ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:491/3191)

Tarta jogurtowa z truskawkami 319

Tarta jogurtowa z truskawkami to ciasto kruche wypełnione delikatną masą jogurtową i dużą ilością soczystych truskawek. Tartę można upiec w specjalnej formie lub w tortownicy o średnicy 21cm . Tarta jogurtowa z truskawkami Składniki: CIASTO KRUCHE 120g mąki pszennej 50g cukru pudru 60g masła 2 łyżki zimnej wody NADZIENIE 300g gęstego jogurtu 1 jajko 3 łyżki domowego cukru z wanilią(...)wszystko wymieszać - truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, pokroić na połówki lub mniejsze kawałki (w przypadku bardzo dużych owoców) - nadzienie przełożyć na podpieczone ciasto, na wierzchu w odstępach od siebie ułożyć kawałki owoców, zanurzając je lekko w masie - tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni, piec przez około 30 minut do momentu ścięcia się masy

Smakołyki Bereniki
Tartaletki z rabarbarem 162

małe co nieco w wersji słodkiej. Dla niespodziewanych gości, albo kiedy to nam nagle zachce się coś słodkiego. Oto tartaletki z rabarbarem przygotowane na bazie gotowego ciasta francuskiego, wypełnione delikatną masa jogurtową i wykończone kwaskowym rabarbarem. Mówię Wam - pyszności ! Tartaletki z rabarbarem Czas przygotowania:  50 minut Proporcje  na 6 szt Składniki: 1 opakowanie(...)odkładamy na 10 minut w temperaturze pokojowej. W misce mieszamy jogurt, jajko, cukier i skórkę. Foremki do tartaletek smarujemy olejem. Z ciasta wykrawamy kółka o parę milimetrów większe niż foremki i wyklejamy nim foremki. Wlewamy masę jogurtową, układamy kawałki rabarbaru, posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Po wystudzeniu wyjmujemy

Kulinarne przygody Gatity
Marcinek 213

przekładałam drugiego] - u mnie wyszło takie jakby biszkoptowe ciasto ..w sumie nie wiem, czy takie powinno być, czy nie, bo różne komentarze czytałam na ten temat.Przepis znalazłam tutaj . Ciasto  (na ok. 11-12 placków o średnicy 26 cm): 6 jajek (żółtka oddzielone od białek) 300 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego) 1,5  szkl. cukru 15 łyżek (lekko czubatych(...)papieru i wystudzić na kratce kuchennej.Postąpić tak samo z resztą ciasta. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na sztywno i przekładać tą masą upieczone placki. Gotowe ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą

Moje domowe kucharzenie
tort kakaowo - jagodowy 249

łyżka cukru -3 łyżki wódki Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do masy-delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy około 25-30 minut do suchego patyczka. Wyciągamy z tortownicy, studzimy, przecinamy na 3 blaty. KREM Jagody wkładamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tarta dyniowa na słodko 151

obciążniki (lub. np. ziarna grochu). Podpiec przez 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążniki i piec przez kolejne 15 minut. Dynię zmiksować blenderem. Dodać jajka, ponownie zmiksować. Masę dyniową wylać na ciasto. Piec ok 35-45 minut w temperaturze 160st. do ścięcia się masy. Powinna być sztywna ale sprężysta. Smacznego

Zielona Kuchnia
Ciasto ,,niebo w gębie’’ 201

Bardzo smaczne ciasto biszkoptowe z masą jabłkowa i kremem budyniowym. Upiekłam je uroczystość rodzinną, bardzo wszystkim smakowało, znikło ze stołu w oka mgnieniu. Składniki: Biszkopt: 3/4 szklanki mąki tortowej Młyny Stoisław 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 6 jajek 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kilogram jabłek 2 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru 2 łyżki masła(...)białości, ucierając dodajemy stopniowo po łyżce zimnego budyniu. 3/4 kremu wykładamy na masie jabłkowej, przykrywamy biszkoptem, pozostały krem rozsmarowujemy na wierchu. 4)  Na patelni roztapiamy masło z cukrem, wsypujemy wiórki kokosowe i smażymy na małym ogniu ciągle mieszając do uzyskania złocistego koloru. Ostudzonymi wiórkami posypujemy wierzch ciasta

