ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:506/3191)

ciasto z serem na zimno, galaretką i malinami 534

szpatułki. Przekładamy ciasto do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 35 min. w ok. 170 st C. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. składniki na masę serową: 1000 g sera zmielonego 100 g masła 200 g cukru pudru 2 galaretki wiśniowe 500 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło roztapiamy(...)miksującego wlewamy masło, dodajemy ser, cukier i ucieramy na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy lekko stężałą galaretkę i miksujemy, aż masa stanie się aksamitna. Gotową masę wylewamy na upieczone i wystudzone ciasto (ciasto włożone go foremki, w której się piekło). Wstawiamy do lodówki do stężenia. składniki na wierzch ciasta: 2 galaretki malinowe 750 ml gorącej wody

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto nutella z wiśniami 126

puszystej masy, dodać nutellę, wlać mleko, delikatnie zmiksować , wsypać partiami mąkę z orzechami, delikatnie na niskich obrotach lub ręcznie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę dodać do masy, delikatnie wmieszać.  Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem keksówki o podanych wymiarach, na wierzchu posypać osączonymi wiśniami.  Włożyć do nagrzanego do 165*c piekarnika po 20 minutach temp pieczenia zwiększyć

Wanilia i Kardamon
Szarlotka tatrzańska 190

zagnieść gładkie ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim spód formy o wymiarach 25 x 40 cm, nakłuć i schłodzić w lodówce przez około 35 minut. Pozostałe ciasto także schłodzić. Masa jabłkowa: 2,5 kg jabłek 2,5 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki cukru bułka tarta Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cieniutkie plasterki. Dodać cukier

Domowa cukiernia Ewy
Tarta ze szpinakiem 123

minut w 180 stopniach. Szpinak,fetę i rozgnieciony ząbek czosnku przesmażamy na patelni tak,aby się połączyły. Dodajmy ricottę z rozmąconymi dwoma jajami.Doprawiamy do smaku pieprzem. Wylewamy masę na upieczone ciasto i zapiekamy ok 40 minut (do momentu ścięcia się wierzchu). Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Ciasto Pijak 199

świąteczny przekładaniec to połączenie ciasta o nazwie: „Cycki Murzynki” i duuuużej dawki alkoholu- nazwa więc nikogo nie powinna dziwić ;P Wysoki jegomość wodzi na pokuszenie swoją kremową masą z dużą ilością żółtek, słodkim biszkoptem makowo- kokosowym i zaskakuje kwaskowatością czarnej porzeczki. Alkohol jednak gra tutaj znaczące, pierwsze skrzypce- dzięki niemu „Pijak” nie zamula, a staje się ciastem wykwintnym, słodkim, kremowym(...)łyżce). Pozostałe składniki: duży słoik dżemu z czarnej porzeczki ( najlepszy domowy) duże opakowanie okrągłych biszkoptów ½ szklanki spirytusu polewa WYKONANIE: biszkopt   dżem z czarnej porzeczki   ciasto makowo-kokosowe   masa   biszkopty obficie namaczane w spirytusie   polewa Smacznego

Domowe ciasta
Ciasto jogurtowe 301

owoce. Ja dzisiaj wybrałam jabłka ale sprawdziłam ten przepis także ze śliwkami, borówkami czy wiśniami. Oprócz większych kawałków owoców układanych na wierzchu można dodać także drobno posiekane do masy dzięki czemu ciasto będzie bardziej wilgotne. Tu dobrze sprawdzają się też winogrona. Ciasto jest proste, szybkie i nie może się nie udać także ciężko znaleźć jakąś wymówkę żeby go nie upiec(...)mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Następnie wbijamy 3 całe jajka, dodajemy proszek do pieczenia, cukier oraz przesianą mąkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy do momentu otrzymania jednolitej masy. Całość przelewamy do blaszki wyłożonej papierem. Na wierzch układamy pokrojone owoce. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 1h (do suchego patyczka

