ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:494/3191)

Pizza z indykiem, oliwkami i rukolą 221

Całość dokładnie mieszamy, robotem lub trzepaczką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min w temperaturze pokojowe. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy sól, pozostałą cześć mąki i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy ok. 40 cm, przekładamy na blachę podsypaną mąką. Brzegi możemy poskręcać, dzięki temu pizza

Moniki Smakołyki
Sernik kajmakowy bez pieczenia 229

się rozpuścił. Następnie dodać 100 g zimnego pokrojonego masła, rozpuścić ale nie gotować. Zestawić z ognia i dodać 3 łyżki kakao. Energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przestudzić i polać ciasto

Monia miesza i gotuje
Jak kupowaliśmy choinkę. I szafranowe drożdżowe supełki 230

wyrośnięcia na 45-60 minut. W tym czasie przygotować nadzienie: Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać masło, cukier i skórkę z pomarańczy. Zmiksować na gładką masę, odstawić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną odłożyć, drugą rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Posmarować połową kremu, zwinąć w ciasny rulon wzdłuż dłuższego boku. Pokroić ostrym nożem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cytrynowa tarta z jabłkami i śmietankowo - waniliowym sosem budyniowym 232

kremówkę miksujemy 2 minuty. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksujemy. Gotowe. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika. Na cieście równomiernie rozsypujemy bułkę tartą i rozkładamy jabłka. Na masę wylewamy sos budyniowy. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy do ładnego zrumienienia. Ja piekłam 35 minut w temperaturze 175 stopni, na grzałkach dolna + termoobieg. Smacznego

Smak mojego domu
Ciasto kinder Country bez pieczenia 205

Już chyba dawno, aż tak nie zasmakowało mi żadne ciasto,  że w ciągu dwóch dni zjadłabym je całe sama :D chyba lepszej recenzji pisać nie muszę... a!! to nie tylko moje zdanie :) Koniecznie spróbujcie! Składniki (mała blaszka 20x20 lub 20x25 lub tortownica 22-24 cm): Masa jasna: 200 ml śmietanki kremówki 30-36% śmietan-fix (opcjonalnie) 250 g serka(...)ciemna: Czekolady rozpuścić. Śmietankę ubić tak samo jak do jasnej masy, dodać przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Na dno blaszki wyłożyć herbatniki, następnie jasną masę, znów herbatniki, ciemną masę i wierzch ciasta posypać płatkami. Ciasto wstawić do lodówki, aby stało się stabilne, a herbatniki nasiąkły. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Tort makowy z masą serowo - karmelową 187

otrzymałam pyszną masę serowo-karmelową     Jeden krążek biszkoptu położyłam na paterę, zapięłam obręcz i wyłożyłam połowę masy karmelowej (może być nawet gorąca). Przykryłam drugim krążkiem ciasta i wyłożyłam resztę masy. Wyrównałam wierzch i odstawiłam do zastygnięcia. Po chwili zrobiłam dekoracyjny wzorek a po wystudzeniu masy tor wstawiłam do lodówki.           Byłam zadowolona z tego

Kuchnia u Krysi
Pizza z grilla z camembert i szynką dojrzewającą 318

dolewamy wody. Mieszamy, przykrywamy ściereczką  i odstawiamy na ok. 10 min w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałą cześć mąki i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki).  Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy ok. 40 cm, przekładamy  na kamień do pieczenia,  powinno wystawać poza krawędzie

Moniki Smakołyki
Pizza z mozzarellą i kurczakiem 272

miksujemy  ok. 10 sek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałą cześć mąki, olej i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy 35 cm, przekładamy na blachę podsypaną mąką, skręcamy brzegi i pozostawiamy w ciepłym miejscu

