ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:498/3191)

Szybka pomidorowa tarta z ziołowym twarogiem 167

pokrywa jakieś 3/4 okrągłej formy, a resztę trzeba dosztukować z odciętego kawałka ciasta. Dokładnie łączymy ten kawałek z resztą ciasta zlepiając brzegi. Nadmiar ciasta odkrawamy.   Na spód ciasta rozsmarowujemy równomiernie masę twarogową. Na wierzch układamy plastry pomidorów – mogę się na siebie zachodzić, ważne aby dobrze pokrywały cały wierzch.   Tartę wstawiamy do piekarnika na 40-45 minut

Smaczna Strona
Skubana drożdżówka z migdałami i cynamonem 154

wyjmujemy z miski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na dość duży prostokąt.  2. Z miodu, roztopionego masła, cynamonu. orzechów, cukru i migdałów robimy masę wszystko dokładnie mieszając. Masą smarujemy rozwałkowane ciasto i przecinamy wzdłuż na trzy równe części. Kładziemy jedną na drugą i kroimy na kilka części w zależności od wielkości naszej foremki. Foremkę smarujemy masłem i układamy

Apetyczna babeczka
Kostka alpejska 13450

razem i stopniowo dodawać do ubitych jaj. Delikatnie lecz dokładnie połączyć wszystko. Ciasto wylać na blaszkę (25 x 36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 175 stopni.Krem kajmakowo-bezowy:180 g miękkiego masła,puszka masy kajmakowej,25 dkg bezów.Masło utrzeć mikserem. Stopniowo dodawać po łyżce masy kajmakowej. Na koniec(...)łyżeczki żelatyny.Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, na końcu wymieszać z żelatyną.Do dekoracji:50 g gorzkiej czekolady.Na upieczone i przestudzone ciasto wyłożyć krem kajmakowy. Na krem - masę śmietanową. Górę udekorować startą gorzka czekoladą. Ciasto jest niesamowicie pyszne :) Bardzo słodkie, ale nie mdłe. W sam raz dla łasuchów, takich jak ja :DSmacznego!Podoba

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wieniec krucho-ptysiowy ze śliwkami 142

Dostałam kilka pysznych śliwek, nie mogłam więc pozwolić by się zmarnowały:) Wymyśliłam totalny miks, który okazał się wyjątkowo smaczny. Połączyłam kruche ciasto z ciastem ptysiowym, sosem śliwkowym oraz masą śmietankową. Całość wykańcza garść świeżych owoców, cukier puder i mięta... Ciasto kruche: 150g mąki pszennej, 50g cukru, 100g masła lub margaryny,  jajko. Mąkę przesiać, dodać cukier, posiekane masło i jajko(...)cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodając śmietan-fix. Ptysie przekroić, przełożyć śmietanką, resztę śmietany wycisnąć na środek oraz brzegi ciasta. Ptysie ułożyć na brzegu ciasta, środek polać masą śliwkową. Schłodzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Pasteis de Nata - portugalskie ciastka. 234

były ,bo już zjedliśmy  , były pyszne  , ponoć  smakowały niemal oryginalnie :) Przyznam ,że bardzo pyszne , chociaż konkretnie słodkie  , mimo ,że ilość cukru ciut ograniczyliśmy . Ciasto francuskie przyjemnie chrupie  , masa budyniowo- jajeczna smakuje słodko i kremowo  , a lekko skarmelizowany wierzch  nadaje charakteru i tego  konkretnego smaku , dzięki któremu ciężko nam poprzestać na jednym ciastku(...)Nadal mieszając wlewać cienkim strumieniem syrop cukrowy (gorący ) W osobnym naczyniu rozetrzeć żółtka (nie ubijać )  i do nich ciągle mieszając wlać gorącą masę jajeczną . Wyjąć cynamon i skórkę z cytryny. Tak przygotowanym kremem napełnić wylepione ciastem foremki . Piec 16-17 min w piekarniku nagrzanym do 250'C. Wierzch ciastek powinien się skarmelizować a miejscami wręcz przypiec. Takie są najpyszniejsze