Animelka Blog
Tarta z cukinią i serem fetą 162

tartę: 250 g mąki pszennej (można zmieszać z krupczatką) 120 g masła 1 żółtko 50 ml wody szczypta soli Sposób przyrządzania: Do miski wrzucamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Tym razem wykorzystałam moją ukochaną cukinię, z której można wyczarować przepyszne(...)dowolnej grubości. Podsmażamy ją do miękkości na odrobinie oleju...nie musimy jej solić, ponieważ kolejnym dodatkiem do tarty będzie słony ser feta.  Po wyjęciu z lodówki wałkujemy ciasto do formy na tartę i ponownie schładzamy przez 20 minut. Ciasto nakłuwamy widelcem. Tartę zapiekamy około 15-20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy ją z piekarnika i nakładamy

upichcic
Mazurek krucho-maślany z kajmakiem 166

cukru pudru 1 jajko 1 łyżka mleka lub śmietany Ciasto maślane: 6 dkg mąki 5 dkg cukru 5 dkg masła 2 jajka Dodatkowo: dżem  masa kajmakowa rodzynki, płatki migdałowe do ozdoby Ciasto kruche: Mąkę z masłem posiekać nożem, dodać cukier, jajko i śmietanę.Szybko wyrobić ciasto i odstawić do lodówki.Z oziębionego uformować placek oraz wałeczek do obramowania mazurka(...)końcu mąkę. Układanie  w blaszce: Uformowany placek przełożyć do blaszki , posmarować dżemem i przykryć ciastem maślanym .Brzegi obramować wałeczkiem z ciasta kruchego.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut. Po wystudzeniu polać masą kaimakową i dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
Karpatka z kremem cytrynowym 330

Zamarzyła mi się ... karpatka,ale po chwili przyszło na myśl kilka wątpliwości czy urosną piękne góry a może będzie zupełnie płaska, jaki krem zrobić , żeby nie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Muffinki limonkowe 173

waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka łączymy i mieszamy na gładką masę. Dodajemy otartą skórkę i wyciśnięty sok z limonki, łączymy z masą. Białka wybijamy do oddzielnej miseczki i ubijamy na sztywną pianę. W razie potrzeby, jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy niedużą ilość wody, około 1/4 szklanki i stopniowo(...)mieszamy do równomiernego połączenia wszystkich składników ciasta. Na końcu dodajemy pianę z białek, którą delikatnie mieszamy z masą. Papierowe papilotki układamy w formie do wypieku muffinek. Przekładamy masę do papilotek tak, aby ciasto zajmowało maksymalnie 2/3 wysokości foremek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.   Artykuł Muffinki limonkowe pochodzi

Taste and Cook
Naleśniki "Na Bogato" 148

Wielkimi krokami zbliżają się święta. Warto pamiętać o tych maluszkach,  które nie przepadają za ciastem. Moje dzieci na drugie śniadanie dziś zjadły Naleśniki na Bogato. Bezglutenowe i bezmleczne. Składniki: 150 g mąki gryczanej 50 g mąki ziemniaczanej 50 g wiórek kokosowych 200 ml wody 1 jajko 150 ml mleka kokosowego (lub innego roślinnego) cynamon 1 łyżeczka miód 1 łyżka(...)olej rzepakowy do smażenia 1 łyżka Mieszamy dokładnie wszystkie składniki,  tak aby masa była gładka, lejąca i bez grudek. Część wody proponuję zastąpić wodą gazowaną,  ciasto będzie bardziej puszyste. Masę zostawiamy na 15 minut aby "odpoczęła". W tym czasie proponuję przygotować dodatki i masę. Ja swoje naleśniki planuję polać gor zką czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, następnie posypię