Moniki Smakołyki
Piernik przekładany kremem i powidłami 431

płaskie łyżeczki gorzkiego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej opcjonalnie 2 łyżeczki melasy z karobu (melasa z drzewa świętojańskiego) lub 1 łyżeczka sproszkowanego karobu Przygotowanie ciasta piernikowego Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę, a następnie nie przerywając ucierania dodawać w podanej kolejności: żółtka, małe porcje miodu, śmietanę i melasę z karobu. Mąkę pszenną wymieszać z sodą, przyprawą do piernika(...)używamy sproszkowanego), całość przesiać przez sito i niewielkimi partiami dodawać do cały czas ucieranej masy. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodawać partiami do ciasta piernikowego i delikatnie wymieszać. Gotową masę piernikową delikatnie przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki Piec w piekarniku nagrzanym do 160 ºC przez 50 - 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika,wystudzić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Makowa Choinka 209

ciasta może zabraknąć siły lub czasu, dlatego ten przepis doskonale się sprawdzi, na zrobienie go nawet w ostatniej chwili wystarczy pół godzinki i jest :) Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 opakowanie masy makowej z bakaliami 1 jajko   Przygotowanie:   Rozwijamy 1 ciasto francuskie  smarujemy całą powierzchnię makiem na grubości ok 0,5 cm i przykrywamy drugim płatem ciasta.Wycinamy

W kuchennej krainie
Parówki w cieście z serem (ciasto na pizzę) 454

miksujemy  ok. 10 sek., przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego drożdżowego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąki  i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 50/20. Ciasto posypujemy pieprzem, bazylia i na połowi nakładamy ser pokrojony w kosteczkę

Moniki Smakołyki
Piernik przekładany powidłami i kremem 356

płaskie łyżeczki gorzkiego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej opcjonalnie 2 łyżeczki melasy z karobu (melasa z drzewa świętojańskiego) lub 1 łyżeczka sproszkowanego karobu Przygotowanie ciasta piernikowego Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę, a następnie nie przerywając ucierania dodawać w podanej kolejności: żółtka, małe porcje miodu, śmietanę i melasę z karobu. Mąkę pszenną wymieszać z sodą, przyprawą do piernika(...)używamy sproszkowanego), całość przesiać przez sito i niewielkimi partiami dodawać do cały czas ucieranej masy. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodawać partiami do ciasta piernikowego i delikatnie wymieszać. Gotową masę piernikową delikatnie przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki Piec w piekarniku nagrzanym do 160 ºC przez 50 - 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika,wystudzić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pizza z grilla z dwoma serem i chipsami z salami 206

dolewamy wody. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałą cześć mąki i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy ok. 40 cm, przekładamy  na kamień do pieczenia, ciasto powinno wystawać poza krawędzie (podsypujemy

Moniki Smakołyki
Bardzo łatwe ciasto ucierane z truskawkami 344

truskawki (ok. 300g)  lub inne owoce - ok. 2,5 szklanki owoców 3 łyżki brązowego cukru (demerara) Wykonanie ciasta: Włączamy piekarnik na 160 stopni. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do formy i na wierzchu układamy owoce (jeśli są duże należy pociąć je na kawałki). Owoce posypujemy

Mania Wypiekania
Masa z pianek Marshmallow 185

kąpieli wodnej z dodatkiem 2-3 łyżek wody. Następnie stopniowo dodajemy cukier i mieszamy. Gdy masa zacznie być zwarta, dłonie i blat smarujemy olejem i zaczynamy wyrabiać masę. Jej konsystencja przypomina ciasto na pierogi- nie może być zbyt twarda. Ważne! Masy nie kładziemy nigdy bezpośrednio na masy śmietanowe ( gdyż zacznie się rozpuszczać). Idealny pod spód będzie każdy krem na bazie

Wielki apetyt
Pizza z kiełbasą wędzoną na grillu 220

przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego drożdżowego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąki, tymianek  i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy 35 cm, przekładamy  na kamień do pieczenia (podsypujemy niewielka ilością mąki). Sos: wszystkie składniki mieszamy ze sobą