Bajeczna Kuchnia
Lingontårta - tarta z borówką leśną 319

boczkami. Schłodzić w lodówce przez 10 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Ciasto ponakłuwać w kilka miejscach widelcem. Piec około 20 minut, do momentu ładnego zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić. Masa: 600 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 350 g gęstego dżemu lub konfitury borówkowej* 2 łyżki cukru pudru oraz: 50 g białej czekolady suszona żurawina * Dżem musi być gęsty

maniapieczenia
Jogurtowe placuszki z miętą 251

nich dodajemy jogurt naturalny, dokładnie łączymy oba składniki. Przechodzimy do dodawania produktów sypkich, wsypujemy kolejno: cukier, sól, oraz mąkę. Delikatnie mieszamy.  Listki mięty drobno siekamy, wrzucamy do masy, mieszamy. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Jeśli wyszło Wam zbyt gęste (tak jak w moim przypadku) rozrzedzamy je mlekiem. Na rozgrzany olej wrzucamy po łyżce ciasta formując

Kuchenne aromaty
Rogaliki z parówką i sosem 383

letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę [ ja wyręczyłam się robotem]. Odstawić je ponownie do wyrośnięcia  [ u mnie rosło w misce Tupperware]. Podane składniki sosu wymieszać.Parówki pokroić na ćwiartki, a w szklance rozbić

Moje domowe kucharzenie
Jagodowy sernik na zimno 301

składnikami. Dobrze, szybko zagnieść i podzielić na pół. Ciasto pozostawić na 30 minut w zamrażarce/lodówce. Po tym czasie wylepić spód wysmarowanej masłem i oprószona bułką tartą blachy. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez ok 20 minut. pozostawić do ostygnięcia. Umyć i osuszyć jagody. Zmiksować na jednolitą masę, następnie stopniowo dodawać(...)serek homogenizowany i jogurt, cukier, sok z cytryny. Dalej miksować. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Dodać do masy i jeszcze przez chwilę miksować. Gdy spód ciasta będzie już zimny, wylać masę jagodową na niego  i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia ubić śmietanę na sztywno z dodatkiem aromatu waniliowego i cukru. Wyłożyć na na masę jagodową

MarciochaKucharzy
Pasztet grzybowy w cieście francuskim 252

jaja 3 łyżki śmietany 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku 3 łyżki klarowanego masła 2-4 łyżki bułki tartej 300 g ciasta francuskiego Grzyby rozmrozić, jeżeli trzeba pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać, posiekać w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić na nim cebulę, przełożyć do miseczki. Na patelni po cebuli(...)jajami. Dodać bułkę tartą i śmietanę, bardzo dokładnie wymieszać. Foremkę keksową wysmarować masłem, oprószyć mąką, wyłożyć ciastem francuskim (kawałek odłożyć na wierzch). Do przygotowanej formy przełożyć masę grzybową, przykryć odłożonym kawałkiem ciasta francuskiego. Posmarować odłożonym jajkiem. Piec w 180°C przez ok 45-55 minut. Przestudzić w formie. Pasztet najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły. Smacznego

Pełny talerz
Świąteczne ciasto z karmelizowanymi jabłkami 339

Bożego Narodzenia, czyli pierniko-serniko-jabłecznika. Jest to wyjątkowe ciasto, które najprawdopodobniej zadowoli podniebienie każdego miłośnika słodkości. Nie jest zbyt słodkie, a zawarta w nim mieszanina smaków doskonale się nawzajem równoważy.Najpierw należy przygotować piernikowy spód. W tym celu należy: jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Formę o wymiarach 35 x 24 cm (lub okrągłą(...)Następnie dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i przesianą mąkę pszenną, roztopione masło oraz sok z 1/2 cytryny.Namoczone rodzynki odcedzić, osuszyć i prószyć mąką, następnie dodać do masy sernikowej. Masę wylać na ostudzony spód ciasta. Wyrównać (fot.2). Sernik włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C (termoobieg) na około 50-55 minut. Po upływie tego czasu piekarnik wyłączyć i otworzyć. Nie wyciągamy

Świat Ciasta
Chleb na zakwasie ŻYRAFA 228

płatki owsiane. Garnki odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i przykryć wilgotnymi ściereczkami. W niedzielę rano : Garść ciasta pszenno-żytniego przełożyć do pojemnika na następny raz. Resztę ciasta przekładać na przemian z masą żołędziową do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię posypać słonecznikiem i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Po ok. 2 godzinach wstawić do piekarnika i piec(...)temp. 180 stopni C. Zaraz po upieczeniu usunąć papier i odstawić chleb do ostygnięcia. Ponieważ nie przejmowałam się zbytnio przekładaniem obu mas, chleb ma wyraźnie marmurkowy szlaczek. Wygląda - jak na mój gust, oczywiście - super. Pachnie i smakuje wybornie :) Ciasto żołędziowe ma lekko gorzkawy smak, zatem doradzam dodać do niego słodki dodatek, np. żurawiny czy rodzynki

Weekendy w domu i ogrodzie