewentualnie na kilka godzin

mojewypiekiinietylko
Styropian. Ciasto kokosowe udające sernik :) 217

Myślę, że sprawdzi się także na świątecznym stole - udając wyśmienity sernik :) Polecam :) Składniki ( na blaszkę 35x25 cm) Ciasto: - 3 szklanki mąki - 1/3 szklanki cukru pudru - 1 cukier waniliowy - 5 żółtek - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 25 dkg miękkiego masła - 1 łyżka śmietany Masa: - 1 litr śmietany 18% - 15 dkg wiórek kokosowych - 5 białek - 1 niepełna szklanka cukru - 2 budynie śmietankowe(...)dodać żółtka, proszek do pieczenia i łyżkę śmietany. Zagnieść ciasto i podzielić na pół. Jedną część wyłożyć na blaszkę, wysmarowaną masłem, na cieście rozsmarować powidła, druga część ciasta włożyć do zamrażalnika. Masa Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać śmietanę i pozostałe składniki, wymieszać, wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Wstawić

Kuchnia z widokiem na ogród