Moniki Smakołyki
Pizza z serkiem feta i pieczarkami 167

cebula 1 serek feta 1 czerwona papryka 1 łyżka oleju sól, pieprz, przyprawa do pizzy Drożdże rozpuszczamy w mleku dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie (najlepiej ręką) wyrabiamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz: Cebulkę kroimy na drobno, lekko smażymy na rozgrzanym oleju razem z papryką pokrojoną w paski i pieczarkami w plasterki

Jadło i czytadło
Pizza z szynką szwarcwaldzką z serowym brzegiem 202

miksujemy  ok. 10 sek., przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego drożdżowego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąki, oliwę i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto można ponownie przykryć i odstawić na kolejne 30 min do wyrośnięcia. Możemy od razu je rozwałkować na krążek

Moniki Smakołyki
Śniadanie na słodko 209

domu zwany "grzybkiem", przyrządzany przez mamę lub babcię :). Składniki: 1 jajko 3 łyżki mąki 1/4 szklanki wody szczypta soli płaska łyżka cukru Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy na gładką masę. Na patelni roztapiamy odrobinę masła, na którym smażymy ciasto na wolnym ogniu na złoty kolor. Placek przekładamy na talerz i jemy z ulubionym dodatkiem - ja proponuję dżem, miód, duszone

Taste Of My Day
Pizza z chipsami z samami 277

przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego drożdżowego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąk,i oliwę i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki).  Ciasto można ponownie przykryć i odstawić na kolejne 30 min do wyrośnięcia. Możemy od razu je rozwałkować na krążek o średnicy

Moniki Smakołyki
Sernik Tiramisu 285

pszennej,  65g gorzkiej czekolady. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, dodać likier oraz kawę i masło. Przestudzić. Jajko ubijać przez około 5 minut. Dodać mąkę i masę czekoladową, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o śr. 24cm. Do nasączenia: 50ml wody, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,  2 łyżki likieru Amaretto,  2 łyżeczki żelatyny.  Kawę zalać 50ml wrzątku

Z miłości do słodkości
Jabłecznik z chrupiącą bezą 308

składniki zagniatamy w gładkie ciasto, owijamy folią i schładzamy godzinę w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5mm. Ciastem wykładamy dno i boki formy i podpiekamy do zrumieniania (około 15-20 minut w 200 stopniach). Masa jabłkowa: obrane u umyte jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy cukier i sok z cytryny(...)ubijamy do momentu, aż cały cukier się rozpuści. Na końcu dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową, wyrównujemy. Na jabłka wykładamy bezę. Ciasto pieczemy około 35-40 minut w 160 stopniach (aż beza będzie zrumieniona i chrupiąca). Przed podaniem ciasto posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Szarlotka 178

dyni pokrojone w grubą kostkę obrane wcześniej jabłka i wszystko razem prażymy. Dodajemy cukier wg uznania ,  zmielone goździki , imbir oraz cynamon.  Tak przygotowaną masą jabłkowo - dyniową wykładamy na ciasto pokryte wcześniej orzechami.  Drugą część ciasta rozwałkowujemy, wycinamy  paski i  układamy na masę tworząc kratkę.  Piec około godziny w temperaturze

Aromatyczne Podróże
KOKOSOWY SERNIK KRÓLEWSKI 9084

dodać żółtko i śmietanę, szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą, spłaszczyć. Ciasto włożyć do zamrażarki na około 2 godziny. Składniki na ciasto można zmiksować w malakserze. Składniki na masę serową: 1,20 kg tłustego lub półtłustego sera białego (zmielonego dwukrotnie); 6 jajek; 120 g masła; 1,5 szklanki cukru pudru; 300 ml śmietanki kokosowej(...)kokosowe, obie mąki i likier lub aromat kokosowy. Połowę zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno wyłożonej papierem formy, na to wylać masę serową, następnie na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 70 minut w temperaturze 160℃. Wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schłodzić. Przed podaniem można oprószyć wiórkami kokosowymi lub polać polewą czekoladową. Pychotka