IzaGotuje
Cinnamon rolls, czyli bułeczki cynamonowe 144

Polewa:\r","50g serka typu cream cheese\r","50g mi\u0119kkiego mas\u0142a\r","1\/2 \u0142y\u017ceczki syropu trzcinowego (opcjonalne)\r","2 \u0142y\u017ceczki soku z cytryny\r","125g cukru pudru\r"],"name":"Cinnamon rolls, czyli bu\u0142eczki cynamonowe","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Przygotowujemy ciasto. Do miseczki wlewamy ciep\u0142e mleko, dodajemy nasze dro\u017cd\u017ce(...)u0142adziemy na nim nasze ciasto. Rozwa\u0142kowujemy je tak, by powsta\u0142 nam prostok\u0105t o grubo\u015bci ok. 1cm. Na cie\u015bcie rozsmarowujemy mas\u0142o tak, by pozostawi\u0107 ok. 1cm nieposmarowanego ciasta na d\u0142u\u017cszym boku. Cz\u0119\u015b\u0107 z mas\u0142em obsypujemy po\u0142\u0105czonym wcze\u015bniej br\u0105zowym cukrem i cynamonem, przyklepujemy, by mieszanka

Mostek w kuchni
Ciasto czekoladowe z warzywami – polecam bo mało pracy jest 208

czekolady gorzkiej lub mlecznej zmiksowanej w blenderze przygotowanie Pieczemy w tortownicy lub małej wąskiej blaszce, wszystkie składniki dajemy do jednego garnka i mieszamy mikserem na jednolitą masę i pieczemy. Po upieczeniu jak ciasto wystygnie można przeciąć i przełożyć dowolną masą . Ja przełożyłam masa śmietankowa składniki 250 g riccota 300 g śmietana 36 % 4 łyżki cukru pudru śmietanę zmiksować z serkiem

Moje Wyroby
Ciasto potrójnie czekoladowe 569

masłem tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Masę czekoladową pozostawioną w szklance wymieszać z dwoma łyżkami powideł śliwkowych. Przestudzone ciasto skropić sokiem z cytryny i posmarować masą ze szklanki. Mus ciemny: Czekoladę łamiemy w kostki, umieszczamy w rondelku razem z masłem i topimy. Żółtka ubijamy z kakao na sztywną pianę i mieszamy(...)przestudzoną czekoladą. Żelatynę mieszamy z 20ml wody, następnie dodajemy likier kawowy i podgrzewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, następnie dodajemy przestudzoną masę czekoladową i rozpuszczoną w likierze kawowym żelatynę. Mus wylewamy na ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Mus biały:  Czekoladę łamiemy w kostki, umieszczamy w rondelku razem z masłem

Zapiski Młodej Żony
Sernik cappuccino z żurawiną 182

Ostatnio polubiłam pieczenie serników. Ten jest iście świąteczny, delikatny, żurawinowy. Słodycz masy serowej równoważy kwaskowata konfitura żurawinowa. Do ciasta polecam lampkę słodkiego wina  Monte Santi . Idealne i miłe chwile z winem i kawałkiem pysznego sernika. Spód: 5 łyżek mąki pszennej 50 g margaryny 2 łyżki cukru pudru 1 jajko Szczypta proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g tłustego zmielonego(...)Spód: Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Musimy uzyskać gładkie ciasto. Formujemy kulę i owijamy ją folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy dno tortownicy o średnicy 20 cm. Masa serowa: Do misy miksera wkładamy twaróg. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Miksujemy na średnich obrotach. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną, budyń i cappuccino. Następnie kolejno wbijamy jajka

VioletoweKucharzenie
Biszkopt z jabłkami 352

szczyptą soli. Do ubitej piany dodać cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku i ocet, zmiksować. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać  na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40 cm).  Piec przez 35 minut w 180 stop. KREM Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fix, na sztywną masę(...)PONCZ Składniki ponczu połączyć, dobrze wymieszać. POLEWA CZEKOLADOWA Margarynę roztopić w rondlu. Jajko wybić do miski, wsypać kakao i cukier, wymieszać. Do masy lać cienkim strumieniem roztopioną gorącą margarynę, miksować na wyższych obrotach, aż polewa zgęstnieje. PRZEŁOŻENIE CIASTA Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na trzy części. Każdą część ciasta nasączyć ponczem. Na pierwszą część ciasta wyłożyć jabłka, przykryć drugą częścią

Kuchnia Danusi