mleka wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części, gdy ciasto nie będzie jeszcze zbyt twarde. Do jednej z nich dodajemy kakao i obydwie części wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Możemy włożyć ciasto na kilka minut do lodówki aby było jeszcze twardsze. Rozwałkowujemy obydwie części tak, aby miały podobny kształt, nakładamy je na siebie i zwijamy w rulon. Wkładamy na jakiś
kuchnia doskiminut, aż ciasto lekko się zarumieni. W międzyczasie w garnuszku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier i mleko. Gotujemy 3-5 minut, aż masa zacznie robić się gęsta. Wylewamy masę na podpieczone ciasto, dokładnie rozsmarowujemy na całej powierzchni, posypujemy wierzch migdałami i pieczemy jeszcze przez 15 minut
Gotowanie moimi oczamiodrobinę soli.Wyrabiaj ciasto klika minut. 2. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce. Niech urośnie ok 30-60 godziny. 3. Nastaw piekarnik na 220 stopni. 4. Rozwałkuj wyrośniętą masę na prostokątne ciasto o wysokości ok 1,5 cm. Wciśnij lekko pomidorki. Posyp gruboziarnistą solą. Piecz 25 minut
AZgotuj!letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę [ ja wyręczyłam się robotem]. Odstawić je ponownie do wyrośnięcia [ u mnie rosło w misce Tupperware ].Zagnieść ciasto.Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć
Moje domowe kucharzeniełyżkę esencji waniliowej, kawę, mleko i olej. Zmiksować. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodawać partiami i połączyć. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i połączyć. Masę przełożyć na skórkę pomarańczową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec 25-30 minut. Wystudzone ciasto pokroić na paski i oblać polewą czekoladową. Ciasto wygląda
Codzienna kuchnia niecodziennadłoni je wyrobić. Gdy będzie miękkie i błyszczące ciasto przełożyć do miski (tej samej w której były łączone składniki). Przykryć ręcznikiem kuchennym i postawić w ciepłym miejscu. Masa przed wyrobieniem Ciasto przed pierwszym wyrośnięciem Gdy ciasto dwukrotnie urośnie - rozwałkować na prostokąt i posmarować serkiem homogenizowanym, następnie posypać umytymi i suchymi jagodami. Przygotowane ciasto zrolować - zacząć od strony, który jest
Ugotowaćubić. Dodać do garnuszka, mieszając intensywnie, żeby jajka się nie zważyły.Jak się zacznie robić pianka na wierzchu, to zdjąć z ognia. Dodać przesianą mąkę i wymieszać. Zagnieść ciasto z powstałej masy. Podzielić na 6 części, każdą rozwałkować cieniutko. W temperaturze ok. 180 stopni piec około 3 minut, zanim zacznie brązowieć.Masa:150 gram miękkiego masła,1 puszka mleka skondensowanego(...)gładką masę. Ja używam miksera ręcznego.Placki obkroić, aby tworzyły równe prostokąty.Przełożyć masą, a na górną, ostatnią warstwę masy wysypać przygotowaną z orzechów i skrawków posypkę. Posypka: obcięte reszki pokruszyć i wymieszać z 1/2 szklanki zmielonych orzechów.Ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin i ....smacznego :)>>>Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie
Codzienna kuchnia niecodziennaciasto. Dzielimy na dwie w miarę równe części, gdy ciasto nie będzie jeszcze mocno twarde. Do jednej z nich dodajemy kakao i obydwie części wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Możemy włożyć ciasto na kilka minut do lodówki, aby było jeszcze twardsze.Rozwałkowujemy obydwie części tak, aby miały podobny kształt, nakładamy je na siebie i zwijamy w rulon. Ponownie wkładamy
Walijskie Pichceniebakłażana, szynkę,kolejną warstwę bakłażana. Do miski przekładamy śmietanę, jajka, przyprawy, wszystko mieszamy na jednolitą masę. Następnie dokładamy starty ser żółty, koperek i papryczkę chilli, mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy na ciasto z nadzieniem... ...i pieczemy ok 40 min w temperaturze 200 stopni.Podczas pieczenia quiche w całym mieszkaniu rozchodzi się niesamowity zapach, pobudzający apetyt :) Quiche to pyszne danie! Znika
Taste Of My Dayletnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę [ ja wyręczyłam się robotem]. Odstawić je ponownie do wyrośnięcia [ u mnie rosło w misce Tupperware ].Zagnieść ciasto.Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć
Moje domowe kucharzeniePół kostki margaryny - miękkiej Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany – ja dałam 18% Przygotowanie: Do miski dodać mąkę, żółtka, śmietanę, margarynę, cukier, proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Włożyć je do lodówki na min. 1 godzinę. Formę od tarty wysmarować margaryną oraz posypać bułką tarta. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je, wyłożyć do formy
Fabryka pomysłówpaski) - u mnie pół na pół - 2 paski mlecznej i 2 gorzkiej Przygotowanie: Mąkę rozkruszyć z margaryną Dodać cukier, cukier waniliowy, zapach waniliowy i jajko. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. 2/3 schłodzić w lodówce przez min. 1 godz, a 1/3 zamrozić Formę wysmarować, posypać bułką tartą. Wyłożyć 2/3 ciasta. Po nakłuwać widelcem. Zapiec 10-15 minut w 180 stopniach
Fabryka pomysłówdużą ilością jabłek. Doskonały do popołudniowej herbatki w środku tygodnia. *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 3 opakowania kisielu cytrynowego 3-4 łyżki cukru (w zależności(...)następnie zagnieść. Podzielić na połowę, każdą część rozwałkować na wielkość blaszki. Jedną część ciasta podpiec w 200*C przez około 15 minut, wyjąć z piekarnika i wyłożyć masę jabłkową. Przykryć drugim ciastem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze do zarumienienia górnego ciasta czyli około 30 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. ins piracja
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTego typu ciast nie było do tej pory na blogu. Głównie dlatego, że nie przepadamy za ciastami z masą. Jednak na imieniny teścia postanowiłam przygotować typowo imieninowe ciasto. Wybrałam przepis z programu Ewy Wachowicz . Ciasto wspaniałe w smaku. Szczególnie do gustu przypadła nam masa z serkami. W przepisie nie było informacji i wielkości(...)blachy. Ja robiłam w blaszce o wymiarach 40x24 i była za duża. Ciasto powtórzę na pewno. Tym bardziej, że mąż poprosił już o kolejną wersję tego placka. Jaką? Tego na razie nie zdradzę. Składniki: Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1 łyżeczka
Sto kolorów kuchniRogale marcińskie przygotowywane są w Poznaniu z okazji dnia św. Marcina, który przypada na 11 listopada. Zrobione są z pysznego ciasta drożdżowo – francuskiego oraz masy składającej się z orzechów, bakalii i białego maku. Wyszły rewelacyjne, rozpływały się wręcz w ustach. Jedyną wadą tych rogali jest fakt
Marta Gotuje