In my kitchen
babeczki miodowo- ajerkoniakowe. 208

hobby? no tak mogłabym tylko pytanie co ty byś jadła do kawy? No i podążając za tą myślą, staram się piec i rozwijać.  Dzisiaj czas na babeczki, ciasto miodowe, masa ajerkoniakowa polana dwukolorową polewą czekoladową brzmi nieźle? ale to jeszcze  nie wszystko w środku babeczki umieściłam masę karmelową, poezja:D Takie babeczki mogę wcinać na okrągło:) polecam bardzo(...)łyżeczki sody oczyszczonej masa: kostka margaryny szklanka mąki pszennej i ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 0,5 litra mleka 2 kieliszki ajerkoniaku dodatkowo: polewa dwukolorowa masa karmelowa z puszki albo mleko zagęszczona słodkie Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta połączyć na stolnicy i wyrobić na gładkie ciasto. Wyłożyć je do foremek na babeczki i piec 20 minut w 150 stopniach.  W szklance

ciastkarnia na kruchym spodzie
Wegańskie czekoladowo-kokosowo-pomarańczowe w skrócie „Czekopo” 178

przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Daktyle razem z wodą w której się moczyły dokładnie zblenduj, dodaj je do mąki i stopniowo dodawaj masę czekoladową. Masę możesz wymieszać dużą trzepaczką lub łopatką. Powstałe ciasto jest gliniaste. Przełóż je do formy, której dno wyłóż papierem do pieczenia a boki wysmaruj masłem kokosowym lub olejem roślinnym. Piecz w temp(...)czes mieszaj aż masa zgęstnieje. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, tj. nie da się jej mieszać możesz dodać trochę mleka. Właśnie upiekło Ci się ciasto, więc wyjmij je z piekarnika. Na jeszcze ciepłe przełóż masę kokosową, też ciepłą i odstaw do przestudzenia. Obierz ze skóry pomarańczę, agar rozpuść w niewielkiej ilości wody i zblenuj całość. Na lekko przestudzone ciasto wyłóż

greenscarf
ciasto Pani Marzeny (jabłkowo-kokosowe z chałwową polewą) 173

zdecydowałam się na tą drugą wersję. Ucierane ciasto, z kokosową wkładką i warstwą soczystych jabłek z cynamonem. A wszystko to oblane polewą chałwową. Nie przepadam za wypiekami z chałwą, ale tu pod postacią polewy bardzo mi smakowała. Wydaje się skomplikowane ale takie nie jest, bo pieczemy je w całości, bez ucierania mas i przekładania warstw. Ma bardzo oryginalny smak(...)jednej dodać kakao. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać jasną część ciasta do formy. Wkładka kokosowa: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać kokos. Powstałą masę rozsmarować na jasnym cieście. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku i wymieszać z cynamonem. Wyłożyć na warstwę kokosu. Na wierzch rozsmarować ciemne ciasto. Piec około 45 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Biszkopt z masą straciatella. 237

najniższych obrotach, tak żeby składniki się połączyły. Wymieszać jeszcze raz łyżką, bo mikser czasem na dnie dobrze nie wymiesza. Ciasto wylać na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 25 minut. Masa: Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i zostawić do lekkiego stężenia. Czekoladę pokroić ostrym nożem na wiórki. Kiedy galaretka zacznie tężeć, ubić(...)śmietanę, cały czas ubijając dolewać tężejącą galaretkę. Kiedy masa będzie gotowa wsypać wiórki czekoladowe i wymieszać łyżką. Przestudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Na jedną część wyłożyć masę. Przykryć drugą częścią ciasta, lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy. Polewa: Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej, zaczynając od czekolady połamanej na kawałki, następnie dodać masło i śmietankę

Agusiowe smakołyki