obciążniki (lub. np. ziarna grochu). Podpiec przez 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążniki i piec przez kolejne 15 minut. Dynię zmiksować blenderem. Dodać jajka, ponownie zmiksować. Masę dyniową wylać na ciasto. Piec ok 35-45 minut w temperaturze 160st. do ścięcia się masy. Powinna być sztywna ale sprężysta. Smacznego
Zielona KuchniaBardzo smaczne ciasto biszkoptowe z masą jabłkowa i kremem budyniowym. Upiekłam je uroczystość rodzinną, bardzo wszystkim smakowało, znikło ze stołu w oka mgnieniu. Składniki: Biszkopt: 3/4 szklanki mąki tortowej Młyny Stoisław 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 6 jajek 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kilogram jabłek 2 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru 2 łyżki masła(...)białości, ucierając dodajemy stopniowo po łyżce zimnego budyniu. 3/4 kremu wykładamy na masie jabłkowej, przykrywamy biszkoptem, pozostały krem rozsmarowujemy na wierchu. 4) Na patelni roztapiamy masło z cukrem, wsypujemy wiórki kokosowe i smażymy na małym ogniu ciągle mieszając do uzyskania złocistego koloru. Ostudzonymi wiórkami posypujemy wierzch ciasta
Bajeczna Kuchniaboczkami. Schłodzić w lodówce przez 10 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Ciasto ponakłuwać w kilka miejscach widelcem. Piec około 20 minut, do momentu ładnego zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić. Masa: 600 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 350 g gęstego dżemu lub konfitury borówkowej* 2 łyżki cukru pudru oraz: 50 g białej czekolady suszona żurawina * Dżem musi być gęsty
maniapieczenianich dodajemy jogurt naturalny, dokładnie łączymy oba składniki. Przechodzimy do dodawania produktów sypkich, wsypujemy kolejno: cukier, sól, oraz mąkę. Delikatnie mieszamy. Listki mięty drobno siekamy, wrzucamy do masy, mieszamy. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Jeśli wyszło Wam zbyt gęste (tak jak w moim przypadku) rozrzedzamy je mlekiem. Na rozgrzany olej wrzucamy po łyżce ciasta formując
Kuchenne aromatyletnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę [ ja wyręczyłam się robotem]. Odstawić je ponownie do wyrośnięcia [ u mnie rosło w misce Tupperware]. Podane składniki sosu wymieszać.Parówki pokroić na ćwiartki, a w szklance rozbić
Moje domowe kucharzenieskładnikami. Dobrze, szybko zagnieść i podzielić na pół. Ciasto pozostawić na 30 minut w zamrażarce/lodówce. Po tym czasie wylepić spód wysmarowanej masłem i oprószona bułką tartą blachy. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez ok 20 minut. pozostawić do ostygnięcia. Umyć i osuszyć jagody. Zmiksować na jednolitą masę, następnie stopniowo dodawać(...)serek homogenizowany i jogurt, cukier, sok z cytryny. Dalej miksować. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Dodać do masy i jeszcze przez chwilę miksować. Gdy spód ciasta będzie już zimny, wylać masę jagodową na niego i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia ubić śmietanę na sztywno z dodatkiem aromatu waniliowego i cukru. Wyłożyć na na masę jagodową
MarciochaKucharzyjaja 3 łyżki śmietany 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku 3 łyżki klarowanego masła 2-4 łyżki bułki tartej 300 g ciasta francuskiego Grzyby rozmrozić, jeżeli trzeba pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać, posiekać w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić na nim cebulę, przełożyć do miseczki. Na patelni po cebuli(...)jajami. Dodać bułkę tartą i śmietanę, bardzo dokładnie wymieszać. Foremkę keksową wysmarować masłem, oprószyć mąką, wyłożyć ciastem francuskim (kawałek odłożyć na wierzch). Do przygotowanej formy przełożyć masę grzybową, przykryć odłożonym kawałkiem ciasta francuskiego. Posmarować odłożonym jajkiem. Piec w 180°C przez ok 45-55 minut. Przestudzić w formie. Pasztet najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły. Smacznego
Pełny talerzBożego Narodzenia, czyli pierniko-serniko-jabłecznika. Jest to wyjątkowe ciasto, które najprawdopodobniej zadowoli podniebienie każdego miłośnika słodkości. Nie jest zbyt słodkie, a zawarta w nim mieszanina smaków doskonale się nawzajem równoważy.Najpierw należy przygotować piernikowy spód. W tym celu należy: jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Formę o wymiarach 35 x 24 cm (lub okrągłą(...)Następnie dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i przesianą mąkę pszenną, roztopione masło oraz sok z 1/2 cytryny.Namoczone rodzynki odcedzić, osuszyć i prószyć mąką, następnie dodać do masy sernikowej. Masę wylać na ostudzony spód ciasta. Wyrównać (fot.2). Sernik włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C (termoobieg) na około 50-55 minut. Po upływie tego czasu piekarnik wyłączyć i otworzyć. Nie wyciągamy
Świat Ciastapłatki owsiane. Garnki odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i przykryć wilgotnymi ściereczkami. W niedzielę rano : Garść ciasta pszenno-żytniego przełożyć do pojemnika na następny raz. Resztę ciasta przekładać na przemian z masą żołędziową do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię posypać słonecznikiem i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Po ok. 2 godzinach wstawić do piekarnika i piec(...)temp. 180 stopni C. Zaraz po upieczeniu usunąć papier i odstawić chleb do ostygnięcia. Ponieważ nie przejmowałam się zbytnio przekładaniem obu mas, chleb ma wyraźnie marmurkowy szlaczek. Wygląda - jak na mój gust, oczywiście - super. Pachnie i smakuje wybornie :) Ciasto żołędziowe ma lekko gorzkawy smak, zatem doradzam dodać do niego słodki dodatek, np. żurawiny czy rodzynki
