ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:474/3191)

Ciasto z bezą i kremem cytrynowym 185

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Spód i boki do połowy wylepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem. Jeśli macie „obciążniki” do kruchego ciasta w postaci suchej fasoli – można użyć- ciasto wtedy nie będzie bardzo rosło.  Pieczemy 15 minut w temp. 180 stopni . Studzimy. Składniki na krem cytrynowy: 2 jaja 1 duża cytryna lub 2 małe 130g cukru 60g masła Cytryny sparzamy, ocieramy(...)lodówki do schłodzenia. Składniki na bezę: 3 białka 150 g cukru szczypta soli Białka ubijamy z solą na „półsztywno”,  następnie stopniowo dodajemy cukier, aż masa będzie sztywna i gładka. WYKONANIE ciasto kruche   krem cytrynowy   z masy bezowej szprycą wyciskamy beziki   pieczemy ok . 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.  Wkładamy do lodówki

Domowe ciasta
Kruche ciasto z brzoskwinią i budyniem 157

tarce o dużych oczkach i wszystkie składniki ucieramy na grubą kruszonkę. Następnie dodać żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Wyrobić w miarę szybko ciasto , podzielić je na dwie równe części i wstawić do zamrażalnika na 1 - 2 godziny. Masa budyniowa: Ugotować 3 budynie waniliowe na 900 ml mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru. Kruche ciasto z brzoskwinią: Jedną część ciasta wyjąć

Różne smaki w kuchni
,,Spacer po lesie’’ -ciasto szpinakowe z jeżynami 489

wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy ok. 45 minut do „suchego patyczka” w temp. 180 °C. Po wystudzeniu przekrawamy na dwie części, obcinamy nożem wierzch ciasta i kruszymy je na talerzyku. MASA JEŻYNOWA: Owoce miksujemy i przecieramy przez sitko by pozbyć się pestek. Ubijamy śmietanę ze śnieżką a następnie dodajemy puree z jeżyn. Miksujemy aż składniki się połączą. Ubitą(...)kremówkę jeżynową przekładamy na biszkopt i wyrównujemy. Na masę dodatkowo możemy poukładać całe owoce. MASA ŚMIETANOWA: Ubijamy śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z odrobiną cukru pudru. Na wierzch ciasta wykładamy ubitą śmietanę, posypujemy wycięte okruszki i wykładamy jeżyny. Ciasto schładzamy najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego! Do wykonania ciasta wykorzystałam prostokątną tortownicę z przykrywką. Brytfanka będzie niezastąpiona dla każdego

Podróż w kulinaria
Tort latte-macchiato z jogurtem 260

tartą. Miękkie masło ucieramy z cukrem, 2 łyżeczkami cukru waniliowego i szczyptą soli na kremową masę. Ucierając dodajemy po jednym całym jajku. Następnie przesiewamy do masy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie miksujemy. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy, delikatnie równamy i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Następnie ciasto wykładamy na paterę i i spinamy obręczą do tortów. Biały(...)gorącej wodzie, lekko studzimy i łączymy z 3 łyżkami masy jogurtowej, a następnie z resztą jogurtu. Ubijamy 100 ml kremówki i delikatnie łączymy z białą masą jogurtową. 2/3 kremu wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Pozostały krem odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej. Ciemny krem: Jogurt mieszamy z cukrem i kawą w proszku. Żelatynę rozpuszczamy

In my kitchen
Świąteczne ciasto marchewkowe 141

pomocą blendera. Jajka zmiksowałam z cukrem trzcinowym na puszystą masę, dodałam powoli olej i ciągle miksując dodałam przesiane mąki. Do powstałej masy dodałam przyprawę piernikową, gałkę, sodę, proszek do pieczenia oraz rozdrobione bakalie, zmiksowałam do połączenia składników. Do ciasta dodałam startą marchewkę i wymieszałam całość za pomocą łopatki. Ciasto przelałam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wsadziłam do nagrzanego(...)wchłonęło jak najwięcej płynu. Ciasto wstawiłam na 8 godzin do lodówki.  Mascarpone zmiksowałam z cukrem pudrem. Ciasto przekroiłam na pół, przełożyłam je 1/3 kremu. Resztą masy posmarowałam wierzch i boki ciasta, udekorowałam

Gotowanie i blogowanie
Orzechowiec II 216

powstał ten oto orzechowiec. Ciasto o wyrazistym i ciężkim smaku. Z pysznymi, karmelowymi orzechami. Składniki: Ciasto: 600 g mąki 200 g cukru 125 g masła 2 jajka 2 łyżki płynnego miodu 5 łyżek kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Masa orzechowa: 250 g orzechów włoskich (drobno posiekanych) 2 łyżki płynnego miodu 100 g cukru(...)blaszkę i wylać na wierzch masę orzechową. Piec nieco dłużej, około 20 minut. Masa orzechowa: Cukier masło i miód rozpuścić w garnuszku. Dosypać orzechy. Całość zagotować. Gorącą masę wylać na drugą część ciasta. Krem waniliowy: Mleko wlać do garnka. Odlać 1/2 szklanki. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka i dodać do mleka. Zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzić proszek