Malinowa Kawiarenka
Ciasto alpejskie 16432

ciastem chciałabym powitać wszystkich, którzy zechcą uczestniczyć i śledzić życie mojego   bloga... Ciasto sprawdzi się na każdej uroczystości. Coś słodkiego dla wielbicieli bezów, masy kajmakowej i śmietany. Smaku nadaje także alkohol. Biszkopt: 4 jajka 35 g kakao 40 g mąki pszennej 135 g cukru 1 łyżki kawy rozpuszczalnej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 3 łyżki(...)przestudzić. Śmietanę (schłodzoną) ubić na sztywno (z dodatkiem śmietanfixu i cukru pudru). Do przestudzonej żelatyny dolać wódkę, przelać do śmietany i krótko zmiksować. Wyłożyć i wyrównać na masie kajmakowej. Górę posypać kakao. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego

VioletoweKucharzenie
ŚWIĄTECZNA STRUCLA MAKOWA 181

gładkie, plastyczne ciasto. Odstawiamy je na ok. 1h by wyrosło. Następnie wałkujemy na prostokąt, który smarujemy ubitym białkiem i masą makową.Zwijamy, niezbyt ścisło-> ponieważ masa makowa przebije warstwy ciasta i w makowcu powstanie dziura. Zlepiamy końce, podwijamy je pod spód i wkładamy do długiej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni

chili & sugar
ciasto oczy carycy 1193

oraz proszek do pieczenia i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy. składniki na ciasto kakaowe: 40 g mąki orkiszowej 75 g cukru 15 g kakao 70 ml oleju 6 żółtek 2 jajka 1 i 1/2 proszku do pieczenia wykonanie: Jajka miksujemy z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodajemy powoli olej, miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz(...)dodatkowo: 2 galaretki zielone lub czerwone 700 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. wykonanie ciasta: Jeden blat ciasta wkładamy do foremki, równomiernie rozsmarowujemy 1/2 cz. masy. Na masie układamy namoczone w ponczu biszkopty. Zalewamy je tężejącą galaretką i wstawimy ciasto do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje. Następnie na galaretkę wykładamy równomiernie pozostałą

Domowy Smak Jedzenia
Różane ciasto ucierane z żurawiną 86

10dkg suszonej żurawiny 1 łyżeczka mąki pszennej Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki, miksujemy. Żurawinę obtaczamy w mące, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej(...)papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasta w garnuszku podgrzewamy sok z cytryny, dodajemy puder i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Gorącym lukrem polewamy gorące ciasto, studzimy. Smacznego ☺ Uprzedzając pytania, skąd wziąć cukier różany- nie wiem, ja robię go sama. Płatki dzikiej róży ucieram z cukrem i suszę je na słońcu. Później przesypuję

Wrzosowa Polana
Ciasto sypane z kremem budyniowym 155

zagotować. W międzyczasie w misce utrzeć żółtka z cukrem na gładką masę. Dodać mąkę i i dokładnie miksować. Masę wlewamy do mleka i dokładnie mieszamy. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając rózgą. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto - 300 g mąki - 100 g cukru - 100 g zimnego masła - 1 jajko - 1/2 paczki proszku do pieczenia Do miski(...)Dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. Do tortownicy lub formy na tartę przesypujemy połowę ciasta i dociskamy żeby powstał gładki spód. Wykładamy masę budyniową zostawiając wolne boki. Resztą ciasta posypujemy budyń i boki ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 30-35 minut z termoobiegiem. Po wyjęciu odstawiamy do wystygnięcia. Espumisan

Kulinarne życie
Ciasto Kukułka 144

starczyło... ;-) więc wracając do świat, mam tu dziś dla Was fantastyczne ciasto :-) trochę czasochłonne, ale w smaku jest wprost fantastyczne :-) myślę, że będzie smakowało Wam i Waszym gościom... SKŁADNIKI Biszkopt: 10 jajek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Masa: 300 g cukierków kukułek 1 l mleka 3 budynie czekoladowe(...)pianę, na koniec dodajemy stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki i kakao mieszamy razem i dodajemy po jednej łyżce do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut, następnie wyjmujemy upieczony biszkopt a piekarnika i upuszczamy go wraz