Weekendy w domu i ogrodzieTaki torcik upiekłam na urodziny mojego 2 latka. Ciasto mocno czekoladowe przełożyłam masami z dodatkiem białej oraz nadziewanej czekolady o smaku likierowo - truflowej. Całość przełamałam truskawkowym dżemem z dodatkiem galaretki. Tort wyszedł pyszny, a jego poszczególne warstwy bardzo ładnie się prezentowały. Zresztą oceńcie sami. Zapraszam :) SKŁADNIKI NA CIASTO : 2 całe jajka 2 szklanki cukru 1 3/4 szklanki mąki pszennej(...)galaretka do dekoracji lukrowe pisaki kilka zielonych winogron WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ WYKONANIE CIASTA : Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Zalewamy kawę. Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy mokre, miksujemy 2 minuty, na końcu dodajemy gorącą kawę. Masa będzie płynna. Dzielimy ją na 2 części i wylewamy na dwie tortownicę o wym. 26 cm. Pieczemy
Pani na deserdobrze wymieszać. Masło posiekać na deseczce i dodać do produktów sypkich. Masę należy ugniatać, aż do uzyskania ziarnistej masy, w razie potrzeby dodawać zimnej wody, żeby ciasto było bardziej elastyczne. Gotową masą wylepić formę o średnicy 26 cm, dno ponakłuwać widelcem. Piec w rozgrzanym piekarniku 10 minut. Nadzienie: Do rondla włożyć masło i czekoladę, roztopić na małym ogniu nieustannie mieszając
Passions hobbies lifeżelatyny 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka whisky 250 ml śmietany 36% na warstwę przed galaretkę Przygotowanie: 1. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i dokładnie zagnieść na gładką masę. 2. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-40 min, bądź do zamrażalnika na 10-15 min. 3. Po tym czasie należy ciasto rozprowadzić na wyłożoną papierem(...)temperaturze 180 stopni Ciasto ostudzić Krem śmietankowy i krem czekoladowy: 1.Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder 2. Śmietanę rozdzielić do dwóch misek 3. Żelatynę rozpuścić w wodzie i odstawić na 10-15 minut by napęczniała. 4 Połowę żelatyny dodać do składników w pierwszej misce i wymieszać dokładnie mikserem na dużych obrotach. Masę śmietankową położyć
KreatywnePinystopniach. Po wyjęciu z piekarnika nakłuć w wielu miejscach wykałaczką i naponczować wodą z cytryną. Ostudzić. Pomada: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zmiksować na puszystą masę i polać ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia pomady
Smakołyki Asiformujemy kule, zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 20 minut. Do rondelka przelewamy śmietankę. Masę podgrzewamy na małym ogniu co jakiś(...)czas mieszając do czasu aż zacznie gęstnieć. Kremówkę zdejmujemy z palnika, dodajemy kawałki posiekanej czekolady , energicznie mieszamy do powstania gładkiej masy, dodajemy barwnik i mieszamy do połączenia. Gotową masę wykładamy na ciasto i dekorujemy według uznania Na kruchym i wystudzonym spodzie rozprowadzić równo dżem malinowy. Na wierzch wylać wciąż lekko ciepłą polewę z białej czekolady, wyrównać. Posypać posiekanymi owocami liofilizowanymi
Podróż w kulinariaApetina 3 łyżki śmietany 18% 1 szczypta soli Przygotowanie: naleśniki: Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy mąkę, olej oraz szczyptę soli. Mieszamy do uzyskania gładkiego lejącego ciasta. Z ciasta smażymy naleśniki. masa serowa : Ser miksujemy z żółtkiem oraz skórką otartą z cytryny i listkami tymianku (bez gałązek). Na końcu masę mieszamy z ubitym na sztywno białkiem. masa do zapiekania
Bon appetit mon amierobimy w niej dołeczek i wsypujemy tam pokruszone drożdże. Drożdże zalewamy 3 łyżkami ciepłego mleka i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie możemy przygotować nadzienie. W mikserze ucieramy masło, dodajemy do niego serki, miksujemy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę
Czerwona Porzeczkapudrem przesiać. Dodać cukier migdałowy i szczyptę soli. Wymieszać. Do sypkich produktów dodać zimną margarynę i za pomocą siekaczki lub noża wysiekać do momentu powstania kruszonki, następnie zagnieść ciasto na jednolitą masę.Za pomocą foremek do ciasteczek powycinać dowolne kształty, można udekorować cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi około 50 sztuk ciasteczek. Piec w temperaturze 200 stopni C około
Ciastka - domowe słodkościkońcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać drewnianą łyżką. Kiedy ciasto będzie już w miarę gładkie, wrzucić bakalie, wlać zapach pomarańczowy i uformować z ciasta dwa wałeczki. Masa będzie dość gęsta i lepka, ale warto się z nim troszkę pomęczyć. Po przeniesieniu na oprószoną mąką blaszkę, wygładzić wałeczki mokrymi dłońmi i lekko spłaszczyć. Piec 20-30 minut
Przepysznik - BLW i nie tylkowielkości kostkę. Jajka, śmietanę, mleko i ser mieszamy razem. Doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Tartę wypełniamy wędzonym kurczakiem i zalewamy masą jajeczną. Pieczemy ok 40 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Podajemy na ciepło lub zimno
Atlas Smaków