My simple kitchen
Czekoladowo-orkiszowa tarta z figami 193

Kruche na orkiszowej mące ciasto...mega czekoladowa masa z kremowym serkiem, smaku dopełniają figi i winogrona, hawajska sól zielona to kropka nad 'i " w tym deserze.  Słodkość która zachwyci każdego łasucha! Może i dla  niektórych wyda się  prosta, ale o to chodzi, czasem te proste bywają......najlepsze. Warto spróbować. Składniki: Ciasto na formę(...)posypania Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy razem, wylepiamy spód i boki natłuszczonej formy do tarty, przykrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy suchy groch-obciążamy, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c około 20 minut, na kilka minut przed końcem pieczenia papier z grochem usunąć i podpiec spód na złocisto. Masa: Śmietankę wlewamy do rondla, podgrzewamy ale nie gotujemy, dodajemy

Wanilia i Kardamon
Tarta z rabarbarem 127

Sezon na rabarbar rozpoczął się już jakiś czas temu. Dlatego postanowiłam zrobić tartę z rabarbarem na kruchym cieście z migdałową masą. Dla miłośników rabarbaru i kwaśnych smaków ten deser będzie bardzo smaczny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta z rabarbarem składniki: 8 - 10 gałązek rabarbaru Spód: 125 g masła 80 g cukru  1 łyżka śmietany 36% szczypta soli 235 g mąki(...)centymetrowe  cząstki pod kątem. Myjemy i pozostawiamy do osuszenia. Ucieramy cukier z masłem na kremową masę. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę i ubijamy przez około minutę. Dodajemy mąkę i sól i mieszamy do połączenia się składników, zagniatamy ciasto.  Blaszkę na tartę wysmarowujemy masłem, wykładamy ciastem, wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie, nakładamy na to pergamin, wysypujemy suchy

Delusional Trine
Ciasto z jabłkami 157

posypania ciasta cynamon do posypania ciasta Mąkę, cukier i proszek do pieczenia dajemy do jednej miski, mieszamy, wkrawamy masło i wbijamy całe jajka. Ucieramy mikserem na jednolitą masę. Jak by ciasto było za twarde, możemy dodać 2-3 łyżki mleka (mnie wyszło oki ) Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej olejem. Ja ciasto podzieliłam na 2 części, najpierw wyłożyłam połowę, powrzucałam część

kruche babeczki
Babka z bitą śmietaną 151

części. Do pierwszej dodajemy łyżkę mąki, do drugiej łyżkę kakao, do trzeciej łyżkę mąki ziemniaczanej i odrobinę barwnika i każdą część mieszamy. Do miski z białym ciastem dolewamy kolorowe masy, ale nie mieszamy. Przygotowujemy masę makową. Ubijamy 2 białka, dodajemy 1/2 szklanki cukru, aromat migdałowy, miksujemy, dodajemy zmielony mak, mieszamy i wlewamy do miski z kolorowym ciastem. Nie mieszamy. Całość

Maminek kulinarny
RAFAELLO 172

RAFAELLO PYSZNE CIASTO Z KOKOSOWĄ MASĄ,POSMAKUJE KAŻDEMU SKŁADNIKI: 2X BISZKOPT: 5 JAJ0, 5 SZKL.CUKRU 0,5 SZKL.MĄKI PSZENNEJ 0,5 SZKL.MĄKI ZIEMNIACZANEJ 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA MASA: 0,5L MLEKA 2 ŻÓŁTKA 2 PŁASKIE ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ 2 KOPIASTE ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ 1 SZKL. CUKRU 1 CUKIER WANILIOWY 1 KOSTKA MARGARYNY 20 DKG.WIÓREK KOKOSOWYCH PRZYGOTOWANIE(...)WYSTUDZONY BUDYŃ NA KONIEC DODAĆ WIÓRKI I WYMIESZAĆ MASĘ. PRZEŁOŻYĆ DWA PLACKI MASĄ,ZOSTAWIĆ TROCHĘ NA WIERZCH,POSMAROWAĆ MASĄ ,MOŻNA RÓWNIEŻ POLAĆ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ LUB TYLKO POSYPAĆ WIÓRKAMI NAJLEPIEJ SMAKUJE JAK POSTOI KILKA GODZIN I ZMIĘKNIE PROSTE I NAPRAWDĘ DOBRE CIASTO