Czary - gary w kuchni
Przepis #77 Jesienna szarlotka (w zdrowszej wersji) 173

deszczową pogodą. Dla mnie jesień kojarzy się z zapachem szarlotki i smakiem gorącej herbaty. Herbata już w kubku czeka - teraz pora tylko na ciasto:) Zapraszam na moją jesienną szarlotkę na kruchym spodzie z mąki owsianej. Masa to oczywiście pyszne na jabłuszka. Całość przykryłam jogurtem greckim posypanym gorzką czekoladą. Składniki: Spód - 250 g mąki owsianej - 2 jajka - 0,5 łyżeczki sody(...)czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia.  Jogurt delikatnie zbieramy z sitka i przekładamy do miski. Dodajemy cukier/słodzik i chwilę ubijamy. Następnie tak przygotowaną masę wykładamy na wystudzone ciasto. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą.   Ciasto polecam przechowywać w lodówce jednak warto wyciągnąć chwilę wcześniej przed podaniem. Szarlotka jest o wiele mniej kaloryczna niż tradycyjna wersja. Idealna na jesienne

Health-Fit-Life
Bananowiec na biszkopcie 165

Bananowiec to jedno z ulubionych ciast mojego męża. Tym razem zrobiłam za wysoki biszkopt w stosunku do masy i galaretki, ale i tak ciasto było pyszne i już zbliża się ku końcowi :-) Przed podaniem polecam go dobrze schłodzić w lodówce. Zapraszam na przepis 😊 Składniki  (tortown ica 26 cm): biszkopt: jajka 5 szt, mąka pszenna 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana(...)puszystą masę z dodatkiem cukru. Banany rozgniatamy widelcem na tzw papkę. Do masła dodajemy stopniowo na przemian rozgniecione banany oraz tężejącą galaretkę. Masę równo rozsmarowujemy na biszkopcie.  Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Na cieście układamy pokrojone w plastry banany. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki. Następnie zimne mleko

kulinarne odsłony pati
Tort chałwowo - czekoladowy z bezami 229

Ostudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać pokruszoną chałwę. Następnie dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Dodatkowo:  300g bez,  1/3 szklanki nalewki z czarnej porzeczki,  czekoladowe serduszka oraz cukier błyszczący do dekoracji. Nalewkę wymieszać z 1/4 szklanki wody.  Pierwszy blat ciasta nasączyć przygotowanym ponczem. Posmarować połową(...)masy czekoladowej, posypać 1/3 pokruszonych bez. Delikatnie wcisnąć je w masę. Wstawić na 15 minut do lodówki.  Następnie posmarować 1/4 masy chałwowej i przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć ponczem. Rozsmarować resztę masy czekoladowej, posypać 1/3 pokruszonych bez, wciskając je w masę. Schładzać 15 minut.  Posmarować znów 1/4 masy chałwowej i przykryć ostatnim blatem ciasta. Nasączyć resztą ponczu. Wierzch

Z miłości do słodkości
Ciasto drożdżowe z wiśniami i marcepanem 142

minut do ponownego wyrośnięcia.4. Żółtka i cukier ubić na puch, następnie dodać do żółtek kwaśną śmietanę, wymieszać. Białka ubić na sztywno,  połączyć z masą śmietanową.5. Na wyrośnięte ciasto dajemy kolejno marcepan, wiśnie i zalewamy masą . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wierzch można posypać cukrem pudrem

Apetyczna babeczka
Jabłecznik z pianką i chrupiącą orzechową posypką. 146

szklanki powstałego soku, przestudzić i rozrobić w nim mąkę ziemniaczaną. Dodać do masy jabłkowej, wymieszać i jeszcze chwilę pogotować (całkowity czas duszenia masy zależy od gatunku jabłek jakich używamy – nie powinny się całkowicie rozpaść). Większą część ciasta wyjąć z lodówki i wylepić nim spód wcześniej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blaszki ( 24x36 ). Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika(...)minut). Wyjąć, lekko przestudzić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera i dosypać budyń. Krótko miksować.  Przestudzone ciasto posypać tartą bułką i wyłożyć na nim masę jabłkową, wyrównać. Na masę nałożyć piankę, a na nią zetrzeć na grubej tarce ciasto wyjęte z zamrażarki. Całość posypać orzechami. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez

Nie tylko w kuchni