Swojskie jedzonko
Ciasto drożdżowe z frużeliną z rabarbaru 203

górkę, tak aby miało równą powierzchnie. Ciasto wkładamy do foremki lub najlepiej nakładamy regulowaną obręcz. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance wrzątku i dodajemy do frużeliny, dokładnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na ciasto drożdżowe i pozostawiamy do stężenia

Jadło i czytadło
Czekoladowe muffinki z serem i sosem wiśniowyn 129

Zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia. Nadzienie serowe:  Twaróg przełożyć do miski, dodać wanilię, ksylitol oraz jajko, a następnie zmiksować na gładką i kremową masę. Dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować. Ciasto:  Jajka roztrzepać w misce, dodać olej kokosowy, mleko, roztopioną i przestudzoną czekoladę i ksylitol. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. W osobnej misce wymieszać mąkę(...)noża lub łyżeczki rozsmarować masę na boki, tworząc wgłębienie (koszyczek). Na to nakładać po kopiatej łyżce sera, a następnie po łyżeczce sosu wiśniowego. Do reszty ciasta czekoladowego dolać mleka (około 1/2 szklanki - tak by masa była bardziej płynna). Polać po wierzchu, dokładnie przykrywając nadzienie. Piec w 180ºC p rzez 20-25 minut. "Kandydatka na Miss Babeczki 2016/17

Healthy food explorer
Sernik na zimno 210

dodać cukier, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, ostudzoną dodać do sera, zmiksować. Odłożyć 4 łyżki masy serowej i włożyć do lodówki do zastygnięcia. Masę serową wylać do blachy, odstawić do lodówki. WIERCH CIASTA Galaretki truskawkowe rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody, odstawić do lekkiego stężenia. Odłożoną masę serową pokroić na kawałki. Na masę serową wylać połową galaretki, zastudzić

Kuchnia Danusi
Ciasto z jabłkami i masą budyniową 120

obrodziły, więc mogę działać z ich przerabianiem :)Chciało mi się jakiegoś szybkiego ciasta a wyszedł ala torcik z jabłkami :) Składniki: ciasto - 6 jajek - 1/2 szklanki cukru - 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa - 1 i 1/2 kg jabłek - 4 łyżki cukru waniliowego - 1 opakowanie galaretki cytrynowej masa budyniowa - 8 łyżek cukru - 2 budynie(...)ugotowany odstawiamy go do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy stopniowo dodając budyń. Gdy ciasto wystygnie kroimy go na pół. Na jedną połowę przekładamy masę jabłkową, na nią masę budyniową i na wierzch, drugą połowę ciasta. Wierzch posypujemy cukrem pudrem

Zainspirowana w kuchni
Ciasteczka wielkanocne z Grześków 366

wydaniu!  Tam były to Słodkie pisanki , mnie z kolei wyszły wycinanki ze świątecznymi wzorkami : jajo, kurczak, baranek i królik. Ciasteczka są banalnie proste w wykonaniu. Masę wyrabia się identycznie jak na ciasto kruche. Efekt końcowy nie jest zbyt słodki, można spokojnie udekorować ciastka ulubioną polewą czy lukrem - u mnie glazura limonkowa . A wielkanocne kształty, dodają uroku świątecznemu stołowi :) Składniki(...)schłodzone z lodówki 1 łyżeczka pasty waniliowej - można zastąpić ziarenkami z laski świeżej wanilii LUKIER: 1/2 szkl. cukru pudru sok z 1/2 limonki 1 łyżka gorącej wody Masę na ciastka wyrabiać jak ciasto kruche, dla przypomnienia kilka przydatnych trików poniżej. Kluczowe zasady przygotowywania ciasta kruchego: Schłodzone składniki - masło, jaja, śmietana muszą być prosto z lodówki Jak najkrótszy czas zagniatania - składniki

Grunt to przepis!
Trdelnik (trdlo) - zawijasy z ciasta drożdżowego 159

zaczną pracować. Do miski wsypać mąkę, dodać roztopione (ostudzone) masło, cukier puder, żółtka i mleko z drożdżami. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą wymieszać. Następnie ciasto przełożyć na blat i wyrobić na gładką, elastyczną masę. Jeżeli masa jest zbyt twarda dodać więcej mleka i ponownie zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i poczekać, aż podwoi objętość(...)pustą butelkę, np. po winie) owinąć folią aluminiową. Następnie nawinąć na nim ciasto drożdżowe zachowując odstępy. Należy pamiętać, aby boki ciasta przełożyć do środka (pomiędzy paski ciasta), dzięki temu podczas wałkowania powstanie zwarta masa. Sprawnym ruchem całość rozwałkować. Przygotowaną masę zsunąć z wałka (razem z folią). Za pomocą dłoni lekko rozszerzyć w środku. Każdy trdelnik posmarować rozkłóconym jajkiem, a następnie

Ugotować